HocaEfendi Mesaj tarihi: Ekim 21, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2009 Bosch fabrikasında kapatılan mescitler yeniden açıldı Ünlü elektronik markası Bosch'un Bursa'da faaliyet gösteren Dizel Fabrikaları'nda kapatılan 3 mescit yeniden açıldı. İnsan haklarına aykırı uygulamadan geri adım atan Bosch yönetimi bu akşam itibariyle çalışanlarına mescitlerin açıldığını duyurdu. Haberın Devamı.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SeaGle Mesaj tarihi: Ekim 21, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2009 Hani mescit hiç olmamıştı lan Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Solonor Mesaj tarihi: Ekim 21, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2009 Rock said: Hernekadar deist olsam da bir takım özgürlük va hakların bu şekilde alınması hoş değil. Yarın birgün başka iş yerleride Atatürk ve Türk bayrağı rozeti takmayı yasaklayıp, takanları kovsa ozaman siz ne tepki vereceksiniz? hiç sevmem adetim de değildir koca bir yazıdan bir cümleyi quote edip cevap vermeyi de, abi namaz muhtemelen öğle ve ikindi kılınıyor, cemaatle birlikte, girmesiyle çıkmasıyla toplam 1 gün içinde 45dk/1saat kadar bir zaman kaybına uğruyor bosch her namaz kılan çalışanı için. bunu atatürk rozeti takmakla aynı kefeye koymamak lazım bence. zaten işsizlik var ülkemizde, işçiler ve işverenler bir equilibriumda buluşabilmiş değil, çok işçi var az işveren var, çok işsiz var. iş arzı çok, talebi çok az ona göre. böyleyken durum da, işverenin açıkcası 45 dk sını kaybetmesindense, yeni ve "daha az dindar" (dine saygım gerçekten sonsuz ayrı) yani namaz kılıp şirkete zarar ettirmeyecek bir işçiyle çalışmaya başlaması şuandaki ekonomik düzenimizde çok da mantıksız gelmedi bana. he tabi gelip "abi adamların namaz kılmak hakkı diil mi?" derseniz, ona da saygım var da, kaza etsin namazını ediliyor mu bilmiyorum ama islam mantık dinidir ediliyordur kesin. ben müslüman saymam kendimi ama iyi bildiğimi düşünüyorum müslümanlığı, ve böyle bir durumda kaldığında bir insan işinden fedakarlık edeceğine namazından fedakarlık etmesini önerir benim görüş açımda islam. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rock Mesaj tarihi: Ekim 21, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2009 Problem şuki işverenin ettiği bir zarar yok. Namaz vakitleri için işçinin kullandığı vakit maaşlarından kesiliyor. "Kriz var" dediğinde yine tutmuyor, çünkü bu uygulama fabrikanın kurulduğu 72'den beri var. O tarihten bugüen kadar da bir sürü kriz yaşadık. Bu yasağın tek amacı ortamı gerginleştirmek(daha da kötüsü fabrika yönetiminin keyfe keder karar alması). Bu ister namaz kılmayı engellemek olsun, ister Atatürk rozeti takmayı yasaklamak olsun amaç aynı. Sonuç olarak ta aldıkları tepki miktarı beklediklerinden fazla olunca geri adım atmak zorunda kalmışlar. Bir de daha kötüsü mescitleri tadilat ettirecekler. İnsan acaba kulaklarını kim çekti diye merak ediyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fizban Mesaj tarihi: Ekim 21, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2009 rock, daha önce bir fabrika gördün mü bilmiyorum; ama işler sana nasıl yürür anlatiyim. bir bakkaldan veya manavdan farklı çalıştığı için, sürekli olarak bantların başında insanların olması gerekir. yani bir insanın işi neyse, onu yapması gerekir. örnek verelim, 10 kişiyiz. üretim bandı önünde durmamız lazım. durmazsak üretim aksar. biz 10umuz namaza gittik. noldu ? üretim durdu. iş veren bana niye para veriyor zaten, o üretim bandı durmasın diye dimi ? e noldu ama, durdurdum bandı. sonuçta üretim sürekli olacağından, yahu ben yarım saat gideyim sonra yine gelirim deme lüksüm yok, belirli aralıklarda belirli yerlerde olması gereken insanlar var, o saatte orada olmalılar. yani işveren zarar ediyor. açıklamadyısan bi daha anlatırım, ama bunu anlamamakta ısrar etmek için artniyet gerekiyor. eğer adamın biri atatürk rozetini parlatmak için 30 dk izin alıp daha sonra geri gelip "tamam maaşımdan düşersin" derse, yasaklasınlar onu da. kulaklarını da "abiler" çekmiştir, mecburen geri adım atmışlardır. nice insanlar nelerden geri adım atmıyor ki tırsmaktan. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Solonor Mesaj tarihi: Ekim 21, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2009 fizbanın mesajı facebookta olsa like a basardım o kadar güzel ve tamamen katılıyorum, ben cevap yazana kadar yazmışın, sağolasın Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rock Mesaj tarihi: Ekim 21, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2009 Üretim bandının ne olduğunu ve nasıl işlediğini ben de biliyorum. Fakat adama sorarlar 37 yıldır sorun yoktu da şimdi mi sorun oldu diye? Hiç boşuna kıvırtmayın. Bunun fabrikanın işleyişi, yatırımcının zarar etmesiyle veya krizle falan alaksı yok. İşleri ciddi şekilde aksatsaydı bu adamlar salak değil herhalde 37 yıldır aynı şeyin sürmesine izin versinler. 37 yılı geçtim amaç verimi yükseltmek olsaydı bu yasaklama krizin en salam şekilde burduğu şu bir yıl içinde yapılırdı. Bu yapılanın insanları provoke etmekten başka bir amacı yok bana göre. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fizban Mesaj tarihi: Ekim 22, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 22, 2009 öyleyse rock senin mantığına göre 37 yıldır yanlış olan hiçbirşey düzeltilemez. mesela hükümetin yaptığı sözde reformlardan birini destekleyecek olursan "HOAAAP BUNDAN ÖNCEKİ HÜKÜMETLER SALAK MIYDIAAA" argümanını sunabiliriz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rock Mesaj tarihi: Ekim 22, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 22, 2009 Benim cümlelerii çarpıtma. "37 yıldır yanlış olan hiçbirşey düzeltilemez" tarzında birşey söylemiyorum, söylemem de. Bir soru soruyorum. 37 yıldır problem olmayan şey niye şimdi problem oldu? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BabacumMostors Mesaj tarihi: Ekim 22, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 22, 2009 Saeros said: işyerinde namaz kılmak lol Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BabacumMostors Mesaj tarihi: Ekim 22, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 22, 2009 işte sırf bu örnek bile Mao yu haklı kılıyor.. iş saatinde ibadet ne? sonra müslüman ülkeler neden kalkınamıyor çin nasıl bu hale geldi diye soruyor bazıları Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
balon Mesaj tarihi: Ekim 22, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 22, 2009 yalnız konu nereye bağlandı sdf Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Solonor Mesaj tarihi: Ekim 22, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 22, 2009 rock; 37 yıldır problem olmayan şey şundan problem olmuş olabilir, farkındaysan ''dinci'' arkadaşlarımızın hükümetinde galeyanıyla sayıları çok arttı. dindar demiyorum bak.(dindar adam zaten gider kaza eder orucunu/namazını vs) şöyle söyliyim, en basit örnek, ben üniversiteye 2006 da girdiğim zamanla şuan arasında okulda gördüğüm veya sokakta gördüğüm türbanlı sayısı yaklaşık 4-5 katına çıktı. bosch belki de 37 yıllık tarihinde ilk defa bu kadar çok namaz kılan insan barındırmaya başlayıp, ciddi zarar etmeye başlamış olabilir. insanların namaz kılmasına tekrar söylüyorum hiç bir lafım yok, ama namaz kılan insanların son 10 yılda artmamış olma ihtimali yok. eğer bu ciddi bi zarar oluşturmaya başlamışsa, bosch da böyle bir önlem almak istemiş olabilir. bilmiyorum aklıma daha mantıklı bir sonuç gelmiyor. dini şovenizme çeviren zihniyeti sonuna kadar kınıyorum, hayatımın sonuna kadar da kınıycam. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Efrasiyab Mesaj tarihi: Ekim 22, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 22, 2009 BabacumMostors said: işte sırf bu örnek bile Mao yu haklı kılıyor.. iş saatinde ibadet ne? sonra müslüman ülkeler neden kalkınamıyor çin nasıl bu hale geldi diye soruyor bazıları Öhh yani. Herhalde Osmanlı, Selçuklu ve Abbasi Devletlerinde ibadet yasaktı, o yüzden o kadar ilerlediler. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Ekim 22, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 22, 2009 ilerledi dediğin, at üstünde ilerlediler. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Efrasiyab Mesaj tarihi: Ekim 22, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 22, 2009 Cuce said: ilerledi dediğin, at üstünde ilerlediler. Topların efektif şekilde ilk kez Osmanlı ordusunda geliştirilmesi ve kullanılması, Astronomi ve matematik alanında Abbasi döneminde oldukça ilerledi. "0" bile tek başına büyük bir icattır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
bansheee Mesaj tarihi: Ekim 22, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 22, 2009 Efrasiyab said: BabacumMostors said: işte sırf bu örnek bile Mao yu haklı kılıyor.. iş saatinde ibadet ne? sonra müslüman ülkeler neden kalkınamıyor çin nasıl bu hale geldi diye soruyor bazıları Öhh yani. Herhalde Osmanlı, Selçuklu ve Abbasi Devletlerinde ibadet yasaktı, o yüzden o kadar ilerlediler. Ohaa ortaçağda kılıçla adam kese biçe ilerleyen devletlerle modern zamandaki devletleri karşılaştırdı adam Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Efrasiyab Mesaj tarihi: Ekim 22, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 22, 2009 bansheee said: Efrasiyab said: BabacumMostors said: işte sırf bu örnek bile Mao yu haklı kılıyor.. iş saatinde ibadet ne? sonra müslüman ülkeler neden kalkınamıyor çin nasıl bu hale geldi diye soruyor bazıları Öhh yani. Herhalde Osmanlı, Selçuklu ve Abbasi Devletlerinde ibadet yasaktı, o yüzden o kadar ilerlediler. Ohaa ortaçağda kılıçla adam kese biçe ilerleyen devletlerle modern zamandaki devletleri karşılaştırdı adam Kılıçla adam kese biçe ilerlemekle medeniyet kurarak ilerlemek farklı şeylerdir. Roma bir medeniyetti, Gothlar sadece kılıçla ilerleyen kavimlerdi, Romanın hükmü 100lerce yıl sürdü, Gothlar 100 yılı geçemedi. Moğollarlar kese biçe ilerleyen bir devletti, 100 yıldan fazla ellerinde tutamadılar aldıkları yerleri, Osmanlı bir medeniyetti, 600 yıl yaşamayı başardı. Teknolojik ilerlemenin son 150 yılda çok daha hızla gelişmesi, 150 öncesinde teknoloji yoktu, ilerleme ve medeniyet yoktu manasına gelmez. Silah teknolojileri olsun, Matematik, geometri, Tıp ve astronomi olsun Abbasiler, Selçuklular ve Osmanlı 1600lere kadar kendi zamanlarının en ilerisinde olan Devletlerdi. Deliler için kurulan hastahaneler, müzik ve suyla tedavi, ilk göz hastalıkları hastahaneleri, gök gözlemi için kurulan rasathaneler, barutlu silahların üretimi, geliştirilmesi ve başarılı bir şekilde savaş şartlarına adapte edilerek kullanılması, Kanunnameler gibi faktörleri göz önüne alırsan eğer, hem medeniyet hemde teknolojik olarak "elde kılıç ilerleyen adamlar" tabirinin ne kadar basit kaldığını farkedebilirsin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BabacumMostors Mesaj tarihi: Ekim 22, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 22, 2009 Efrasiyab said: BabacumMostors said: işte sırf bu örnek bile Mao yu haklı kılıyor.. iş saatinde ibadet ne? sonra müslüman ülkeler neden kalkınamıyor çin nasıl bu hale geldi diye soruyor bazıları Öhh yani. Herhalde Osmanlı, Selçuklu ve Abbasi Devletlerinde ibadet yasaktı, o yüzden o kadar ilerlediler. matbaasız, teknoloji ve eğitim altyapısız zaten o kadar ilerleyebildiler bir daha da ilerleyemediler şimdi onlar don gömlek satarak dünya ticaretini ele geçirmeyi planlıyorlar İKİZLERE TAKKE!! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BabacumMostors Mesaj tarihi: Ekim 22, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 22, 2009 ha bugünh müslüman ülkeler süpersonik ülkeler de ben görmüyorsam özür dilerim ama günümüzde süpersonik ülkeler ABD, avrupa 6 lısı ve çin müslüman ülkeler kendi aralarında skimsonik ülkeler olara sidik yarıştırıyor Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rock Mesaj tarihi: Ekim 22, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 22, 2009 @Solonor Birinci sayfadaki haberin 3. paragrafını tekrar okumanı tavsiye ederim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nefr Mesaj tarihi: Ekim 22, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 22, 2009 Rock said: Benim cümlelerii çarpıtma. "37 yıldır yanlış olan hiçbirşey düzeltilemez" tarzında birşey söylemiyorum, söylemem de. Bir soru soruyorum. 37 yıldır problem olmayan şey niye şimdi problem oldu? 37 yildir yanlismis, simdi hatalarini anlamislar? 37 yildir suistimal edilmiyormus, simdi edilmeye baslanmis? 37 yildir mevcut olan yonetim degismis, yeni yonetim uygulamayi mantikli bulmamis? yani binlerce senaryo olabilir degisiklikle ilgili, hepsi de ozel sektorde faaliyet gosteren bagimsiz bir firmanin kendi bilecegi seylerdir, hepsi de haklidir bence yani 37 yildir boyleymiste simdi niye degismis argumani yerine, kanaatimce 37 yillik bir uygulamaya guvenerek o ise baslamis insanlarin, 'verilmis haklarinin' ellerinden alinmasinin yarattigi / yaratabilecegi keyifsizlige sarilman daha uygun ki ben de katilirim ona. nitekim nedanko guzel yazmisti onu, bir tazminat hakki dogmasi gerekir bence de o durumdaki calisanlara. verirsin uygun bir tazminat, kapatirsin konuyu. illa israr eden alir tazminatini gider, haksizlik konusu ortadan kalkar diye dusunuyorum yeri gelmisken, ilk etapta o hakki taniyan o zamanin yonetici grubuna da, biraz tepki alinca hemen cark edip yanlis olduguna inanmasina ragmen eski sisteme donen mevcut yonetici grubuna da buradan selam ederim. ama iste ozel sektor, demek ki boylesi daha karli / verimli adama Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
bansheee Mesaj tarihi: Ekim 22, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 22, 2009 Efrasiyab said: bansheee said: Efrasiyab said: BabacumMostors said: işte sırf bu örnek bile Mao yu haklı kılıyor.. iş saatinde ibadet ne? sonra müslüman ülkeler neden kalkınamıyor çin nasıl bu hale geldi diye soruyor bazıları Öhh yani. Herhalde Osmanlı, Selçuklu ve Abbasi Devletlerinde ibadet yasaktı, o yüzden o kadar ilerlediler. Ohaa ortaçağda kılıçla adam kese biçe ilerleyen devletlerle modern zamandaki devletleri karşılaştırdı adam Kılıçla adam kese biçe ilerlemekle medeniyet kurarak ilerlemek farklı şeylerdir. Roma bir medeniyetti, Gothlar sadece kılıçla ilerleyen kavimlerdi, Romanın hükmü 100lerce yıl sürdü, Gothlar 100 yılı geçemedi. Moğollarlar kese biçe ilerleyen bir devletti, 100 yıldan fazla ellerinde tutamadılar aldıkları yerleri, Osmanlı bir medeniyetti, 600 yıl yaşamayı başardı. Teknolojik ilerlemenin son 150 yılda çok daha hızla gelişmesi, 150 öncesinde teknoloji yoktu, ilerleme ve medeniyet yoktu manasına gelmez. Silah teknolojileri olsun, Matematik, geometri, Tıp ve astronomi olsun Abbasiler, Selçuklular ve Osmanlı 1600lere kadar kendi zamanlarının en ilerisinde olan Devletlerdi. Deliler için kurulan hastahaneler, müzik ve suyla tedavi, ilk göz hastalıkları hastahaneleri, gök gözlemi için kurulan rasathaneler, barutlu silahların üretimi, geliştirilmesi ve başarılı bir şekilde savaş şartlarına adapte edilerek kullanılması, Kanunnameler gibi faktörleri göz önüne alırsan eğer, hem medeniyet hemde teknolojik olarak "elde kılıç ilerleyen adamlar" tabirinin ne kadar basit kaldığını farkedebilirsin. Şimdi tartışmayı tam tanımlanmamış bir ilerleme sözcüğünün üzerinden açtık öncelikle bunu bir tanımlayalım ilerlemek derken tam olarak ne kastedilmiş ;toprak büyüklüğü mü,zenginlik ve yaşayanlarının refahı mı? teknolojik gelişmerin hızı mı? ne Evet elde kılıç ilerleren adamlar tabiri özellikle osmanlılar için biraz zayıf kalsa da bu 3 devlet için(abbasi,selçuklu,osmanlı) ortaçağ usulü fetih,yağma(ganimet+köle)en büyük itici kuvvet olmuştur.Hakim oldukları geniş topraklarda zamanın şartlarına göre bilim ve teknoloji konusunda oldukça güzel şeyler gerçekleşmişse de abartıldığı kadar değildir.özellikle yere göre sığdırılamayan islam medeniyeti zamanında eski yunan'nın üzerine çok az şey eklenebilmiştir(bunda matematiği bile "yasaklamak gerekir" diyen imam gazali gibi adamların payı olsa gerek).Ve bu medeniyet de ööle 1600 lere kadar falan gitmez bahsedilen zaman 900-1200 yılları arasıdır.Gene osmanlı zamanında mimaride çok başarılı eserler verilmiştir ancak öte yanda şehlüslamdan fetva alıp rasathane topa tutanlar da mevcuttur.Gene osmanlı top dökümü ve barut üretimi konusunda sürekli macar ustalara muhtaç olmuş teknik adam yetiştirmek konusunda yetersiz kalmıştır. Toparlamaya çalışayım ;yazdıklarında bir yanlış yok ancak gene de bu 3 devletin de esas olayı fetih yağma ve sonrasında haraç. Bunları günümüzle karşılaştırıp onlar ilerlemiş helal olsun demek biraz komik kaçıyor Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Efrasiyab Mesaj tarihi: Ekim 22, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 22, 2009 bansheee said: Şimdi tartışmayı tam tanımlanmamış bir ilerleme sözcüğünün üzerinden açtık öncelikle bunu bir tanımlayalım ilerlemek derken tam olarak ne kastedilmiş ;toprak büyüklüğü mü,zenginlik ve yaşayanlarının refahı mı? teknolojik gelişmerin hızı mı? ne Her Çağın "İlerleme" kavramı farklıdır. 21.yy.da bu teknolojik ve ekonomik manada, Askeri gelişme nispeten önem kaybetti, toprak gelişmesi zaten sözkonusu değil. O çağa göre benim ilerleme tanımım, insan hoşgörüsü, pozitif bilimler, ve tabiki askeri ve hacim bakımından gelişme. bansheee said: Evet elde kılıç ilerleren adamlar tabiri özellikle osmanlılar için biraz zayıf kalsa da bu 3 devlet için(abbasi,selçuklu,osmanlı) ortaçağ usulü fetih,yağma(ganimet+köle)en büyük itici kuvvet olmuştur. Fetih ve yağma her devlet için itici bir güç olmuştur ve hala olmakta. ABDnin Irak'a petrol, Afganistan'a boru hatları ve Eroin ticaretini tamamen kendi tekeline almak için girdiğini göz önüne alırsak, bunu sadece bir temel içgüdü olduğunu farketmek gerekir. Ancak buradaki mantık, Fatih'in fetihleri sonrası siyasi maksat gütse dahi ortodokslara verdiği özgürlük, Kanuni'nin çıkardığı kanunnamelerle, o zamandaki en geniş ve hoş görülü azınlık haklarını oluşturması, İspanyada Araplarla yahudiler engisizyon ateşlerinde yakılırken, onlara yardım eden(kâr olmadan) tek devletin Osmanlı olması ise, İnsani ve medeni anlamda o zamanın en ileri devleti olduğunu rahatça gösterir. Tabii Avrupada 400.000 kadın cadı olmakla itham edilip odun ateşinde yakılırken, deliler ve zihinsel hastalıklı insanlar öldürülürken, tek tedavi merkezinin Osmanlı/Selçukluda olamsı ve tarihteki ilk zihinsel Hastalıklar merkezinin Edirne de kurulmuş olması da başka bir örmektir zannedersem. bansheee said: Hakim oldukları geniş topraklarda zamanın şartlarına göre bilim ve teknoloji konusunda oldukça güzel şeyler gerçekleşmişse de abartıldığı kadar değildir.Ve bu medeniyet de ööle 1600 lere kadar falan gitmez bahsedilen zaman 900-1200 yılları arasıdır.Gene osmanlı zamanında mimaride çok başarılı eserler verilmiştir ancak öte yanda şehlüslamdan fetva alıp rasathane topa tutanlar da mevcuttur.Gene osmanlı top dökümü ve barut üretimi konusunda sürekli macar ustalara muhtaç olmuş teknik adam yetiştirmek konusunda yetersiz kalmıştır. Macar Ustaları meselesine gelince, İstanbul'un Fethinde kullanılan topları döken ustalar Türktür. Macar olan 1 usta ,ise sadece yardım açısından matematik hesaplamalarda vs kullanılmıştır. Yani profesörün uğraşmadığı hesaplamaları onun için yapan asistan gibi. Ki zaten gayet mantıklı bir olaydır, zira şu anki ABD'nin en büyük başarılarından biri olan beyin kullanımını içerir. Nasıl ki ABD para karşılığı dünyanın 4bir yanından bilim adamlarını istihdam edip kendi çıkarı için kullanıyor, Osmanlı Devleti de bunu biraz daha basitini uygulamıştır sadece. Üstelik Kuşatma esnasında kullanılan toplar o ana dek hiç bir zaman üretilememiş ve daha uzun bir süre üretilememiş (Avrupa tarafından) kalibrede toplardı. Top ve tüfeğin efektif bir şekilde ilk kez osmanlıda kullanılması, donanma için özel üretim olan hafif ama kuvvetli bahriye toplarını hesaba katarsın, o zamanki Avrupa ve diğer devletlerin ordularına nazaran oldukça yüksek bir teknolojik ilerleme olduğunu görebilirsin. Osmanlı yaptığı her meydan savaşında (Otlukbeli, Mohaç, Çaldıran, Ridaniye, Mercidabık) asker olarak daha az olmasına rağmen teknolojik üstünlüğü ile savaşları kazanmıştır. Yıkılan rasathanenin yıkılmasının sebebi ise, içinde bulunan teleskoplarla gökleri değil, haremdeki cariyeleri incelemeyi tercih eden ahmaklar yüzündendir. Hatalı olabilir, ancak aynı devirde Vatikan'ın yaktığı bilim adamlarını ve gelileo'yu göz önüne alırsak pekte abartacak bir şey değildir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
bansheee Mesaj tarihi: Ekim 23, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 23, 2009 Efrasiyab said: [Her Çağın "İlerleme" kavramı farklıdır. 21.yy.da bu teknolojik ve ekonomik manada, Askeri gelişme nispeten önem kaybetti, toprak gelişmesi zaten sözkonusu değil. O çağa göre benim ilerleme tanımım, insan hoşgörüsü, pozitif bilimler, ve tabiki askeri ve hacim bakımından gelişme.. Bak çok doğru demişsin her çağın koşulları kendisine göre ancak o çağa göre bile senin tanımın insan hoşgörüsü,pozitif bilimler ve ticahi hacim ise bu saydığın 3 devlet sınıfta kalır.Bu Osmanlı hoşgörüsü miti nerden çıktı tam bilmiyorum ama Osmanlı Moğol istilası kadar vahşi olmasa da, binlerce türkmeni başka inançlara mensup diye katletmekten çekinmemiş,taa ukrayna içlerine kadar seferler düzenleyip kaçırdıkları insanları köle pazarlarında satmış,bütün Avrupayı korkudan tir tir titretmiş bir imparatorluk,Arapların yaptıkları barbarlıkları saymıyorum bile Efrasiyab said: Ancak buradaki mantık, Fatih'in fetihleri sonrası siyasi maksat gütse dahi ortodokslara verdiği özgürlük, Kanuni'nin çıkardığı kanunnamelerle, o zamandaki en geniş ve hoş görülü azınlık haklarını oluşturması, İspanyada Araplarla yahudiler engisizyon ateşlerinde yakılırken, onlara yardım eden(kâr olmadan) tek devletin Osmanlı olması ise, İnsani ve medeni anlamda o zamanın en ileri devleti olduğunu rahatça gösterir. Tabii Avrupada 400.000 kadın cadı olmakla itham edilip odun ateşinde yakılırken, deliler ve zihinsel hastalıklı insanlar öldürülürken, tek tedavi merkezinin Osmanlı/Selçukluda olamsı ve tarihteki ilk zihinsel Hastalıklar merkezinin Edirne de kurulmuş olması da başka bir örmektir zannedersem... Açık konuşayım bu paragrafı neden yazdın anlamadım bunlar zaten bilinen herkesin kabul ettiği gerçekler.Avrupanın ortaçağda ne durumda olduğunun,Osmanlının sınırlı özgürlükler verip nasıl daha kararlı bir sistem oluşturduğunun bilinmesinin konumuzla bağlantısını çözemedim.Kimse foruma gelip ortaçağdaki bir avrupa krallığını örnek olarak göstermedi(Osmanlı,selçuklu ve abbasinin aksine) Efrasiyab said: [Macar Ustaları meselesine gelince, İstanbul'un Fethinde kullanılan topları döken ustalar Türktür. Macar olan 1 usta ,ise sadece yardım açısından matematik hesaplamalarda vs kullanılmıştır. Yani profesörün uğraşmadığı hesaplamaları onun için yapan asistan gibi. Ki zaten gayet mantıklı bir olaydır, zira şu anki ABD'nin en büyük başarılarından biri olan beyin kullanımını içerir. Nasıl ki ABD para karşılığı dünyanın 4bir yanından bilim adamlarını istihdam edip kendi çıkarı için kullanıyor, Osmanlı Devleti de bunu biraz daha basitini uygulamıştır sadece. . İstanbulun fethinde kullanılan zamanının en başarılı topları kabul edilen topları döken adam macardır.Projenin başındaki adamdır,bu büyüklükte bir top dökülebileceğini idda edip de iddasını fatihe kabul ettiren adamdır ööle asistan falan değildir kendisi.Gene de konu önemli bu değil önemli olan ileriki yy.larda da fitilli tüfek olsun barut olsun bunların üretimi için balkanlardaki atölyelere muhtaç olunmasıdır "ne var bunda ABD de kendi çıkarı için aynı politikayı" uyguluyor denilebilir gayet de mantıklıdır ancak bu yaratılan teknolojik değeri Osmanlının üstün muhteşem yönetimine bağlayamayız.Belirtmek istediğim nokta budur. Efrasiyab said: Üstelik Kuşatma esnasında kullanılan toplar o ana dek hiç bir zaman üretilememiş ve daha uzun bir süre üretilememiş (Avrupa tarafından) kalibrede toplardı. Top ve tüfeğin efektif bir şekilde ilk kez osmanlıda kullanılması, donanma için özel üretim olan hafif ama kuvvetli bahriye toplarını hesaba katarsın, o zamanki Avrupa ve diğer devletlerin ordularına nazaran oldukça yüksek bir teknolojik ilerleme olduğunu görebilirsin. Osmanlı yaptığı her meydan savaşında (Otlukbeli, Mohaç, Çaldıran, Ridaniye, Mercidabık) asker olarak daha az olmasına rağmen teknolojik üstünlüğü ile savaşları kazanmıştır. . burası komple doğu yorumsuz. Efrasiyab said: Yıkılan rasathanenin yıkılmasının sebebi ise, içinde bulunan teleskoplarla gökleri değil, haremdeki cariyeleri incelemeyi tercih eden ahmaklar yüzündendir. Hatalı olabilir, ancak aynı devirde Vatikan'ın yaktığı bilim adamlarını ve gelileo'yu göz önüne alırsak pekte abartacak bir şey değildir. Buna cevap vermiyorum çünkü kendinde inanmıyorsundur muhtemelen "haremdeki kadınlara bakmışlarmış"hehehe.Gene ortaçağ avrupasıyla karşılaştırma yapma çünkü kimse ortaçağ avrupasını örnek olarak göstermiyor ilerleme yapmışlar diye Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar