Cuce Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 nedenki koca evren matematiksel olarak bi yerlerde baska canlı türleri var, onlar bulur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Loxias Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 ya onu bunu bırakın da, allahı kim yaratmış? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquila Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 assumptions Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
-007- Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 Cuce said: hayır olmadı, bende son derece felsefi birşeyden bahsediyorum. ormanda düşen ağacı kimse görmediyse, farazidir. birileri gördüyse materyaldir. ruhu kimse tanımlamadıysa farazidir, birileri observe ettiyse, tanımladıysa, acıkladıysa materyaldir. bak felsefenin en klasik kenarından verdim örneği. Bak "materyalizm çökecekse.." diye başlayan cümlede kastedilen materyalizm bu, anlatamadım sanırım. :) http://tr.wikipedia.org/wiki/Maddecilik Bu bakış felsefi akımın birgün çökmesinin ya da yeterliliğini kaybetmesinin bilimsel metodla ilgisi yok. applev0dka said: -007- said: Hayır, bulunacak şey her zaman olacak da birgün insan olmayacak artık bulacak. Onu anlamadın sen. :) İnsan kalmayacağı için geri kalan şeyler de hiçbir zaman bulunamamış olacak. bütün bu evrenin insanlar icin yaratıldıgı görusunu savunuyorsun.. o zman insanlar gittikden sonra evrenin neden devam etmesi gerektgi konusunda mantıklı bi acıkmala söylersin sanirm öyle bir gereksinim var veya yok demedim. İnsan sadece örnek orda, diğer türler için de geçerli düşüncem. İnsan beyni zaman kavramı karşısında sınırlı. Bu da maddesel bir gerçeklik. Fizikle bile ispatlanır bu. Düşünce beyin kütlesiyle sınırlıdır mesela en basit mantıkla. applev0dka said: sonsuzluk ne zman ispatlandi ben mi bisey kacirdim... Matematikte sonsuz kavramının varlığı ispatlıdır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
-007- Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 . Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 üstat. "materyalim cökücek cünkü bi bakıcaklar ruh var, apışıp kalıcaklar meğerse materyal olmıycak bişi varmış diye" diyosun. bende diyorumki varsa zaten materyaldir, materyalizm kendi içinde looplanan bir fikir anlayışı. din gibi yanı kitapı tanrı yazdı, ben kitaptan okudum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
-007- Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 "Materyalizm ruhun (maddeden bağımsız olduğu iddia ediliyorsa) varlığını ve metafiziksel güçlerin (cin, şeytan, melek, tanrı vb.) varlığını kabul etmez." İşte maddeden bağımsız bir ispat olursa birgün bu da materyalizmin çöküşü anlamına gelir diyorum ben de. Cuce said: dısardan bakmadan sınırları nasıl görüyorsunki. 4. boyuta cıkmadan 3. boyutun sınırlarını cizmek mümkünmüdür? kendi sınırlarını asmadan sınırlarını belirlemek mümkünmüdür? sen nasıl "insan bazı seyleri asla acıklıyamıyacak o yüzden biz onları direk uydurduk evet mantıklı bence" diyorsan yukardaki mantığı yürütenlerde "insanların neyi acıklayıp acıklıyamıycağını bilmiyoruz, zaman vermemiz lazım uydurmaya mecal yok" diyemezmi? Matematik ve mantık, felsefenin desteğiyle o 3. boyutun ötesine geçebilmeni sağlar. 1=1 lafı mutlaktır mesela evrenseldir her zaman her yerde doğrudur. Gördüğün gibi insanın bulduğu bu ifade insanın bulunamayacağı zamanlarda ve mekanlarda da geçerli olacak. İşte bu mantık ve felsefe bize sonsuzluk olduğunu söylüyor, bunun için bizim kendi insani sınırlarımızı aşmamıza gerek yok, matematikten evrenin "anlayabildiğimiz" kurallarını öğrenebiliyoruz. Loxias said: tamam beyler dağılabiliriz. bilim teknik bölümündeki ruhla ilgili ispatları ulemaya sorabiliriz din adamına sor diye cevap verdiğim sorun ruhla ilgili ispat değildi yalnız :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Lyvanna_Dolores Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 höh be 143 sayfa neyi tartıştınız bu topik maksimum 3-4 sayfa ilerler unutulur sanıyodum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
moncici Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 hayret ben sonsuzluğu tanrı fikrine karşı argüman olarak kullanırım ama destekleyici argüman olarak da kullanılabiliyormuş. sonsuz sayıda evrenin, maddenin ve boşluğun olduğu bir sonsuzlukta tanrının işi ne? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
-007- Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 O sonsuzluğun kendisine Tanrı deniyor olmasın? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 -007- said: "Materyalizm ruhun (maddeden bağımsız olduğu iddia ediliyorsa) varlığını ve metafiziksel güçlerin (cin, şeytan, melek, tanrı vb.) varlığını kabul etmez." İşte maddeden bağımsız bir ispat olursa birgün bu da materyalizmin çöküşü anlamına gelir diyorum ben de. Cuce said: dısardan bakmadan sınırları nasıl görüyorsunki. 4. boyuta cıkmadan 3. boyutun sınırlarını cizmek mümkünmüdür? kendi sınırlarını asmadan sınırlarını belirlemek mümkünmüdür? sen nasıl "insan bazı seyleri asla acıklıyamıyacak o yüzden biz onları direk uydurduk evet mantıklı bence" diyorsan yukardaki mantığı yürütenlerde "insanların neyi acıklayıp acıklıyamıycağını bilmiyoruz, zaman vermemiz lazım uydurmaya mecal yok" diyemezmi? Matematik ve mantık, felsefenin desteğiyle o 3. boyutun ötesine geçebilmeni sağlar. 1=1 lafı mutlaktır mesela evrenseldir her zaman her yerde doğrudur. Gördüğün gibi insanın bulduğu bu ifade insanın bulunamayacağı zamanlarda ve mekanlarda da geçerli olacak. İşte bu mantık ve felsefe bize sonsuzluk olduğunu söylüyor, bunun için bizim kendi insani sınırlarımızı aşmamıza gerek yok, matematikten evrenin "anlayabildiğimiz" kurallarını öğrenebiliyoruz. eğer cin acıklanırsa bilimsel bir sekilde madde oluyo yine o, ordaki madde atomlardan olusan değil, öyle olsa ışık nedir diye düşünüldüğünde cökmesi gerekirdi zaten. öle çöçkmez yaznı korkma. said: Matematik ve mantık, felsefenin desteğiyle o 3. boyutun ötesine geçebilmeni sağlar. oha böyle oluyomu? e o zaman fiziksel limitlerimizi mantıkla felsefeyle aşabiliyormuşuz, mantık yürüterek falan. e ok abi yavas yavas fiziksel sınırlarımızı aşan fikirler üreticez işte e süper tamam sorun yokmus. sakin sakin zamanla acıklarız bütün varoluşu. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
-007- Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 Bilimsel metod birgün materyalizmi aşabilir demeye çalışıyorum. 3 boyutun dışına çıkabiliyorsun evet mantık ve felsefeyle, ama bunun da sınırı var. Matematikle sınırlı mesela bu da. Sırf mantık ve felsefeyle evreni açıklayamazsın, denersen buna saçmalamak, sallamak denir mesela. Matematik de bu konuda aciz. Sadece basit bazı evren kurallarını söylüyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
applev0dka Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 -007- said: O sonsuzluğun kendisine Tanrı deniyor olmasın? sen sonsuzluk dedign şeye tanri diyerek onu bir kalıba sokuyorsun we bir bakıma sınır cizmis oluyorsun.. sonsuz özellgni yitrmesine neden oluyorsun.. burdan ters mantık yaparsan da tanrinin sonsuz olmadgna ulasirsin o zman... öne sürdgn seyler hep birbryle celisiyor... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
applev0dka Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 -007- said: Sırf mantık ve felsefeyle evreni açıklayamazsın, denersen buna saçmalamak, sallamak denir mesela. . din evreni acıklamak icin ne kadar matematik kullanıyor ? (ciddden bilmedgmden soruyorum) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
-007- Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 Dinin bunu yapış şekli hakkında tespitim olacak kadar uzman değilim. İslam'da sembolik ifadeler var bilimsel metin tarzında değil. applev0dka said: sen sonsuzluk dedign şeye tanri diyerek onu bir kalıba sokuyorsun we bir bakıma sınır cizmis oluyorsun.. sonsuz özellgni yitrmesine neden oluyorsun.. burdan ters mantık yaparsan da tanrinin sonsuz olmadgna ulasirsin o zman... öne sürdgn seyler hep birbryle celisiyor... Yoo. Allah'a Allah demek onu sınıra sokmak demek değil. Allah'ın sıfatları var mesela. Sonsuzluğun sıfatları olabilir, olayın anlamı da burda zaten. Allah sonsuzdur diyorsa din, ben de burda sonsuz Allah'tır diyorsam (ki öyle demiyorum, kesin olarak diyebilmek cesaret ister çünkü iddialı bir laf) o açıdan bakılırsa durum şu oluyor: a=b ise b=a'dır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 -007- said: Bilimsel metod birgün materyalizmi aşabilir demeye çalışıyorum. 3 boyutun dışına çıkabiliyorsun evet mantık ve felsefeyle, ama bunun da sınırı var. Matematikle sınırlı mesela bu da. Sırf mantık ve felsefeyle evreni açıklayamazsın, denersen buna saçmalamak, sallamak denir mesela. Matematik de bu konuda aciz. Sadece basit bazı evren kurallarını söylüyor. matematiğin bütün olayı bütün evreni acıklıyaibliyor olması. bütün evreni 0-1 ile acıklıabilirsin. bu kadar basit. aksini söylemek asıl saçmalamak, sallamak olur. bilimsel method birgün materyalizmi aşamaz. materyalizm taşla toprakla atomla ilgili birşey deil, bilimsel methodun ta kendisiyle ilgili. acıklanamayan olayı yok saymaz, acıklanamadı der. acıklanmadığı sürece adını fenemon olarak koyar. acıklandığı anda zaten fenemonluğunu kaybeder. ruhları cinleri (varmı yokmular belli bile dğeil zaten fenomon olarak bile kabul edilmiyorlar) diyelimki acıklamamız gerekti. öle bi rnoktaya geldikki, termodinamik kuralları yetmedi, yeni bir model yaratır, hem termodinamiğin acıkladıklarını, hemde ruhu cini meleği acıklarız. yine herşey bilinen ve bilinmeyen olarak kalır, bilinmeyen şeylere abi bilmiyoruz o zaman kafamıza göre kabul ederiz denmez. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Loxias Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 Tanrı=Her şeyi yapabilen kudret vb şeklindeki tanımları ilk defa islam ortaya atmadı. Bin yıllardır insanlar açıklayamadığı şeyleri tanrıya bağlıyor. Hala bunu yapanların o zamanın düşünce yapısından bir farkı yok gözümde. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
applev0dka Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 -007- said: Dinin bunu yapış şekli hakkında tespitim olacak kadar uzman değilim. İslam'da sembolik ifadeler var bilimsel metin tarzında değil. applev0dka said: sen sonsuzluk dedign şeye tanri diyerek onu bir kalıba sokuyorsun we bir bakıma sınır cizmis oluyorsun.. sonsuz özellgni yitrmesine neden oluyorsun.. burdan ters mantık yaparsan da tanrinin sonsuz olmadgna ulasirsin o zman... öne sürdgn seyler hep birbryle celisiyor... Yoo. Allah'a Allah demek onu sınıra sokmak demek değil. Allah'ın sıfatları var mesela. Sonsuzluğun sıfatları olabilir, olayın anlamı da burda zaten. Allah sonsuzdur diyorsa din, ben de burda sonsuz Allah'tır diyorsam (ki öyle demiyorum, kesin olarak diyebilmek cesaret ister çünkü iddialı bir laf) o açıdan bakılırsa durum şu oluyor: a=b ise b=a'dır. sonsuz=a diorsan eger o artık sonsuz olmaz.. cunku sonsuz ne oldgu bilnmez fln die sen söyledn bu sayfaya gelene kadar... sonsuz = tanri dedign vakit sonsuzu tanımlams olursn "tanri" olarak.. buda onun sonsuzluk anlamni kaybettrir dedim... sonsuzlgn nasl bir sıfati olabilr ne oldgnu bilmedgn seye nasl bir sıfat verirsin... sonsuzluk = allah dersen zaten fatal error vermis olursun.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
-007- Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 Cuce said: matematiğin bütün olayı bütün evreni acıklıyaibliyor olması. bütün evreni 0-1 ile acıklıabilirsin. bu kadar basit. aksini söylemek asıl saçmalamak, sallamak olur. bilimsel method birgün materyalizmi aşamaz. 0 ve 1 arasındaki sayıları da kabul eder matematik. ve ikisinin arasında sonsuz sayı olmasını da. Bugünün ilkel materyalist bilimi evreni 0 ve 1'le açıklamaya çalışıyor ve beceremiyor şekil 1a: kara delikler, 2: zaman. Dolayısıyla 0 ve 1 arasındaki sonsuz rakam kadar eksik materyalizm. İnsan sınırları da varlıkla yokluk arasındaki bölgeyi anlayamayacak kadar sınırlı ve ilkel. Bunu anlamamızı sağlayan da dediğim gibi matematik ve felsefe bilgileri. Loxias said: Tanrı=Her şeyi yapabilen kudret vb şeklindeki tanımları ilk defa islam ortaya atmadı. Bin yıllardır insanlar açıklayamadığı şeyleri tanrıya bağlıyor. Hala bunu yapanların o zamanın düşünce yapısından bir farkı yok gözümde. İnsan açıklayamadığı şeyleri Tanrı'ya bağlıyor demek dinler hakkında 1 harf bile bilmeyen sosyoloji öğrencisinden beklenebilecek kadar basit bir laf. İnsanlar açıklayamadığı şeyleri sadece Tanrı'ya değil dindeki başka kavramlara da bağlıyor. Mesela melekler, cinler, ruhlar gibi. Cümle baştan hatalı yani. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
applev0dka Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 0-1 baslangici ve bitişi belli bisey sen arasnda kac tane sayi oldgnu bilmiyosun die sonsuz sayi var diyorsun.. anlam veremedgn yorum yapamadgn seye sonsuz diyorsun ve kolayna kacıyorsun din de bundan farksiz diil.. 0 da baslayan 1 de BİTEN sayılar nasl sonsuz olabilr söyledgn mantıkla Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 -007- said: 0 ve 1 arasındaki sayıları da kabul eder matematik. ve ikisinin arasında sonsuz sayı olmasını da. yok o öle değil herseyi 0-1 ile yazabilirsin Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
-007- Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 0 ve 1 sistemi = varlık ve yokluk = insani sınırlar ben de diyorum ki: matematik diyor ki evrende 0 ve 1'in arası var ve sonsuz tane İşte bu yüzden materyalizm eksik. applev0dka said: sonsuz=a diorsan eger o artık sonsuz olmaz.. cunku sonsuz ne oldgu bilnmez fln die sen söyledn bu sayfaya gelene kadar... sonsuz = tanri dedign vakit sonsuzu tanımlams olursn "tanri" olarak.. buda onun sonsuzluk anlamni kaybettrir dedim... Hayır. "a" orda geçici bi sembol. Sonsuz hakkında tek bildiğimiz şey sonu olmaması, ne olduğu bilinmez falan demedim bak. Tanrı=Sonsuz demek sonsuz kavramına sadece dine göre sıfatlar katar, bu sıfatlar da onun sonsuz olmasına engel olmaz. İnançla ilgili bir konudur. İslam'da Allah'ın sıfatları var, beraberinde de sonsuz olarak kabul edilmiyor mu? Tanrı diyince sonsuzluk açısından anlam kaybı falan yok yani. Tersini söyleyince de sonsuzluk açısından anlam kaybı olmaz, başka anlam eklenmiş olur. applev0dka said: sonsuzlgn nasl bir sıfati olabilr ne oldgnu bilmedgn seye nasl bir sıfat verirsin... sonsuzluk = allah dersen zaten fatal error vermis olursun. Bu bilgi değil zaten, inanç. Bilmediğin şey noktasında inanç devreye giriyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Loxias Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 -007- said: Loxias said: Tanrı=Her şeyi yapabilen kudret vb şeklindeki tanımları ilk defa islam ortaya atmadı. Bin yıllardır insanlar açıklayamadığı şeyleri tanrıya bağlıyor. Hala bunu yapanların o zamanın düşünce yapısından bir farkı yok gözümde. İnsan açıklayamadığı şeyleri Tanrı'ya bağlıyor demek dinler hakkında 1 harf bile bilmeyen sosyoloji öğrencisinden beklenebilecek kadar basit bir laf. İnsanlar açıklayamadığı şeyleri sadece Tanrı'ya değil dindeki başka kavramlara da bağlıyor. Mesela melekler, cinler, ruhlar gibi. Cümle baştan hatalı yani. Sen melekler, cinler, ruhlar hakkındaki kavramları kimden duyuyorsun. Melekler, cinler, ruhlar dan mı yoksa sözde tanrı'nın kendinden mi? Basit mantık. İnternet olmasaydı paticik olmazdı. Burada gördüklerimi paticikten önce internete borçluyum gibi bişey. Daha nasıl açıklanır bilemedim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
-007- Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 Yok ateist sosyolog açısından baktım orda hatta. İnanmayan adam açısından bile 1 tane kavram yok yani "izah edememe sonucu anlam yüklenen" Hani dindeki kavramları ve insanların davranışlarını öğrenmenin inanmayla ilgisi yok. Tabii ki her şey inanan adam açısından 1 temel şey yüzünden ama mesajındaki kadar yüzeysel ve basit değil her şey. applev0dka said: 0-1 baslangici ve bitişi belli bisey sen arasnda kac tane sayi oldgnu bilmiyosun die sonsuz sayi var diyorsun.. anlam veremedgn yorum yapamadgn seye sonsuz diyorsun ve kolayna kacıyorsun din de bundan farksiz diil.. 0 da baslayan 1 de BİTEN sayılar nasl sonsuz olabilr söyledgn mantıkla Hayır. 0 ve 1 başlangıcı bitişi belli olsa da arada sonsuz sayı olması da matematikte ispatlıdır, lise bilgisi. 0,563447... sonsuza kadar gider bu. aradaki sayıları sonsuz kere küçültebileceğin için 0 ve 1 arasında sonsuz sayı var. Kolaya kaçmak mı değil mi matematik hocalarına sor. Matematiğe bakış açın kadar yanlış dine bakış açın. Güzel ki ilki ispatlanabiliyor ve umarım bundan bi ders çıkarıp ikincisini de matematiğe göre şekillendirirsin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
applev0dka Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 -007- said: applev0dka said: 0-1 baslangici ve bitişi belli bisey sen arasnda kac tane sayi oldgnu bilmiyosun die sonsuz sayi var diyorsun.. anlam veremedgn yorum yapamadgn seye sonsuz diyorsun ve kolayna kacıyorsun din de bundan farksiz diil.. 0 da baslayan 1 de BİTEN sayılar nasl sonsuz olabilr söyledgn mantıkla Hayır. 0 ve 1 başlangıcı bitişi belli olsa da arada sonsuz sayı olması da matematikte ispatlıdır, lise bilgisi. 0,563447... sonsuza kadar gider bu. aradaki sayıları sonsuz kere küçültebileceğin için 0 ve 1 arasında sonsuz sayı var. Kolaya kaçmak mı değil mi matematik hocalarına sor. Matematiğe bakış açın kadar yanlış dine bakış açın. Güzel ki ilki ispatlanabiliyor ve umarım bundan bi ders çıkarıp ikincisini de matematiğe göre şekillendirirsin. abicim sen sonunu bildgn seye nasl sonsuz diosun bana onu acıkla ?? diyorumki sana 0 ile 1 arasindaki sayilarn en sonuncusu kacir = 1 sen diyorsunki 0 ile 1 arasnda sonsuz sayi vardir... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar