sir Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 zaten sakat olan şey herkesin kendi ideolojisinin "kutunun dışında" olduğundan bu denli emin olması. şu antiemperyalist söylem 60larda, 70lerde belki geçer akçeydi, ama bugünü ısrarla o günlerin terimleriyle yorumlamaya kalkarsan bence yanılgıya düşersin. hem de ideolojik yanılgıya, yani kendini hakikat olarak gösteren yanılgıya =) kendinden gayet emin bi şekilde "kutunun dışında bir ideolojiye sahibim" demek bile, aslında kendi ideolojini yeteri kadar sorgulamadığının bir göstergesidir. "patronlar" veya "emperyalistler" gibi kalıplar kullanarak 21. yüzyılı analiz etmek artık epey zor geliyo bana. nasıl ki aristokrat, derebeyi, kont gibi terimlerle 19-20. yüzyıllarda geçerliliğini kaybetti; küreselleşme süreciyle beraber emperyalist, patron gibi suçlayıcı terimler de bence geçerliliğini yitirmiştir. ayriyeten, geçen bir topikte daha yazdım, kürtlerin "milli bilinci" oluşmuş olsaydı, feodalite sorunu kalmayacaktı. senin de dediğin gibi "eğitimli kesim" zaten kendi kimliğinin mücadelesini veren partiye oy veriyo. o yüzden çözümün sağlanması feodaliteyi de çözecektir.
Tenekeadam Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 calimero said: pkk öğretmenleri, doktorları öldürüyor vs muhabbetine gelirsek. şimdi mantıklı düşünelim. birincisi halk desteği bölgede ciddi anlamda örgüt tarafında. bu su götürmez bir gerçek. yahu hastaneleri tarasalar, doktorları öldürseler bu halk onların yanında neden olsun? bu insanlar da hastalanıyor, eğitim görmek istiyor vs. ayrıca; son seçimlerde akp ve dtp arasındaki oy bölünmesine bakınız ve sosyolojik bir araştırma bulursanız inceleyiniz, kim nereye oy vermiş... göreceksiniz ki eğitimli kesim dtp ye, eğitimsiz feodal zihniyetteki kesim ise akp ye oy vermiştir. buradan çıkartacağımız sonuç şu; halk eğitim alıp, feodal ve skolastik zihniyetlerden kurtulduğu oranda bir şekilde kürt hareketine sempati duymaya başlıyor. hakkını arıyor, hesap soruyor. neden pkk gidip öğretmenleri vursun. ben bu konuda %100 eminim diyemem elbette fakat mantık bu konuda ciddi soru işaretleri oluşturuyor. tc nin yarattığı ve yüzlerce masum sivilin hayatlarını kararttığı olaylar silsilesine gelince; darbeler tarihi, sivas katliamı, çorum katliamı, maraş katliamı, 6-7 eylül olayları ve daha akla gelmeyen birçok olay sayılabilir herhalde. Abi bu nedir?Elinde kanıtın var mı?Yok.Zaten yazmışsın.İşkembeden sallıyorsun.Sallarken dikkat et suç işliyorsun. Ben sana özel mesajla öldürülen öğretmenlerin hikayelerini anlatırım istersen.Kim öldürmüş,neden öldürmüş.Çocuklar dağa çıkmasın diye uğraşırken bir gece vakti bıçaklanan ve adi suç kurbanı olanları saymıyorum bile. Her gece dolabının içinde yatan öğretmenler,fedakarca,canlarını hiçe sayarak mum yakmaya çalıştılar oralarda.Oturduğunuz yerden sallarken,neye hakaret ettiğinize dikkat edin. Sonra ben,pkklıları romantik özgürlük gerillaları olarak göstermeye çalışıyorsunuz diyince,kızıyor Nefr bana. beni pkk destekçisi rererö yapıyorlar diye,kendince dalga geçerken.Yazılarınla, desteğin allahını veriyorsun pkkya.
|Joker| Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 Valla bu işin devamı PKK-Asker den sivil halka inerse kimse önünü alamaz. Evet şu an sadece PKK ile Asker karşılaştırılması var ama MHP'nin eski tabanı, daha soft yeni tabanıyla birleşebilir ve şu durumda her kürt PKK'yı destekliyor imajı yarın öbürgün caddede, sokakta patlak verebilir. İşte o zaman anne babalarımızın dışarı çıkmaya korkar günlerine geri döneriz. Ortada olmayan sorunu kaşımaya ve kanatmaya devam edelim, edelim ki herkesin istediği olsun. Bu ülkede katiller hiç bir zaman yakalanamaz ve gün gelir ne söyleyeceklerini merak eder oluruz. Cem Garipoğlu'da 10 sene sonra geri gelir ve bir felsefe adamı olur, fenomen olur, peşinden kitleleri sürükler. O zamanda acaba haklı mıydı bu çocuk zamanında deriz, ya nedenleri vardı ondan kesti kızı diyerek tartışırız falan. 40.000 kişinin katili şimdi bir şeyler söyleyecek diye elleri bağladık bekliyoruz, şehit anneleri bile kucak açtı düşünün artık gerisini. Seviyoruz katilleri..
calimero Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 @sir derebeylik üzerinden dem vurmak günümüzde geçer akçe değildir zira ne kontu kalmıştır ne dükası süs eşyası olmalarının dışında (hmm pardon hangi ülkede yaşadığımızı unutmuşum. buralarda var halen değil mi derebeylik). emperyalizm ve sistem eleştirisi yapmak ise asıl günümüzde geçer akçedir. sömürünün sınırlarının kalktığı, birileri günde 1 dolar için çalışırken diğerlerinin günde milyon dolarlar harcadığı (1 dolar kazanan diğerleri üzerinden), dünya kaynaklarının sonuna kadar gereksiz yere sömürüldüğü ve belki de yaşanabilecek bir dünyamızın sırf bu yüzden 20 yıl sonra kalmayacak olması, ayda 4 gün 8 saat çalışarak herkesin insanca yaşayabilecek olmasına rağmen sırf birileri daha zenginleşsin diye ayda ortalama 25 gün çalıştığımız bir dünyada patronlara ve onların sistemine karşı olmak (özellikle ülkemizde) kutunun dışındadır. bu ideoloji de asla 60 larda ve 70 lerde kalmamıştır sırf bu yüzden. 60 larda 70 lerde zira sömürü bu derece kolay ve yaygın değildi. her ülkenin kendi sömüreni kendi sömürülenini sömürebiliyordu. belki de kutunun dışında olduğum düşüncesi bir yanılsama fakat kutunun içindekilere de pek benzemediğim aşikar. Saygılar...
Penthesilea Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 Terore herhangi bir sekilde arka cikan insan serefsizin onde gidenidir. Teror insanlik sucudur, HICBIR sekilde de hakli cikarilamaz. Devletimiz ne yazik ki Kurt kokenli vatandaslara cok buyuk haksizliklar yapti gecmisinde. Terorun yaratilmasinda cok buyuk payi var, hala bitmemesinde de bu olayda cikari olanlarin cok buyuk payi var. Ama bunlarin hicbiri teroru hakli cikarmaz. PKK'nin basina, Apoculara falan bakarsaniz, PKK'nin oyle halkin arkasinda oldugu bir grup falan degil, bildigin bu olaydan nemalanmaya calisan bir kesimin sisirdigi, diger Kurt hareketlerinin arasindan bunu siyirdigi ve maddi manevi destekledigi bir orgut oldugunu gorursunuz. Gunumuzde bu hatalarin hicbiri tekrarlanmiyor ilk olarak. Ikincisi ve en onemlisi de, yapilan sey aciktan aciga irkcilik. Kurt irkciligi yapiliyor ve bu anayasal bir suc. Ve en az 80 lerde TC'nin yaptigi kadar buyuk bir hata. Bu insanlar samimi olsalar, irk ayrimina karsi hareket ederler. Ama su an acik bir sekilde Kurt irkina ozel muamele cekilmeye calisiliyor, bu durumda bu ulkedeki diger 80 tane irka yapilan ayrimcilik kimseyi rahatsiz etmiyor mu cidden anlayamiyorum ben. Ya diger irklari gectim, irk muhabbeti bile yapilmasi tatsiz bu yuzyilda. Kurtler icin de kotu bu, siz biz deniliyor aciktan aciga. Pozitif ayrimcilik da basbayagi ayrimciliktir ve yanlistir. Calimero, umarim yazdiklarin bir sekilde yasal isleme tabi tutulur bu arada.
ursusarctos Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 @calimero sömürünün sınırlarının kalktığı, birileri günde 1 dolar için çalışırken diğerlerinin günde milyon dolarlar harcadığı (1 dolar kazanan diğerleri üzerinden), dünya kaynaklarının sonuna kadar gereksiz yere sömürüldüğü ve belki de yaşanabilecek bir dünyamızın sırf bu yüzden 20 yıl sonra kalmayacak olması, ayda 4 gün 8 saat çalışarak herkesin insanca yaşayabilecek olmasına rağmen sırf birileri daha zenginleşsin diye ayda ortalama 25 gün çalıştığımız bir dünyada patronlara ve onların sistemine karşı olmak (özellikle ülkemizde) kutunun dışındadır. bu ideoloji de asla 60 larda ve 70 lerde kalmamıştır sırf bu yüzden. 60 larda 70 lerde zira sömürü bu derece kolay ve yaygın değildi. her ülkenin kendi sömüreni kendi sömürülenini sömürebiliyordu. bu konuda seninle hemfikir oldum (galiba bir bu konuda hemfikir olduk.)
calimero Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 ahah penth' in son yazdığından sonra edit geldi bakıyorum @penth halkların kendi haklarını tayin hakkı olduğunu savunduğum için üzgünüm...
Penthesilea Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 Hay hay, bu kadar bagimsiz ulke meraklisi varsa duzenli ordu kurup savassinlar. 2-3 omurgasiz politikacinin laflariyla alinmadi o topraklar, sehit kaniyla alindi. Madem siz biz bu olay, adam gibi duzenli ordularini kursunlar hakkiyla savasip alsinlar o topraklari. Gotune bomba sokup sivil halkin arasinda patlamaya veya mayin dosemeye benzemez kurtulus savasi vermek. Irk diye birseyin lafinin edilmesine bile karsi bi insanim beni fasist yapicaksiniz ya.
calimero Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 sanırım çoktan olmuşsun zaten. kurtuluş savaşında senin deden (eğer oralı değilsen) savaşmadı orada. orada bu ülke için savaşan da kürtlerdi. ilk anayasa da türkiye cumhuriyeti nin kurucu unsurları türk ve kürt halkıdır yazar. bir bak bakalım sıfat verilen iller nerelerde. "gazi"antep, "kahraman"maraş, "şanlı"urfa. bu ülke senin ülken olduğu kadar onların da ülkesi olması gerek. bu yapılamadıysa burada bir kürt sorunu değil türk sorunu vardır. kimse kusura bakmasın...
bonesoul Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 calimero said: sanırım çoktan olmuşsun zaten. kurtuluş savaşında senin deden (eğer oralı değilsen) savaşmadı orada. orada bu ülke için savaşan da kürtlerdi. ilk anayasa da türkiye cumhuriyeti nin kurucu unsurları türk ve kürt halkıdır yazar. bir bak bakalım sıfat verilen iller nerelerde. "gazi"antep, "kahraman"maraş, "şanlı"urfa. bu ülke senin ülken olduğu kadar onların da ülkesi olması gerek. bu yapılamadıysa burada bir kürt sorunu değil türk sorunu vardır. kimse kusura bakmasın... beynin çürümüş senin..
sir Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 sistem eleştirisine eyvallah, ama hangi sistemin eleştirisi? gelir dağılımı eşitsizliğini, veya işçilerin sömürülmesini doğrudan emperyalizme bağlıyosan, ben de sana gelişmekte olan ülkeler, küreselleşme sayesinde kalkınabiliyo, serbest piyasa sayesinde zenginleşiyo derim. işçi haklarının yerleşmesi için mücadele verirken, işgücünün ve sermayenin serbest dolaşımını durdurmaya kalkışmak, piyasayı dışa kapatmak, bence yine en çok işçilerin zararınadır. anti-emperyalist söylem, tam olarak bu işe yaramaktadır. dahası üçüncü dünya ülkeleri senin emperyalizm dediğin şeyden kaçmak değil, bizzat bu sürece eklemlenmek istiyo derim; çünkü bu dünyada içine kapanık bi ekonominin ayakta kalması mümkün değil. "halklar" bunu anladılar gibi geliyo bana, entelektüellerin de 19. veya 20. yüzyıldaki "yol gösterici" rolü geçmişte kalmış gibi. bu yüzden antiemperyalizme, "sömürü" jargonuna dayalı teoriler biraz tökezliyor, veya eskisi kadar çok destekçi bulamıyor sanki. neyse kürt meselesinden nerelere geldik =) halkların kendi kaderini tayini meselesi güzel, ancak bu "tayin" hangi koşullarda ve ne pahasına gerçekleşecek? kürtlerin talep ettiği meşru haklar var, bunları da sonuna kadar savunuyorum, ancak bir yerlerde bu olay hak arama mücadelesinden çıkmış, ve yer yer tahakküm tam ters yönde uygulanmış ve arada ezilen yine "halklar" olmuş. olayların bu hale gelmesinde devletin olduğu kadar pkknın da sorumluluğu bulunduğunu teslim etmezsek hiçbir yere varamayız. böyle bir "kader tayini"ne (sosyalist bile olsa) zaten her devlet karşı çıkacaktır-çıkmıştır. son olarak penthe sormak istiyorum, ırk diye bişeyin lafının edilmesine karşıysan, anasayadan türk milleti ifadesini çıkarıp TC vatandaşlığının konmasını benimser misin? benimserim diyosan, eyvallah =)
sipeyskeyk Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 adam yetinmemiş bir de kibar versiyonunu yazmış postun sakdjsadk
Tenekeadam Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 Biraz sıkışınca gene başladık. FAŞİKSİNİZ IRÇCISINIZ triplerine. Kendinizi inanılmaz ilerlemeci,anlaşılmaz demokrat,insan hakları tanrıları olarak etiketleyip,pazara çıkıyorsunuz. Arkadaşım sen,halkların kaderini belirleme hakkına inanabilirsin.Buna bende saygı duyarım.Zaten bu Atatürk'ün bahsettiği bir kavramdır. Ama sen terör gogoyculuğu yapıyorsun.Umarım buna bu forumda göz yumulmaz.Zaten baydım ben bu konuda. Açılım açılım açılım Neyin açılımı lan?Neyi açacaksınız?Kim neyi savunuyor,kim neye karşı çıkıyor? 25 yıldır elimize geçmeyen,tarihi fırsat nedir? abd pkknın tasfiyesi için neler istedi? pkk barış ister mi zannediyorsunuz siz?apo'nun isteklerini okudunuz mu?Çeyiz olarak hatay ve adanayı istemesi kalmış geriye.
Penthesilea Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 Benimsemem, 2 sebebi var 1- Toz pembe bir dunyada yasamiyoruz, hala ulus devlet devrindeyiz ve ulus devlet (nation state iste) olmayan bir devlet tek parca halinde kalamaz. 2- Ben Turk Milleti dendigi zaman Turk irkini degil, Turkiye Cumhuriyeti vatandaslarini dusunuyorum zaten. Ataturk milliyetciligindeki tanima bagliyim yani. Ya cok dangalak insanlar var ulkemizde. 200 yillik tarihi olan Amerika'da, Irlandalisi, Iskocu, Hollandalisi Italyani allah ne verdiyse hepsi gogsunu gere gere ben Amerikanim diyor, kac bin yildir bu cografyada ayni hayati paylasan insanlar ben Turk'um diyince gocunuyormus, neden, cunku Taraf gazetesi oyle buyuruyor. Millet ve irk ayrimini yapamayan insan gocunuyor olabilir ama normal sartlarda ben gercekten gocunacak birsey goremiyorum ortada. Ya keske Turk Milleti degil de Anadolu Milleti falan konulsaymis isim de kafamiz rahat olsaymis.
nileppezdel Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 Ya bu millet binlerce yılda tek bir devlet kuramamışsa, iki köyün Kürdü aralarında Kürtçe anlaşamıyorsa ne anayasada dil özgürlüğü isteyebilir ne de özerklik falan. Burası da Türkiye Cumhuriyeti. Kürtler dışında hiç bir etnik kesim de "neden anayasada Türk'tür yazıyo yiaaa" diye ağlamıyo..
bonesoul Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 bunların bugun boyle dır dır etmelerine aglamalarına destek verenler yarın obur gun ellerını eteklerını cektıgınde gorecez bakalım...
calimero Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 Amerika da yaşıyordun sanırım penth güney eyaletlerinin ne kadar göğsünü gererek o bayrağı ve ülkeyi sahiplendiğini sen benden daha iyi bilmen gerek sanırım. herşey refah ve anlayış farkında bitiyor. Açıkçası şunu söyleyeyim. daha önceki birçok tartışmada da söyledim yine söyleyeceğim. ırk ayrımı dediğiniz şey sınırlardan çıkınca bitiyor. bu yüzden zaten ben bölünebileceğine inanmıyorum bu ülkenin. yahu yıllardır öyle bir iç içe geçmişlik var ki. milliyetçiliğin en aptal yanı da bu zaten. kazak türkü, zart türkü zurt türkü adamlar kımız içip at biniyolar hala (lafın gelişi, öyle olmadığını biliyor ve aşağılamak amaçlı yazmıyorum) aynı şeylere gülmemişsin aynı şeylerle ağlamamışsın. tamam bazı noktalar zıt yönde duygular yaratıyor iki taraf açısından da. bu aşılabilir mi, tekrardan birbirimize sarılabilir miyiz bilmiyorum. ama bu bir gerçek. hababam sınıfı nı türkiye de yaşayanlar biliyor sadece. oktay derelioğlu nun 5 kişiyi çalıma dizip attığı golü bu ülkenin vatandaşları biliyor sadece, ne bileyim 17 ağustos depremini bu halk biliyor yine. başka bir ülkede yaşayan ne kürt biliyor ne de türk. ortak bir aklımız ve vicdanımız var. ortak gülüşlerimiz ve gözyaşlarımız var. yeni bir ülke kurulsa, ırak taki kürtlerle ne kadar benzerlikleri var türkiye deki kürtlerin? bizim azerilerle ne kadar bağımız varsa üç aşağı beş yukarı o kadar. Diyeceğim ben kürtlerin ülke sevdalısı olduğunu düşünmüyorum. haklar verilse bu ülke bölünür e de inanmıyorum. ama halklar da kardeş olur mu tekrar, işte onu da ne yazık ki bilemiyorum...
Otedengelen Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 calimero said: ayda 4 gün 8 saat çalışarak herkesin insanca yaşayabilecek olmasına rağmen sırf birileri daha zenginleşsin diye ayda ortalama 25 gün çalıştığımız bir dünyada patronlara ve onların sistemine karşı olmak (özellikle ülkemizde) kutunun dışındadır. ayda 4 gün 8 saat? googleda reklamı olan evden çalışma ilanlarına mı takılıyosun nedir?
sir Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 iyi de, sözünü ettiğin ulus devletler etnik vurgu değil, vatandaşlık ve anayasaya bağlılık vurgusu yapıyolar, ve "üniter" kalmayı başarabiliyorlar. mesela sen amerikan vatandaşı olucaksan "amerikan milleti" adına yemin etmiyosun, abd vatandaşlığı ve anayasası üzerine yemin ediyosun. o yüzden italyanı, ispanyolu öyle çok büyük etnik sorunlar yaşanmıyo. ayrıca "üniterlik" de enteresan bi kavram. ispanya da üniter devlet örneğin, bi tane devlet var. ama özerk bölgeler de var. bu bölgelerin kendine has dilleri de mevcut. milliyetçiliğin çok çeşitli türleri olduğunu düşünmüyorum, sonuçta belli bir "milliyetin" veya kültürün, aynı toprağı paylaşan diğer kültürlerin üzerine yerleştirilmesi ve hakim kılınması esastır milliyetçilikte. cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan da bu olmuştur, türk kimliği, diğerlerine üstün gelmiştir. şu tarihe bakıyorum ve "türk deyince etnik kimliğe bi vurgu yok" demek bana olası gelmiyo. dikkatinizi çekerim, kürtler "anayasal güvence" derken, anayasada hem türklük hem kürtlük olsun demiyolar. ama "vatandaşlık" bağı, kendi etnik kimliklerini bastırmasın istiyorlar, dolayısıyla "türk milleti" vurgusuna karşı çıkıyolar. onun yerine önerdikleri de TC vatandaşlığı; "türk ve kürt milletleri" değil yani. ve evet, anadolu milleti dense kesinlikle çok daha iyi olurdu bence de =)
nileppezdel Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 İnsanca yaşayabilmek yetmez ki. Komunist düzene geçilse o kadar az çalışır ve hayatta kalabiliriz belki ama laptoplarımız olmaz, play stationlarımız olmaz, sinemalar hollywood filmleri getiremez. Getirirlerse 2 ayda 1 filme ancak girebiliriz. Tadı çok güzel olan bir sürü pahalı ve ithal ürünü yiyemeyiz. Teknolojiyi bireysel olarak kesinlikle takip edemeyiz. Yurtdışına tatile çıkamayız. Yabancı içkileri ve sigaraları içemeyiz.. İnsanca yaşanır belki komunist düzne geçilip o kadar çalışarak ama sadece hayatta kalmak yetmez. O senin dediğin hayatta kalmak olur, yaşamak için daha fazlası gerekli.. @sir: Abi orada Türk kelimesi "T.C. vatandaşı" anlamına geliyor. Bu ülkeyi kuranlar da yönetenler de çok iyi biliyorlar bir sürü etnik kökenden insanın yaşadığını. Atsızcıların Türk kavramıyla anayasanın söz konusu maddesindeki Türk kavramı ayrı şeyler ya :)
calimero Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 hıhı.. komünizm de ayakkabı çorbası içiliyor zaten. o kadarı da yeterli. daha ne istiyorsunuz?!!
nileppezdel Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 Cuba'nın hali çok süper di mi abi? Adamlar bolluk içinde yaşıyorlar maşallah :D Ha ayrıca ben de sosyalist görüşlüyümdür esas olşarak ama tüm dünya sosyalist görüşe aynı anda geçmezse sadece bizim ülkemizin geçmesi keyif aldığımız hemen hemen her şeye elveda demek olur.
Otedengelen Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 komunizmin şu anki düzenden iyi olduğuna inanan insanlar olması şahane ya, marx'ın mezarına işeyeceğim kesinlikle.
pekaziz Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2009 Dİkkat et, senin mezarına işemesin birileri.
Öne çıkan mesajlar