Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

[6x6] matrixin tersi nasıl alınır :S

umutsavaci

Öne çıkan mesajlar

senin elindeki matrixle o matrixin tersini çarptığında unit matrix elde etmen lazım. unit matrix de misal 3e 3 için 100/010/001 . gerisi matrixlerin çarpımı ite sırayla çarpacan.

hehe tabi dicen bunu ben zaten biliyodum. evet ben de eski notları açtım baktım zaten de 6x6 olunca işler karışıyomus
Sosyal ağlarda paylaş

elle yapıcaksan ve matrix in rakamdan oluşuyosa sıfırlamayı dene 10-15 dk. determinantı bulurken zaman kazandır. sorasındada matrix inin adjoint ine bulduğun determinatı böl. sağlama yapmak içinde orjinaliyle çarp birim matrix bulursan dorudur.
Sosyal ağlarda paylaş

matlabda matrisin tersini alma işlemini matlab bilmek gibi bi ön koşulu hiç yok aslında. ardeth de anlatmış gerçi.

bi matris tanımla 6x6'lık, yazmayayım uzun uzun uğraşamam dersen A=rand(6) yap direk random bi matris versin sana, inv(A) da tersini almanı sağlayan komut. abartısız şekilde 2 satır yani, bilmiyorum deyip kaçma.

elle yapmak her türlü vakit alacaktır, ama matrisine göre elementer satır operasyonlarıyla (daha düzgün bi çevirisi var mı bunun?) tersini bulmak zor olmayabilir, eğer bilgin yoksa detayı için elementary row operations diye google'la. öğrenince başta fazla zaman alabilir belki, alıştıkça zaten tahmin edersin nerede ne kullanacağını.
Sosyal ağlarda paylaş

onlar sembol şeklinde olduğu için matlabda da onları sembol olarak tanımlayacaksın sanırım o da sym komutu ileydi tam emin değilim yalnız determinant yoluyla çok kolay yapılacak bir matris gibi zira bir sürü sıfır var.

matrisin halinden de belli üniversite öğrencisisin o zaman bir zahmet üniversite öğrencisi gibi davran
Sosyal ağlarda paylaş

hesap makinesi bile alıyor lan.. büyütmeyin bu kadar.

onu da becermeyeceksen el ile al işte oturup. hem öğrenmiş olursun.

internette arat işte. wolfram da falan bir milyon adet örnek vardır

ya da yoktur. abartıyor olabilirim biraz.

inverse ise istediğin ahanda şöle..
http://mathworld.wolfram.com/MatrixInverse.html
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...