karpuz Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Amerikada Pazar gazetelerinde yazı yazan ve kendisini "dünyanın en zeki insanı" olarak tanıtan Vos Savant ile matematikçiler arasında birkaç sene önce bir tartışma başlamıştı... Olay şöyle, insanlar Vos Savant'a her türlü konudan sorular soruyo bu da pazar günleri cevap yazıyo... bir gün bir okuyucu şöyle bir soru soruyor: "Bir yarışmada 3 tane perde var ve bu perdelerin 1'inin arkasında ödül varken 2 sinin arkası boş. Yarışmacı perdelerden herhangi bir tanesini seçtiğinde geriye kalan 2 perdeden en az birinde boş olacağı kesindir ve yarışmayı sunan amca da bu boşlardan birini açarak yarışmacıya yardım eder. Şimdi ise yarışmacının karşısında 2 perde vardır ve yeni bir seçim hakkı doğar. Bir tanesi en başta seçtiği, ikincisi ise boş olan açıldıktan sonra geriye kalan perde. Bu perdelerde araba çıkma olasılığı kaça kaçtır?" evet bu soruya vos savant, eğer yarışmacı kararını değiştirip başta seçmediği perdeyi seçerse kazanma olasılığının yaklaşık %67 olacağını, ilk seçtiği perdede kalırsa da kazanma olasılığının %33 olacağını savunmuştu. Bu cevabından sonra matematik dünyası çalkalanmıştı çünkü çoğu matematikçi (bazı vos savant yandaşları dışında) ihtimalin tabii ki yüzde 50 ye 50 olduğunu savunuyorlardı. çünkü yarışmacının önünde sonuçta 2 tane perde kalıyordu ve 3. sünün boş olması ayrı bir olaydı onlara göre... peki kim haklıydı? Tabii ki Vos Savant haklıydı... ne kadar mantığa ters gelse de, ihtimaller 67ye 33... nedenine gelince 3 tane perdemiz var bunlara 1, 2 ve 3 diyelim. en başta hepsine gelme olasılığı aynıdır ve bu 1/3 dür... 1 incisini seçersek eğer, 1/3 ihtimalle o perdenin arkasında araba vardır, 2 ve ya 3 ün arkasında olma olasılığı ise 2/3 dür... 2 ve ya 3 den biri boştur tabii... bunlardan biri açılırsa diğerinde arabanın olma olasılığı hala 2/3 dür çünkü mesela, eğer araba 2 deyse ve 3 boşsa, 3 de araba olma olasılığı sıfırdır, çünkü yarışmayı sunan kişi onu açar. 2 ve ya 3 de araba olma olasılığı 2/3 dü? e 3 de araba olma olasılığı 0 sa, 2 de araba olma olasılığı 2/3 dür. Ve ilk seçtiğimiz perde olan 1 numaraları perdede araba olma olasılığı ise hala 1/3 dür... yani yaklaşık 67 ye 33... Mantıksız geldi değil mi? o zaman oturun deneyin... ben ilk duyduğumda "olur mu lan öyle saçma şey deniycem lan" dedim arkadaşla oturup denedik... 64 mü ne çıktı değiştirince araba orda olma hödösü... 100 tanede... şimdi aynı teoriye göre 100 kutu olsa ve yarışmayı sunan kişi biz kutulardan birini seçtikten sonra geriye kalan 99 kutunun 98 ini açarsa, bizim seçtiğimiz kutuda araba olma olasılığı %1 iken sona kalan perdede arabanın olmasının olasılığı 99% dur... çok ilginç değil mi? ;)[signature][hline]"Mph Rmph !!" Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
karpuz Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Bu yazıyı İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, Ali Nesin'in Matematik ve Oyun adlı kitabının, "Dünyanın en zeki insanı, matematikçilere karşı" adlı yazısında okudum.. yanlış yaptıysam affola...[signature][hline]"Mph Rmph !!" Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
MartinLGore Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Bişi anladıysam arap olayım..[signature][hline]susturamassın beniii durduramassın beniii ben kötüyüm sen iyimiyeaaeaeaaaaaah Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Solonor Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Vay be. :) Güzel bişeymiş, akşam akşam iyi geldi.[signature][hline]The answer of the question, why we are melancholic. I still feel the pain, i still feel your love... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
karpuz Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 said: nedanko, 09 Haziran 2004 23:12 tarihinde demiş ki: Bişi anladıysam arap olayım.. abi gayet kolay bi matematik bilgisi gerektiriyo... eğer ilköğretimi bitirdiysen anlarsın... olasılık gördüyseniz orda[signature][hline]"Mph Rmph !!" Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Brook Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Evet baya bi mantık yorman gerekiyo anlamak için :) Tekrar oku anlarsın Nedanko :D[signature][hline]If she comes back its never finished, if she doesnt, it has never happened.. TheCoder, 05 Haziran 2004 22:19 tarihinde demiş ki: sen gel bana freeze verme sana resci önünde serverı kuyruğa sokayım... Who is that ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
UltraPsycho Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 ben anladım adamın teorisi çok uygun tabi buna teori diyemeyiz..Daha hipotez :)[signature][hline]Ben kadir...Hangi Kadir?....DELİ GADİR ÜLEAAYYYNNNN!!! karpuz, 09 Haziran 2004 22:39 tarihinde demiş ki: Karpuz, afrikaancada Uçan manda boku demek. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Apache Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 yalan bu matematik[signature][hline]|apache the taksimetre| have no fear,vlad is here! -vlad adama küfür ediyorum 'ohhh ohhhğssss' dio.-blackchaos[/i] allah allah deyip geçer genç osman.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
karpuz Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 said: Justin, 09 Haziran 2004 23:15 tarihinde demiş ki: peki gerçekte deniyelim abi ben denedim... ben de inanmamıştım ben de ama valla bak denedim oluyo yani... Beyler bigün böyle bir yarışmaya katılırsanız direk 2. sini seçin tamam mı? :)[signature][hline]"Mph Rmph !!" Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
elma Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 bencede adam iyi sölemiş.[signature][hline]all fired up Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
karabocek Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 nedenlere gelince bağlantı koptu,ama gral adama benziyor. hani o %'lere geldinya ordna sonra kafa gitti :D.[signature][hline]»»» Admin Bloody ««« E-Mail: [email protected] | ICQ: 124744 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
MartinLGore Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Yaf yani adamın anlattığını anlamadım. Bence %50 dir. Tabii en son ne zaman toplama çıkarma yaptım bakıyım? Hımm öss'de :) Valla oturup soru çözmeyeli belki 3 yıl oldu.[signature][hline]susturamassın beniii durduramassın beniii ben kötüyüm sen iyimiyeaaeaeaaaaaah Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
karpuz Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 ehheaheahea onu denemek için azıcık daha deli olmam lazım :P[signature][hline]"Mph Rmph !!" Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Volfied Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Ali Nesin e hayranim adamin iki kitabini okudum Matematik ve Korku Matematik ve Doga bu kadar guzel yazamaz en ihtyiacim oldugu donemde beni matematige bagladi adam (6. sinif, Karpuz hatirlar belki, lise tarafinda gidip donem odevimis ergilemistim Matematik Oyunlari, liseli abileri ablalari sinir ediyodum hehe)[signature][hline]Yattım, ağladım, uyuyakaldım Ama once bu foruma baktim! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
MartinLGore Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Peki bu yarışmayı M. ali erbil sunsaydı yüzde kaçdı ihtimal :lol:[signature][hline]susturamassın beniii durduramassın beniii ben kötüyüm sen iyimiyeaaeaeaaaaaah Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
karpuz Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 said: Volfied, 09 Haziran 2004 23:24 tarihinde demiş ki: Ali Nesin e hayranim aynen... adam direk matematiği sevdiriyor... o kadar güzel, saf ve samimi bir dille yazıyor ki okudukça okuyasın geliyor... ama çok pahalı kitapları 15 milyon falan... tübitak yayınları ne güzel HAYVAN gibi kitap 5 milyon...[signature][hline]"Mph Rmph !!" Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cthulhu Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 bana hala saçma geliyo bu olay..[signature][hline]herkes, düşlerinin büyüklüğü kadar özgürdür..(chE) when a man lies he murders some part of the world Üstüne Şehir Örten Şehir buraya tıklamadıysan metalciyim diye geçinme sakın!! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
karpuz Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 abi cthulu git dene madem saçma geliyor... al eline kağıt kalem bi de arkadaşını çağır ve dene[signature][hline]"Mph Rmph !!" Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mydonose Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 abi ben istatistikte okuyorum. gerçekten çok ilgimi çekti. ama bana sorarsan 1/2 dir. nie? en baştaki 3 tane seçeneğin var. hepsini seçme olasılığın 1/3. sen birini seçtin. adam seçmediğinden birini çıkaracağı için 1/2 olasılığın kalır. çünkü bu sefer tekrardan bi hesaplama yapman gerekir. çünkü elinde sadece 2 seçenek var. ve senin bunlardan birini seçme olasılığın %50 dir. ama ben bunu hocalarıma sorucam ilgimi çekti[signature][hline]www.gencdizayn.com Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
karpuz Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 abi zaten tartışma konusu olmasının nedeni senin dediğin bu tez... ama yanlış yani denersen görürsün...[signature][hline]"Mph Rmph !!" Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
MrLevie Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 vay be ço ilginç...çok[signature][hline]Carve your name into my arm. Instead of stressed, I lie here charmed. Cuz there's nothing else to do, Every me and every you. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
The_Delucian Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 % 50 dir ... anlatılan sey ise sacmadır ... adam dusun 3 kutu var onunde bu kutulardan 2 si bibirine baglı(iple) digeri ayrı , aslında soru bu ...[signature][hline]Vampire Hunter Delucian ... Türküm Doğruyum Calışkanım ... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Chemical Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 matematiği normal dünyaya bağlayınca 1 2 yerde unuttuğun birşeyler oluyor ve böyle abuk şeyler çıkıyor bence:) 50 dir derim ben kesin bir yerde bir şey unutuyor birşeyi hesaba katmıyorsundur ki öyle sonuç çıkıyordur şu kaybolan 50 lira gibi birşey işte[signature][hline]And there's a million of us just like me who react like me, burn, smell, explode like me glow like me, periodical like me and just might be a piece uranium, but they are just isotopes of me! I'm Chemical. Yes, I'm the pure Chemical All other isotope Chemicals can't react forever. So won't the pure Chemical please meltdown please meltdown please meltdown... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Chemical Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 said: The_Delucian, 10 Haziran 2004 01:06 tarihinde demiş ki: % 50 dir ... anlatılan sey ise sacmadır ... adam dusun 3 kutu var onunde bu kutulardan 2 si bibirine baglı(iple) digeri ayrı , aslında soru bu ... aynen bu işte karşına 2 tane kapı koydular birde perde var birinde para var birinde yok para çıkma şansın kaçtır deseler 1/2 dersin ama yanlış çünkü perdenin arkasında 15 tane daha kapı vardı ve onları sen gelmeden önce açıp bakmışlar o mantık[signature][hline]And there's a million of us just like me who react like me, burn, smell, explode like me glow like me, periodical like me and just might be a piece uranium, but they are just isotopes of me! I'm Chemical. Yes, I'm the pure Chemical All other isotope Chemicals can't react forever. So won't the pure Chemical please meltdown please meltdown please meltdown... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sacros Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 %67ye %33 olması doğru fakat bu olasılıkları 2ye ayırdığımızda geçerli olur, dikkatli düşünün. elimizde iki tane kutu var diyelim biri boş biri dolu. bunu 1 ve 0la ya da %100 ve %0 ile ifade ederiz. 3 kutudan geriye 2 kutu kalıncaya kadar yapılan işlemden elde ettiğimiz %67 ve %33lük değer sadece 1. a b eşleşmesinde geçerli olur. Yani a %67 de olabilir %33 de olabilir(aynı şey b kutusu için de geçerli). Burdan da ya hep ya hiçe ya da %50 oranına varırız ;P[signature][hline]I see angels burning, falling down in ruins Looking down I see myself, I'm my own enemy Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar