Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Paludarium Project

Fistan

Öne çıkan mesajlar

Ben bi halt işledim ve paludarium yaptım.
Bu topici aylar süren çalışmaları takip etme ve ilgilenen kişilere bilgi verme amaçlı açıyorum.
öncelikle;
Paludarium nedir ?

Paludarium bir su kenarı taklitidir.
Yani bir dere ya da gölün kıyısını taklit eden bir ekolojik sistemdir.
Genelde 1/3 civarı su ve karasal alandan oluşan sistemlerdir.

Paludarium'a başlangıç

Öncelikle belirli bir ebatta tankımız olmak durumunda.Bu tank camdan ya da akrilikten yapılabilir. Benim tercihim 120x55x60(h) ebatlarında cam bir tank oldu.

Paludariumda karasal kısmı oluşturmak için farklı teknikler kullanılabilir. Doğal olanı en güzelidir. Örneğin tankın arkasına kayalar ve ağaç kökleri yığarak bir karasal alan elde edilebilir.
Ancak istediğim kayaları ve malzemeleri bulamadıgım için bu karasal alanı yapay bir şekilde yapmaya karar verdim.
Kolay olanı büyük ebatta straforu oyup yapmaktı. Ancak yine istediğim boyutta ve kalitede strafor temin edemediğim için farklı bir yöntemle yapmaya karar verdim.
Bu da polyuretan kopuk kullanarak arka planı oluşturmaktı.

Polyuretan köpüğünde sıkılacagı bir çerçeve yapmak için foamboardlar ile bir temel yaptım.

foamboardlar

foamboard ile temel

Bunları henkel sista aquarium şeffaf slikon ile sabitledim ve işe başlama zamanı geldi.
Aldığım henkel sista polyuretan spreyler suda salınım yapmıyor ve suya ve ısıya dayanıklı malzemeler.
Yavaş yavaş ve uzun süren bu köpük sıkma işlemi zevkli bir o kadar da yorucu.

saksıları şimdiden monte ediyoruz ki karasal alan oluşunca bitkilerimizi oraya dikebilelim

tabi köpük sıkınca dogal bir görüntü vermek gerekiyor.
maket bıçağıyla falan girişiyoruz.
Burası hayal gücünüze kalmış. Kendi kayalarımı yaratıyorum!

deneme amaçlı bi tanka oturtuyoruz arka planı

Ve tabi sarı kaya mı olur arkadaş! diyerek kalekim fugaflex 2300 siyah derz dolgusu ile kaplıyorum.
Bu malzeme içme suyu depoları çatlakları tamirinde kullanıldıgı için, balıklara tamamen zararsız ve suya son derece dayanıklı!

Kurumaya bırakıyoruz ve sonra istediğimiz kaya görüntüsüne yaklaşıyoruz

tabi doğada kayalar çıplak değil.tertemiz değil :)
bu nedenle üzerine hindistan cevizi torfunu silikon ile yapıştırıyoruz.Sonra bu toprağın içine kyoto yosunu ekiyoruz ki hem toprak hem yosunlu bir kaya görünümü elde edebilelim. Tabi yosunun oluşması 1 aydan fazla sürdüğü için şu an sizlerle paylaşamıyorum.

Bundan sonra iş arka planı tankın içine sabitlemek ve bitki dikimine geçmek.

devam edecek.
Sosyal ağlarda paylaş

Farinal said:

bol boş zaman?

boş zamanım çok yok.
anlattığım kısma gelene kadar 70 gün falan geçti.
son resim de 25gün önce falan çekildi. şu an daha değişik konumda.
önümüzdeki günlerde eklerim onları da.
hiç işe başlamadan malzeme temini yapmaya başlasan bile bi paludariumun malzemesini toplamak 1 ay sürüyor.
Sosyal ağlarda paylaş

ilk deneme başarısız

Birkaç bitki edinip karasal kısıma diktim.
Başlangıçta herşey güzel görünüyordu.
Arka planı tankın içine oturttum ve silikonla sabitledim.
Ancak arka planın suya batan kısmının büyüklüğü kaldırma kuvvetine karşı koyamadı ve suyu doldurunca silikonlar tutmadı.Arka plan su üstüne çıktı.
Bu zahmetli iş montla sçmaktan öte bir işkenceye maruz bıraktı.
Su tekrar boşaltılıp akvaryum tekrar kurutuldu.Tekrar yapıştırma için.

dikilen bazı bitkiler ve arkaplanın son hali

Kaldırma kuvveti yenildi
Tabi bu şekliyle duramayacağını 2. seferde anlayınca, arka planda tekrar bir dizayna gitmeye karar verdim. Batan hacim azaltılacaktı. Ayrıyetten sucul alanı kısıtlayan ön katmanlı yapı da hoşuma gitmemişti.
O kısmı testereyle yontup tekrar derz dolgusuyla kapladım.

Artık sadece silikonun arka planı suyun içinde sabit tutamayacagına karar verdim ve tabana bir cam kestirerek altına tel bağladım. Bu telleri de cam kilidi aparatıyla arka planın önünden gererek sabitledim.

bu sırada yeni bitkiler edinmeye de devam ediyordum.

Arka planı yapıştırmadan sonra silikonların kurumasını bekledim.
Sonunda suyu tekrar doldurup arka planın tekrar ayrılıp su yüzeyine çıkmamasını umut ediyordum.
Ve günler sonra dayanıklılıgını kanıtladı.

Bitkiler ve kurulum devam ediyor

Bitki saksılarının içinde hindistan cevizi torfu kullanıldı. Bu malzeme preslenmiş bir şekilde satılıyor ve tutabildiği su miktarı ve bitkilerin ihtiyacı olan gereksinimleri karşılayabildiği için kullanıldı.

kovanın içinde ıslatılıp parçalanmayı bekleyen hindistan cevizi torfu
(5kg civarı preslenmiş torftan 65litre toprak çıkıyor.)

Su bitkileri için kullanılan kum
aquaclay bitki toprağı. Ayrıca tetraplant complete substrat ile desteklendi.
Filtrasyon EHEIM 2228 dış filtre
Isıtıcı Sera 200watt
ile sağlandı.

Mango ve ağaç kökleri ile dekorasyon ve ph düşürme amaçlı düzenlemeler yaptım.

Su bitkileri gelene kadar belli bir süre geçti.Yurt dışından bitki ithalatı yapan firmanın gecikmesi buna neden oldu.
Bu sırada karasal alanda bitkiler alışmaya ve yeni bitkiler eklemeye devam edildi.

Su bitkileri dikildikten sonra paludariumdan son görüntüler

Tabi bu kadar bitki olunca ışık ve karbondioksit gereksinimleri olacağı aşikar.
Bu nedenle açık olan tankın üstü kapak ile kapatılıp ışıklandırma sistemi yapılacak.
Bunun için T8 30watt 89.5cm boyutunda 3 adet çeşitli modellerde floresan kullanılacak.Bu floresanlar sylvania grolux, sylvania coralstar ve hagen power-glo.

kapağı yaptırdıktan sonra boyama aşaması.

Kapağı monte ettikten sonra akvaryum suyunun oturması beklenecek.Su bitkileri alışacak ve karasal alanda bitki dikimine devam edilecek.
Tabi ışık sisteminin gelmesi ile bitki populasyonunda gelişmeler ve akvaryum görünümünde çok büyük farklılıklar olacak.Ayrıca edineceğim sis makinasını suyun yüzeyine sis vermesi için kullanacağım.
İlerki günlerde paludaryum projesi sürecek.
Sosyal ağlarda paylaş

bişey olmaz yav bizim çatı katında 5 tonluk su deposu vardı 20 senedir aşağı inmedi hehe, bayada çürük bi binamız var. 17 ağustos depreminde patladı depo :D

telle silikonla falan uğraşmazdın rahat olurdu bi 10-15 kilo fazlasıyla yeterdi muhtemelen.

hatt bak şimdi aklıma geldi içine pet şişe falan koyulabilir hem iskelet olur hem su doldursun falan hmm iyiymiş.

ben kapluşlar için bunun yarısı kadar falan bi akvaryuma sahil yapmak istiyorum. birebir seni kopyalıcam muhtemelen malzeme falan olarak.
Sosyal ağlarda paylaş

koctasta foamboardlar var onları kesip biçerek daha kolay bence.onlardan yap, hem daha ekonomik olur.

45 tane balık siparişi verdim. gelirken telef olabilir bi kısmı diye biraz fazla aslında.

rasbora
black neon
cardinal neon
rednose tetra

bu sürü balıklarından x10

2 tane panda çöpçü 1 tane labio 2 tanede dikenli ancistrus =)

2 tane de elma salyangozu aldım. çalışmaya başladılar bile şimdiden ehe.
Sosyal ağlarda paylaş

Fistan said:

Tabi bu kadar bitki olunca ışık ve karbondioksit gereksinimleri olacağı aşikar.
Bu nedenle açık olan tankın üstü kapak ile kapatılıp ışıklandırma sistemi yapılacak.
Bunun için T8 30watt 89.5cm boyutunda 3 adet çeşitli modellerde floresan kullanılacak.Bu floresanlar sylvania grolux, sylvania coralstar ve hagen power-glo.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...