Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yeni kimlik kartlari


bosphorus

Öne çıkan mesajlar







Açıklama

Nufus cuzdaninda devrim gibi yenilik. Tek kimlik kartina dunyalar sigdirildi. Kartta guvenlik onlemleri ust duzeyde. TUBITAK tarafindan tamamen milli olanaklar kullanilarak gelistirilen ve 2010'dan itibaren nufus cuzdaninin yerine kullanilmasi hedeflenen akilli kimlik kartlari, kopyalanma riskine karsi gorunurde 7 ustun guvenirlikli onlemle korunuyor. TUBITAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Arastirma Enstitusunde (UEKAE) gelistirilen Akilli Kart Isletim Sistemi (AKIS)

Proje Sorumlusu Mustafa Basak 2010'dan itibaren tum Turkiye'de uygulanmasi planlanan elektronik kimlik kartinin teknolojik ozelliklerini anlatti. Akilli kartin en basta akilli kart tabanli ulusal kimlik karti olarak nufus cuzdaninin yerini alacagini aktaran Basak, kartin ayrica surucu belgesi, pasaport, e-devlet uygulamalarinda kimlik dogrulama amacli bir belge olacagini ve SSK karnesi, Saglik Bakanligi sertifikalarinda, Maliye Bakanliginin vergi uygulamalarinda kullanilabilecegini belirtti. Basak, AKiS tabanli benzer akilli kartlarin sehir kartlari, kontorlu kartlar gibi belediye uygulamalarinda da kullanilabilecegini animsatti.

KRIPTOLU OLACAK Akilli kimlik kartinin tamamen yerli kaynak ve muhendislerle son sifreleme teknolojisi kullanilarak ve uluslararasi standartlara uygun yapildigini belirten Basak, kartin "taklit edilemez" ve "tahrip ya da tahrif edildiginde degisikligin algilanmasina imkan veren guvenlik ozelliklerinin" bulundugunu soyledi. Basak, akilli kart uzerindeki ve cip icerisindeki bilgilerin elektronik ortamda, kriptografik yontem denilen guvenlik ozellikleriyle korundugunu anlatarak, bu yontem sayesinde kartin mukerrer basiminin engellenebildigini, Merkezi Nufus Idaresi Sistemine

(MERNIS) erisimle yazim hatalarinin onune gecilebildigini aktardi. Kimlik kartlarinin taklit edilmesini onlemek icin cesitli guvenlik ozelliklerinin uygulandigini kaydeden Basak, yapisal ve baskisal guvenlik ogelerinin yuksek cozunurluklu makinelerce yapildigini ve taklidinin de cok zor oldugunu vurguladi. Basak, elektronik guvenlik sisteminin taklidinin ise mumkun olmadigini soyledi.

Akilli kartta aynen kagit paralarda oldugu gibi dis gorunurde 7 guvenlik onlemi oldugunu bildiren Basak, soyle konustu: "Kartin on ve arka yuzunde kullanilan hologram teknolojisiyle isigin geldigi aciyla sekillerin ve renklerin degisimi saglandi. Cok ozel murekkeplerin kullanildigi OVI teknolojisinde ise on yuzde bulunan Turkiye haritasi isigin geldigi aciya gore uc farkli renkte goruluyor.

Mor otesi baski yontemiyle de ultra viyole isigi altinda gorunecek sekilde on yuzde mavi renkte "T.C" ibaresinin, arka yuzde de Turkiye haritasinin ortasinda mavi renkte ay-yildiz sekli gizlendi. Mikro yazilar ile on yuze ay-yildiz cizildi ve buyutecle bakildiginda Turkiye Cumhuriyeti yazisi gorulebiliyor. Ayni baski, arka yuzde de serit gorunumunde yer aliyor.

Menevis baski yontemiyle ise kartin hem on, hem de arka yuzunde algoritmik desenler bulunuyor. Bu desenler matematiksel bir formulle olusturuldu. Son goruntu sifresi ise gokkusagi baski dedigimiz ve desen cizgilerinde kopyalamaya karsi kirmizi-turkuaz-kirmizi renk gecisleri yer aldi. Tum bu sifreler cok ozel tekniklerle uretildi ve kartin taklidini ve kopyalanmasini cok zor hale getiriyor." Ilk etapta karta bakildiginda gorunur sifrelemelerde kartin sahte olup olmadiginin anlasilabilecegini dile getiren Basak, "Fakat kopyalanmasinin cok zor olmasina karsin her ihtimale karsi gorunur ozelliklerin kopyalanma riskine karsi bu bilgilerin aynisi kartin uzerindeki cipe elektronik olarak sifrelendi. Bu cipin icinde bir oynama oldugunda, kart erisim cihazina takildiginda bilgiler teshis edilemez.

Bu taklit edilememezlik aslinda, elektronik sifreleme teknikleriyle saglandi" dedi.. Basak, kimlik dogrulama icin ozel yazilimlara sahip kartin ayrica pin ve puk kodlarinin bulundugunu belirterek, yasanin cikmasi halinde hazir olan parmak izi teknolojisinin de eklenebilecegini soyledi. AKIS'in enerji dalgalanmalarindan veya baskaca fiziksel kosullar sebebiyle olusan EEPROM bellek hucrelerindeki bozulmalari tespit edip duzelten bir mekanizmaya sahip oldugunu kaydeden Basak, sifreleme, desifreleme ve asillama anahtarlarinin birbirlerinden tumuyle ayrildigini belirtti.


PARMAK IZI SAKLANMAYACAK Parmak izi, iris tanima gibi bilgilerin Avrupa Birligi kriterlerine gore bilgisayarlarin veri tabanlarinda saklanmasinin yasak oldugunu ve bu nedenle de parmak izi sifresinin kartin icinde saklandigini aktaran Basak, "Kart sahibinin elinde olacagindan, bazi basin organlarinda yer aldigi gibi parmak izinin bir yerde saklanmasi gibi bir durum da olmayacak" diye konustu. Turkiye'nin akilli kart teknolojisinde Avrupa Birligine uye pek cok ulkeden daha ileri bir asamaya geldigini belirten Basak, ABD'deki kart teknolojisinin ise cip degil, optik tanima uzerine kurulu oldugunu soyledi. Basak, Turkiye'nin yarattigi bilgi birikimi ile akilli kartlarda ileri teknoloji uygulayan Portekiz ve Ukrayna gibi ulkeler seviyesine geldigini kaydederek, "Avrupa'nin henuz uzerinde calistigi bir sistemi Turkiye uygulamaya basladi bile" dedi.

SECIMLERDE MUKERRER OYA DA ENGEL OLACAK Elektronik kimlik uygulamasinin ozellikle genel ve yerel secimlerde guvenli ve saglikli oy kullanilmasina olanak saglayip mukerrer oy kullanilmasi ihtimaline son verilebilecegini dile getiren Basak, saglik uygulamalarinda da sahibinin izni ile erisilebilen hastaya ozel bazi bilgilerin de kartta saklanabilecegini bildirdi.

Basak, akilli kart uygulamasinin 1 Eylul 2008 itibariyle Bolu'da pilot calismalarinin baslatildigini animsatarak, ilk asamada bu yilin sonuna kadar 10 bin adet kartin Bolu merkezde dagitilacagini ve ikinci asamada da Mayis 2010'a kadar 300 bin kart dagitiminin yapilacagini belirtti. Basak, dagitilan kartlarin, 67 eczane, 1 hastane, 8 aile hekimliginde kullanilmaya hazir oldugunu da bildirdi.



kaynağı eklemeyi unutmuşum

buda kaynak
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

spoiler içindeki kısmı okuyun önce bi güzel.


şimdi de şu linke tıklayın..

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1204641/New-ID-cards-supposed-unforgeable--took-expert-12-minutes-clone-programme-false-data.html

diyeceğim şu ki;

abartmayın be kanka, yok sahtesi olmazmış da bilmem ne..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hey onu demeyi unutmuştum!

dediğim bu çok güvenli denilen her şey çok güvensiz oluyor.

ingiltere'de ve amerika'da pasaportların chipleri de kolayca hacklendi ve clonlandı..

anında kaptırabilirsiniz kimliği! bi tane daha fede etrafta gezecek yani..

o kadar tehlikeli!!!!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

du kan bu rfid pasaportlar da kısa sürede klonlanmıştı..
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/crime/article4467106.ece

ya millet rfid'yi güvenli sanarak hata yapıyor ya da ben fazla paranoyakım bu rfid konusunda..

aratın bi rfid diye forumda, milletin rfid dataları nasıl alıyorlar koymuştum..

ahanda bu da daha yeni bişi.
http://www.engadget.com/2009/02/02/video-hacker-war-drives-san-francisco-cloning-rfid-passports/
http://www.youtube.com/watch?v=9isKnDiJNPk&feature=player_embedded

rfid muhteşem bir fişleme yöntemi ama :D
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

fede said:

ama hala üstünde din hanesi var


ahaha eet bu super nokta, konuyu kapatmis

istedigin kadar ilerle teknolojide, 'avrupanin hala ustunde calistigi teknolojik yenilikleri' hayata gecir; kafa yapisi boyle olunca bir yere kadar 'gelisiyorsun' demek
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...