Milamber Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 @nilep eğer bana diyorsan ben açıklayamaz açıklayamacağı şey demiyorum fiziği amacı değil diyorum. fizik onu açıklamak için oluşmuş bir bilim dalı değil. ben bizim üniversitede profa sorgum öncesinde ne var diye ellerini kaldırdı havaya baktı adam. ne biliyim diyor ilgi alanı onun konusu değil ki nasıl bilsin adam ölçme imkanı yok ölçemiyorsa deneyemiyorsa da fizikle bir çözüm getiremez. evren daha oluşmamışken madde bile yokken fizik kurallarının varlığını nasıl düşünebiliriz. fizik matematik kimya hatta zaman kavramı bile bizim uydurduğumuz kavramlar ya da bilimler. elbette bu kavramlar tamamen bizim çevremizle gördüklerimizde hatta hayal gücümüzle sınırlı. ötesini araştırmaya çalışabiliriz ama bunu fizikle yapmaya çalışmamalıyız. uğraştığın zaman bilim kurgu ya gidersin felsefeye gidersin ya da ne deniyorsa ölçeyeceğin şeyler üzerine teoriler üzerinden konuşmaya başlarsın. ölçemiyorsan kendi bilimsel yöntemlerinle bir sonuca varamıyorsan o noktada zaten inanç devreye girer. o zamanda bilimsellikten bahsedemezsin. ek eğer bana yazdıysan @bone ben kimseyi inandırmaya çalışmıyorum bu arada. umurumda değil diyorum kimin neye inandığı. ama karşıma birisi çıkıp sen sorgulamadan inanıyorsun diyip benim inancıma saldırırsa cevap veririm. ben sorgulayıp araştırıp inanıyorum. birisi çıkıp benim düşüncem daha mantıklı sen mantıksızsın diye konuya girerse ona cevap veririm çünkü benim inancımı geçmiş bilgime birikimime saldırmaya başlamıştır. birisi gelip dinler tarihi 2000 yıllık diyorsa da ona da bişi demem o konuda tartışmaya gerek yok :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nileppezdel Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Fiziğin amacı yaşadığımız evreni anlamak, açıklamak değil mi? Daha ne olsun işte? Nasıl var oldu sorusundan öte soru mu var yaşadığımız evrenle ilgili açıklanamayan? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sir Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 tamam canım, zaten cahil veya mantıksız demek saçma, herkesin kendince bi akıl yürütmesi var. insanların inançlarına karışmak da saçma. sanırım beni ve videoyu yapanları rahatsız eden şey "inanmayan şöyledir-böyledir" diyenler ve "tanrı var, çünkü şu şu fiziksel olaylar onun varlığını gösteriyo" şeklindeki argümanlar. bunlar saçma işte, ve malesef günümüzde elini sallasan bi "yaradılış" argümanına çarpıyo. hiçbir fiziksel olay tanrının varlığını kanıtlayamaz, ki siz zaten meta-fizik yani fiziksel olmayan bir "varlık"tan bahsediyosunuz. o halde onun kanıtlarını "fiziksel olanda" aramak boşunadır değil mi =) mesela bence enerjinin zekası, veya iradesi olamaz, çünkü herşeyden önce enerjinin bir "bilgisi" olamaz. o zaman enerjinin bilinçli olduğunu söylememiz gerekirdi, eh bu da nasıl bir bilinç-bilinç olduğunu nasıl anlarız gibi "mantıksal" sorulara yol açar. bu bilinç kendini nasıl ifade eder/ediyor? bizim bu ifadeyi algılamamız mümkün mü? metafizik olanı "algılamak" imkansızdır diyorum ben, çünkü algılayabildiğimiz herşey, fiziksel olduğu için algılanabilmektedir zaten. bir varlığın bilincinin olup olmadığını mantıksal bi çıkarımla anlayabileceğimizi düşünüyorum. therefore, tanrı fiziksel olarak yoktur. metafiziksel olarak evrenin ve zamanın ötesinde bi tanrıya inanmaksa bir tercih meselesidir nihayetinde. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Milamber Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 abi diyorum ki ondan önce evren yok. evren olmadan önceki nokta hakkında bir ölçüm yapamazsın. referans alacağın bir şey yok. madde yok zaman yok hiç bir şey yok. tek noktadan olmuş bir anda sebebini neden o zaman olduğunu bilemezsin ölçemezsin. gelmişler işte bir noktada patlama olmuş niye olduğunu bilmiyoruz. bilemezsinde dediğim gibi referans alacak bir şey yok. ondan ötesine gitmek için işte kurguya inanca bağlarsın. fizik ne kadar uzağa geçmişe gittikçe esas konusundan o kadar sapar ve çözüm getirmekte zorlanır çünkü elindeki veriler azalır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 sir said: tamam canım, zaten cahil veya mantıksız demek saçma, herkesin kendince bi akıl yürütmesi var. insanların inançlarına karışmak da saçma. sanırım beni ve videoyu yapanları rahatsız eden şey "inanmayan şöyledir-böyledir" diyenler ve "tanrı var, çünkü şu şu fiziksel olaylar onun varlığını gösteriyo" şeklindeki argümanlar. bunlar saçma işte, ve malesef günümüzde elini sallasan bi "yaradılış" argümanına çarpıyo. hiçbir fiziksel olay tanrının varlığını kanıtlayamaz, ki siz zaten meta-fizik yani fiziksel olmayan bir "varlık"tan bahsediyosunuz. o halde onun kanıtlarını "fiziksel olanda" aramak boşunadır değil mi =) mesela bence enerjinin zekası, veya iradesi olamaz, çünkü herşeyden önce enerjinin bir "bilgisi" olamaz. o zaman enerjinin bilinçli olduğunu söylememiz gerekirdi, eh bu da nasıl bir bilinç-bilinç olduğunu nasıl anlarız gibi "mantıksal" sorulara yol açar. bu bilinç kendini nasıl ifade eder/ediyor? bizim bu ifadeyi algılamamız mümkün mü? metafizik olanı "algılamak" imkansızdır diyorum ben, çünkü algılayabildiğimiz herşey, fiziksel olduğu için algılanabilmektedir zaten. bir varlığın bilincinin olup olmadığını mantıksal bi çıkarımla anlayabileceğimizi düşünüyorum. therefore, tanrı fiziksel olarak yoktur. metafiziksel olarak evrenin ve zamanın ötesinde bi tanrıya inanmaksa bir tercih meselesidir nihayetinde. benı benden alanda sizin bu omnipotent tanrı anlayışınız, daha doğrusu tanrı dediğin şeyin omnipotent olduğu kabulunuz. insanlar "ilahi dinlere" tapmadan cok daha önce cok daha uzun sure cok daha başka tanrılara taptılar. inanc üzerine konuşurken bu kadar kısıtlı bır acıdan bakmak din meselesine cok yanlıs Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Milamber Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 sir işte bak şu konuda tartışılır uzun uzun. ben sana akıl ne diye sorarım. bilgi ne diye sorarım. sen kendi görüşüne göre bir şey söylersin ben kendi görüşüme göre bir şey söylerim. bunları tam olarak kanıtlayamayız. mesela kara delikler bilgiyi yutuyor mu? diye bir konu vardı eheh. neyse inanmayanlara saygım var ben görüşümü söylemek istedim sadece. sonuçta sizde bir şeye inanıyorsunuz inancınızı değiştirmek ona saldırmak hakaret etmek haddime değil. mantığınıza bilgi birikiminize de saygılıyım. bir şey demiyorum tartışmıyorum tek beklentim benimde bilgi birikimime inancıma mantığıma saygı duyulması ve bana sırf bir şeye inandığım için cahil muamelesi yapılmaması. böyle bir şey yoksa zaten mutlu mesut yaşarız np Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
necmi Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 duyu organlayımız algılamak için yetmiyor işte burada insan aklı algılamak için devreye giriyor bu evren hiçlikten yokluktan zamansızlıktan ve boyutsuzluktan yaratıldıysa ve dünya canlılar için yaşanıcak mükemmellikte yaratıldıysa kusursuz bi dizayn varsa işte bunda bi hikmet vardır milyonlarca örnekten sadece bir tanesi süpernova dır bi düşünün insanın hizmetine sunulmuş ve insanı gelecekte galaktik seyehate taşıyacak ne büyük bi olay herneyse çok uzatmaya gerek yok inancı zayıf olan veya hiç inanmayan biriyseniz kardeşim gidin tek başınıza gecenin bi vakti dağın tepesine çıkın örnek olarak ağrı dağının eteklerine gidebilirsiniz oralarda sığınacak bişi ararsanız ki arıyacaksınız Allahın gerçekten bi nefes kadar yakın olduğunu ve insanın bu kainatın bi özeti olduğu gerçeğini yaşayabilirsiniz Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 mesela bide bu var. butun insanların ilahi bir varlığıa sığınma istediği duyduğunu sanmak. yok böle bir durum, herkez bi ihtiyacla dolu değil. o yuzden ağrı dağının eteklerinde gezinmesine gerek yok. Inanmıyo inanmayışıylada devame ediyo hayatına. Bır kaybı yok o kişinin. bir eksiklik hissetmiyor. Ic huzur bulmak için, hayatın anlamlı olduğunu garantilemek (ki buda herkezin hissetiği bir ihtiyac değil) kendinden ulvir bir şeyin varlığına emin olmasına gerek yok. Basıt oldukca. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Boci Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 O diilde, öldüğümüzde Tanrı var mı yok mu anlayamazsak çok yazık olur... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
keldron Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Mevlana sanırım bu soruyu bir cok kez cevapladı.Su anki toplum genel olarak kıt oldugu icin(kendim de dahil)güzel cevaplar cıkabilecegine inanmıyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sylian Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Cuce said: benı benden alanda sizin bu omnipotent tanrı anlayışınız, daha doğrusu tanrı dediğin şeyin omnipotent olduğu kabulunuz. insanlar "ilahi dinlere" tapmadan cok daha önce cok daha uzun sure cok daha başka tanrılara taptılar. inanc üzerine konuşurken bu kadar kısıtlı bır acıdan bakmak din meselesine cok yanlıs Abi iyi de tanrının mükemmel bir varlık olması gerekmiyor mu? E hem mükemmelse omnipotent olması lazım ki herşeyi bilsin herşeyi görsün yoksa nasıl tanrı diyebiliriz ki o zaman bambaşka bir şey olur o. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 hayır gerekmiyo. zeus da tanrı mükemmelde değil. hatta pagan dinlerindeki tanrılar mükemmelliklerinden cok mükemmel olmayışlarıyla krakter kazanıyorlar. bambaşka bişi olmuyorlar. Baya bildiğin tanrı oluyorlar. Allah kadar Odinde tanrı, Hermesde tanrı, Aucheyaake de tanrı, ateşde tanrı güneşde tanrı. Hepsı tanrı. Hatta ateşle güneşi gorebiliyoruz bile. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
necmi Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 sığınmak tüm canlıların fıtratı gereği genlerinde vardır ve herkezin sığınabileceği veya tutunabileceği bi dala ihtiyacı vardır sen bana bilimine güvenerek tanrı yoktur dersen 10.000 yıl onceki bilim türleriyle kanıtlaman lazım kendi yaptığı puta veya doğumuna şait olduğu ineğe sığınan insanlar var şunun şurasında 20-30 yıl oncesine kadar kovandaki kraliçe arının dişi çalışan işçi arılarında erkek olduğunu düşünüyordu bilim Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sylian Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 İşte diyorum ki insanlık bu kusurlu tanrı kavramının mantıksal olarak yanlış olduğunu gördü ve judaist tek tanrıları doğurdu. Sonuç olarak Zeus tanrıdan çok kudretli bir ölümsüz haline geliyor. Tanrı denilen şeyin bence kavram olarak kusursuz olması lazım yoksa senden benden tek farkı ölümsüz olması olur ve madem tanrı'dan konuşuyoruz bence genel geçer kullanılan kavramlar üzerinden tartışma gitmeli. Neyse onu geçtim neden kusurlu olduğunu düşündüğün bir tanrıya tapıyorsun? Yoksa tapma yok fakat kesin böyle bir canlı vardır mı diye düşünüyorsun? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Olivies Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Ben oldukten sonra duruma gore herseyi aciklamaya calisicam tanriya. Umarim anlar beni. oh wai anlar ofc. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
necmi Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 ne zeusu yaf kardeşim IV amonhotep te senin zeusun kadar tanrıydı insanlar için ama ne yaptı adam ben tarı değilim ve bi yaratıcıya tapıyorum dedi ve adını akhanethon olarak değiştirdi sende kalkıp burada insanların mistik veya miteolojik tanrılarını referans veya örnek olarak değerlendirirsen tartışmaya gerenk yok Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Farinal Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 bu gende var işi de ne güzel hikaye ya bizim niye yok o zaman genimizde bilader biz insan değil miyiz Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Olivies Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Yani kisacasi bir dine mensup olmadan veya olamadan sadece bir yaraticinin olduguna inaniyorum. He ne kadar bizim yaptiklarimiz onu ilgilendirir, neler ister bizden veya niye istesin ki(??!) seklinde zilyon soru var aklimda. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 necmi said: sığınmak tüm canlıların fıtratı gereği genlerinde vardır ve herkezin sığınabileceği veya tutunabileceği bi dala ihtiyacı vardır sen bana bilimine güvenerek tanrı yoktur dersen 10.000 yıl onceki bilim türleriyle kanıtlaman lazım kendi yaptığı puta veya doğumuna şait olduğu ineğe sığınan insanlar var şunun şurasında 20-30 yıl oncesine kadar kovandaki kraliçe arının dişi çalışan işçi arılarında erkek olduğunu düşünüyordu bilim yoo genlerinde falan yooook. benım ihtiyacım yok. bir sürü insanında yok. bole bir gercek yok. öle bir gen bulunmadı. ültürel bir kabul bu. said: İşte diyorum ki insanlık bu kusurlu tanrı kavramının mantıksal olarak yanlış olduğunu gördü ve judaist tek tanrıları doğurdu. Sonuç olarak Zeus tanrıdan çok kudretli bir ölümsüz haline geliyor. Cok relativ bir konu bu, kusursuz tanrı kavramıda cok hatalı. sadece kültürel bir durum bu. Hala hinduzm de binlerce tanrı var ve ceşit ceşit hataları kusurları var. dunyanın en büyük dinlerinden biri. muslimanlıktan yahudilikten dah büyük. Hatta hala cok tanrılı dinler, tek tanrılı dinlerden daha az murite sahip değil. Tanrının varlığına inanmak tapmayı gerektirmiyor birincisi bu var, ayrıca kusurlu olması tapınmamayıda gerektirmiyor. binlerce yıl tapmışlar mesela. Senın aklına yatmıyor diye, yasadığın topluğum muslimanlığın hiristiyanlığın aklına yatmıyor diye sacma olması gerekmıyor. Sonucta tapıyorsun tanrıya yağmur yağıyo, miss gibi işte. Neden tapmıyımki? banane karısını aldatmışsa. Ben ekinime bakarım. dinlerin illa insanlarına acıklarını kapatmak için olduunu düşünüyorsanızda, o zamanlar yağmur yağmamasından, fırtına cıkmasından, balıkların gocmesinden, savaş kjaybetmekten korkuyorlarsa. Sonrada moral yetersilikten korktular. arsızlıktan korktular. bu korkuyu yenmek içinde butun hayatlarını değiştirmeyi sayısdız kuralı kabul etmeyi goze aldılar. yahudiliğin, hiristiyanlığın, muslimanlığın mantığı "insanları ehlileştirmek değilmi?" Savaş kaybetmekten korktuklarında, allah sana kuvvet verecektir sen inanmaya devam et. öldüğünde cennete gidiceksin demedimi? cocuğum acmı kalır diye korktuğunda her cocuk rızkıyla doğar demedimi? hiristiyanlık kafire vur cennetin kapısını ac günahlarını affettir demedimi? hiç bir fark yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
necmi Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Farinal said: bu gende var işi de ne güzel hikaye ya bizim niye yok o zaman genimizde bilader biz insan değil miyiz ehehe doğrunun ve yanlışın kesin olmadığı bu ortamda nasıl bukadar net konuşabiliyorsun tamam biRader senin genlerinde yok sen süpersin Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sir Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 if he's not omnipotent, why call him god? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 necmi said: ne zeusu yaf kardeşim IV amonhotep te senin zeusun kadar tanrıydı insanlar için ama ne yaptı adam ben tarı değilim ve bi yaratıcıya tapıyorum dedi ve adını akhanethon olarak değiştirdi sende kalkıp burada insanların mistik veya miteolojik tanrılarını referans veya örnek olarak değerlendirirsen tartışmaya gerenk yok bende diyorumki, bende allaha tapmıyorum. bak eşitlendi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 sir said: if he's not omnipotent, why call him god? işte kör, tanrı din anlayışı bu. yıldırım atıyo olm adam neden tanrı demiyimki? sen atabiliyonmu? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Horizon Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Başlık dışı sayılır ama.. yahu aşağı yukarı her konuda din muhabbeti açılıyor , sanki çok eksiğimiz var bu konuyu tartışma açısından bir de direk dinle alakalı başlık açılınca burası beni benden alıyor :). Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Farinal Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 necmi said: Farinal said: bu gende var işi de ne güzel hikaye ya bizim niye yok o zaman genimizde bilader biz insan değil miyiz ehehe doğrunun ve yanlışın kesin olmadığı bu ortamda nasıl bukadar net konuşabiliyorsun tamam biRader senin genlerinde yok sen süpersin allaha şükür kimseye secde etmiyoruz bilae oh wai- Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar