Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

kasa fanı ses problemi

kingpin

Öne çıkan mesajlar

Merhabalar,
şu üründen kullanıyorum 5 adet
höyt

bandırmada ses problemi yoktu klima falan vardı gerçi belki sistem aşırı ısınmıyordur ancak ankara'ya geldim fallout 3 açtım anaa nasıl bir ses bu? oynama daha iyi oyunu. bütün 8cm kasa fanları böyle ötüyor mu? yoksa aldığım fanlar asortik mi?

ps:kharon baltalama topağı dfg.
Sosyal ağlarda paylaş

Hadise standart 4 pin molex deki kombinasyonlari kullanarak oluyor. 3 tip giris var , 2 kabloyla cikiyoruz c(3,2) den 3 tip voltaj alabiliyoruz diye lise matematigiyle zirvalayim.cikislar 5v, 7v, 12v seklinde.

fan kablosundan bir siyah birde kirmizi veya sari bi kablo cikiyordur. ucuncu bi cikis olabilir hiz kontrol amacli anakart 3pinlere giriyordur. bize sadece 2 si lzm. adaptor varsa direk ondan cikinca 2 olur.

molex pinlerin dizilimleri

sari - 12v
siyah - toprak
siyah - toprak
kirmizi- 5v

bu haritaya gore kablolarinizi asagida verdigim renk kombinasyonlarina gore bagliycaksiniz.

fan kombinasyonlari

[siyah fan kablosu] [sari/kirmizi fan kablosu]
5v : toprak kirmizi
7v : kirmizi sari
12v: toprak sari

Sosyal ağlarda paylaş

ilk başta 8cm bi sürü fan alarak hata etmişsin.
fan kontrol cihazı alabilirsin.cok pahalı değiller.manuel olarak hızı düşürüp artırırsın.
ancak sogutma nasıl olur yeterli gelir mi bilemicem.
sessizlik açısından en ideal fanlar düşükj hızı yüksek cf i ile 12cm olanlar.
Sosyal ağlarda paylaş

80lik fan kullananlar hala varmış =P

ben de diyorum o ürünleri kim alıyor diye. Bunlar bariz çok ses çıkartan fanlar. Bir şekilde kontrolör koysan, bu sefer hava almaz içeri düzgün. sistem çok high-end değilse, hava sirkulasyonu için çok da kasmaya değmez tabi.

olmaz yani, o sese katlanacaksın !
Sosyal ağlarda paylaş

• 4 hafta sonra ...
KHaRoN said:

fan kombinasyonlari

[siyah fan kablosu] [sari/kirmizi fan kablosu]
5v : toprak kirmizi
7v : kirmizi sari
12v: toprak sari

Hakkaten 5v'de çalıştı süper oldu

iyice sessizleşti makina

yalnız kasa eski olduğundan işlemci fanını kontrol edemiyorum, ona da çözüm bulmak lazım, varmıdır ki? :)

Ha bir de 7vde çalıştırırken sanırım 12v tüketiliyor ama 12 ile 5 birbirine ters geldiklerinden galiba 7v kalıyor geriye, yani 5v nötrleniyor gibi, o zaman 12v harcanıyor yine.

12v ile 1 ay hiç kapanmadan çalışan makinenin yaktığı elektrik az mıdır çok mudur :p, hani kuruşlarla mı hesap edilir, liralarla mı, yoksa 5 liradan fazlamıdır =)
Sosyal ağlarda paylaş

Tamamını okuyamadım da. Benim işlemcide 12cm'lik Scythe Andy Samurai fan var.

Bu kasa benim değil ama fanın boyutu hakkında fikriniz olsun diye

http://yoshino.sakura.tv/rakuten/2008jisaku_10.jpg

Ben de cpu fanının hızını anakarttan kontrol edemiyordum. O boydaki bir fanın hızlı çalışmasına gerek diye voltaj ayarlayıcı bir alet aldım. Voltajı olabildiği kadar düşürdüm. Şimdi en ufak ses çıkarmıyor ve yine de OC yapabileceğim kadar soğutuyor.

Zalman Fan Mate 2:

http://www.tekheads.co.uk/images/zalman/zalman_fan_mate_2_fs.jpg

Böyle bir alet işini görecektir. Bu tür bir şey almadan voltaj düşürmenin yolları da var ama bu en kolayı. Biraz pahalıya geliyor ama.
Sosyal ağlarda paylaş

Aynı aynı bak burada yapmışlar, kırmızıya bağlamışlar. Ama işte bikere takabilirsin onu, sonra kışın hava soğudumu filan fan hızını değiştiremezsin.

Şu güzel gibi duruyor, sipariş veriyorum, 1 mi versem 2 mi versem karar veremedim, fiyatı da iyiymiş (10,50 TL), hem kasayı açmadan kontrol etmesi de iyi.

edit: linki vermemişim =P
Sosyal ağlarda paylaş

simdi oncelikle bu dedigim kablolamayla tuketim ekonomisi falan yapilmaz. olay sadece fanin ekstra harcama yapmadan yavas donmesi.

cpu fani icinde ayni hikaye uygulanir, orda anakarta baglanan 3 pin lik yuvayi molex e ceviren bi cevirici alip aynen yine molexlere baglayabilirsin. Problem bios dan "cpu fani calismayinca bilgisayari calistirma hede hodo" gibi olan maddeyi kapatmak. zira artik cpu faninin anakart uzerinden calistirmiyoruz.

yalniz uyarayim, son 1-2 senede cikan islemcilerden ozelliklede intel olanlardan varsa ve stock sogutucu kullaniyorsaniz bu hadise asiri gereksiz cunku ztn sessiz oldugunu iddia eden aftermarket sogutucular kadar sessiz calisiyor stock fanlar. gayet guzel fanlar yani. fazlasini alamayacaginiz icin gerek yok ugrasmaya.

yok mirage gibi aftermarket sogutucu kullanip o.c. yapiyorsaniz kaliteli bi fan aldiginizda genelde icinden potansiyometresi cikmis olmasi lzm yoksa dedigi gibi zalmanin su gariban kontroller lerinden alinabilir. veya yine cimrilik yapip dealxtreme den falan 2 liraya tekli veya ikili potansiyometrelerden alip bi panel ustune delik acarak coklu fan kontrol yapabilirsiniz.
Sosyal ağlarda paylaş

Walla güzelmiş aldığım alet, 2500rpm'de dönen p4 fanı 2200de dönünde hiç ses yapmıyor.

Böyle işlere sinir oluyorum işte, bunu yapan fabrike bunu düşünmüyor mu yahu, 300rpm yavaş dönsün sessiz olsun.

Yalnız malum çin malı işte, o döndürgeç kısmını o kadar büyük yapmışlar ki kasaya sokamıyorum. Bir şeyi adam gibi yapmazlar zati.

edit: kasa dediğim pci kart yuvasının kasanın arkasındaki çıkışlarından birisine girmiyor işte.

Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...