Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Zamanda yolculuk ve belirsizlik

b1vRiP

Öne çıkan mesajlar

zamanda yolculuk konusu bilindiği üzere çok konuşulan, filmlere-dizilere bir çok kez konu olmuş korkunç derecede kafa karıştıran bir konu.

ben de kendimce biraz kafa patlattım bu konuda herkes gibi.

genelde çoğunluk zamanda yolculuk diyince geçmişe dönmek istediğinden -hepimizin pişmanlıkları var ne yazık ki :)- geçmişe yolculuk konusunda çok kafa patlatıldı.

şu an bir çok bilim çevresi zamanda geriye yolculuğun imkansız olduğuna kanaat getirmiş durumda ki ben de bu kişilere katılıyorum.ama benim merak ettiğim geçmişe yolculuk değil.

kuantum fiziği ve dolayısı ile olasılık ve istatistik'te bilinen, belirsizlikten yola çıkarak şöyle bir şey düşündüm;

iki tane zaman makinemiz olsa ve bunu benle beraber bir kişi daha kullansak.aynı anda 2 sene ileriye yolculuk yapsak;
-büyük ihtimalle ikimiz de farklı geleceklere yolculuk edeceğiz.
-dolayısıyla aslında aynı süreyi ilerlesek bile birbirimizi göremeyeceğiz.
-çok küçük bir olasılık da olsa aynı gelecekte aynı yerde olur ve birbirimizi görebiliriz.

yani ben aslında olası bir sürü geleceğin olduğunu ve geleceğe gitsek bile olası geleceklerden birine gidilebilceğini düşünüyorum.
yani geçmişe dönmek mümkün olsa, 2 sene ileriye gidip geri dönüp -bu geriye dönüşte olası paradoksları yok saysak- bir daha geleceğe gitsem, göreceğim geleceğin ilk gördüğümden farklı olacağını düşünüyorum.

özellikle bu konuyla ilgili fikirlerinizi merak ettim.
daha önce bu konuyla ilgili bir makale falan okuduysanız da buraya paylaşırsanız sevinirim.
Sosyal ağlarda paylaş

zamanda yolculuk yok bunun için kuantumu falan karıştırmaya gerek yok , çünkü ZAMAN diye birşey yok . O akreple yelkovan sadece insanların varsayımı , seneler ne çabuk geçti hede hödösü o yüzden yani beyin yeri geldiğinde yıllar önceki bir olayı 1 dakika önce olmuş gibi algılıyabiliyor , olay tamamen algı
Sosyal ağlarda paylaş

kazım said:

zamanda yolculuk yok bunun için kuantumu falan karıştırmaya gerek yok , çünkü ZAMAN diye birşey yok . O akreple yelkovan sadece insanların varsayımı , seneler ne çabuk geçti hede hödösü o yüzden yani beyin yeri geldiğinde yıllar önceki bir olayı 1 dakika önce olmuş gibi algılıyabiliyor , olay tamamen algı
tek postumla bitirdim lan topacı
Sosyal ağlarda paylaş

zaman nedir ? Dünyanın kendi eksenine göre dönüşünde her açının değişimi için oluşturulan varsayımsal düzen , peki sen bunu böyle algılarken , neden bazı zamanlar yavaş geçerken , mesela güzel bir film bir solukta biter ? Çünkü o filmi izlerken algın sadece filme odaklanıyor zaman kavramını siliyorsun ve sonuç olarak algına göre yeni bir zaman şekilleniyor.O meditasyon yapanlar ölmüyor , senin yaşadığın günler ona bir dakika gibi geliyor
Sosyal ağlarda paylaş

-Dark_Angel- said:

-Dark_Angel- said:

Zaman bir gerçekliktir ve insana göre görecelidir.
nasıl kanıtlıyacaksın bunu bana ? Algılayışa göre göreceli olduğunu idda edebilmen için görecesiz mutlak algılayışta zamanı tadman lazım ki karşılaştırma yapabilesin .Buda imkansız , yani neymiş zaman göreceliliğin kendisiymiş
Sosyal ağlarda paylaş

Bişeyin göreceleği olduğunu kanıtlamam için onun görecesiz gerçeklikte nasıl bişey olduğunu bilmem gerekmiyo. Kendinde dediğin gibi kişiler farklı algılayabiliyosa bu görecelidir.Güzellikte görecelidir sende görecelisin. Ve göreceli olan herşey gerçekliktir. Çünkü göreceli demek algıya göre değişen demek buda asıl hali algılardan bağımsız demek.
Sosyal ağlarda paylaş

-Dark_Angel- said:

Bişeyin göreceleği olduğunu kanıtlamam için onun görecesiz gerçeklikte nasıl bişey olduğunu bilmem gerekmiyo. Kendinde dediğin gibi kişiler farklı algılayabiliyosa bu görecelidir.Güzellikte görecelidir sende görecelisin. Ve göreceli olan herşey gerçekliktir. Çünkü göreceli demek algıya göre değişen demek buda asıl hali algılardan bağımsız demek.
Bu ne saçma bir teori ya, tabiki kanıtlaman için onun görecesiz halini bilmen gerekiyor. Görecelilik bir kıyaslamadır , neyin kıyaslaması ? Görecesizliğin. aynı ; ışık olmadan karanlık , karanlık olmadan ışığın algılanamaması gibi ,e sen mutlaka ulaşamıyorsan nerden bilicen seninkininde onun var olduğunu , vahiy mi geliyor
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...