Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

zeitgeiste nasıl katılınır?

odiflame

Öne çıkan mesajlar

İşçiler ölüyor hede hödö gibi duygu sömürüleri yapmayacağım ama özellikle yav'ın bu konuda ardı ardına postlar atması falan zeitgeist'e karşı sinirinden kaynaklanıyor olsa gerek ? Neden sinirleniyor ki ? Patron mu acaba, yoksa sırf "bak yeni ekonomik-sosyal modelleri eleştiriyorum heyooo" olayından dolayımı ?

Birisi demiş ki zengin olun, fabrika kurun, işçileri mutlu edin oldu bitti. Bir bu piyasada zengin edilen kişilerin çoğunun babası alaylı ya da özel yetenekleri var. Sen böyle bir sistemde zengin olma hayallerine inanıyorsan zeitgeist'i eleştirmene hak veririm. Sonra denilmiş ki işçileri mutlu edin. Kapitalizm = artı değer = kar. Bunları araştırmak lazım. Kar havadan gelmez, işçilere verilecek yüksek maaşlar patronun metalara yani satılacak ürünlere zam vermesine yol açacak. Eee o malı başka bir işçi eve gitmeden önce marketten almayacak mı ?

Kapitalizm böyle bir şey işte. Döner döner işçinin dötünde patlar. Bu yüzden eninde sonunda yıkılacak bir sistem, bu krizlerde öncü sarsıntıları.

Acırım orta halli olduğuna şükredip, sınıf bilincinin farkında olmayan birde böyle "bakkk yeni bir ekonomi politik sistemi bile eleştiriyorummmm" konular açan kişilere acırım.

Neden mi ?
Çünki kapitalizmin rekabeti kendi dötünde patlamadan önce, proleter sınıfta hemen ardından orta sınıflarda patlayacak.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Acırım orta halli olduğuna şükredip, sınıf bilincinin farkında olmayan birde böyle "bakkk yeni bir ekonomi politik sistemi bile eleştiriyorummmm" konular açan kişilere acırım.

yeni degilki lol

komunizmin robotlarin arkasina saklanmis versiyonu, acik acik komunizm diyemiyorlar ama urkutmemek icin

komunizm de denendi olmiyor, bolgesel uygulanicak birsey degil cunki yanliz kalip fakirlikten kurtuyorsun ulkeyi, butun dunyanin komunist olmasi lazim denemek icin oda bildigin hayal
Sosyal ağlarda paylaş

zeitgeist viktorun da dediği gibi bazi konularda -ki çok küçük bölümü- güzel tespit yapabilmiş geri kalanı bilinen şeyler ya da fasarya olan bişi. önerdikleri sistem de çok malca.
-neokomunist süper-

ben şu anki sistemi açıkçası seviyorum ve savunuyorum. insanın kendisini ve çevresini anlaması lazım bu sistemde varolabilmek için. ama ne yazık ki biz çok alıştığımız için koyunluğa "bu böyle olmaz ben kendi kendimi yönetemiyorum biri beni yönetsin" diyoruz. ve bütün bunlara rağmen de saçma sapan bi egomuz olduğu için bir gıdım yol alamıyoruz

ben bir kaç kere işe girdim çalıştım. ağır işçilik yapmadım ama yine de işti işte. birinde ciddi baktım sömürülüyorum. azıcık paraya iş üstüne iş geliyo. vay sen misin beni sömüren dedim tak istifa ettim hemen.
bana dediler ki yeni gelene işi öğret falan filan, ben de "yok hemen çıktım" dedim.
şimdi o da yerime adam ararkenki zararına üzülsün oturup ki zarar etti :)
kendinizi sömürtmezseniz bişi olmaz gak guk etmenin alemi yok. biraz akıllı olmak lazım ayrıca. öyle vasıfsız adamsan tabi sömürürler seni. kendini geliştiricen. doğanın kanunu bu.
Sosyal ağlarda paylaş

DeaN said:

İşçiler ölüyor hede hödö gibi duygu sömürüleri yapmayacağım ama özellikle yav'ın bu konuda ardı ardına postlar atması falan zeitgeist'e karşı sinirinden kaynaklanıyor olsa gerek ? Neden sinirleniyor ki ? Patron mu acaba, yoksa sırf "bak yeni ekonomik-sosyal modelleri eleştiriyorum heyooo" olayından dolayımı ?

Birisi demiş ki zengin olun, fabrika kurun, işçileri mutlu edin oldu bitti. Bir bu piyasada zengin edilen kişilerin çoğunun babası alaylı ya da özel yetenekleri var. Sen böyle bir sistemde zengin olma hayallerine inanıyorsan zeitgeist'i eleştirmene hak veririm. Sonra denilmiş ki işçileri mutlu edin. Kapitalizm = artı değer = kar. Bunları araştırmak lazım. Kar havadan gelmez, işçilere verilecek yüksek maaşlar patronun metalara yani satılacak ürünlere zam vermesine yol açacak. Eee o malı başka bir işçi eve gitmeden önce marketten almayacak mı ?

Kapitalizm böyle bir şey işte. Döner döner işçinin dötünde patlar. Bu yüzden eninde sonunda yıkılacak bir sistem, bu krizlerde öncü sarsıntıları.

Neden mi ?
Çünki kapitalizmin rekabeti kendi dötünde patlamadan önce, proleter sınıfta hemen ardından orta sınıflarda patlayacak.

lol.
Sirket nasil kurulur, yonetilir, nedir, ne degildir; en ufak bir fikrin yok di mi?
Sosyal ağlarda paylaş

Viktor said:

ha zeitgeist in tamami yalan degil, ekonomi ile ilgili tespitleri son derece yerinde

bizi ciplicekler falan filan muhabbetleri komplo teorileri ve onerdikleri neokomunist model filan asiri sacma

o senin fikrin. İddia edilenlerin doğru olduğunu bilemeyeceğin gibi, doğru olmadığını da bilemezsin. Konu üzerinde sadece fikir sahibi olursun.

Zeitgeist'ın amacı da zaten sana fikir vermek zaten. Ideas are bulletproof.
Sosyal ağlarda paylaş

Sirket yonetmekti, isciydi vs. bunlari ideolojik kavramlarla birlikte tek bir cumlede kullanmak oldukca zor bir is. Firmalar, yonetim kurullari, yoneticiler, mudurler karar alirken "Su karari verirsem cok Kapitalist olur" gibi dusunmuyorlar. Hani kar edeyim falan diye vakti zamaninda ruhunu satmis insanlar vardir tabi de, olay kapitalizm, sosyalizm, komunizm vs.'den cok "Bu isin icinden nasil cikarim? Boyle yaparsam batmam..." tarzi ani alinmis, icgudusel kararlarin sonucudur. Tabi bu icgudusel kararlar da genelde, yakanin rengi kaynakli, icgudusel olarak elestirmeye her daim yer arayan takimi cok heyecanlandirir. Zira begenmedigi herhangi bir karari, uygulamayi vs. dogrudan Kapitalizme yontmak yapilabilecek en "bos" istir. Cunku sorarlar adama, madem bu kadar karsisin kapitalist duzene; nasil bir mahluksun ki sozde senin haklarini koruyacak kisiler, sendika baskanlari vs. hic is yapmadan, BMW'lere binerken sesin cikmiyor da, sana is veren adamin parasi gozune capak olmakla kalmiyor da, bir tarafina ciban oluyor?
Sosyal ağlarda paylaş

Viktor said:

ha zeitgeist in tamami yalan degil, ekonomi ile ilgili tespitleri son derece yerinde

bizi ciplicekler falan filan muhabbetleri komplo teorileri ve onerdikleri neokomunist model filan asiri sacma

Çip olayını neden bu kadar saçma buluyorsunuz ki? Alvin Toffler bile 90'larda ciddi olarak işlemişti buna çok benzer bir konuyu. Ve olmasını beklediği birşey onunda.
Sosyal ağlarda paylaş

riglous said:

Sirket yonetmekti, isciydi vs. bunlari ideolojik kavramlarla birlikte tek bir cumlede kullanmak oldukca zor bir is. Firmalar, yonetim kurullari, yoneticiler, mudurler karar alirken "Su karari verirsem cok Kapitalist olur" gibi dusunmuyorlar. Hani kar edeyim falan diye vakti zamaninda ruhunu satmis insanlar vardir tabi de, olay kapitalizm, sosyalizm, komunizm vs.'den cok "Bu isin icinden nasil cikarim? Boyle yaparsam batmam..." tarzi ani alinmis, icgudusel kararlarin sonucudur. Tabi bu icgudusel kararlar da genelde, yakanin rengi kaynakli, icgudusel olarak elestirmeye her daim yer arayan takimi cok heyecanlandirir. Zira begenmedigi herhangi bir karari, uygulamayi vs. dogrudan Kapitalizme yontmak yapilabilecek en "bos" istir. Cunku sorarlar adama, madem bu kadar karsisin kapitalist duzene; nasil bir mahluksun ki sozde senin haklarini koruyacak kisiler, sendika baskanlari vs. hic is yapmadan, BMW'lere binerken sesin cikmiyor da, sana is veren adamin parasi gozune capak olmakla kalmiyor da, bir tarafina ciban oluyor?

Toplumda ki eşitsizliklerin bir çoğuda genelde rekabetden doğuyor. Buda kapitalist sistemin yasalarından biri. Diyalektik Materyalizmde insanın bilincinin maddelerin etkisiyle şekilleneceğini ve maddenin bilinçden soyut bir şekilde aslında var olduğunu söylüyor. Dolayısıyla iç güdü denilen şeyde çocuğun yetiştiriliş şekline bağlı. Onun algılayabildiği somut şeylerin kafasında nasıl bir düşünce şekline bürüneceğine bağlı.

Bu sistemde çocuk diğer çocuklarla ilk etkileşime girdiği anda bir yarışada girmiş oluyor. -Ahmetin kırmızı arabası var babaaa banada all- . Bu lisede farklı konularda kendini gösteriyor -Popülarite- vs. İş hayatında farklı konularda kendini gösteriyor -Şu bu kadar alıyormuş, bu iş böyleymiş, ulan şunuda denesek mi ?-.

İşte bu güçlünün güçsüzü ezeceği bir sistem anlayışı. Bu size adil gelebilir ama ne yazık ki durum böyle bile değil. Sermaye sizin aklınıza sabancının nakitleri olarak gelebilir fakat sermaye cansız bir varlığın, sabancı holdingin nakitleridir. Dolayısıyla güçlü olmaya çalışıp var olmak istiyorsanız canlı varlıklardan çok cansız varlıklarla savaşmalısınız.

"Aaaa ama komunistttler, hepsii egolarını tatminn etmek için yapıyor bu işii." deniliyor.

Bu da kapitalizmin nasıl sömürüsünü gizleyebildiği ve hayatı çok güzel gösterme yeteneğini kanıtlıyor. Feodal düzende köle köle olduğunu bilirdi, karın tokluğuna çalışırdı. Bir köle çıkıp gitmek istese cezalandırılırdı, ama asla çocuğu cezalandırılmazdı. Onu bırakın köle karşı koysada şerefiyle ölürdü. Ayrıca bir köle çıkıp gitmek istese derebeyi onu cezalandırır gitmesinden korkardı çünki onun yerine işçi bulmak o dönemlerde zordu.

Kapitalist sistemde ne değişti ? Tanrım, insanlar serbest, çalışma zorunluluğu yok oh ne güzel özgürlük. Kapitalist sistem o kadar iyi planlanmış bir sömürü ki, toplumda iş gücü az ise ( misal isveç ) gayet güzel maaşlar verir, çünki işçi değerlidir, kovsa yenisi bulunmaz. Ama İstanbul gibi işsiz ordusu bulmasın patron, işçilerin iş gücünün değerini düşürür, kriz bahane eder, maaşları düşürür, çalışma şartlarını zorlaştırır, işine gelmeyen işçiyide kovar yeni işçi için ilan verir ve o ordudanda muakkak birisini bulur. Bununla birlikte kardeşleri, ortakları olan bankalara muhtaç olur bu işsiz ordusu. Kısaca bu insanlar artık bankaya muhtaçdır ve karşı geldiği an, borcunu ödemediği an bir kanun kaçağı haline gelecektir.

Ve şirketlerin rekabeti piyasanın kızışması, krizler, işsiz ordusunun yaratılması insanları bankalara iter. Bankalar ekstrasıyla vermek şartıyla borç verir. Bir insan bankaların kredi kartlarına geçimini 1 ay dayasın. Ertesi ay, gelirinin büyük kısmını o kartın borcunu ödemekle geçirecek ve yine kartı kullanmak isteyecek. Dolayısıyla şansa bir gelir elde edemezse bankaya belli bir süre borçlu yaşayacak. Dahası o borçlar çocuklarının üstüne kalacak. Kısaca soyaçekim olacak. Baban zenginse sermaye, fakirse borç !

Aaaa yedirmeyin, comunism killed 1 million people ! Stalinistlerden marksistler nefret eder. Troçkistler stalinistlerden nefret eder. Stalinizmi marksizmden sayan kim ? Fakat burada dikkat çekilmesi gereken husus, kapitalizmin öldürdüklerinin yok sayılması. 1920'lerde ki Amerikan krizinin 4 yılından sadece bir yılında 2.5 milyon insanın öldüğünü ve yollarda telef olduğunu biliyormuydunuz ? Coca-Cola'nın güney amerika'da tarlalarda toprak sahiplerini, işçilerini suikastlarla öldürüp, bankaların el koymasını biliyormuydunuz ? "Gazap üzümleri" okuyan bilir. Dahası bir savaşa da yol açmıştır. Kapital böyle işler çünki. Arz-Talep meselesi diyorlar ama talep eksildiği halde arzı arttırma çabası içinde kapitalistler.

Bu konuda şu sözleri yazıp oyuna dalıcam :

Kağıt para eninde sonunda gerçek değerine döner. Sıfıra.
Voltaire, 1729

Amerikan halkı özel bankalara para basma yetkisi verirse, önce enflasyon, sonra deflasyonla bankalar onu bütün mülklerinden yoksun bırakacaktır. Çocukları, atalarının fethettiği ülkede evsiz olarak uyanacaklardır.
Thomas Jefferson
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...