Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2009 Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2009 Arch Linux - Genel kullanım ipuçları - 7 Qingy kullanarak yapacağız. Qingy, DirectFB kullanan bir getty alternatifi. Pacman ile qingy ve eğer isterseniz qingy-theme-arch paketlerini yükleyin. sudo nano /etc/inittab komutu ile inittab dosyanızı açın. Orada şöyle bir yer bulacaksınız getty için ayarlanmış: c1:2345:respawn:/sbin/agetty -8 38400 vc/1 linux c2:2345:respawn:/sbin/agetty -8 38400 vc/2 linux c3:2345:respawn:/sbin/agetty -8 38400 vc/3 linux c4:2345:respawn:/sbin/agetty -8 38400 vc/4 linux c5:2345:respawn:/sbin/agetty -8 38400 vc/5 linux c6:2345:respawn:/sbin/agetty -8 38400 vc/6 linux Onu şununla değiştirin: c1:2345:respawn:/sbin/qingy tty1 c2:2345:respawn:/sbin/qingy tty2 c3:2345:respawn:/sbin/qingy tty3 c4:2345:respawn:/sbin/qingy tty4 sudo nano /etc/securetty komutu ile açılan dosyaya şu satırları ekleyin: tty0 tty1 tty2 tty3 tty4 Şimdi Qingy'nin login manager'ine nasıl sezonlar ekleyeceğinizi anlatayım: cd /etc/X11 komutu ile X11 dizinine girin. sudo mkdir Sessions komutu ile gerekli dizini yaratın. cd /etc/X11/Sessions komutu ile yeni yarattığınız dizine girin. Eklemek istediğiniz sezon için başlangış dosyası yaratmalısınız şimdi: sudo nano KDE ; sudo nano Gnome gibi komutlarla. Bu dosyaların içinde sadece sezonun başlangıç komutu olacak. Sık kullanınan masaüstü sistemlerinin başlangıç komutları buraya yazdım: KDE: /usr/bin/starkde XFce: startxfce4 LXDE: /usr/bin/startlxde Gnome: gnome-session XBMC: usr/bin/xbmc-standalone Enlightenment 17: enlightenment_start Openbox: openbox-session Fluxbox: startfluxbox NOT: Eğer Console Kit kullanıyorsanız yukardaki komutların başlarına ck-launch-session eklemeniz gerekebilir ama ben eklemeden kullanıyorum. Eğer otomatik olarak girmek istiyorsanız sezonunuza şunları yapmalısınız: 1 - sudo nano /etc/qingy/settings komutu ile gerekli dosyayı açın. 2 - En sonuna şunları ekleyin: tty = 1 { username = "gerge" session = "KDE" relogin = no } gerge'yi ve KDE'yi kendinize göre değiştirin tabii. Hazır bu dosyayı açmışken hibernate satırını kendi ayarlarınıza göre düzenlemek ya da temayı değiştirmek isteyebilirsiniz. arch2 teması benim favorim. Tema paketini yüklemeniz gerek tabii yukarda yazdığım. Farklı X Server'lar açmak için Ctrl+Alt+1 , Ctrl+Alt+2 gibi Ctrl+Alt ve bir rakam kombinasyonlarını kullanmalısınız. Bu şekilde inittab dosyanıza tty1, tty2 diye eklediğimiz farklı sezonları açarsınız. Tema kullanmak için framebuffer kullanmalısınız. Grub dosyanızdaki kernel satırınıza vga=773 eklemeniz yeterli olur bunun için. Widescreen yok. Bunu yapmanızı şiddetle tavsiye ederim. Qingy'nin kullanımı için gerekli bile denebilir masaüstü kullananıcısı açısından. Qingy kullanırken bilgisayırınıza masaüstü sisteminizden (KDE ya da Gnome'dan mesela) kapatamazsınız. Log Off (oturumu kapat) şeçeneği şeçerek masaüstü sisteminden çıkmalı ve açılan Qingy ekranından Power'a basmalısınız. Sistemi yeniden başlatmak için aynı ekrandan Reset şeçmelisiniz. NOT : Eğer notebooklarda sorun yaşarsanız /etc/directfbrc dosyasına disable-module=linux_input satırını ekleyin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sharky Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2009 "Neden birden cok X calistirmaya ihtiyacimiz olsun ?" sorusuna cevap bulamadim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2009 Konuyu açan Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2009 Bazen KDE'de tam ekran birşey yaparken (Oyun olur mesela, EVE Online ile sık sık yaptım bunu) ikinci bir LXDE sezonu açıp kullandığım oluyor. Yine KDE kullanırken takılma falan olursa (özellikle RC falan kullanıyorsan) ikinci bir LXDE sezonu kullanışlı oluyor sorun çözerken. Ayrıca hem Gnome hem KDE kullanmanın havası var :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar