Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yeni mezun elektronik mühendisine tavsiyeler

toggie

Öne çıkan mesajlar

Selamlar.
Biraz uzun olacak umarım vakit ayırıp okursunuz.

Bir sene uzattığım elektronik mühendisliğinden nihayet mezun oluyorum. Önceden kafamda planladığım baze şeyler var ancak karar vermekte zorlanıyorum. Ayrıca bu konularda cok fazla bilgi sahibi de değilim. Bilgili olanlar aydınlatsın ve tavsiye versin diye bu başlığı açıyorum. Mezuniyetim konusunda bilgi vermem gerekirse, Kadir Has Üniversitesi. Not ortalamam da 2.00. Master düşünmüyorum dogal olarak, zaten akademik ilerlemek de planlarım arasında yok. O yüzden ortalamayı kafaya takmadım.

Şimdi efenim farkında olduğunuz gibi artık mezun olup diplomayı almak iş imkanı için yeterli olmuyor. Yabancı dil başta olmak üzere, iş tecrübesi, askerlik sorunu, bilgisayar becerileri, sertifikalar vs iş bulma konusunda kişiyi öne çıkarabilecek bazı unsurlar.

Dil olayından başlayayım. Orta okul öncesi hazırlık sınıfından beri tüm eğitimim İngilizce olarak devam etti. Yani hazırlık sınıfı, 6, 7, 8, 9, 10, 11, üni 1, 2, 3, 4, 5 toplamda 12 yıldır İngilizce eğitim görüyor, yazıyo ve okuyorum. Ayrıca oynadıgım online oyunlar, izledigim yabancı diziler, filmler, internette gecirilen zaman falan derken bu konuda baya iyi konuma geldim. Ancak konuşma ve dinleme konusunda güven verecek seviyeye gelebilmek icin anadili İngilizce olan bir ülkede minimum 1 yıl yasanması gerektigine inanıyorum. Bu yüzden yurtdışı planım kesinlikle olacak. ABD ve İngiltere ilk tercihlerim.

İkinci bir konu ise yurtdışında iş tecrübesi edinmek. Araştırdığım iki yol var. Internship ve traineeship. Birbirinden farkını tam olarak anlayamadım ama sanırım Internship daha cok universite ogrencilerine ve yeni mezun olanlara sunulan genclere yonelik bir gelisim programı. Amerika'da maaşlı olarak staj yapma imkanının olduğundan bahseden bu programlara inanmalı mıyım? Bulundugumuz kosullarda (global ekonomik kriz) boyle bir maceraya atılmak anlamsız mı olur, yoksa sartları zorlarsam basarır mıyım?

Maaşlı staj secmemin sebebi tabi ki ekonomik durum. Amerika'da hem eğitim görüp hem de yeme içme, konaklama masraflarını karşılamak şu an benim içim imkansız gibi. Mutlaka çalışmam ve bir miktar para kazanmam lazım.

Şimdi benim kafamda şu şekilde bir plan vardı. Önce Amerika'da 6 aylık bir dil kursu ve sonunda TOEFL vermek. Ardından da 1 yıllık kendi alanımla ilgili bir maaşlı staj programı. Calısmak istedigim alan web development, design, database, network ile ilgili bir iş. Elektronik mühendisi oldugum icin communication da tercihlerim arasında ama ikinci sırada.

Bugün maaşlı staj için Taksim'de Horizon diye bi yere gittim. Aracı şirket. Bu kriz ortamında imkansız gibi dedi. Özellikle benim istediğim alanda iş bulmanın zorlugundan bahsetti falan. Moralim biraz bozuldu. Turizmcilere falan iş var dedi.

Sonra Aiesec'in sitesine bakmak aklıma geldi. Türkiye sitesi malesef çalışmıyor, İstanbul'da yüzyüze görüşebilecegim kim var onu da bulamadım. Ama international sitesinde yazana göre Internship programı var ve tam da benim aradıgım alandan bahsediyo.
"Types of internships" said:

Technical – internships related to management and development in web, software, networks, and databases, plus some engineering.

Ama internette hala hangi siteye girip su anca maaslı staj icin imkan saglayan sirketlerin durumunu gosteren bir adres bulamadım.

Bitiriyorum artık.

Ne yapmalıyım?
Önce İngiltere'de sadece dil okulu icin karar kılmıstım. 1 yıl boyunca dil egitimi alıp, bir yandan kacak olarak bilet kesme, garsonluk vs. gibi bi iste calısacaktım. Sonra yeni mezun biri olarak Amerika'ya gitme fırsatı elime bi daha gecmez diyerekten bu fırsatı kullanma istegi dogdu birden. Bir de kendi alanımda calısma imkanından haberim olunca iyice heyecanlandım tabi ama biraz zor gibi bu isler.

Önerilerinizi bekliyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

ABD'de dil okullarina mezun oldutkan sonra calisma hakki vermiyorlar bu arada, tek faydasi burada yakindan is araman olabilir yani. Ama feci bir kriz var, kimse yabanci adami gelip sponsor etmez eger exceptional bir durumun yoksa ortada. E daha is tecruben yok, ortalaman da oyle dev degil, o yuzden cok umut baglama su kriz bitene kadar ABD'ye bence.

Ama ileride ABD istiyorsan, dil okulu icin Ingiltere'dense ABD'ye gelmen daha faydali olur tabi ki.
Sosyal ağlarda paylaş

Peki ABD'ye dil okulu icin gelsem tavsiye edebileceginiz okul ya da program var mı? Ben ALCC'ye bakmıstım mesela cok guzel secmece program sunuyolar. İstedigim gibi haftalık derslerini secebiliyosun business english, speaking, toefl hazırlık gibi.

Bir de ve en önemlisi orada kalacagım yerin masrafları. kacak olarak part time bir is bulmak zor olur mu? ve bu isten kazandıgımla en azından masrafların yarısını karsılayabilir miyim?

konaklama olarak da aile yanı, shared room falan. o konular hakkında da bilgi verirseniz sevinirim.

hmm evet. ingilterede zaten is de dil okulu da cok kolay bi is benim icin. cok fazla tanıdık var. ama ikinci sırada iste dedigim gibi, fırsatı degerlendirme amacındaym.
Sosyal ağlarda paylaş

Kacak is bulursun, ama adamlar seni somurur; hem calisip hem de o isi yurutmek kolay degil. Yapilir ama, o isi dusunup giden, sonra sadece calisan bircok tanidigim var. Calisan dedigim, adam benzincide kasiyer hala... Ha aylik $1.5k falan aliyo. Haliyle okula gitmiyo. Oraya gitmek ne zaman mantikli olur biliyor musun? Firma senin sponsorlugunu kabul edecek, senin yerini hazirlayacak, adam gibi davet edecek. Belli yerlerde yasamak icin ortalama ne kadar gerektigi bellidir ABD'de. Sana verecekleri maas, bu ortalamanin uzerindeyse (az uzerinde degil, yani bariz fark olmasi lazim) o zaman gitmek mantiklidir.

Dil icin falan gitmek... Ya TR'de zaten herkesin ingilizcesi senin seviyende veya daha dusuk. Senin uzerinde olan anca yurtdisindan gelen insanlar vardir. Bunlarin sayisi da cok degil.

Ha gidip gormek lazim, yasamak lazim, ama cok fazla geri donus beklememek lazim.

Is sorununu bence baska yerlerde cozmektense burada coz. Is ararken burnun havalarda olmasin, alacagin en fazla para 2k'dir. Yani 2k veren yer bulursan hemen gir. Daha azi muhtemeldir, kriz donemi. Verilecek ise de burnunu bukme.

Kriz olmasa bile ABD degecek bir sey degil. Yani duzgun gitme imkanin yoksa. Soyle dusun, Istanbul'da 1.6kTL net alacagin bir maasin olur. Ailenin yaninda kalirsan bununla burjuva gibi yasayabilirsin. Eve gelince yemeginin hazir olmasi, kiyafetlerinin daima temiz ve utulu olmasi, evin temizligiyle ugrasmamak ve bunlarin hicbirisini kafana dert etmemek guzel bir duygu. Bunlar olmasa bile yine burada alacagin 1.6kTL, orada alacagin $2k'dan iyidir. Burada daha efektif kullanirsin; hayat standartlarin daha yukarida olur.
Sosyal ağlarda paylaş

dedigin dogru ama askerligini bitirmemis yeni mezun birine ayda 1.6k veren bir sirket ben bilmiyorum. varsa hemen girer calısırım. su anda bakındıgım yerler hep daha once tecrubesi olan insanlar arıyor. yeni mezunlara is olanagı pek yok. e zaten adam gibi bi ise girip devamlı olabilmem icin de once 1-2 sene pismem gerekiyor. ben de bunu fırsat varken yurtdısında degerlendirmek istedim. ille de oyle olacak diye bir kaide yok elbette. sartlar nasıl uygun olursa o sekilde devam edicem.
Sosyal ağlarda paylaş

Bilmiyorum sizin sektörünüz nasıl ama iktisadi idari bilimler fakültesinden mezun oluyorum, genelde işler şöyle yürür bizde eğer çok şanslı değilsen, yaz stajı bulursun, ya da uzun dönem staj kış için, pek para vermezler hatta yemek + yol + sigortayla staj yapar insanlar aylarca, bu sürede işi öğrenirsin, dünya kadar seminere falan yollarlar seni, eğer işini düzgün yapıyorsan gel çalış derler bir süre sonra da.
Ya da denetim şirketleri var (price waterhouse vs.) , giriş seviyesi için çok iyi maaşlar veriyorlar, köpek gibi çalıştırıyorlar.

Aklıma son olarak gelen bir de bankaların müfettiş yardımcılığı sınavları var bir de ilkbaharda oluyor her sene çok iyi kariyer olanakları ve yüksek maaşları var (1.7k + primle falan başlıyorlar yanlış hatırlamıyorsam, kolay değil tabii işe girebilmek), eğer işletme yüksek lisansı yaparsan sen de başvurabilirsin bunlara ki işletme dalında mutlaka yüksek lisans yap derim, büyük bir avantaj olarak görüyorum mühendislerin işletmede yüksek lisans yapabilmelerini.
Sosyal ağlarda paylaş

Yazmayi unutmusum, eger staj suresinde gecerli bir ogrenci vizen yoksa staj yapamiyosun abd de. Dil kurslari da sayilmiyo tabi. Amacin dil diye gidip kapak atmaksa ingiltere daha mantikli
Ve sen sen ol kacak iste calisirim diyerek gitme, riskli ve degmez
Giris maasi olarak trde 2.5-3k net alan arkadaslatim var ama firmalar unilever falan tabi. Abd'de iyi bir is COK daha fazla veriyor tabi ama amerikan derecen olmadan cok zor, hatta su krizde imkansiz oyle bi sirkette is bulman tabi.
Sosyal ağlarda paylaş

ya yanlıs anlasılmalar olmus. benim amacım dil diye gelip amerika'ya kapak atmak değil. ben amerika'da maaslı staj yapmaktan bahsediyorum. bunun icin alacagım vize J-1. ama maaslı staj yapmak icin gereken yerlerin bazıları toefl istiyor. bunun icin ben once dil egitimimi alır toefl veririm, daha sonra J-1 alıp maaslı stajımı yaparım.

kacak is konusuna gelince. ben kacak is yaparak amerika'ya kapak atma derdinde değilim, oyle bisey mumkum mu yahu :) kacak is derken sundan bahsettim. simdi ben oraya dil kursuna gelirsem eger min 6 ay kalıcam bu da yaklasık olarak 5k $ kurs + 5k $ konaklama masrafı demek oluyor. bu durumda benim en azından harclıgımı cıkaracak kadar part time calısmam gerekiyor. yani bunu direk var olanı vererek yapamam. sabah kurs, aksam kasiyerlik mesela. anlatabildim umarım.

he amerika'ya kapak nasıl atabilirim. eger maaslı staj bulabilirsem orada kendimi gostererek belki. ama o is tecrubesini edinip turkiye'ye donmek de cok buyuk katkı saglar altyapı olarak. zaten calısmak istedigim alanı okuduysanız amerika'da bu konuda cok iyi fırsatlar var turkiye'ye nazaran. bu yuzden biraz da istegim.

son olarak aiesec hakkında ne diyebilirsiniz diye sorayım.
Sosyal ağlarda paylaş

iyi de orda hem bi ogretim kurumuna kayıtlı olup hem staj nasıl yapabilirim. hem vakit olmaz hem de ikisi icin farklı tip vizesi var.

benim bahsettigim seyler internship ve traineeship. lisans egitimine devam eden ya da yeni bitirmis kisilere sunulan amerika'da staj imkanı. bi yere kayıtlı olmana falan gerek yok yani, staj bildigin. J-1 zaten calısma vizesi değil. mezun.com'da yazan tanım soyle; "J-1 altında gerçekleşen tüm programlar kültürel değişim amacını taşıyan ancak kişilere üniversitede öğrenim gördükleri branşta pratik deneyim imkanı sunan programlardır."

kasiyer olarak, eglence merkezlerinde bilet keserek, restorantta garsonluk yaparak kacak calısıyosun. calısma iznin ve vizen olmadan. yani bunu herkes yapıyo ismi kacak olmasına ragmen pek sallanmıyo. buyuk bi getirisi yok cunku.
Sosyal ağlarda paylaş

demek istedigim, mesela ben su an ogrenciyim hala, bir donemim daha var, yaz suresinde ogrenci statusunde oldugum icin staj yapabiliyorum.

http://brown.edu/Administration/OISSS/students/

burada tum legal detaylar var bak.

veya ben seni anlayamadim ama staj dedigin zaman burada anlasilan sey, ogrenimi devam eden bir kisinin o sirada calismasi.
Sosyal ağlarda paylaş

Bak simdi, ABD'de ogrenim suresini doldurmus insanlar (orada bir universitede 4 senelik universite egitimi, lisans egitimi veya doktora) 1 senelik OPT hakkina sahip olurlar. Bu 1 yillik sana, egitim aldigin alanda calisma hakki verir. Ve uzerinde der ki, is bu belge vize yerine gecmez. Sen de gider konsolosluga dersin ki, bakin benim OPT'm var. Ben su firmada staj yapiyorum, benim vizemi uzatin. OPT egitimin bir parcasi kabul edildigi icin, sana 1 sene daha H1 verirler. Boylece stajini yaparsin.

Simdi sorun aslinda bu degil. Sorun sen adama staj yapacam dersin, adamlar peki der, ama sen yabancisin vize durumun nedir? Sen bi cumle kurarsin, o "what do you mean" der, sen de "Let me explain.."le baslarsin ki bu noktadan sonra karsindaki seni dinlemez. Senin lafin bittikten sonra seninle ilgileniyomus gibi gorusmeyi bitirir. Iki hafta sonra sen noluyor dersin, kusura bakma baskasini aldik derler. Heleki kriz doneminde kimse, egittigi is gucunun baska bir yere gitmesini istemez. Bu nedenle zor bir durum.

Benim bildigim kadariyla J-1'la maasli staj yapamiyorsun. Kurumlar bu tur seyleri bilmiyorlar, ugrasmiyorlar. Arkadasim cok temiz patladi boyle.

Bunun disinda 6 ay $5k yetmez. Kirasi susu busu derken o katlanir.

Yine gunduz kurs, aksam kasiyerlik tarzi gitmeler, bu bahsettigimiz kapak atma olayi iste. Ben tavsiye etmem. Yapan insanlar var, ama bence cekilecek cile degil.

Web tasarimi vs. konusunda illaki disari cikmak zorunda degilsin. Disarida sana buradakinden farkli bir sey ogretmezler. Sadece CV'nde oyle durur. 1.6kTL para degil. Emin ol bir yerler bulursun.
Sosyal ağlarda paylaş

Kapak atma olayinda, tavsiye etmem derken soyle...
3 kisilik bir grup gitti. Birisi hala orda. Birisi dondu. Digeri gereksiz salakliklar yuzunden 6ay falan koddeste kaldi, ondan sonra dondu.
Yine 2 kisilik bir grup gitti. Biriktirdikleri parayla dil egitimlerini aldilar. Bir taraftan da kaynak olsun diye kacak calistilar. Daha sonra birisi sahip oldugu ve orada kazandigi tum parayla 0'i vurunca dondu. Ama zaten amaci ingilizce ogrenmekti, ogrendi. Digeri hala calisiyo orada.
Sonra tek giden birini hatirliyorum. 6 ay nesi var nesi yoksa yedi. Egitim falan hak getire, dondu pasa pasa.
Simdi 2/6 acikcasi pek alinacak bir risk degil. Bunun disinda o 2 kisiden birisi zaten belli bir meblayla gitmisti, onu saymazsan 1/6 oluyor. O arkadasin da durumunu biliyorum, deymez.

Kisacasi karsiligi olmadan ABD macerasi tatsiz biter. Ya okulun istedigi + belirledigi tum masraflari cikaracak kadar paran olacak. Ayrica biraz da fazlasi olacak ki sikistiginda kullanabilesin. Egitimi alip doneceksin boylece. Ya da okul sana burs verecek, zaten para gibi bir derdin olmayacak. Yalniz burs derken sadece egitim degil, yemek ve housing icin de almani tavsiye ederim, yoksa yapamazsin (para kazanicam diye okulu boslarsin, olmaz).
Sosyal ağlarda paylaş

J students altında yazan academic training iste benim dedigim. 6-12-18 aylık staj imkanları. orda tabi ogrenciler icin demis ve okul kendisi sponsor oluyor ancak internship programında ögrenimi devam eden ya da yeni mezun olmus kisileri icin oldugu kosullar arasında belirtilmis. eger mezuniyetinin ardından 1 yıl gecmemisse basvurabiliyosun yani.

traineeship ise 34 yasa kadar, ogrenci ya da mezun olabilirsin. ancak calısacagın alanda 5 yıllık bir tecrubeye sahip olman gerekiyor. programın amacı kulturel degisim ve amerika'daki is ortamlarını tecrube etmek iste.
Sosyal ağlarda paylaş

Sıkı çalışmaya gelebilirim diyorsan master programlarına ingilizce almanyaya bak.

Okula kapak atabilirsen iki üç bir şey biliyorsan mutlaka okulda aylık giderinin bir kısmını karşılayacak bir iş bulursun (Bknz: Hiwi Job) , ayrıca almanyada şu anda en çok aranan ilk iki mühendis tipinden birisi elektronik, okulların ABD ye kıyasla bedava sayılır.

edit: master düşünmüyorum yazmışsın gerçi alternatif olarak yinede yazayım.
Sosyal ağlarda paylaş

toggie said:

J students altında yazan academic training iste benim dedigim. 6-12-18 aylık staj imkanları. orda tabi ogrenciler icin demis ve okul kendisi sponsor oluyor ancak internship programında ögrenimi devam eden ya da yeni mezun olmus kisileri icin oldugu kosullar arasında belirtilmis. eger mezuniyetinin ardından 1 yıl gecmemisse basvurabiliyosun yani.

traineeship ise 34 yasa kadar, ogrenci ya da mezun olabilirsin. ancak calısacagın alanda 5 yıllık bir tecrubeye sahip olman gerekiyor. programın amacı kulturel degisim ve amerika'daki is ortamlarını tecrube etmek iste.

Abi anliyorum da bak bu bahsettigin firmalar sana para vermemek icin can atiyolar zaten. Obur taraftan senin derdinle ugrasmaktansa gidip herhangi bir amerikaliyi alir, istedigi kadar calistirir. Son olarak da immigrant'lara karsi bu kadar antipati varken kimse diversity diye dolasmiyor. Gokkusagi yillari 70lerde kaldi.
Sosyal ağlarda paylaş

@Ged master icin ortalamamın yeterli oldugunu dusunmuyorum. Almanya benim icin cok rahat olur zaten dayım var alman vatandası orada yasayan. Ama master daha cok akademik olarak yoluna devam etmek isteyenlerin isine geliyor. Yani ben master yapıp teorinin bokunu cıkarabilirim ama bu benim sahada ne kadar isime yarar?

@rig verdigin bilgiler icin saol, bunları ogrenmem iyi oldu. en son soyledigin burs olayı nedir? dil egitimine gitsem burs alabilir miyim, kosulları nelerdir? kriz ortamı diyip duruyoruz, burs almak da pek kolay olmasa gerek. burssuz bir dil egitimi 9 aylık mesela, ne kadar param olması gerekir? canımı sıkan sey kurs ucretleri değil konaklama masrafları. bu yuzden zaten garsonluk falan yapmam lazım diyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Fachhochschule de master programları arat,soruştur , FH denilen okullar daha çok pratik eğitim ağırlıklı.

Almanyada komple bir sistem değişikliği olduğu için detay bilmiyorum, tamamen amerigan sistemine Bachelor/Mastera dönüldü , ama www.daad.de ye göz atabilirsin.
Sosyal ağlarda paylaş

Master sahada isine yarar. Ozellikle, bilgisayar dersleri almadigini dusunursek, bilgisayarla ilgili yapacagin herhangi bir lisans egitimi senin icin bu alanda cok buyuk katki saglayacaktir.

Dil egitimi icin burs var mi acikcasi bilmiyorum. On lisans, lisans ve doktora basvurularinda genelde burs istemek/istememek secenegin oluyor.

Egitim giderleri vs. universitesine gore degisiyor. $10k'ya da vardir eminim, $2k'ya da. Yasam giderleri de okula ve nerede olduguna gore degisiyor. Bazi okullar yatakhanede kalmana izin veriyor; yemekhane + yatakhane ucreti oduyorsun. Duzenli bir hayatin oluyor. Hem de epey ucuza cikiyorsun. Bazen okul boyle bir imkan saglamiyor; ev kirasi + yemek masrafi + ulasim masrafi oduyorsun. Ev kirasi da bulundugun sehre gore degisir tabi... Genelde okullar boyle seyleri hesaplamislardir. Ucret bolumunde sana bildirirler. $30k okul + $10k yasam gibi yazilir. Biraz arastirman lazim.
Sosyal ağlarda paylaş

ya amerika icin arastırdım hepsini. 30k $ ortalama yıllık fiyatı tüm okulların. bu benim icin karsılaması cok cok zor bir mikta. e akademik gecmisim de ortada, bi sene uzatmısım ve ortalama 2.00. kabul edilmek bile cok zorken hadi diyelim kabul olduk okul + konaklama + yeme/icme masrafları cok buyuk miktar. burs desen su sartlar altında bana burs vermeleri yine imkansıza yakın. hani bi sans vardır belki sonucta orda bi hoca sana gel ben seni istiyorum asistanım olacaksın derse is biter, burs da baglanır. sadece ortalama değil daha cok orada yasamaya adapte olmus, ingilizcesi iyi olan insanlara dikkat gosterdiklerini biliyorum. ama zor yani, ugrasmak istemedim onla. lisans egitimini zar zor bitirmisim özel okulda ve simdi amerika'da masterdan bahsediyorum baya zor yani.

almanya'daki okullar hakkında biraz arastırma yaptım. bahsedilen okullar normal üniversite programlarından farklı ama denklikleri birbirinden cok da farklı değil. ve de pratige yonelik egitim sistemleri var. bu benim isimi gercekten gorebilir eger kafama gore bi program bulabilirsem. daha fazla arastırıcam.

bu arada hala amerika ya da ingiltere'de bir dil kursu dusunuyorum. bu konuda tavsiyelere acık durumdayım.
Sosyal ağlarda paylaş

amacın ne oncelikle ? türkiyede kalmak mı ? eğer böyleyse dil kursuna gitme. yurt dışında çalışayım dersen, bilmiyorum zor. alman gereken bir risk var. alırsın, belki bulursun iş, belik de tıpış tıpış dönersin.

zaten türkiye ortalamanın üzerinde bir ingilizcen olduğunu söylüyorsun. daha seni pratik hayata hazırlayacak bir master programına katılabilirsin. ya da çeşitli kurslara falan. kendini geliştirmek açısından.

ya da, "eee kriz de var askere gideyim" dersin.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...