Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Warcraft 3'e eleştiri

mardox

Öne çıkan mesajlar

Bu yazıyı sadece düşüncelerimi sizinle paylaşmak için yazdım; aslında çok kızgın olmasam , internet'e bağlanmak bile çok zor gelirdi bana.
Aslında warcraft3 renkli çümbüş görüntülerinin dışında starcraft yanında çok boş bir oyun gibi geldi bana. Hemen kızmayın, ama starcraft gibi harika stratejiler kurabileceğimiz, aradan 4 yıl geçsa bile hala aynı heyecanla oynayabileceğiniz ender bir oyun olan sc'yi yapan bir firmadan; son moda hack&slash ve sadece süper grafik içeren, dışı iyi boyanmış içi boş bir oyun üretmesi pek de tatmin edici değil. Belki biraz ağır konuşmuş olabilirim, wc3 hala türlerinin arasında oldukça iyi ama nedense benim için hayal kırıklığı oldu.
Nedenlerine gelirse , bir kere blizzard'dan -madem RTS mantığını değiştirdi- önceki oyunlara göre daha kuvvetli stratejiler üzerine kurulmuş bir oyun istemek en doğal hakkımız ama benim Warcraft'ta gördüğüm bütün erken saldırılar veya sonuç getirme amaçlı olmayan sadece karşı tarafın zaman/kaynak kaybına neden olacak her türlü saldırı engellenmiş. Yani bir starcraft'ta bir drop yaparsınız her ırkta kendine has özellikleri olan birbirinden tamamen ayrı tatikler vardır ve bu taktikler de her zaman geliştirilmeye hazırdır ya da başka bir örnek "offensive" bir kurulum yaparsınız yani düşmanın üssünden birim üretir veya offensive buildinglerle düşmanın üssünü oyunun başında çevirirsiniz, yani binlerce taktik var, ve asla hiç bir taktik sürekli olarak devam etmiyor, sürekli olarak her taktiğe bir anti-taktik oluşturuyordu ve bu da gerçek bir multi player oyun zevkiydi ama warcraft 3'te ne oldu?
Oyuncular üslerinde hero geliştirip , ordu kasmaya terkedildiler, drop hakları ellerinden alındı; doğru düzgün offensive bir kurulum bile imkansız hale geldi çünkü çok saygı değer creepler daha işçiniz karşı üsse ulaşamadan , ölmesine neden oluyor. Yani blizzard "alın ordu kasın, arada heroyla küçük bir saldırı yapın , eğer bu saldırıyla oyun sonuca ulşamzsa ki bu gerçekten çok zor, biraz daha kasın yine saldırın yine saldırın. Ara sıra da Drop yapın ama o transporter'ı goblin lab.'dan alana kadar drop yapılacak bir yer kalırsa." demiş ve bu çirkin görünüşü de 3d grafikler, şirin mi şirin texture'larla örtmüş. Sonra da işte dengeyi kurmak için şöyle yaptık böyle yaptık diye de bir güzel yamasını kapamış. Ben her zaman blizzard'ın RTS'lerinin savunucusu oldum, çünkü boominge izin vermezdi ve asla aynı taktik her zaman sökmezdi ama Warcraft 3 MultiPlayer'ında beni hayal kırıklığına uğrattı.
Belki çok ileri gittim, eğer öyleyse bu oyunun fanlarından özür diliyorum. Keşke starcraft oynayanların aklını çelmeseydi. Çünkü bir çok oyuncu SC'yi bırakıp WC'ye geçti.

Umarım yazımı tam okuma zahmeti gösterir ve düşüncelerimi öyle değerlendirirsiniz. Saygıyla dinlediğiniz için sağolun.
Sosyal ağlarda paylaş

arkadaşım oyunlar tamamen farklı dediğin gibi strateji anlayışı da farklı ztn aynı olsaydı firma kendini tekrarlmış olurdu
w3 te drop yok ama max duzeyde micro var,sadece çok iyi kullanılmış herolarla alınmış dolu replay izlemişimdir illa orduya gerek yok birim basmadan sadece mercenary lerle alınmış maçlar da gördüm ki oyunun taktikleri daha yeni yeni oturuyor ve takip ettin mi bilmiyorum ama exp pack le oyun tamamen değişecek yeni herolar belki bi ırk yeni birimler vs
bu kadar on yargılı olmasak bak koreliler bile w3 e abandı
Sosyal ağlarda paylaş

Bu durumda sanana söylenebilinicek fazla şey yok çünkü sen kararını vermişsin.Ancak şöyle birşey söylemem gerekiyor star craft ile war3 ü aynı kefeye koymasan güzel olur çünkü süreklü drop terimini kullanıyorsun,war3 de böyle bir durum yok arkadaşımızında söylediği gibi micro daha ön planda ve ceeplerle yapılan microlardan daha başarılı çıkan bu oyunda üstünlüğü kurar ama yok benim creplerle işim olmaz diyorsan tamam ozm sürekli bir rush durumunda ol.İşte war3 ün güzelliği burda ortaya çıkıyor(bence tabi sen kararını vermişsin) adam sana rush yaparken sen hem baseni savunup hemde güzel micro yaparak creep alırsan ki creep para exp ve item demektir işte bu durumda öndesin demektir.
War3 starcraft a göre çok yeni bir oyun bunuda hesaba katmalısın bence,henüz daha 5 tane patch i çıktı ve exp i ise yazın gelicek bence stratejilerin oturması için ona biraz zaman tanı ki şu anda bile gayet güzel stratejiler kullanılıyor ve her stratejiye karşı %100 başarılı bir anti side mevcut.Bence bu oynu hakkı ile oynuyan insanların oyunlarını biraz izlemelisin Ankaralı isen Bana yanda Nick_fury e ulaş sana sevdirelim oyunu ama tabi seçim sana kalmıştır :)[hline]uin:68520777
Sosyal ağlarda paylaş

Yok denizlideyim ama ankarada üniversite okumak hayalim, eğer iyi bir şekilde hazırlanırsam gelecek sene oradayım :P
belki haklısınız erken bir karar olabilir ama bu tarz pek hoşuma gitmedi, pek ısınıamadım. Çünkü ben saldırımdan önce biraz karşı tarafın ekonomisine zarar verecek veya zaman kaybettirecek bir erken saldırı isterdim,bu saldırının illaha sonuca getirmesine gerek yok. Bakın öyle ilginç SC oyunları yaptım ki , kimi zaman hiç base'im kalmadı ama sırf artan kaynaklarala ally'ıma sığınıp gerçek çok güçlü 2 rakibi aldım. Yani SC'de oyunu çok fazla güçlendirilmiş ordu ile alamazsınız, yapmanız gereken iyi bir zamanlama ile karşı tarafı vurmak, işte SC'yi diğer tüm RTS'lerden ayıran da bu.; ayrıca sürekli heroyu güçlendir ordu kas falan bir türlü ısınamadım. Ama belki benim oyun çevremin de sürekli UMS veya "vs. cmop" oynayanlardan oluşması da benim wc3'e ısınamama neden olmuş olabilir; belki daha fazla pvp yapılsa daha güzel taktikler geliştirilir , daha zevkli olabilirdi.
Teklifiniz için teşekkür ederim.
Sosyal ağlarda paylaş

Hızlı saldırıdan bahsetmişsin ki ben bunu anlıyamadım çünkü war3 kadar hızlı saldırıya meyillli bir oyun daha yoktur mesela oyunun başında eğer insan isen tüm işçilerine altar diktirip hızlı bir hero rush deniyebilirsin ki bu adamı yoketmez ama iyi yapılan bir micro ile ki senin deyiminde pvp halinde karşındakine ciddi zararlar verek birdaha toplayamamasını sağlıyabilirsin ki bunun örnekleri her ırkta olaiblir ama bu ayrı bir tartışma konusu.Tabi ısınamaman da doğal çünkü war3 ve sc taban tabana olmasada çok farklı oyunlar ben şahsen ikiside birden oynamayı tercih ederim yani demeye çalıştığım şey kimse war3 ü sc nin yeni versiyonu gibi düşünmesin, çünkü insanların forumlara açtıkları thradlerin %80 war3 sc nin yerini alır alamaz gibi tartışmalarla dolu, ki şahsi fikrim asla böyle bir kıyaslama olamaz ki bunu açıkladım ikiside farklı oyunlar.Asla sc bırakılıp war3 oynanacak gibi bişi olmaz yada war3 sc nin yerini alamaz gibi tartışmalar yapılmamalıdır bence herikiside ayrı katagorilerde değerlendirilmelidir ve ikiside ayrı ayrı oynanmalıdır.Yani ben bu oyuna ısınamadım demen war3 oyuncularını gücendirir şahsen ben bukadar heyecanla oynadığım bu oyunun bukadar üzerine gidilmesine anlam veremedim doğrusu ki bence ve herzaman dediğim gibi war3 e zaman verin biraz oyunun stratejileri otursun ki daha exp i çıkıcak çok şey değişicek demektir bu...[hline]uin:68520777
Sosyal ağlarda paylaş

İşte erken saldırılar yollara dizilen creeplar yüzünden engelleniyor; sen hızlıca hero çıkartıyorsun ama karşıya varana kadar( bir de işin içinde adamın tam olarak hangi starting point'te çıkacağını bulmak girince) karşı tarafda hero çıkarmış + night elfse bir de moonwelllerden heal oluyor. Ben wc3'te bir tane erken saldırı denedim iantheian'a o da. Hemen ilk archer ve potm gönderdim, sonra çıkan her archera rally point atadım, bayağı bir oyaladım ama benim archer çıkıp oraya gelme süresinde onun 1,5 arch üretecek vakti oluyordu. Ayrıca binaların hitpointinin SC'ye göre artırılmış olması, yani benim bu oyunu yine SC gibi düşünmem :) ve taktiği ona göre kurmam , hiç bir binayı yıkamamla sona erdi ; bu yüzden erken saldırıların engellendiği görüşündeyim, ve pek öyle "helal olsun be" diye izlediğim bir pvp replayi hatırlamıyorum; genelde Age of 'taki gibi unit, anti-unit çarpışması izliyorum. Belki güzel bir replaye denk gelemediğim içindir, eğer beni gerçekten tatmin edeceğini düşündüğünüz replay siteleri varsa söylerseniz oldukça memnun olurum.

Bu arada forumu kötü kullanan %80'in içinde olmam beni üzdü.

Ama yine de demek istediğinizi anlıyorum belki siz de WC stratejileriyle SC'yi döver deseydiniz ben de bunu yadırgardım ; ama şu drop olmamasına bir türlü sıcak bakmıyorum, keşke exp'e drop üretebilen bina koysalar :) Ya da ben bu gidişle alışacağım

[Bu mesaj mardoX tarafından 09 Şubat 2003 22:02 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

İşte zaten oyunda iyi oyunculuğuda bu belirliyor yani creepleri iyi kullanma, eğer gece olmuş ise creeepler zaten uyur sadece golemler uyumaz zaten golemlerde ortalık yerde olmazlar ve bir diğer nokta ise recon olayı zaten karşındakinin yerini hemen bulmak gayet önemli ki bunu için iyi oyuncular eğer erken bir saldırı deniyeceklerse oyunun başında hemen bir wisp peon vs yani temel üiniteleri ile bir recon yaparlar ve hemen düşmanı tesbit ederler hatta mümkün olduğunca ondan bilgi koparmayıda unutmazlar, daha sonra eğer creeplere yakalanmak istemiorsan rally point ile ordunu yönledireiblirsin ki be hiç kullanmıyorum rally i gerek kalmıyor çünkü kendim ynetmeyi yeğliyorum.[www.warcraftreplays.com bu konudaki en ii site bence ve url side oldukça basit :)] Creeplerle ilgili daha birçok strateji var ama bunları buda incelemek zor olur tabi ama mesela örnek vermek gerekirse creepleri kendi yanında kullanmak buna en kolay örnek olsa gerek mesela düşman sizi zayıf bir şekilde yakaladı örn:deamon hunter ve yanaında 3 huntress olsun ençok oynanan ırk NE o yüzden bu örneği verdim neyse devam edelim ve düşman sizi kovalıyor ben olsam direk güçlü bir creep in yanına koşarım ki mapide ii bilmek gerekir daha sonra creeplerin sadece düşmanla çatışmaya girmesi için hummalı bir microing yapmaya çalışırım ki bu gerçekten zor ancak çok iyi bir oyuncu bunu mükemmel başarabilir, sonra baktımki heromu kaybediyorum yada zarara giricem direk town portal yaparım ve hiç zaman kaybetmeden moonwllerden sağlık puanlarımı doldurup biriki huntrerss daha yanıma alarak düşmanı son bıraktığım yere koşar ve onu creeplerle savaş halinde bulucağım için yokederim yada kaçrırım ki kaçıcak bile olsa bu onun birkaç ünitesine mal olur.
Birde şu drop kelimesine artık kıl olmaya başladımi nedenmi? çünkü drop terimi sc de dropshiplerle yapılan indirme [drop=indirme zaten :)] kelimesinden gelio yani düşmanın basesine traansport gemileriniz ile(dikkat çekerimki gemi dedim yani gayet teknolojik bir uzay mekiğimi desem ne desem ki bu sc nin formatına uygun] düşmanı gafil avlıyarak basmak anlamına gelio ama bu terimi neden war3 de kullanılmaya çalışıldığını birtürlü çözemedim, exp ile her ırkada bir transport gemisi verilicek die biliyorum ancak bööle birşey olduğunda dahi ben buna drop demicem çünkü kıl bu lafa :) bence tillerman iQ50 gibi oyuncuların replaylerini dikkatli izlersen iyi olur sadece izleme yapılan microlara da dikkat edersen işte ozm war3 sana zewk vericek unutmayalımki war3 de en basit ünite bile hemen ölmez ve mutlaka oyuna bişiler katabilme potansiyeli vardır...
Sosyal ağlarda paylaş

WC3 kendisine göre gayet başaralı bir oyun.Oyunda sürekli tatik yapabilirsiniz. Sadece ırklarla sınırlı değil oyun takıldığı zaman creeplerle olsun gerek kenardan köşenden aldığı adamlarla oyunun karderini değiştirebiliyorsun...
Sc de bu yoktu ama onları karşılaştırmak hatadır.Drop olayına gelince Wc de drop yapsan bile ne kadar etkili olur şüpheli(gerek yoldaki creepler sağolsun)Bence oyuna deamon ırkınıda koysunlar tabii dengeli olarak[hline]My name is Zordekus Memduska Dolapolio,commander of ordechs of north ,chief ordech of Geyich legions,loyal servant to true Ordech cheiftain Nurlah
Sosyal ağlarda paylaş

Yok deamon ırkı oyuna konulacağını zannetmiyorum, çünkü deamon ırkı zaten bu oyun ilk yapılırken vardı, ama dengeyi sağlamak için çok güçsüzleştirmek gerektiğinden blizzard vazgeçmiş( Deamon'ların karizması sarsılmasın diye :) )

Bu arada exp'te DROP ( :P ) üniteleri vermeleri oldukça hoşuma gitti, bari goblin sapper koymaya da izin verseler de milletin sahipsiz bıraktığı expansion'ları bir güzel temizlesek :) . Bu arada drop kelimesine niye sinir oldun anlamadım ama ağız alışkanlığından drop diyorum; o kadar sc taktiğinde dark drop, vulture drop, siege drop vs. vs. demekten drop'a alışmışım. Bundan sonra taktiği UNLOAD olarak değiştiririz :)
Sosyal ağlarda paylaş

• 3 hafta sonra ...
said:
katja, 04 Mart 2003 22:23 tarihinde demiş ki:
ya ztn wc3 single player a göre tasarlanmış,yani multiplayer daha sonra yayıldı!!ve tabi bazı yönlerden eksiklikleri çıktı!
battlenette yıllardır warcraft oynanıyor ve blizzard multiyi hesaba katmıyor ?? olmaz öyle şey.[hline]fizban, 04 Mart 2003 21:49 tarihinde demiş ki:
batistaaaaa :)
doğumgünü hediyesi, fb maçı vip tribünü bileti
HeadShot..!

Sosyal ağlarda paylaş

creeplein bi kac adım uzagından gecersen bolgelrine girmezsen sana saldırmazlar mardox ayrıca bu oyunun single icin tasarlandıgınıda nerden cıkarıosunuz singlida multiside cok gusel bence arkadaslarla kafede 4-5 saat suren maclar oluyo 12 kisilik haritalarda ayrıca o creepleri oldurerek rusha gidersen senin icin biraz daha iyi oluo cunku heronda level atlamıs olu bu oyunda en az sc kadar iyi bi oyun ve tartısmasız en iyilerinden biri herkes ustune alınmasın ama bnm arkadaslarım var baba gibi beceremiom demiolar oyuna tasn atıolar duyurulurrrrrrrrr :pppppppppppppp herkese iyi w3 ler :)))))))))
Sosyal ağlarda paylaş

Bence eğer bir maç 4-5 saaate uzuyorsa hem izleyene keyif vermez, hem de oynayana; resmen booming gibi bişi olur.Zaten wc3 hakkındaki görüşlerim değişti :) Yine de soracak olursanız wc3 güzel hatta SC kadar kadar taktik gelişitirmeye açık. ama SC hala wc3'ten iyi.

Bu arada rush çekerken zaten creep menziline girmiyorum ama OFF. BUILDING'I çok hızlı çekmelisin bu da gündüze denk geliyor, gündüz de işçiyi teker teker yürütmek çok zahmetli ve zaman kaybı, zaten hero+ordu rush'ında creeplar çok küçük bir etken asıl sorun ÇOK FAZLA hitpoint. Hem işçilerin hem de binaların. Bu yüzden çok uzun süre oyalanıyorsunuz bu da karşı tarafa yeniden ordu toplama şansı veriyor. Bu yüzden erken saldırılarla çok büyük avantaj sağlamak çok zor :(
Sosyal ağlarda paylaş

• 3 hafta sonra ...
  • 3 hafta sonra ...
bence sen biraz gosu replay izlemelisin sana onerebilecegim adres www.replays.net/war3 burda battle nette unlu oyuncuların replay packleri war onları cekmenı onerırım bende ılk basta senın gıbı sc daha ıyı dıyordum ama war3 replaylerını ızlemey baslayınca ne kadar degısık rushlar we taktıkler oldugunu gordum ayrıca daha az adamla daha cok mıcro benım acıkcası ılgımı cekti[hline]
Sosyal ağlarda paylaş

Kanimca Starcraft gelmis gecmis en iyi 2. multiplayer strateji oyunudur ayrica 2. en dengelisidirde warcraft serisinin basini hatirlayin dune dan sonraki ilk goz agrimiz geceler sabahlar geceler sabahlar manyak bi oyundu o zamanda gore,simdi war3 var ama istenilen efekti yapamadi fan larina blizzard kasiyor toparlamak icin ama oyun ortada en yakin zamanda rakiplerine kaptiricak multiplayer arenasini ki su siralar basladi cozulmeler generals ile ama star olemi seneler boyunca oynandi ki hala oynaniyor bu yuzden starla warcraft i ayni yerlere koymamali cunku starin bariz ustunlugu var temiz kafayla dusunun sizde cozeceksiniz...[hline]A little less conversation a little more action please
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
  • Yeni Oluştur...