Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İdil Biret Konserinde Gerilim.

Aket-Atum

Öne çıkan mesajlar

Bunu diyebilecek seviyedesin ama Tanrı 5 duyunla algılayabileceğin bi kavram değil iddialı konuşamazsın yani. İnanırsın ya da inanmazsın ama "yok" demek apayrı bi olay.

-007- said:

Loxias said:

Tanrı yoktur. O yüzden de ateistler tanrıdan önce vardı. Halada öyleler.

Bir kavrama "yoktur" demek o kavrama "vardır" demekten daha iddialıdır.

"Yoktur" demek için var olduğu durumu algılayabilecek seviyede olmak gerekir. Ancak "vardır" demek için bu gerekmeyebilir.

İnsanın açıklayamadığı zaman, sonsuzluk, ölüm gibi kavramlar varken "tanrı yoktur" demek cahilce bi dogmadan öte geçmez.

Ek olarak Tanrı kavramı ateizm kavramından daha eski. "ateistler Tanrı'dan önce vardı" diyerek yanılmışsın çünkü ateizm bir tepkiden ibarettir ve Tanrı kavramını temel almaya mecburdur. Tanrı olduğu için ateizm var yani.

Kavramlar konusunda uzman olmadan "olduğuna inanmak" iddialı bir olay değil ve mantıklı olabilir.

Ancak "yok" demek inanç noktasından çıkıp bilgi vermek oluyor=Saçmalamak.
Sosyal ağlarda paylaş

kaynak: Ateistin el kitabı mı

Loxias said:

Asıl saçmalık yok demenin daha zor olduğunu düşünmek değil mi?

Var demekte bir inanç yok demekte. Sen olduğuna inanıyorsun, bende olmadığına. Bunun arasında hiç bir fark yok.

Var demek bir inanç.

Yok demek bir inanç olamaz, bir tepki ve duruştur ve inanç olmadığı için bilgi vermek boyutuna girer anlatmaya çalıştığım bu.

Ancak "tanrı bilmemek" ve dinsizlik farklı bir olay. O bir inanç olabilir ve bilgi içermez.
Sosyal ağlarda paylaş

nileppezdel said:

Yok demek bir tepki ya da duruş değildir. Varlığının kanıtı olmayan bir şeye yok demek mantıklı düşüncedir. 5 duyunla algılanamayacak bir şey ve var demek ise kaçıştır.

Fail!

Infrared yok o zaman? Hala 5 duyu muhabbeti yapan arkadaşlar var şaka gibi.

Varlığının kanıtı olabilecek durumlar var bakış açısına göre diyorum. İnanmak bilimsel ispatlara dayalı olmaz. İspatlanamayacak durumlar olabilir zamanla ispatlanabilir bir takım bilgiler.
Sosyal ağlarda paylaş

Kaçış değil insan beyninin sınırı bu. Sonsuz kavramı var ve her zaman daha büyüğü olduğuna inanıp en büyüğü bilmemek kaçış değil ve rasyonel bir inanç.

İnsanın her açıdan sınırları var. Duyuları sınırlı, infrared ve UV göremiyor, ses duyusu sınırlı, kapladığı yer ezikçe az, mikro ve makroevren hakkında hiçbir şey bilmiyor, Ölümü ve zamanı bilmiyor. Bu tabloda kör sağır ve sakat benzetmeli birinin "Allah yok" demesi saçmalamaktan başka nedir ki?
Sosyal ağlarda paylaş

nileppezdel said:

nileppezdel said:

Şu an senin masanın üzerinde 5 duyunla algılayamayacağın ir orc 5 duyunla algılayamayacağın bir hobbite tecavüz ediyor

Ayrıca buna yok dersen şimdi yanlış mı yapmış olacaksın? :D

Bunda insan beyninin sınırlarıyla alakalı bi olay göremiyorum mesele 5 duyuyla sınırlı değil.
Sosyal ağlarda paylaş

E en büyük yoktur hepsinin daha büyüğü yoktur demek de felsefe. Hatta daha ileri gidersek Tanrı da kendinden büyük olanı algılayamıyor diyebilirsin.

Hep vardın ve hep olacaksın komutuyla bi AI tasarlarsan bir yaratıcısı olduğunu reddeder ve hep var olmuş olduğunu, başının ve sonunun olmadığını söyler. Ama aslında vardır..
Sosyal ağlarda paylaş

Konu buralara gelmiş , fakat bukadar mesaj arasında düzgünce birşeyler yazıp fikrini savunan var bir de şımarık çocuklar gibi boş boş mesaj atanlar var. Doğru düzgün tartışacaksanız eyvallah , ama gelip forumda boş , cıvık mesaj atmayın bari.

Bu tipleri yaşları başlarını bilemem ama bari akıl yaşınızı böyle belli etmeyin. Birkez olsun sulandırmayın konuları.

007 nin fikirlerini beğenmeyebilirsiniz , birilerine dolaylı yoldan hakaret ettiğini de düşünebilirsiniz fakat çocukça cıvıkca mesajlar onun dediklerine bir cevap , veya aha kapak ettik olmuyor dışarıdan bakınca. Sadece şımarıklık göstergesi oluyor haberiniz ola.
Sosyal ağlarda paylaş

din bilinen en eski yalandır.

din koyun sürüsünden farkı olmayan insanları kontrol almak için biraz daha akıllı insanlar tarafından ortaya atılmıştır.bu yüzdendir ki ortak bir din değil coğrafik özelliklere göre değişen onlarca din vardır.güney amerikadaki inanç sistemi ile ortadoğudaki arasında bir tane ortak nokta var mıdır ? yoktur.

Tanrı vardır yoktur,yaratan vardır yoktur bilemem.

ama din kavramı bana göre koca bir yalandan ibaret.

edit:benim fikrim bu,ben henüz 22 yaşındayım okuyan araştıran düşünen bir insanım ve benim vardığım nokta bu.aksini de kim söylerse söylesin şuanda bana inandıramaz.hani derler ya dinsizlik acilin kapısına kadardır diye.çok zor günler de yaşadım bir gün bilmediğim bir güçten yardım isteme ihtiyacı hissetmedim.
Sosyal ağlarda paylaş

nileppezdel said:

E en büyük yoktur hepsinin daha büyüğü yoktur demek de felsefe. Hatta daha ileri gidersek Tanrı da kendinden büyük olanı algılayamıyor diyebilirsin.

Hep vardın ve hep olacaksın komutuyla bi AI tasarlarsan bir yaratıcısı olduğunu reddeder ve hep var olmuş olduğunu, başının ve sonunun olmadığını söyler. Ama aslında vardır..

yoktur diyosun bak bunu diyebilecek seviyede değilsin sen inançtan bilgi boyutuna kayarak felsefenin dışına çıkıyosun.

"Her zaman daha büyüğü vardır" olayı insan beyninin sınırı diyorum ben.

O sınırı aşıp "en büyük" kavramı Tanrı oluyor işte. Matematikteki sonsuzluk kavramı gibi mesela. Ayrıca "tasarlarsan" diyerek kaybettin çünkü seni de tasaralayan var.
Sosyal ağlarda paylaş

sipeyskeyk said:

edit:benim fikrim bu,ben henüz 22 yaşındayım okuyan araştıran düşünen bir insanım ve benim vardığım nokta bu.aksini de kim söylerse söylesin şuanda bana inandıramaz.hani derler ya dinsizlik acilin kapısına kadardır diye.çok zor günler de yaşadım bir gün bilmediğim bir güçten yardım isteme ihtiyacı hissetmedim.

Allah bozmasın ama acı çekeceğin günler de gelecek bu herkesin başına geliyor umarım güzel günlerin rüyasından geç olmadan uyanırsın çünkü hayat bahsettiğin kadar süper bi yer değil ve din ateist sosyoloji hocalarının tekeliyle sınırlı değil.
Sosyal ağlarda paylaş

Ay afedersinde baya sacmalıyorsun yanı.

tanrının yokluğunu iddaa edilemiyeceğini, insan aklının tanrının varlığını algılıyamıycağına bu yuzden hiç bi zaman var olmadığı iddaa edemeyeceğine bağlıyorsun.
Basıtce diyorsunki "tanımlıyamadığın şeye yok diyemezsin, tanımlıyamadığın herşeye var demek zorundasın"

Varlığın tanımı "5 duyumuzladan en az biriyle hissetmek" ken en varlık için kanıt aramıyor, yokluğun anlamı "5 duyumuzdan hiç biriyle hissetmemek"ken yokluk için once hissetme zorunluluğu koyuyorsun.

yazık yanı surda su kadar insanın sanalaf anlatmaya calışması.
Sosyal ağlarda paylaş

İddia etmek demek "Tanrı yok" demek değil biliyo musun? "Tanrı yok" diyen adama bi tarafımla gülerim ben çünkü bu bi inanç ya da iddiayı aşıp bilgi verme boyutuna giriyor ulan öldün mü de bu kadar kesin konuşuyosun derler adama. Var diyen adam inanıyor da var diyor tamam güzel de yok diyen adamın kaynağı ne biri bana bunun cevabını versin?

Ayrıca tanımlayamadığın demiyorum Tanrı için. Onu da yanlış anlamışsın. Görmek duymak kendince tamamen anlamaktan bahsediyorum. Sınırlarını aşan bişey varsa var diye inanabilirsin ya da inanmazsın ama yok diyemezsin.

"Varlığın tanımı "5 duyumuzladan en az biriyle hissetmek" ken en varlık için kanıt aramıyor, yokluğun anlamı "5 duyumuzdan hiç biriyle hissetmemek"ken yokluk için once hissetme zorunluluğu koyuyorsun."

Şaka mısın ya, yani sen de "infrared yok" mu diyorsun? 5 duyu hikayeleri eskiyeli çok oldu insanın 5 duyusu bile yok artık o 6 ya çıktı! 6.sı kas duyusu bunu da öğrenin.

nileppezdel said:

1) Bence beni de tasarlayanlar yok
2) belki Tanrı da tasarlandı ama farkında değil. Belki onun da sınırları en büyük kavramını kendisi olarak görüyor ve daha büyüğü olduğu gerçeğini reddediyor?

İnsandaki her detayın bile amacı ve tasarımı var. (TIP)

Tasarım varsa tasarlayan da vardır. (mantık)

yanlışsın yani.

2. kısım sınırların dahilinde yaptığın bozalamadan ibaret. İnsan bu sınırlarla sonsozuluk hakkında düşünce üretmeye çalışınca saçmalar.
Sosyal ağlarda paylaş

acı çektim,ölümden de döndüm,neredeyse birinin ölümüne veya acı çekmesine sebep olmanın yükünü de taşıdım,bu fikirlerim için sosyoloji hocamla da tartıştım.sen kimin ne zorluk yaşadığını bilemessin,hiç atıp tutmasan daha iyi olur bence.

benim felsefem şudur;

başıma ne geldiyse benim yüzümden gelir.benim seçimlerim,benim hatalarım,benim kararlarım.Başıma bu güne kadar ne geldiyse hep kendimi suçladım ve hatamı bulup düzeltmeye çalıştım.yolda yürürken kafama meteor düşse bile bu meteor buraya düşecekti bu yoldan yürümeyi ben seçtim derim.benim karşılaştığım zorlukları aşmak için birine yalvarmaya veya oturup ibadet etmeye ihtiyacım yok.Bem birşeyi yapabilecek gücüm varsa yaparım,yoksa da vazgeçerim.Oturup bir mucize beklemem.böyle yani kısaca anlatmak istedim.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...