Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

dava açmak

soulberry

Öne çıkan mesajlar

bi şeyi merak ediyorum. insanların başına kötü bi şey gelince, "aman boşver davayla uğraşılmaz, o kadar para gidicek" falan diyolar. dava açmak çok karmaşık ve pahalı bi olay mı? hiç mahkemelerle işim olmadı da o yüzden soruyorum.

örneğin başıma bi şey geldi, gidip nasıl dava açarım? ne gerekir maddi olarak falan?
Sosyal ağlarda paylaş

Dava giderleri (bilirkişi gerekmezse) genellikle 200-300TL'yi geçmez.

Ama avukat ücreti geçer. Davayı pahalı yapan iş o. Ona bir fiyat veremem, işe-avukata göre değişir.

Ha, yargılamanın ayrıntıları, koşuşturması ile fln avukat uğraşır daha sonrasında. Senin koşturman gerekmez.
Sosyal ağlarda paylaş

Şimdi şöyle birşey var. Davayı kazandığında esas olarak tüm yargılama giderleri ve avukatlık ücreti karşı taraftan alınır.

Fakat bu alınan avukatlık (vekalet) ücreti, baro tarafından belirlenen rakamdır (veya biraz üstü). Sen ise avukatla bunun üzerinde bir meblaya anlaşmışsındır (ki genelde öyle olur). Bu baro'nun belirlediği rakam davayı kazanana ödenir. Fakat bu miktar ile avukata ödediğin gerçek miktar arasındaki fark senin cebinden çıkmış olur her durumda.
Sosyal ağlarda paylaş

nileppezdel said:

Adalet bile parası olana işte, ne güzel dünya tey tey

Bol keseden ya da bol olan yerlerinizden sallamayiniz. Lutfen. Rica ediyorum.

Basima gelen bir kac olayda -ki bilisim ile ilgili olaylarda- gittim adam akilli verdim dilekcemi savciliga. Tek kurus da para odemedim.

Gasp edildiginiz, dolandirildiginiz ve benzeri durumlarda yapmaniz gereken sadece bir dilekce yazip vermek. Daha agir vakalarda ifadeniz alinip islem yapildigi icin dilekceye bile gerek kalmiyor.

Daha detayli bilgiyi hukuk okuyanlar patiler gelip yazar zaten.
Sosyal ağlarda paylaş

di said:

nileppezdel said:

Adalet bile parası olana işte, ne güzel dünya tey tey

Bol keseden ya da bol olan yerlerinizden sallamayiniz. Lutfen. Rica ediyorum.

Basima gelen bir kac olayda -ki bilisim ile ilgili olaylarda- gittim adam akilli verdim dilekcemi savciliga. Tek kurus da para odemedim.

Gasp edildiginiz, dolandirildiginiz ve benzeri durumlarda yapmaniz gereken sadece bir dilekce yazip vermek. Daha agir vakalarda ifadeniz alinip islem yapildigi icin dilekceye bile gerek kalmiyor.

Daha detayli bilgiyi hukuk okuyanlar patiler gelip yazar zaten.

Bu senin söylediğin kamu davası açılması durumunda.
Gasp, dolandırıcılık vs. zaten ceza davası. Böyle durumlarda zaten davayı savcılık götürür. Ama bu durumda dahi davaya taraf olarak katılabilir, hatta ve hatta tazminat davası açabilirsin ayrı.

Benim bahsettiklerim özel hukuk davaları.
Sosyal ağlarda paylaş

Joker said:

peki ben şirket kursam ve bi katakulli ile 1000 kişiyi 500 tl dolandırsam. avukatlık ücreti zaten mebla kadar olacağından kimse dava açmayacak. nerde adalet?

Yok sen yanlış anladın, o 1000 kişi sana 500 TL + faizi + yargılama ücreti + avukatlık ücreti ile dava açar.

500.000 TL dolandırır, 1.500.000 TL fln'a mahkum olursun. Herkeste masraflarını geri alır.

Zaten dolandırıcılıktan durum savcılığa fln giderse (ki mutlaka gider), avukat tutmalarına dahi gerek yok (Yalan. Niye yalan peki? Çünkü o adam o meblayı ödeyemez. İş icraya düşer. Onda da gene yolun bir Avukat'a düşer.)
Sosyal ağlarda paylaş

Apis said:

Joker said:

peki ben şirket kursam ve bi katakulli ile 1000 kişiyi 500 tl dolandırsam. avukatlık ücreti zaten mebla kadar olacağından kimse dava açmayacak. nerde adalet?

Yok sen yanlış anladın, o 1000 kişi sana 500 TL + faizi + yargılama ücreti + avukatlık ücreti ile dava açar.

500.000 TL dolandırır, 1.500.000 TL fln'a mahkum olursun. Herkeste masraflarını geri alır.

Zaten dolandırıcılıktan durum savcılığa fln giderse, avukat tutmalarına dahi gerek yok.

o zmn vodafone'a açayım ben dava direk.
Sosyal ağlarda paylaş

mesela bi kiracı var, son üç aylık kira ve depozito ödemeden kaçmaya çalışıyo. aslında kaçmak demeyelim, eve gelmiyo ama evden de atılamıyo. paraları vermiyo + evden çıkmıyo kısaca.

atıyorum ev sahibine toplam borcu 4000 ytl. buna dava açsak, avukata da (yine atıyorum bilmediğim için) 1000 ytl versek, ekstra bi ücret çıkmadığı sürece davayı kazandığı takdirde 1000 ytl'yi de suçlu taraf mı ödeyecek?
Sosyal ağlarda paylaş

Evet di, o hususta haklısın.

Ne yazıkki Türkiye'de insanlar hukuka başvurmuyor, güvenmiyor.

Çoğunlukta "birşey olmaz, birşey çıkmaz vs." gibi nedenlerle.

Türkiye'de adaletin çoğu zaman geç tecelli ettiği doğrudur.* Ama merak etmesin kimse, Türkiye'de hala hukuk var.

*Geç tecelli eden hukuk, hukuk değildir de denir elbette (ki doğrudur ne yazıkki) ama elimizde sadece geç işleyeni var.
Sosyal ağlarda paylaş

soulberry said:

mesela bi kiracı var, son üç aylık kira ve depozito ödemeden kaçmaya çalışıyo. aslında kaçmak demeyelim, eve gelmiyo ama evden de atılamıyo. paraları vermiyo + evden çıkmıyo kısaca.

atıyorum ev sahibine toplam borcu 4000 ytl. buna dava açsak, avukata da (yine atıyorum bilmediğim için) 1000 ytl versek, ekstra bi ücret çıkmadığı sürece davayı kazandığı takdirde 1000 ytl'yi de suçlu taraf mı ödeyecek?

Evet.

Uzun bir süredir serbest avukatlık yapmıyorum, elimde baronun en düşük fiyat listesi de yok ama 1000TL karşı taraftan istenebilecek bir vekalet tutarı. Yani eline 4000 (kira depozito)+ 300 (kabaca bu kadar faiz, yargılama uzun iş) + 1000 (Avukatlık ücreti) + 300 (yargılama masrafları) = 5600 TL gibi bir para geçer.
Sosyal ağlarda paylaş

yok amerika'da falan görüyoruz yani, adamların hobisi ve kazanç yolu dava açıp tazminat almak. ota boka tazminat davası falan açıyolar. bizim kulağımız mı eksik diye sorasım geldi. tabi amacım canım sıkılınca birine tazminat davası açmaya fırsat kollamak falan değil, ama daha önce hiç işimin düşmediği bi sistemi anlamaya çalışıyorum. paticikte hukukçuların olduğunu da biliyorum, o yüzden. hazır akrabam yukardaki örnekteki davayı açmaya hazırlanırken aklıma geldi.
Sosyal ağlarda paylaş

Türkiye'de tazminat miktarları çok ama çok düşüktür. Yani "başıma şu geldi, kesin tazminat" fln düşünmeyin. Uzuv kaybı, birkaç ay hastanede fln yatacak bir sebep olmadıkça çok ciddiye almıyor mahkemeler sizi. Basın yoluyla hakaret fln istisnası tabii.

Yani Türkiye Amerika gibi değil. Hatta Amerikadaki sebeplerin yarısı kadar abuk subuk nedenlerle dava açmaya çalışsan önce hakimden bir azar işitirsin, ardından yaptığın masrafla kalakalırsın. =)

Ama hakkınızı arayın daima. Yavaş hukuk sistemimiz sizi yıldırmasın.

Edit: Bu arada Joker, üzgünüm. O tip firmaların yaptıklarının mutlaka bir hukuki kılıfı oluyor =)
Sosyal ağlarda paylaş

Apis said:

Türkiye'de tazminat miktarları çok ama çok düşüktür. Yani "başıma şu geldi, kesin tazminat" fln düşünmeyin. Uzuv kaybı, birkaç ay hastanede fln yatacak bir sebep olmadıkça çok ciddiye almıyor mahkemeler sizi. Basın yoluyla hakaret fln istisnası tabii.

Yani Türkiye Amerika gibi değil. Hatta Amerikadaki sebeplerin yarısı kadar abuk subuk nedenlerle dava açmaya çalışsan önce hakimden bir azar işitirsin, ardından yaptığın masrafla kalakalırsın. =)

Ama hakkınızı arayın daima. Yavaş hukuk sistemimiz sizi yıldırmasın.

Edit: Bu arada Joker, üzgünüm. O tip firmaların yaptıklarının mutlaka bir hukuki kılıfı oluyor =)

mesela şuna nasıl bi kılıf uydurabilirler, müşteri temsilcisiyle görüşmem belli bi süreyi geçince otomatik sistem kesiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

işin esprisi bi yana, amerikalılar o derece bokunu çıkartmış ki işin, şu sıra bir cihazın kullanım kılavuzunu çeviriyorum ve gerçekten EN GERİZEKALI insana göre ayarlanmış kılavuz. büyük kısmını kırpıyorum yazıların. türkiyede bu kılavuzu versek siz bizi mal mı sandınız ulan diye zılgıtı yeriz.

üstüne üstlük bahsettiğim cihaz ütü, televizyon kumandası falan da değil. yalnızda network adminlerin kullanacağı bir tür donanımsal firewall, yani kullanacak adamlar da okumuş adamlar hep. ama "ac adaptörün elektrik kısmını prize takın" diyorlar yani.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...