Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

gitar, serçe parmak ve yanındaki parmak

soulberry

Öne çıkan mesajlar

senko said:

yalnız bu parmak egzersizlerinde ellerdeki tüm kemiklerin ağrıması normal mi? Dün çok zorladım heralde hala ağrıyor sol elim :S
petrucci'ye de sesleniyorum burdan, insan olsun biraz!! Bizde çalmak istiyoruz bizde insanız demi...

Normal değil tabi ki. Fazla zorluyorsun ellerini. Adamın 15 yıldır düzenli yaptığı egzersizleri 2 günde aynı performansta yapmaya kalkışmayın. Tendon zedelenmesine kadar gider bu iş. Bir daha da elinize gitar alamazsınız. Elbette çalışmak güzel şey ama dikkatli olun. En riskli egzersizler legato ve esnetme parmak açma egzersizleri. Bunları yaparken lütfen dikkat edin kendinize ve eğer ciddi bir ağrı varsa hemen bırakın. Biraz bekleyin ağrı geçmezse o gün o egzersizi yapmayın. Elinize parmaklarınıza gerçekten ciddi zarar gelebilir.

Ayrıca egzersiz yaparken eliniz mümkün olduğunca rahat olmalı. Unutmayın sizin amacınız kas yapmak değil. Herkesin parmak gücü o tellere basmaya ya da bend çekmeye yetecek güce sahiptir zaten üç aşağı beş yukarı. Metronomlu bir şekilde egzersiz yaparak bizim kazanmaya çalıştığımız şey; kas hafızası ve refleksif özellikleri kendimize kazandırmak. Bizim amacımız isabet ve teknik. Kuvvetle güçle işimiz yok pek. O yüzden kendinizi bu anlamda zorlamayın.

Başlığı açan arkadaşa benim tavsiyem spider diye bir egzersiz var. Her kaynakta farklı isim ile geçiyor gerçi ama ben spider diyorum neyse. Bu egzersizi 3. ve 12. perdeler arasında uygulayabilirsin. Parmaklarının hepsini kalın mi telinde 3456 şeklinde yerleştir mesela. Şimdi yapıcağın şey diğer parmakları hiç haraket ettirmeden hedeflediğin parmak(lar)ı haraket ettirmek. mesela 1234 şeklinde inebilirsin 4321 şeklinde çıkabilirsin sonra çifter çifter indirip kaldır. 13 24 in böyle 24 13 çık. İstersen tel atla. Karıştır; mesela 14 23 32 41 24 13 31 24. Tamamen senin yaratıcılığına ve kendini eksik hissettiğin noktalara bağlı. Eğer bir haraketi çok rahat yaptığını düşünüyorsan artık onu çok az yap. Hep eksiklerini bulmaya yönelik olacak şekilde revize et egzersiz programını. Bunları yaparken dikkat edeceğin iki şey var. Hedef parmaklar dışındakiler teller üzerinden ayırmamak ve metronom kullanmak. Tabi bir de parmaklarını klavyeden çok uzağa kaldırma. Telden ayrılsın yeter. Daha sonra sürat kazandığında bu teknik çok işine yarayacak.

Tabi bu yazdığım şey sadece tek bir egzersiz. Bir çalışma programı içerisinde eksikler tek tek hedeflenmeli. Sol el sağ el doğru şekilde çalıştırılmalı. Sağ eli de sakın ihmal etmeyin. Bir gitaristi gitarist yapan şey aslında sağ eli. Ama şu spider egzersizi sol eli çok rahatlatıyor. Deneyin. Uzun süreçte büyük ihtimalle farkını anlayacaksınız.
Sosyal ağlarda paylaş

pascalnouman said:

sag el egzersiz onerisi olan varmi peki.böle 2leme 3lemelerde ya da 2 ust tel + 1 alt tel varyasyonlarında(paul gilbert in technical difficulties riffi gibi) zorlanıyor/hızlanamıyorum neler yapılabilir picking icin ?

Alternate picking ile penalama yaptığını varsayarak yazıyorum.

Bu penalama tekniğinde en zor durum tellere içerden vurmak aslında. Çoğu zaman dışardan vurarak devam ettiğiniz kısımlarda zorlanmazsınız. O yüzden içerden penalama yapmaya özen göstermek ilk olarak sağ eli alternate picking için rahatlatır.

Bunun haricinde bir çok kromatik egzersiz kullanılabilir veya türetilebilir. Her notayı 3 veya 4 kere vurarak düz veya tel atlamalı kromatik egzersizler çalışılabilir. Veya akorların notaları tek tek düşünülerek arpeggio şeklinde çalınabilir.

Genelde mantık aynı aslında. Belli bir noktaya yoğunlaşıp daha sonra eksikleri gördükçe onları kapamaya yönelik egzersizler yapmak. Bu içerden tele vurma olayı mesela senin için geçerli pascal. Technical Difficulties Riff'ini içerden vurarak çalmayı denersen çok daha rahat çalındığını fark edebilirsin. Ama tabi inside picking dediğimiz hadiseye biraz yoğunlaşman gerekebilir önce. Onun içinde bir çok egzersiz var. Kendinde bulabilirsin tabi ki. Petrucci - Rock dicipline dvd'sinde sanırım değiniyordu bu konuya. Bir göz atabilirsin.
Sosyal ağlarda paylaş

Mitzi said:

Eksikleri tespit etmek o kadar kolay olmayabilir.
2 3 ders alarak bir bilene danışırsanız daha kolay olur bence.

Tabi ki benim yazmak istediklerim biraz daha bu işi az-çok bilenlere yönelikti. Eğer yeni başlıyorsanız ders almanızda fayda var. Çünkü bazı alışkanlıkları yanlış geliştirmeniz, hiç geliştirmemenizden daha kötü olabiliyor. Çünkü düzeltmesi zor bazı şeyleri. Ayrıca yeni başlayan birisi için eksiklerinin ne olduğunu görebilmesi çok zor olacaktır. O sebeple benim de yeni başlayanlar için birincil tavsiyem ders almaları yönünde.
Sosyal ağlarda paylaş

İdol olarak gördüğümüz iyi gitaristlerin birçoğu hala o 1-2-3-4 egzersizlerini tekrarlayabiliyor her gün ya da eksiklik hissettiginde =)serçe ve yüzük parmağı için ise sürekli bu iki parmakla bas çek yaparak hızlarını arttırabilirsin. Minör gamlar çalmak da işe yarayabilir bu iki parmağa çok ihtiyac olur çünkü o gamlarda.
Sosyal ağlarda paylaş

parmak egzersizlerine abanmayin. onun zamanla olmasi lazim. yoksa birseyi yanlis yapmaya baslarsiniz, sonra duzelticem diye yine 6 ay harcarsiniz.

her gun 1 saat gitar pratigi yapiyorsaniz, 5-10 dakikadan fazla ayirmayin parmak egzersizlerine. isinma olarak gorun. 6-7 aya cok bariz degisim gorursunuz. (hatta degisimi takip etmek icin video'ya kaydedebilirsiniz, ilerde gulersiniz bol bol =))
Sosyal ağlarda paylaş

Ben solağım sağlak gitar çalıyorum sol elim sağ elimden daha hızlı, pickingi ayarlayana kadar aklı karayı seçmiştim. Hala da arada fazladan nota basıyorum.

Troy Stetina'nın egzersizlerini yapıyorum vakit buldukça. Parmak egzersizlerini çalışırken aralara kaynatıyorum. İlk başlarken bir kez, sonra egzersiz değiştirirken bir kez gibi. Çünkü parmaklarım egzersizlere alışıyor bir süre sonra mekanik olarak yapıyorum hiç bir kazancım olmuyor öyle olunca tabii. Parmakları resetliyorum o alıştırmalarla.

Genelde şöyle yapıyorum in çık şeklinde 1234 4321 1324 2413 1432 1423... (bütün varyasyonlar işte) sonra bunları her telde tek nota basarak tekrarlıyorum, çalışırken başladığım temponun 2-3 katına çıktıktan sonra başladığım tempodan daha yavaş bir tempoya iniyorum, ve başladığım tempoya getirip bırakıyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...