Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Sonsuzdan rastgele bir sayı seçince Asal Sayı gelme olasılığı 0?

karpuz

Öne çıkan mesajlar

o ne demek ulan? diyceksiniz... dediğinizi duyar gibiyim. duydum! basbaya Sonsuz doğal sayıdan rastgele bir tanesini seçtiğimiz zaman asal sayı gelemez... imkansız yani olasılığı 0
şimdi şöyle ilk 100 sayıda yani 1 den 100 e kadar 25 tane asal sayı var...
1 den 200 e kadar 46, 1 den 300 e kadar 62, 1 den 400 e kadar 78, 1 den 500 e kadar 95... giderek yoğunluk azalıyor farkettiyseniz... yani sonsuza kadar gittiğimizde yoğunluğu sıfır olur :) Asal sayılar sonsuzdur... ama Sonsuz doğal sayıdan 1 tane rastgele seçersek hiçbir zaman asal sayı gelemez çünkü asal sayıların sayısı sonsuz da olsa tüm doğal sayılara göre çoooooooooook azdır... 1/10000000000 dan da mı küçük? evet... o kadar küçük ki tüm tamsayılardan bi tane rastgele seçince asla ama asla asal sayı gelemez...
siz tabii "ben seçtim 7 geldi bal gibi asal" diyebilirsiniz... oysa ki hiçbir zaman 7 gelmez... rastgele seçilen bir sayının 7 gelme olasılığı 0dır...
herneyse... hadi bi de bunu tartışın... matematiği sevin :)
(Bu yazıyı İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, Ali Nesin'in Matematik ve Sonsuz adlı kitabının, "Gerçekten Asal Sayı Var mı?" adlı yazısında okudum.. yanlış yaptıysam affola... tabii yazı benim yazdığım gibi değil ben okudum sonra kendim yazdım...)[signature][hline]"Mph Rmph !!"
Sosyal ağlarda paylaş

Cok cok cok kucuk oldugu icin sifir kabul edilir, ama hicbir zaman olamaz ifadesi yanlis, bir matematikcinin bunu yazmasi ise elem bir hadise. Bes defa secersin besi de asal gelir, hatta besi de ayni asal sayi gelir, olasiligin sagi solu ne zaman belli olmus ki?[signature][hline]Gesp (a.k.a Baggio) | Felaket Tellali
Exc/Hib | L50 Eldritch, Ranger, Bard | LGM Tailor
Email: [email protected] | Icq: 5100111
Sosyal ağlarda paylaş

tartismaya gerek yok: dogal sayilar kumesinde countably many infinite tane sayi var, asal sayilar kumesinde de countably many infinite tane sayi var, dogal sayilar asal sayilari kapsadigina gore dogal sayilarda asal sayi secme olasiligi 0'a almost surely converge eder, asla tam olarak sifir degildir, seti buyuttukce sifir'a yaklasir.[signature][hline]Opinions are like assholes. Everybody has got one.
Sosyal ağlarda paylaş

sonsuzu ve limiti devreye sokunca böyle şeyler söylemek kolay tabi. gerçi adamcağız da eğlence olsun diye öyle yazmış. misal sonsuza dek giden sayı kümesinde sonsuz asal sayı vardır. o halde sonsuz sayıda bir şey içinden, sayısı sonsuz olan bi sayıyı çekiceksek muhakkak çekiceğimiz sayının asal sayı olması gerekir. hadi bakalım.[signature][hline] WARNING! In the considerations of safety, you should NEVER let a male dolphin attempt anal sex with you!
Sosyal ağlarda paylaş

hazır asal sayılardan konu açmışınız bi şey sorcam ben asal sayıları bulan bi prog yazdım bunu bi yere götüriim mi ben böyle bişiy yaptım diye yoksa böyle proglar var mı?[signature][hline]Benim Şirin Ezik Sitem
maykıl ceksını çok severim ama aslında metalciyim
balkondan bebek sallayanları da sevmem
Silthanas, 08 Haziran 2004 12:55 tarihinde demiş ki:
ben kiyamete sevi$erek girmek istiyorum, boyle her yer yanacak..

Sosyal ağlarda paylaş

iyi de bu mantıkla herhangi bir sayının gelme olasılığı da sıfır olur
mesela sonsuz sayıdan 25in gelme olasılığı da sıfır olur. Konu asal sayı değil 1/sonsuz un (klavyede sonsuz işareti var mıydı hehe) 0 kabul edilmesiyle ilgili
Bunu öne süren arkadaş karizma olsun diye asal sayıları konu etmiş o kadar :-p[signature][hline]You may say I'm a dreamer, but I'm not the only one
Sosyal ağlarda paylaş

Abi benim işime yaramayan kavramı ben naapıyım. Olasılık kadar saçma bir kavram yok.

Abi mesela 3 tane kolada bir tane bedava çıkma ihtimali varsa, hiç bir zaman, "bak ben 2 tane aldım boş çıktı, 3. cüde kesin gelir" muhabbeti duymadım. Yani işime yaramaz..[signature][hline]susturamassın beniii
durduramassın beniii
ben kötüyüm sen iyimiyeaaeaeaaaaaah
Sosyal ağlarda paylaş

said:
edi, 11 Haziran 2004 23:30 tarihinde demiş ki:
yanilissin. mesela son konusu olan set asal sayilar seti yerine mesela ikiye bolunen sayilar seti olsaydi cevap 1/2 olurdu 0 degil.

Haklısın. Tabi benim söz konusu ettiğim de "Sayılar içinden çekilen bir sayının x gelme ihtimali" idi.[signature][hline]You may say I'm a dreamer, but I'm not the only one
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...