Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İtalya'da çalışmak

bodyrocker

Öne çıkan mesajlar

Merhabalar, bir süredir aklımda olan bu konuda fikirlerinizi almak istedim, hem bana hem de başka ilgilenen arkadaşlara faydalı olabilir.

21 yaşındayım, bilgisayar mühendisliği okudum ve bu sene mezun oldum. 4. sınıfta bütün sene okulla beraber part time olarak bir yazılım şirketinde çalıştım ve daha yolun başında da olsam baya iyi bir tecrübe kazandırdığını düşünüyorum. soruma gelecek olursak, önümüzdeki 1 - 2 sene daha türkiye'de tecrübe kazanıp sonrasında yurtdışı fırsatlarını denemek istiyorum. öncelikli tercihim italya, sevdiğim ve yaşayabileceğimi düşündüğüm bir ülke olduğu için. ama diğer seçenekleri de değerlendirebilirim. şu anda B2 seviyesinde italyancam var ve ilerletmeye devam ediyorum, konuşma pratiği olarak eksik olabilirim ama orada bir süre kaldıktan sonra sorun yaşayacağımı düşünmüyorum bu konuda.

sormak istediğim şey böyle bir durumda nasıl bir yol izlemeliyim, direkt olarak orada şirketler bulup ilanlarına başvurarak ne kadar şansım olur vs. belki aramızda daha önce böyle tecrübeleri olan arkadaşlar vardır diye sormak istedim.
Sosyal ağlarda paylaş

yurtdisinda is bulmak icin bir sekilde yurtdisi tecrubesi (lisans, yukseklisans(master), exchange vs) cok faydali olur. bir de headhunter'lara irtibat bilgilerini simdiden birak, bir sure sonra donus yaparlar. ama turkiyeden direkt cikip avrupa birliginden bir ulkede calismaya baslamak zor olur.

master vs birseyler dusunebilirsin.
Sosyal ağlarda paylaş

bodyrocker said:

Merhabalar, bir süredir aklımda olan bu konuda fikirlerinizi almak istedim, hem bana hem de başka ilgilenen arkadaşlara faydalı olabilir.

21 yaşındayım, bilgisayar mühendisliği okudum ve bu sene mezun oldum. 4. sınıfta bütün sene okulla beraber part time olarak bir yazılım şirketinde çalıştım ve daha yolun başında da olsam baya iyi bir tecrübe kazandırdığını düşünüyorum. soruma gelecek olursak, önümüzdeki 1 - 2 sene daha türkiye'de tecrübe kazanıp sonrasında yurtdışı fırsatlarını denemek istiyorum. öncelikli tercihim italya, sevdiğim ve yaşayabileceğimi düşündüğüm bir ülke olduğu için. ama diğer seçenekleri de değerlendirebilirim. şu anda B2 seviyesinde italyancam var ve ilerletmeye devam ediyorum, konuşma pratiği olarak eksik olabilirim ama orada bir süre kaldıktan sonra sorun yaşayacağımı düşünmüyorum bu konuda.

sormak istediğim şey böyle bir durumda nasıl bir yol izlemeliyim, direkt olarak orada şirketler bulup ilanlarına başvurarak ne kadar şansım olur vs. belki aramızda daha önce böyle tecrübeleri olan arkadaşlar vardır diye sormak istedim.

Direk konsolosluktan bilgi almanı öneririm. Her ülkenin vize politikaları farklı, sana uygun vize şeklini araştırıp sponsorluk şartlarına bakabilirsin.

Genel olarak yurtdışında bir işveren sana sponsor oluyor ve bu şekilde gidiyorsun oraya. Mesela İngiltere tier-2 vizesinde puan bazlı bir sistem var, mesleğin aranan bir meslek ise giriş kolay ancak böyle bir meslek değilse master veya PhD derecesine ihtiyacın oluyor. İşvereninin sana vereceği maaş düzeyine göre yine puan alıyorsun. Çok detaya girmiyorum buralarda çünkü her ülkeye göre farklı.

Sonuç olarak bu şekilde gitmek zordur, TR'den İtalya'dan sana iş verecek adam bulmak zor. Şu dönemlerde daha da zorlaştı. Master veya dil okulu şeklinde kısa bir dönem gidip orda araştırma yapman gerekir en azından. Ya da merkezi İtalya'da bir firmanın TR'deki şirketlerinden yardım alabilirsin belki.
Sosyal ağlarda paylaş

benim tavsiyem, 'deneyim kazaniyim 1-2 sene oyle giderim' diye dusunme. git deneyimini orda kazan.

netten ilanlara basvurarak guzel seyler bulabilirsin, ben oyle yaptim. ama oncesinde italyada calismak icin gerekli olan ne varsa herseyini ogren. calisma izni, vize vs her seyini ogren. bi ise basvururken eu disindan birisini alicaklari zaman sirketlerin en buyuk korkusu bu yasal isler. hatta buyuk sirketler disinda sana yardimci olacak birilerini de bulamayabilirsin. o yuzden bu konuda bilgilen, adamlar "calisma iznin yok, x icin eu vatandasi olman lazim" falan dedikleri zaman. 'onu soyle halledicem, bunu boyle yapicam, toplam 2 hafta surer' diye ne yapicagni biliyo olman lazim.

hic ertelemeden bi an once basla derim.

ben 1 yildan fazla bi sure surekli erteledim durdum gozumde buyuttum sanki cok uzun surucek gibi. ama is aramaya basladiktan 2 hafta sonra sozlesmemi imzalamistim. fazla buyutmeden, ama hazirlikli olarak bi an once islemlerine basla, hic erteleme derim.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...