Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

kapitalizme nasıl katılınır?

Joker

Öne çıkan mesajlar

ya forumlarda takılma alışkanlığım fazla yok zaten yüzyüze konuşma şansı olsaydı keşke buradan pek bir yere varabileceğimizi düşünmüyorum.Bide forum başlığı kapitalizme nasıl katılınır?:) buralara nasıl geldik kendi içimizde evrim devrim geçirip sosyalizme döndük :)
Sosyal ağlarda paylaş

dufrasne said:

ardeth Bir kere komünizm tepkisel bir akım değil ki. Komünizm kapitalden önce de vardı, sonra da var olacak (amin) Bir sistem alternatifidir ve bir sürü çeşidi vardır. Sanki hep kapitalizm mi vardı?

Karl Marx 'ın yarattığı felsefe emperyalizme tepki olarak doğdu. Kapitalizmden önce emperyalizm vardı (roma emperyalist mi kapitalist mi emin değilim emperyalist herhalde). Ve o dönemki en başarılı etkisi emperyalizme karşı tepki yaratmak oldu. Zaten daha emperyalizm ile kapitalizm arasındaki farka dikkat etmemekle mesajın hatalı başlamış. Bahsettiğim komünizmin ise emperyalizme tepki olarak doğduğunu ve içerdiği öfkenin kaynağının yine emperyalizm olduğunu bu konu ile ilgili herhangi bir felsefe kitabında görebilirsin.
Sosyal ağlarda paylaş

Of ciddiye alıp cevap vermemiştim yav.
Arkadaş demiş ya, onca yıl dirsek çürütenlerle iş yapmayan memurun aynı maaşı alması normal mi diye. Bugünkü sistemde o "dirsek çürütenler" ne kadar emek harcıyorlar, ne kadar zekiler? Bunun bir ölçümü var mı. Benim çevremde hukukçu ve doktor çokluğu olduğundan dolayı hukuk ve tıp yazdım evet. Hukuğun diyalektiğini kavrayamamış bir sürü ezberci tip var. Aynı şekilde en önemli tıp dalları uzmanlık sınavında en az puanlı bölümlerken estetik cerrahi, psikiyatri gibi alanlara büyük rağbet var. Bence bu ölçümler pek sağlıklı değil. Koç Üni'ye 40 milyar bayılıp, hasbelkader mezun olup aile işlerine bakan bir sürü hukukçu var, bir sürü satılmış avukat var.
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth said:

dufrasne said:

ardeth Bir kere komünizm tepkisel bir akım değil ki. Komünizm kapitalden önce de vardı, sonra da var olacak (amin) Bir sistem alternatifidir ve bir sürü çeşidi vardır. Sanki hep kapitalizm mi vardı?

Karl Marx 'ın yarattığı felsefe emperyalizme tepki olarak doğru. Kapitalizmden önce emperyalizm vardı (roma emperyalist mi kapitalist mi emin değilim emperyalist herhalde). Ve o dönemki en başarılı etkisi emperyalizme karşı tepki yaratmak oldu. Zaten daha emperyalizm ile kapitalizm arasındaki farka dikkat etmemekle mesajın hatalı başlamış. Bahsettiğim komünizmin ise emperyalizme tepki olarak doğduğunu ve içerdiği öfkenin kaynağının yine emperyalizm olduğunu bu konu ile ilgili herhangi bir felsefe kitabında görebilirsin.

Marx kapitali yazdığında emperyalizm yoktu emperyalizm buradaki kelime anlamıyla kapitalizmin en yüksek ve son biçimi.Emperyalizm üzerine tahlilleri Marxizmi temel alarak lenin yapmıştır
Sosyal ağlarda paylaş

o çok sorun değil açıkçası zira karl marx'ın yazdığı yazılar üzerine pek çok insan onu daha halka hitap edecek ve halk tarafından anlaşılabilecek çağrılar haline getirdi (isimleri hatırlamıyorum şu an malesef ama sadece karl marxın yazdıkları ile kalınsaydı halk tarafından katılım bu kadar fazla olmayabilirdi evet sadece akademik bir çaba olurdu heh).
Sosyal ağlarda paylaş

ruin said:

Ardeth said:

dufrasne said:

Karl Marx 'ın yarattığı felsefe emperyalizme tepki olarak doğru. Kapitalizmden önce emperyalizm vardı (roma emperyalist mi kapitalist mi emin değilim emperyalist herhalde). Ve o dönemki en başarılı etkisi emperyalizme karşı tepki yaratmak oldu. Zaten daha emperyalizm ile kapitalizm arasındaki farka dikkat etmemekle mesajın hatalı başlamış. Bahsettiğim komünizmin ise emperyalizme tepki olarak doğduğunu ve içerdiği öfkenin kaynağının yine emperyalizm olduğunu bu konu ile ilgili herhangi bir felsefe kitabında görebilirsin.

Marx kapitali yazdığında emperyalizm yoktu emperyalizm buradaki kelime anlamıyla kapitalizmin en yüksek ve son biçimi.Emperyalizm üzerine tahlilleri Marxizmi temel alarak lenin yapmıştır

boldlu kısım +1
Sosyal ağlarda paylaş

Herkesin eşit olması benim akılma yatmıyor doğrusu. Daha önce de yazdım, doğuştan itibaren bir adaletsiz dağılım söz konusu

Kimi kız taştır, kimisi bıyıklı
kimisi dahi doğuyor, kimisi down sendromlu
Kimisinin sanata yeteneği oluyor, kimisi mühendis çıkıyor.
Liste uzar gider

Bütün bu farklılıklar varken, hayır siz eşitsiniz denmesi bence pek doğru değil.

Şu anda gelir dağılımı çok saçma dünyada (nufusun 20%sinin gelirin 80%ini elinde bulundurması) ama komunizm de mantıklı gelmiyor bana.
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth said:

dufrasne said:

Karl Marx'ın yarattığı felsefe dersen diyalektik materyalizm olarak anlaşılır, bunun da ekonomi-politikle doğrudan ilişkisi yoktur. Marx komünizmin yaratıcısı falan da değil. Ben Marx'ın adını hiç ağzıma almadım bu konuda, sadece kavramsal olarak komünizm-kapitalizm tartışması sürdürülüyor anladığım kadarıyla çünkü. Hatta bence Marx ontolojide siyaset felsefesinden daha çok şey katmıştır uygarlık tarihine not olarak düşeyim.

Ayrıca tabii ki emperyalizm kapitalizmden önce vardı bunun aksini de iddia etmedim zaten. Yukarıda "emperyalizm kapitalizmden sonra geldi" yorumları var ama Ardeth'in bahsettiği emperyalizm çok öncelerden var. İşte böyle kavramlar karışıyor birbirine insan karşındakinin ne kastettiğini tam olaarak anlamadığında...
Sosyal ağlarda paylaş

ruin said:

calimero said:

boldlu kısım +1

sanayileşme çağına girildikten sonra hangi olmayan emperyalizmden bahsediyorsun? en fazla belirli bir döneminde değildi diyebilirsin. zira sömürgecilik, iş güvencesi olmadan yaşlı insanlardan 10 yaşındaki çocukların öldüresiceye çalıştırılması, bunların hepsi marx kapitali yazmadan önce olan şeyler. yok illa tarih istiyorsan kapital 1867de yazılmıştı, o zaman ise sanayi devrimi ve yukarda bahsettiğim olaylar vardı, 1840larda başladı diyebiliriz onlar için.

senin bahsettiğin evre yeni emperyalizm yani sanayi devrimini takiben 50 sene içersinde gelişen durum. das kapitalin ise 1867 çıkması şaşırtıcı değil. Sömürgeciliğin ise 1700lerde bile olduğunu belirtmek istiyorum ayrıca. Çok zorlarsan ancak das kapital şuursuz sanayi devrimine karşı bir tepkiydi diyebilirsin ama emperyalizm zaten onun doğal bir uzantısı. daha doğrusu sömürgecilik döneminde olan eski emperyalizm ile sanayi devriminin birleşmesi ile oraya çıkan yeni bir emperyalizm. komik olmuş söylediğin şey.
Sosyal ağlarda paylaş

Wispy said:

Herkesin eşit olması benim akılma yatmıyor doğrusu. Daha önce de yazdım, doğuştan itibaren bir adaletsiz dağılım söz konusu

Liste uzar gider

Bütün bu farklılıklar varken, hayır siz eşitsiniz denmesi bence pek doğru değil.

Şu anda gelir dağılımı çok saçma dünyada (nufusun 20%sinin gelirin 80%ini elinde bulundurması) ama komunizm de mantıklı gelmiyor bana.

abi esitlik dediimiz hukuk karsisinda fln. buyutme fazla.
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth said:

ruin said:

calimero said:

boldlu kısım +1

sanayileşme çağına girildikten sonra hangi olmayan emperyalizmden bahsediyorsun? en fazla belirli bir döneminde değildi diyebilirsin. zira sömürgecilik, iş güvencesi olmadan yaşlı insanlardan 10 yaşındaki çocukların öldüresiceye çalıştırılması, bunların hepsi marx kapitali yazmadan önce olan şeyler. yok illa tarih istiyorsan kapital 1867de yazılmıştı, o zaman ise sanayi devrimi ve yukarda bahsettiğim olaylar vardı, 1840larda başladı diyebiliriz onlar için.

emperyalizm den anladığın senin bu boldlu kısımsa çok büyük yanlışlardasın dostum, biraz git oku derim...
Sosyal ağlarda paylaş

shipitducy said:

Wispy said:

Liste uzar gider

abi esitlik dediimiz hukuk karsisinda fln. buyutme fazla.

Beybi, zaten hukuk karşısında kağıt üzerinde eşitiz.
Bütün kapitalist devletlerde de öyle durum
Sosyal ağlarda paylaş

Boşuna tartışmayın konu çok net.
Emperyalizm eğer Lenin'in de kastettiği özel anlamıyla alırsak (solcu camia böyle ezberler), yani Emperyal bir ülkenin sömüreceği ülkede milli değerlerini yayması; siyasi teşkilatlarını ve ekonomisini kontrol altına alması ise bu calimero'nun söylediği yani 20.yüzyılda geçerli olan emperyalizm. (İşin içinde lobicilik giriyor benim anladığım kadarıyla)

Yok ben Emperyalizmi direk sömürgecilik olarak algılıyorum ve böyle kullanıyorum diyorsanız Ardeth sizin için doğru tercih.
Sosyal ağlarda paylaş

calimero said:

emperyalizm den anladığın senin bu boldlu kısımsa çok büyük yanlışlardasın dostum, biraz git oku derim...

hayır o sanayi devrimi sonucu ortaya çıkan bir olay. emperyalizmi dönemlere ayırabilirsin. sanayi devriminden önce de vardı emperyalizm hatta terim olarak o zaman ortaya çıktı ve anlam olarak büyük imparatorlukların okyanus aşırı genişleyerek kaynak ele geçirmesini ele alıyordu. sanayi devriminden sonra ise harmanlanarak bu kaynakların üretim için kullanılması ve pazar kavramının yaygınlaşması ile değişti. ama her şekilde dünya tarihinde tek çeşit emperyalizm olduğunu düşünmeniz komik. sizin sanayi devri dediğiniz dönemde zaten eski emperyalizm, sanayi devrimi ile harmanlanmaktaydı. o boldladığın kısım ise sevgili arkadaşım onun bir sonucu idi.
Sosyal ağlarda paylaş

@Ardeth

o boldladığım kısım sanayi devriminin bir sonucu idi. kapitalizmin emperyalizm aşaması için ise:

said:
Emperyalizm, kapitalizmin tekelci aşamasıdır. Emperyalizmin beş temel özelliğini kapsayan tanımı da şöyledir:

Üretimde ve sermayede görülen yoğunlaşma öyle yüksek bir gelişme aşamasına ulaşmıştır ki, ekonomik hayatta belirleyici bir rol oynayan tekelleri yaratmıştır;

Banka sermayesi sanayi sermayesiyle iç içe geçmiştir ve bu 'mali sermaye' temeli üzerinde bir mali oligarşi ortaya çıkmıştır;

Meta ihracından ayrı olarak, sermaye ihracı olağanüstü bir önem kazanmıştır;

Dünyayı aralarında paylaşan uluslararası tekelci kapitalist birlikler kurulmuştur;

En büyük kapitalist güçlerce dünyanın toprak paylaşımı tamamlanmıştır.'

'Egemen devlet, kendi egemen sınıfını zenginleştirmek ve alt sınıflarına rüşvet kabilinden sus payı vermek için, eyaletleri, sömürgeleri ve bağımlı ülkeleri sömürmektedir. İşçi önderleriyle işçi aristokrasisini satın almayı mümkün kılacak ve proletaryanın üst katmanını alt katmanından sistemli biçimde ayırmaya yarayacak olan böylesi bir rüşvet, hangi biçimde olursa olsun, ekonomik açıdan yüksek tekel kârları gerektirecektir.'

'Dünya, bir avuç tefeci devlet ile büyük çoğunluğu oluşturan borçlu devletler şeklinde bölünmüş durumdadır. Bir yandan üretici güçlerin gelişimi ile sermaye birikimi arasında, diğer yandan mali sermaye için 'nüfuz alanları' ve sömürgelerin paylaşımı konusundaki mevcut orantısızlığı ortadan kaldırmak için, kapitalist düzen içinde savaştan başka bir araç var mıdır? '

Alıntı:
Emperyalizm "Kapitalizmin En Yüksek Aşaması"
by V.I. Lenin
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...