Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Köpek Taşımacılığı


Starscream

Öne çıkan mesajlar

Starscream said:

iyide şöle düşün
çok güzel bi köpek var
7 tane yavrusu oluo
1ini andaval bi adam alıo
sonra köpek sokaklara dusuo
hediye olması daha iyi olur heralde
ama yinede öle hayvan almaya değecek bi insanla tanışmadım henüz sori yani


hayvan dediğin sorumluluktur,hediye olmaz.bakıcak adamın kendisinin karar vermesi lazım ki kendi karar veren birçok insan bile neler yapıyorlar
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ülke dışı sakat, çok titiz davranıyorlar. belge vs lazım

ülke içi tavsiye etmiyorum sensiz gitmesini. alıcak kişi kimse kalksın bi zahmet arabayla alsın. hiç olmadı bi tanıdığınıza rica edin ne bileyim. kargoyla köpek gitmez, zaten almıyorlar bildiğim kadarıyla. çok para isterler zaten hayvan sonuçta. ki yol boyunca hiç tuvalete çıkamayacak su içemeyecek yemek yiyemeyecek. onu da düşün, yazık
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

peki yurtdışı için ne tür belgeler lazım?
ilerde yurtdışına gitme ihtimalim var 4 yıl sonra fln (:
şimcik kedi 3 aylık, vette aşı karnesi var düzgün aşılarını yaptırcaz
başka bir belge lazım mıdır?


buldum ki netten

buldum ki netten

T.C.



ANKARA VALİLİĞİ



İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ





Sayı: 250v06/00.03/192–2153 ANKARA
Konu: Yurtdışı Hayvan Sevki 28.01.2005

Yurtdışına yolcu beraberinde çıkarılacak olan kedi/köpek ve egzotik hayvanlar için Veteriner Sağlık Sertifikası Müdürlüğümüz Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından verilmektedir. Bu sertifika için gerekli olan belgeler ve yapılacak işlemler aşağıda sıralanmıştır.

—3285 Sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunun 22. maddesine istinaden ülkemizden yabancı memleketlere ihraç edilecek hayvanlar için, hayvan sahiplerinin bağlı bulundukları belediyeden, belediye olmayan yerde ise köy muhtarlıklarından menşe şahadetnamesi alınması,

—Kedi ve köpeklere, yurt dışına çıkmadan önce izin işlemlerine başlarken dış parazit ve ekinokok tedavilerinin yapılmış olması,

—Türkiye’ye özgü ırkların ihracı Bakanlığın özel iznine tabi olup, bu konuda gerekli iznin Tarım ve Köy işleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü”nden alınması,

—Av ve yaban hayvanlarının (sürüngenler, bazı kanatlı türleri –papağan, kekelik vb.- ve yabani memeliler) yurtdışına çıkış izni ise Orman Bakanlığınca verilmektedir. Bu tür hayvanların ihracatının yapılabilmesi için Orman Bakanlığı, Milli Parklar ve Av - Yaban Hayatı Genel Müdürlüğünden alınacak olan CITES belgesi (Convention International Trade in Endangeerd Species of Wild Fauna and Flora) ile birlikte Tarım İl müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekmektedir.

Ayrıca Bakanlığımız Koruma Kontrol Genel Müdürlüğünün 28/12 2004 tarih ve 036156 – 88152 sayılı yazılarına istinaden AB'ye üye ülkelere kedi, köpek ve gelincikleriyle seyahat etmek isteyen kişilerin beraberinde bulunan hayvanlarının;

—7 (yedi) aylıktan büyük olması,
—ISO 11784 veya ISO 11785 uygun elektronik tanımlama sisteminin (mikrochip) takılması,
—Kuduz aşısının, AB'ye üye ülkelere girişten üç ay önce yapılmış olması,
—Kuduz aşısının, AB tarafından onaylı laboratuarda asgari 0,5 U/ml nötralize edilmiş antikor titrasyon raporu,
—Kuduz aşısının titrasyon raporu için gönderilecek olan kanın, kuduz aşısı yapıldıktan minimum otuz gün sonra ve Avrupa Birliğine girmeden minimum üç ay önce alınarak test edilmesi,
—İrlanda, İsveç, Malta ve İngiltere”ye evcil hayvanların girişlerinde bunlara ilave olarak üç ila altı ay arasında karantina uygulaması bulunmaktadır.


----------------o----------------




Farklı uygulama ve durumlar ilgili bikaç ek yapmakta fayda var demiştim ;

* Pet nakilleri bir insana göre daha uzun süreç ve uğraşı gerektirir. Yukarıda resmi yazıda belirtilen süreçler açısından bakıldığında 3 ay kadar önce tamamlanması gereken işlemler , işlemlerin süre uyuşmazlığında , olası aksi durumlarda tekrar edilmesi gerekli işlemler göz önünde tutulduğunda , işler zorlaşmaktadır. Zamanla çok önemlidir . Son anda çıkan sorunlar seyahatinize engel teşkil edebilir.

* Mikrochip yerleştirimi Veteriner Kliniklerinde yapılabilen kısa ağrısız ancak gerekli standartlarda yapılması zorunlu bir işlemdir . Yerleştilmiş olan Chip internet ortamında ehliyetli klinik tarafından kayıt edilir . Ayrıca yapılan aşılamalarda yine aynı yetki sahibi tarafından kayıtlara geçirilmelidir .

* Kuduz antikor titrasyonu kliniğinizde hayvanınızdan alınacak kanın serumunun çıkarılıp akredite olmuş bir laboratuvara ilgili yazı ve koşulda gönderilir. Resmi onaylı yazı alınır. Bu süreç çoğu zaman bir hafta alır. Ayrıca resmi yada dini tatil dönemlerinde aksamalar yaşanmaktadır .

* Gidilecek ülkeye direk uçmayacaksanız transit geçiş ükelerde dahil olmak üzere mutlaka yerel yasa ve prosedürleri ilgili önceden iletişim kurmanızda fayda var . Farklı istek ve süreçlerle hep karşılaşılmaktadır . Elçiliklerden alınan bilgiler bile ülke girişlerinde yada ilgili kurumlarında farklı yasa ve şekilde olmaktadır. Bu konuda daha önceden pet hayvanı ile aynı ülkeye giden kişilerin tecrübelerinden de faydalanabiliriz. Ancak tecrubelerden ziyade yasal zorunluluklar bağlayıcıdır.

* Kara, hava ve raylı sistemle ulaşımlarınızda da önceden pet hayvanınızla birlikte seyahat edeceğinizide bildirme zorunluluğu ve gerekleri bulunmaktadır . Dolayısıyla hangi yolla ve firma ile seyahat ederseniz edin mutlak suretle detaylı bilgiyi almayı unutmayınız. Sizden ilgili yasal düzenlemeler dışında da taşıma kabı şekli ve yapısı hakkında farklı istek ve uygulamaları olabilmektedir . Kimi zaman aynı firmanın farklı güzergahları için farklı uygulama zorunluluklarıda doğmaktadır . Konu hakkında bilgi aldığınız kişini yetkinlik durumu , yazılı iletişim yolunu tercih etmek , gerekirse farklı birimlerden bilgi almak sorun yaşamanızı önleyecektir.

* Seyahat sürenizi , olası problemleri göz önünde bulundurarak , kısa süreli seyahatlarinizde mümkünse pet hayvanınızı yanınıza almayınız . Gerek hayvanınızın yaşayacağı adaptasyon süreci ,gerek seyahatin hayvanınız üzerindeki olumsuz etkileri, gerekse gidilen yerdeki barınma koşullanın iyi değerlendirilmemesi pekçok hayvan sahibi için geri dönülmez bir noktada sorun oluşturmaktadır .

* Tüm bahse konu işlemler bununla sınırlı değil elbette ancak gerekleri yaptık işlemleri tamamladık ve seyahat aşamasına kadar geldik ; bu noktada da rahat bir seyahat için yapacağımız bikaç küçük işlem daha var . Yapılacak seyahatin süresi, kabin yada kargoda olması önemli olmakla birlikte genel kaide seyahatlere en fazla 6 saat kalacak kadar önceden aç bırakılmış hayvanın seyahat esnasında mide sorunları enaz ölçüde olacaktır. Ayrıca seyahat gününe bikaç gün kala extra hiçbir besin verilmemesi, besi değişimi yapılmamasıdır . Su kısıtlaması yapmıyoruz ancak kısa seyahatlerde taşıma kabında su bulundurmanıza gerek yoktur . Yolculuğumuzda, kabin taşıma kabı boyutu, kilosu , kargo taşıma kabı gerekleri , sakinleştirici uygulamaları gibi detaylar için ilgili firmaların genel uyarılarının dogrultusunda yapılanlar dışında, hayvanınızın ve çevresindekilerin konforu için idrar ve dışkıyı emebilecek nitelikte bir zemin teymin etmek de önemli bir gerektir .

* Burada sıklıkla yaşanan sorunları genelledik , ancak bu yazı dışında detayların olduğunu , aklınızda burada bahsedilmeyen yanıtsız soru ve sorunlarınızın mutlaka Veteriner Hekiminiz başta olmak üzere cevap almadan yeterli görmeyin.

İyi yolculuklar :)
Veteriner Hekimi Cenk YALÇIN

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

eğer ist ank izm gibi büyük şehirlere gidiyorsanız
o şehirdeki köpek çiftliklerine bir sorun
genelde hepsinin arabalı servisi oluyor köpek için

bursa da da var diye biliyorum
izmirden bursaya çiftliğe eğitime gitmişti benim köpeğim
adamlar bursa dan araçla gelip alıp götürüp sonra da geri getirmişlerdi

araştırırsan kesin bulursun
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...