Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Windows ile linux aynı anda

Pluton

Öne çıkan mesajlar

Merhabalar, Aslında böyle bir konu vardı ama aramalarda hiç birşey bulamadım.

Şimdi ben windows'un yanında ayrıca bir linux kurmak istiyorum (sunucu yönetiminden azda olsa anlamak için). Böyle oynaşıcam bozuzam silicem saldırıcam oraya buraya bozulunca install edip yenisini kurucam.

Tavsiyeleriniz nedir Linux üstüne ve windows ile beraber nasıl kullanırım =)
Sosyal ağlarda paylaş

Windowsun yanında linux kurmak çok ama çok basit bir olay. Partitioning yaparken boş bir alanı seç oraya kur linuxu, açılışta grub aracılığıyla seçersin istediğin os'u. sıkıldıkça da eski yerine farklı dağıtım falan kurarsın.

benim tavsiyem fix bir şekilde ubuntu olcak. kurulumu aşırı basit ve gerçekten hiçbir ayar yapmadan direk kullanmaya başlıyorsun. windows'a gayet yakın user-friendly olma konusunda.
Sosyal ağlarda paylaş

Deacon said:

Windowsun yanında linux kurmak çok ama çok basit bir olay. Partitioning yaparken boş bir alanı seç oraya kur linuxu, açılışta grub aracılığıyla seçersin istediğin os'u. sıkıldıkça da eski yerine farklı dağıtım falan kurarsın.

benim tavsiyem fix bir şekilde ubuntu olcak. kurulumu aşırı basit ve gerçekten hiçbir ayar yapmadan direk kullanmaya başlıyorsun. windows'a gayet yakın user-friendly olma konusunda.

öyle açılışta falan seçmek değilde, hani windows'un içinde pencere olarak açabiliyoduk sanki.
Sosyal ağlarda paylaş

VMware güzel. Bir ara Suse için kullanmıştım ama zırt pırt çöküyordu ama iş görmüştü. Linux güzeldir. Cesaret edebilsem ben de kuracağım, ama 300gblik hdd'ye zarargelmesi(bozulması değil) riskini pek alamıyorum. Bir de bu konuyla ilgili ciddiysen sana pclabs ve donanımhaber forumlarını öneririm. Oradan çok daha fazla bilgi ve yardım bulursun.
Sosyal ağlarda paylaş

vmware de sin dimi?
cdrom mount edilmis mi bi bak kurcala..

en iyis vmware de oynaman su asamada, cunku windows a daha hakimsindir, kolayca tutorial vs bulursun vs vs yaparsin.. kurduktan sonrada vmware den kullanma, host makineyle aralarinda network kur brodge network gibi bisiyle yapiyodun sanirim (2-3 sekilde yaparsin gercide) kurduktan sonra SSH server kur kurulu degilse (server ensturmanlarinin hepsini kur kurarken gerek kalmaz) SSH ustunden kendi SSH clientin ile baglan putty gibi bisi, oradan komut vs verirsin, hem tutorial bisi okurken c/p yapman kolay olur (tip: sag tusa tiklarsan paste yapar putty de)

cok karisik oldu da ugras ilk zamanlar bocalarsin belki yavas yavas alisirsin sonra, surekli oyna kur boz sil vs yap. kendine task belirle, iste hede.com u kurucam altinda iki subdomain olucak vs gibi kas yani cozersin.. kisiye gore cok zevk alirsin. ornegin islerimin %20-30 u sys adminlik , ama calisirken en cok zevk aldigim islerimde hep bununla alakali, yazilimla alakali isler yaparsam ikinci sirada geliyor.. halen en cok zevk aldigim sey yani..
Sosyal ağlarda paylaş

centos da default firewall acik geliyo olabilir..

once sunu yap ifconfig yaz ip ni ogren muhtemelen otomatik bi ag kurmustur hostunla..

sonra putty i indir, SSH i sec baglanti yaparken o ip yi gir, baglaniyosa user ve sifre sorar

baglanmiyosa ping cek once, ping cekiliyosa
service iptables stop

de bi daha baglan baglanabilmen gerek

edit: tabii service sshd status de diyerek running olup olmadigini check et bide..
Sosyal ağlarda paylaş

nedanko said:

centos da default firewall acik geliyo olabilir..

once sunu yap ifconfig yaz ip ni ogren muhtemelen otomatik bi ag kurmustur hostunla..

sonra putty i indir, SSH i sec baglanti yaparken o ip yi gir, baglaniyosa user ve sifre sorar

baglanmiyosa ping cek once, ping cekiliyosa
service iptables stop

de bi daha baglan baglanabilmen gerek

edit: tabii service sshd status de diyerek running olup olmadigini check et bide..

Centosdayken ipconfig yemiyor. Aslında putt'e falan gerek yok direk Centos'da Terminal ile oynuyorsun aynısı oluyor. Tek sorunum Centos'a net gelmiyor onunla uğraşıyorum
Sosyal ağlarda paylaş

CentOS'ta selinux default olarak enabled gelir. Kurduktan sonra gelen ekranda ya da daha sonrasinda konsolda setup deyip kapatmak gerek.

Ayni sekilde network ayarlarini da oradan yapabiliyorsunuz.

Gelgelelim ifconfig komutuna boyle bisey yok demesi mumkun degil. Gorunmeyen bi karakter falan basmissindir ya da bir hata vardir.
Sosyal ağlarda paylaş

CentOS-5.4-i386-bin-1of6.iso
CentOS-5.4-i386-bin-2of6.iso
...

Falan diyo ben buna hiç dikkat etmemişim. Bu kadar büyükmüydü centos ya.

birde bu apache sunucularında hangi işletim sistemi kullanılıyor daha çok. Benim aklımda centos kalmış ama yanlıyorda olabilirim
Sosyal ağlarda paylaş

Boyle olmaz bu. Cok zorlanirsin. Otur ubuntu gibi kaynagi bol bir sistem kur -ki debian'da oyle lakin driver mevzusu daha iyi ubuntu'da.

Sonra islemlerinin cogunu arabirimden degil terminal'den halletmeye alis. Network ayarlarini terminalden degistir, DNS kur, iptables neymis ne degilmis onu ogren, apache kur, apache ustune virtual host ile domain ekle, mysql kur onu yonet ....

Hepsini bolca yaptiktan sonra test ortamindan cikip gercek denemelerine baslarsin.

Az da olsa ingilizce ogrenmissindir diye umuyorum yoksa bu konuda da isin zor =)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...