Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Gerizekali Bunye

nedanko

Öne çıkan mesajlar

Ya bunyemiz ne kadar gerizekali, beynimiz ya da diyelim, ya da sinir sistemimiz.

3 gundur oluyorum acidan, dis agrisi, ama yok boyle bir aci gunde 7-8 agri kesici aliyodum bugun saat daha oglen 1, 5 tane aldim. Agri kesici aliyorum uyuyorum, deli gibi uykum var uyumamisim 20 saat bayilcak gibiyim, etkisi geciyo 2-3 saat sonra acidan herhalde beynim beni uyandiriyor, sonra zaten en az 3 saat uyumak mumkun degil.. 2 agri kesici dindiriyor.

Simdi konuya geleyim, neden boyle dengesiz calisiyor bunye, anladik sorun var halletmek gerek de iskence niye cektiriyosun, ayni vucutta yasiyoruz sonucta, hatta bunu yazan bolumle aciyi organize eden bolum belkide kapi komsusu beyinde. Bana yemek yedirtmedin 24 saat ac karna sut cayla agri kesici icirttin, ya ulser olsam yine sen cekecen be dingil hucreler. Yok cok dingil degil onun hakkini vereyim. Ornegin cok acili bir durumda ama acil aksiyon alman gereken yaralanmalarda falan beyin tum aciyi kesebiliyomus sen daha rahat dusun diye, sonra kendini kurtardiginda aci geri geliyomus.

Ama biraz noksan evrimlesmisiz, yaratici olmadigininda en buyuk kaniti boyle bug konur mu ya? Ornegin diste bu kadar aci cektiriyon bana, ama bi cok hastalikta hic cektirmiyon sinsi sinsi gelisiyo , sonra bi bakion is isten gecmis olecen. Insan biraz dengeli olur.

Neden bunyanin aci bolumu boyle dengesiz? Bazilarinda cok buyuk acilar cektiriyor, bazi ciddi durumlarda ise cektirmiyor, bilimsel aciklamasi var mi? Ornegin dis sinirleri beyne yakin iki adimlik yer ondan mi o oyle mesela.. Bu tip bisi mi var?
Sosyal ağlarda paylaş

o acıyı biliyorum, gece saat 4'de ağrı kesici iğne yaptırtmaya gitmiştim dişime...

ve deli gibi zonklar diş sinirleri, geçmiş olsun..

sormuştum da nedeni: dişin içinde gaz birikip sinirlere basınç yapıyormuş

çözümü de kanal tedavisi

(hayatımda çektiğim en büyük belaydı o diş ağrısı 2 gün hayattan bezdirdi, bende ağrı kesici haplar etki yapmıyordu..)
Sosyal ağlarda paylaş

tesekkurler, zaten benimde kanal tedavisi olacakta iste doktor bayagi yogun bu ara, gecici bisi yapmisti ama iste gecti, bugun yine yapti. bisi sokup kirt kurt kirt kurt bisi yapti . o gazi cikardi belkide.

ama bu isin ozuru yok yani bilimsel olarak hesabini vermeli sonucta bu kadar cok aci uretmemeli.. yok gaz varmista bilmem neyde. bak bagirsaklar oyle bisi yapiyo mu, o da ayni seyden muzdarip..
Sosyal ağlarda paylaş

öncelikle geçmiş olsun :D
dişimde 2 yıldır bi agrı var dolgu vardı düştü iyice boşaldı falan arada dişimin kırldıgını dısarı tükürdügümü flaan hissediorm kırık parcayı ama gitmiorm dişciye asitli bişi almadıgım sürece problem olmuor (kola falan içemiorm)
neyse
nedanko said:

yok gaz varmista bilmem neyde. bak bagirsaklar oyle bisi yapiyo mu, o da ayni seyden muzdarip..

bagırsakla diş sinirlerini bir tutma sen diş öyle bi noktadırki almanyada adolf hitler zamanında esir alının kişileri konuşturmak için yapılan işkence diş tedavileri idi.
Agrı kesici olmadan kanal tedavisi uyguluyordu adamlar bu yüzden dişteki sinirlerin cok hassas oldugunu anla ve benim gibi onları görmezden gelme :D çok tehlikeli benim sonum çok vahim biliyom ama dişci ye gitmek te istemiorm kokusunu sevmiorm oranın :P Geçmiş olsun tekrar.
Sosyal ağlarda paylaş

agri olmadan once doktora gittim zatende agri basladi iste..

dis sinirleri iste cok ilginc yani en agrili bolumlerden biri bunyedeki.. bir belgeselde sey diyordu, insanoglu bin yillarca yemek sorunu kitliklar falan cektigi icin aclik hissimiz cok kuvvetli bir his olarak gelisti, evrimlesti. Acaba ayni mantikla yemek cok onemli bir yer isgal ettigi icin hayatimizda, dis sinirleride o yuzden mi cok hassas. O da olabilir aslinda ayni mantikla.
Sosyal ağlarda paylaş

(847): i took some ambien and I TRIPPED out...i went into my mom's room to say goodnight and i don't remember anything...she said that i got really pissed at her because we were living in the Keebler elf tree and she was visiting other tree...s, then i started laughing hysterically and she goes "whats so funny?" and i go "there are 7 people sitting on my knees" and she goes "doesn't that hurt?" and i said "no we're sitting in a bowl" and then i capped it off and said "join the crazy train bro" and passed out.
Sosyal ağlarda paylaş

nedanko said:

Ama biraz noksan evrimlesmisiz, yaratici olmadigininda en buyuk kaniti boyle bug konur mu ya? Ornegin diste bu kadar aci cektiriyon bana, ama bi cok hastalikta hic cektirmiyon sinsi sinsi gelisiyo , sonra bi bakion is isten gecmis olecen. Insan biraz dengeli olur.

Neden bunyanin aci bolumu boyle dengesiz? Bazilarinda cok buyuk acilar cektiriyor, bazi ciddi durumlarda ise cektirmiyor, bilimsel aciklamasi var mi? Ornegin dis sinirleri beyne yakin iki adimlik yer ondan mi o oyle mesela.. Bu tip bisi mi var?

Bi kere acı gerekli bişey. Acı çekmen genellikle senin hayat tarzındaki hatalarını düzeltmen için sana mesaj verir, mesela yanlış pozisyonda oturursan sana düzeltmeni söyler, ağız hijyenin kötüyse sana ve enfeksiyon sonucu diş ağrısı falan varsa bunu düzeltmen gerektiğini gösterir vs..

Bazı hastalıklarda da hastalığın mekanizmasına göre ağrı hissetmeyebilirsin. Bunun biçok sebebi olabilir düz mantıkla bakmamak lazım. Evrimdeki bug falan değil olay.
Sosyal ağlarda paylaş

doktor aldi biraz one bakalim acidan..

iste tabii ki aci cekmemenin bi sebebi var ornegin kanser oldugunda, ama bobreginde kum varsa cekiyon. sebebi olmasa zaten gizemli bisi olurdu. vardir da yanlis olmus yani, benim hayatimin en agrili iki uc doneminden biri gecirdim. bir dis yani alti ustu. dengesizlik garip gelmisti. ben bisi tasarlasam kanserde de onda da bunda da aci cektirirm, acinin anlami bi sorun var demek, her soruna uygun degil, tepkiside orantili degil..
Sosyal ağlarda paylaş

nedanko said:

ben bisi tasarlasam kanserde de onda da bunda da aci cektirirm, acinin anlami bi sorun var demek, her soruna uygun degil, tepkiside orantili degil..

Yalnız o acıyı hissetmeni sağlayan sinirlerin de tek görevi acıları hissettirmek değil. O yüzden "ben tasarlasam her şeyde acı çektiririm" olayı olmaz.
Sosyal ağlarda paylaş

Nedanko, acı dır ağrıdır bulantıdır, bunlar extreme sorunlardan cok, hergun yasadığın şeyleri farkettirmek için kullnılıyo daha cok.

Yanı demek istediğim, hayatında %15 ihtimalle 1 kez yakalacağın kanseri haber vermeye ayarlamaktansa kendini, hergun sayısız kez basına gelen olaylara tepki vermen için ayarlanmış durumdalar.
Sosyal ağlarda paylaş

Ağrı algısı bir çok sisteme kıyasla daha primitif gerçekten. Canlıların çok erken evrim basamaklarında gelişmiş olmasıyle ilişkili olsa gerek.

5-10-15 neyse o kadar tip sensör, sensörü uyaran uyarı varlığında "bip" ediyor. Eğer orada sensör çoksa (ayak vs. yüz gibi) bipte çok oluyor. Beyin çok bip alıyorsa çok hissediyor. Birde habire bip alıyorsa biryerden sonra dinlememeye başlıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...