Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

dandik tasarım

Hagii

Öne çıkan mesajlar

sakaryali said:

ispat et? öyle sallamakla olmaz ben cıktım dediklerimi bir düşünün.

tosunum bişeyin yokluğunu kanıdlaman gerekmez. varlığını kanıdlaman gerekir. ben sana desem gizli bir güc sana hergün çakıyor seninde hoşuna gidiyor filan diye, onun olmadığını kanıdlamak zorunda mı kalacaksın bana?
Sosyal ağlarda paylaş

sakaryali said:

ispat et? öyle sallamakla olmaz ben cıktım dediklerimi bir düşünün.

şimdi birşeyin varlıgını söylüyorsan ispat etmen lazım.
yoklugunu söylüyorsan aynı şeyi, aynı şekilde onu da ispat etmen lazım.
ancak;
allahın var oldugu, yok oldugundan daha önce dile getirildiğinden mantıklı olarak, var oldugunu ispat etmek zorundasınız.
Sosyal ağlarda paylaş

herhangi bir özelliğinin başka bir varlık tarafından ölçülebilmesi (%100 doğru bir ölçümden bahsetmiyorum tabi). bir varlık kendi kendinin de bazı özelliklerini ölçebilir. ölçüm aracı olarak duyular da kullanılabilir, matematiksel yapılar da.

bir varlık yok oluyorsa da ölçülebilir herhangi bir özelliğinin kalmamasına denk oluyor bu. kısacası ölmek yok olmak olmuyor. hatta hiç bir zaman, hiç bir şey tamamen yok olmuyor diyebiliriz termodinamik yasaları dahilinde. Bir insan ölünce "ruh" olarak tanımlanan bütün bizim gözlemlerimiz dahilinde yok oluyor çünkü onu ölçemiyoruz (mesela tepkilerini gözlemlemek gibi). ama tabi bu gerçekten yok olduğunu anlamına gelmeyebilir; öbür dünya varsa oraya gidiyor olabilir ve dolayısıyla global olarak yok olmuş olmaz. Sadece bizim için yok olmuş olur. Bu bağlamda, bir şeyin gerçekten tamamen yok olması demek, eğer tanrı varsa, tanrının da algılamayacağı şekilde ortadan kalkması oluyor (tanrı algılayamıyorsa kimse algılayamıyordur kabulünü yapıyorum).

Ama ilahiyat dahilinde ölen bir canlının fiziksel bedeni de dünyada kaldığı için ölen bir canlı tamamen yok olmuyor asla. Ha bir noktadan sonra belki bizim ölçebilme kabiliyetimizin dışında ayrışıyor ama elimizdeki yasalara göre asla yok olmuyor.

Burda kendi fikirlerimi tartışmadığım için tanrı gibi kavramlara olasılıksal yaklaştım bu durum benim fikirlerimi temsil etmiyor tabi.
Sosyal ağlarda paylaş

Siz ALLAH(C.C)'ı görmek isteyen göremeyince inkar edenler sizce bir şeyi görmemek onun yokluğuna delilmidir eger bunu iddia ediyorsanız görmemeği o şeyin yokluğuna delil kabul ediyorsanız size göre x ısınlarıda yok ,beta ve gama ışınlarıda yok olması lazım fakat bu işinların var olduğunu biliyoruz ama onları göremiyoruz çünkü gözler o ışınları göremez fakat onların var olduğunu kabul ederiz peki nasıl yaptıgı tesirlerden anlarız sonra bu ışınlara alfa beta gama gibi isimler veririz ama onları asla göremeyiz ama görünmüyorlar diye de inkar etmeyiz aklımızı ele alalım aklımızı gözümüzle göremeyiz fakat bir kişinin aklı olup olmadığını davranışlarından yaptıgı işlerden anlarız ve hüküm veririz bunun aklı var veya yok deriz sonuda birini kabul ederiz aynen öylede ALLAH görünmüyor diye Onu inkar edemeyiz.

Bir insan bir memlekete gidiyor ve orda görüyorki son derece mükemmel bir sistem var kimse kimsenin hakkına zerre kadar tecavuz etmiyor yakinen bilirki (ilmel yakin)bu memleketin bir sahibi var bii hakimi var ondan çekiniyorlar
Aynen öylede bu kadar basit küçük bir memleketteki düzen o memleketin hakimini gösterirken o memleketten daha mükemmel bir dizayna sahip olan bu kainatta kendi sahibini HAKIMİ EZELİSİNİ VE HAKİMİ EBEDİSİNİ kör gözlere gösterir isbat eder
Kainathal dili ile derki benim bir Sahibim var bir HAKİMİM var
Nasıl aklımızın varlığını kabul ediyoruz ama görmüyoruz aynen ALLAH(C.C)'ı da öyle kabul ederiz ama onu görmek istersek bu dünyada asla göremeyiz fakat inşaallah ahirette cennette göreceğiz Onun bu vaadi ahirette cenete giren mümin kullaradır Onu inkar edenler Onun hitabına hesap sorulurken muhatap olacaklar sonra ALLAH bir daha o inkar edenlere ebediyyen hitap etmeyecek onları zelil kılıcı bir azabın içinde bırakacaktır
Sosyal ağlarda paylaş

yazıyı yazan olayı hiç anlamamış, beta, gama ışını denen şeyleri bazı aletlerle ölçebiliyor insan. hatta atom ve altı boyutlarda fizik için bu hep böyle, gözlemlemek istediğin bir parçacığın herhangi fiziksel bir özelliği ile çevresinde yarattığı etkiyi ölçerek onun varlığını gösteriyorsun, direk gözlemleyerek değil. zaten bir şeyi gözle görmenin, başka aletlerle ölçmekten hiç bir farkı yok. o maddenin fotonlarla (veya elektron mikroskobunda elektronlarla) olan etkileşiminden faydalanıyorsun sadece. diğerlerin de ise başka maddeler ile olan etkileşimlerinden faydalanıyorsun o kadar.

tanrı için bu mümkün değil, mümkünse de ben bilmiyorum. gerçi henüz gözlemlenememiş bir şey yoktur anlamına da gelmiyor bu yoksa bu atomların ancak son 150-200 sene var olduğu anlamına gelir ki bu doğru değil.
Sosyal ağlarda paylaş

tabi burda "ölçmek" kavramı aslında çok ucu açık bir kavram.
Inanan biri, ruhu olan insanların sürekli doğuyor olmasını tanrının devam eden varlığının bir ölçümü olarak alabilir. Bu durumda ona dencek bir şey var mı bilmiyorum. Ölçüm "bilimsel olmalıdır"a tam olarak katılmıyorum, çünkü öncelikle "bilimsel"'in bir tanımı olduğuna inanmıyorum, ikincisi çoğu zaman "bilimsel" olarak kabul edilmeyen duyuların da bir ölçüm aleti olduğunu düşünüyorum.

Ama ölçüm denen şeye bazı sınırları koyulmalı. Öncelikle direk ölçüm ve indirek ölçüm ayrımı yapıldıktan sonra tanrının bugüne kadar varlığı ölçülebildiyse bunun indirek olduğunu gösterip daha sonra bu ölçümlerin doğruluğunu tartışarak indirek ölçüm için sınırlar belirlemeli herhalde.
Sosyal ağlarda paylaş

Allahın varlığını göremeyiz nasıl bir varlık olduğunu bilemeyiz bunu şu basit örnekle anlatayım isterseniz.
Arkadaşlarımızla bir yere oturuyoruz farz edelim o esnada kapı vuruldu içerdekiler başladılar fikir yürütmeye biri dedi kapıyı vuran sarışındır, bir digeri dedi esmerdir, bir başka biri uzun boyludur, kısa boyludur ,şişmandır sizce ne kadar isabet ederiz hiç bir şekilde kapının vurulmasından kapıdakinin kim olduğu hakkında isabetli bir fikir yürütemeyiz ama şunu iyi bilirizki o kapıda biri var ve kapının tokmağına vuruyor evet bu konuda kesin bilgimiz bundan ibarettir kapı açılana kadar kapıda kimin olduğunu bilemeyiz
Aynen öylede ALLAH(C.C)'ın kainattaki etkisinin belirtisi delili kainattaki bozulmayan nizam ve kanunlardır ALLAH(C.C) akıl kapımızın tokmagına sürekli bize bu kanunların varlığını göstererek dokunuyor, kapının arkasında kendisinin var olduğunu sürekli akıllarımıza sunuyor.
Nasılki taştan yapma insan şeklindeki cansız bir atatürk heykeli kendini yapan bir sanatkarı heykeltraşı gösterir, aynen öylede aynı onun şeklinde ve ondan üstün olan ve müthiş bir sanat eseri olan insan kendi sanatkarı olan ALLAH(C.C)'ı kör gözlere gösterir isbat eder
Sosyal ağlarda paylaş

Verdiğin örnekler kendi kendini çürütüyor ama. Ortada sadece bir "kapı vurma" varsa bunun dinler tarafından tanımlandığı biçimde tanrı olduğuna dair bir bilgi yok elimizde. "Kapı vurma"yı evrensel yasalar olarak alırsan; bu durumda o evrensel yasaların dahil olduğu bir bütün vardır ve bu bütün bu evrende kısıtlarımızı belirleyen, bizim üzerimizde ve bizim değiştiremeyeceğimiz bir yapıdır, dolayısıyla şuana kadar doğmuş tüm insanlardan güçlü bir varlık mevcuttur. Bunun gibi denemelerde bulunabilirsin ama bu bildiğimiz anlamda tanrının kanıdı olmaz. tam da yazının bahsettiği gibi kapıyı açma şansımız olmadığı sürece gerçekten tanrı olup olmadığını bilemeyiz.
Sosyal ağlarda paylaş

işte orda az önce bahsettiğim ölçümü tanımlama sorunun devreye giriyor. kanıtlamayı ölçebilme olarak alırsak (matematiksel kanıttan bahsetmiyorum) o zaman ölçebilmeyi nasıl tanımlayacağız gibi sorunlar ortaya çıkıyor. temelde çözülmesi gereken sorunlar varken löbedenek diye çok zor sorulara atlayınca bir sonuç elde edilmiyor tabi.
Sosyal ağlarda paylaş

adamlar eğleniyo da artık ben sıkıldım. bunu da kişisel saldırı olarak algılayacaksın kesin, ama dayanamıyorum:

türkçe öğren bi.

yazdığın şeyler ilkokul çocuğu muhabbeti gibi, saçma sapan kanıtlar sunuyosun kendi çapında.

yazdıklarının komikliğine bakıp troll müsün diyorum da, insanın dalga geçmek amacıyla bu kadar uzun süre uğraşması rahatsızlık belirtisi olur heralde. troll değilsin herhalde :)

bi de nerden buldun bu forumu, bu bölümü? :D "düzeltilecek" bi sürü adam var burda galiba sana göre?
Sosyal ağlarda paylaş

Biliriz bu alemin bir yartıcı var ve Kutlu elçiler göndermiştir ve bu elçiler aracılığı ile bize varlığını bildirmiştir Peygamberlerine mucizeler ihsan etmiştir tarih bu mucizelerle doludur tabiki görmek istersen peygambere inanmayanlar için söylüyorum bunu tarihte yazar iyi araştırın eski devirlerde bir fil vakası olmuştur ebreheme vakası diyede bilinir onun ve ordusunun ALLAH(C.C) tarafından ebabil kuşlarına nasıl öldürtüldüğünü tarih yazar ama ALLAH(C.C) demez kabede bir ordu battı der ebrehemenin ordusu araştır islamdan önceydi bu olay
ebreheme 50000 kişilik ordu ile kabeyi yıkmak için yürüdü ama sonu helak oldu hemde nasıl ebabil küşları.
Sosyal ağlarda paylaş

Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
  • Yeni Oluştur...