Brigand Mesaj tarihi: Haziran 11, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 11, 2009 Selamlar; Kafamda son zamanlarda bir soru var ve bir gün farklı öbür gün farklı düşünüyorum. Kendimi hangi alanda yetşitirsem diye düşünüyorum ama kesin karar veremiyorum. Linux mu Windows mu? Linux Hakkında + Linux adamı daha bilgili yapıyor bütün bilgisayarın nasıl çalıştığını anlıyorusunuz. + Linux ile merak ettiğiniz herhangi birşeyin kaynak kodunu indirip inceleyip yeni fikirler edinebilirsiniz. + Piyasadaki Linux bilenler Windows bilenlerden daha az. Bu da Linux bilenleri daha değerli kılıyor. + Linux ile lisans sorununuz yok, bütün programları neredeyse bedava. Ama bir gün büyük bir projeyi tamamladığınızda onu satmak isterseniz ne biçim Linuxçu olunur? Peki adam gibi bir Linuxçu olup bedava kaynak kodu ile yazılım dağıtılırsa nereden para kazanılır? Windows Hakkında + Windows size hız katıyor, Linux yeri gelince çok zaman kaybettiriyor. Vakit nakittir. + Windows kendi dillerini ve donanımları daha iyi destekliyor. (Gnome'da mouse scroll speed ayarı yok mesela çok rahatsız ediyor) + Çok büyük bir kesim Windows kullanıyor. Yapılacak bir program Windows üzerinde yapılırsa çok büyük bir kesime ulaşır. + Birçok kullanmak istediğiniz programın sadece Windows'ta yazılmış olma ihtimali yüksek. (Wine demesin kimse bugsız çalıştırdığı program yok nerdeyse) + Windows lisanslı ve kullanılan programların da lisans ücreti olma ihtimali yüksek. Ama para kazandığınız bir programa da abartılı olmadıkça hakkını vermek doğru değilmidir? Sonuçta 200$ Windows alsanız 3-4 yıl sonra anca bir daha alırsınız. Hatta XP'yi düşünürsek 7-8 yıl kadar oldu yani hala kullanılıyor... Bunların yanında şirketlerin nasıl eleman aradığı konusunda pek fikrim yok. Windows ile içli dışlı olan mı yoksa Linuxla olan mı daha değerlidir, daha çok aranıyordur bilmiyorum. Şirketlerin hangi işletim sistemini tercih ettiklerini bilmiyorum. Veya herşeyi bedava olan bir işletim sisteminin altından girip üstenden çıkan bir mühendisin maddi olarak şirketlerin gözünde ne kadar hak ettiğinin..? Konu hakkında fikirleri olan arkadaşların ve şirketlerin nasıl eleman aradığı konusunda bilgisi olanların paylaşmasını rica ediyorum. Not: Maddi konu üzerinde fazla durmuş olabilirim ama burada günümüzde bir insanın hangi dalında kendisini yetiştirmesi daha iyi olabilecek bir meslekten söz ediyorum. İnsanların yaşamak, faturalarını ödemek, ev araba alıp çocuk yapıp ve onları büyütmek için paraya ihtiyaçları vardır :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
zgrw Mesaj tarihi: Haziran 11, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 11, 2009 Öncelikle; Linux kullanıcısı, developer'ı olmak tüm kodların açık olması demek değildir ;) Herşeyi GPL ile lisanslamana gerek yok, LGPL kullan, yada kendi lisans sözleşmeni yaz, her şey sana bırakılmıştır. Yani doğru düzgün yazılımlar yazıp, kodlarını kapalı olarak satarak para kazanabilirsin ;) Linux, bilgisayar piyasasında daha büyük bir yere sahiptir. Daha doğrusu, Unix sistemler sahiptir bu yere. Linux, Unix tabanlı olduğu için, çok fazla işletim sistemini kullanma ve bu sistemlere yazılım geliştirme konusunda kendini ilerletmiş olursun.. Ciddi anlamda önemli bütün sistemler (Örneğin TTNET'in alt yapısında bulunan serverlar) Unix tabanlıdır, SunOs, Tru64, HP UX vs.. Gerçekten büyük projelerin çok büyük bir kısmı Unix üzerinde geliştirilir.. Dersen ki, bana "ok, unix öğrenelim güzelmiş ama ya windows uygulaması yazcam", bende sana QT öğreneni öneririm, 1 kere kodla, heryerde derle ;) Hem linux, hem windows konusunda baya geliştirdiğimi düşünüyorum kendimi, her ikisi içinde çok sayıda uygulama geliştirdim.. Şu anda ingilterede yine solaris üzerinde çalışacak bir uygulama geliştiriyorum, sun ve hp karışımından olan büyük bir sistemin sistem yöneticiliğini yaptım.. Benim söyleceğim şey, linux/unix vs bilmek daima avantajdır ;) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
riglous Mesaj tarihi: Haziran 11, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 11, 2009 Soyledigin seyler (Brigard'dan bahsediyorum) fazla karmasik. OS'e yonelik bir seyler yapacaksan bu sordugun sorunun onemi var tabi ama onun disinda pek de yok. Cunku yeri geldiginde oturup windows da kullaniyosun, linux da, unix de. Onemli olan, herhangi bir OS'in senin icin engel teskil etmemesi. Linux, UNIX kullanmak, kullanmis olmak avantajdir tabi, ama kimse tecrubesiz bir elemani ise alirken ne kadar linux biliyor diye bakmaz, isin dogrudan linux'la baglantili degilse. En fazla soracaklari soru "ls -al"dir. Bunun otesini bilmen belki isine yarar ama o da firmasina gore degisiyor. Sen nasil bir firmaya girmek istiyorsun ki? Ne is yapmak istiyorsun yani? Linux icin gelistirilen yazilim veya windows icin gelistirilen yazilim... Bunu bilemezsin ki... Yani x firmasi sana bu gun su programi bu ortamda gelistireceksin der, yarin baska ortamda. Bunun kistasi yok. Ayrica herhangi birisinde yogunlasmanin mantigi yok. Adam arayan firmalar ne istiyorlar? Sorgulamani istiyorlar. Okumani istiyorlar. Carklarin icinde sakiz olmani istiyorlar. Bu kadar. Zaten onlar seni, kendi istedikleri sekilde egitip sekil veriyolar. Illa spesifik istiyorsan python, scheme/lisp, java/c, db tecrubesi, sanal makinaya da olsa bir linux distro'sunu kurmus ol (basit komutlari bil). Bunun disinda senden spesifik bir sey beklemezler zaten. Beklemezler derken bos durmaman lazim. Eger surekli bir seyler yapmissan zaten kendini orada belli ediyorsun. Eli nasirli isciyle, eli dove'la yikanmis gibi yumusacik olan isci arasindaki farki gormemek icin kor olmak lazim. Okulda ogrenecegin teorik seyler cok daha onemli ki her gun bunlari kullaniyorsun. Kimse sana program yazarken hangi teoriyi kullandin diye sormaz; ama istenilen is 5 dakika surmesi gerekirken 5 saat surunce insanlarin sana bakisi degisir. Bu nedenle okulda ogrenecegin herhangi spesifik bir sey, gercek hayatta senin cok da isine yaramaz. Onemli olan orda ogrendiklerini, gun icinde kullanabilmektir. Insanlar da senden bunu isterler. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mirage Mesaj tarihi: Haziran 11, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 11, 2009 Öncelikle kendini Linux/Windows alanında yetiştirmek ile kastın ne? Mesela bir yerde "Linuxçu" demişsin, ne yapar sence bu Linuxçu? Daha çok program yazmak üzerinde durmuşsun. Diyelim Windows'a yöneldin, ne değişecek senin için? .NET mi öğreneceksin? Microsoft sertifikası mı alacaksın? Ya da Linux seçsen linux kernel'i mi öğreneceksin? Bu ayrım ne için yani? Brigand said: Linux adamı daha bilgili yapıyor bütün bilgisayarın nasıl çalıştığını anlıyorusunuz. Nasıl yapıyor Linux bunu? zgrw said: Dersen ki, bana "ok, unix öğrenelim güzelmiş ama ya windows uygulaması yazcam", bende sana QT öğreneni öneririm, 1 kere kodla, heryerde derle ;) Ben de sana Java öneririm Write Once, Debug Everywhere. (:D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
zgrw Mesaj tarihi: Haziran 11, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 11, 2009 JVM asla native bir dilin performansını sunamaz diyorum sadece hehe :D C++'ın gücü adına :P Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Brigand Mesaj tarihi: Haziran 11, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 11, 2009 Benim şu ana kadar gördüğüm en azından kendi bilgisayar hocalarımda genelde hep bir tarafa yatkın oluyorlar. Linuxçu oluyor mesela Windows'u kullanmıyor, kullanmaktan hoşlanmıyor. Windowsçu oluyor Linux'a aman aman diyor. Benim direk şöyle bir firmaya gireyim diyesim yok genel olarak büyük projelerde çalışmak istiyorum ekip içinde. Atıyorum X yazılım firması Y firmasına iş takip sistemi yazacak. Daha güzeli tabi mümkün olsa, bir yerinden başlanılabilse projeler üretip onları internette pazarlamak. 3-4 proje mesela internetten pazarlayacan. İşte şu olay var, Linux kullanırsan bir şirkete bir yazılım pazarlarsan "bak kardeşim biz Linux tabanlı programlarda daha iyiyiz. Hem lisans sorunu da yok, kurarız 2-3 tane server şirketine, bilgisayarlarınıza da Linux yükleriz client programları yükleriz, ne lisans derdiniz olur ne virus, paşa paşa işinizi görür." diyebilmek çok güzel birşey olabilirdi. Ama işte şirketler tercih eder mi? Adamlar Linux kullanır mı? Yoksa yazılımı kime yapıverceksin ki, birileri kullanacak onu birilerine hitap edeceksin ve insanlar genelde Windows kullandığına göre, "biz windows bilioz anlamayız linuks minuks" diyebilirler diye aklıma geldi. Tabi bu küçük bir parçası işin, ama en azından benim çalışmak istediğim kısım böyle bir kısım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Brigand Mesaj tarihi: Haziran 11, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 11, 2009 Mirage said: Öncelikle kendini Linux/Windows alanında yetiştirmek ile kastın ne? Mesela bir yerde "Linuxçu" demişsin, ne yapar sence bu Linuxçu? Daha çok program yazmak üzerinde durmuşsun. Diyelim Windows'a yöneldin, ne değişecek senin için? .NET mi öğreneceksin? Microsoft sertifikası mı alacaksın? Ya da Linux seçsen linux kernel'i mi öğreneceksin? Bu ayrım ne için yani? Brigand said: Linux adamı daha bilgili yapıyor bütün bilgisayarın nasıl çalıştığını anlıyorusunuz. Nasıl yapıyor Linux bunu? zgrw said: Dersen ki, bana "ok, unix öğrenelim güzelmiş ama ya windows uygulaması yazcam", bende sana QT öğreneni öneririm, 1 kere kodla, heryerde derle ;) Ben de sana Java öneririm Write Once, Debug Everywhere. (:D Asabiyet seziyorum ama neyse... Bir kişi herşeyi bilemez. Dolayısı ile insanlar kendilerini çeşitli dallarda yetiştirirler. Linux-based programlar yazan bir yazılımcı olarak kendini yetiştiren insanlara Linuxçu diyerek yukarıda bahsettim. Linuxta herşey bir dosya mantığında, ve herşey onlara ait parametreler... Konsoldan girilen ssh kodları Linuxun tabanı, herşeyi yapmana izin veren ve bunu kodlarla çeşitlilik sağlayan her ne kadar zor olsa da ssh konsolu... Birşey yapmak istediğinde hemen gidip arıyorsun gerekli dosyalara bakıyorsun, program nasıl çalışıyor inceliyorsun ve yapmak istediğini yapıyorsun. Açık kaynak kod ile programların mantıklarını anlıyorsun. Böylece Linux adamı hazırcılıktan çok bilgili olmaya daha çok yöneltiyor diye düşünüyorum. Windows'ta üstten File, View, Settings menülerine bakıyorsun bir tek. Linux'ta apache ile uğraşmasaydım ben TCP UDP connection port mantığını hayatta anlayamazdım. Onu optimize etmek için harcanan zaman ve uğraşlar gerçekten insana birşeyler öğretiyor. Gerçi bu dediklerimi sen de biliyorsundur da anlamadım ben laf sokmak için mi sordun? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
zgrw Mesaj tarihi: Haziran 11, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 11, 2009 Kişisel görüşüm; Windows severim, linux kullanmam.. Linux severim, windows kullanmam.. Yanlış düşünceler bunlar.. Şahsen, açık kaynak kodlu yazılımları severim, genelde onları kullanırım ancak kendi yazdığım yazılımları daima LGPL ile lisanslarım ve çok az bir kısmı açık kaynak kodlu olur.. Aktif olarak linux kullanıyorum, yeri geliyor windows kullanıyorum.. İhtiyaçlarıma ve gereksinimlerime göre değişiyor, 2 ay linux kullanırım, sonra X programını kullanmam gerekir 2 ay windows kullanırım.. Bir kısıtlama olamaz, olmamalı.. Benim tek kısıtlamam Javadır, Java sevmem (harbi sevmiyorum :)) Java ile yazmam, onun dışında bir şey ile derdim yok.. Ancak, bu demek değil ki Java kötüdür, aksine Java mantık ve düşünce olarak çok harika bir şeydir, kendine özgü yanları vardır, çok lazım olursa gün gelir onu da kullanırım tabi ki.. Demek istediğim şudur ki; Windows, Linux, C++, Java, X, Y diye kendini sınırlamak çok yanlış.. Her ikisinden de gerektiği kadar bilmen gerekir.. Her ikisi içinde yazılım geliştirebilmelisin.. Yazılım, Moduler olmalıdır, Functional olmalıdır, Reusable olmalıdır.. Developer'da öyle :) Benim sana önerim, linux öğrenmen ancak kendini windowsdan da koparmamandır ;) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Brigand Mesaj tarihi: Haziran 11, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 11, 2009 Windowstan kopmak mümkün mü zgrw elimizi atsak Windows'a çarpıyor :) Zaten sorun da burada, elimi atsam Linux'a çarpmadığından Linux üzerinde birşeyler üretebilmek için ayrı bir çaba gerekiyor. Veya harcanan çabayı oraya yöneltmek gerekiyor. Ondan bu konuyu açtım zaten :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
riglous Mesaj tarihi: Haziran 11, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 11, 2009 Yaniliyosun bence biraz. Yani ilk olarak o program yaparim satarim isi oyle yurumuyor. Yok oyle bi sey. Bir tarafa yonelmek de sacmalik; olay tamamen requirement'a gore belli olur. Herhangi birisine yonelemezsin yani. Elin her tarafa carpiyor; server tarafinda cozumlerin cogu unix tabanli. Tam her seyimi x tabanli yaptim bitti diyosun, adamin teki telefon edip ben bu programi windows'a kurdum, calismadi gel calistir diyo. Oturup yine zibilyon tane dokuman okuyosun, cozuyosun. Sonra aylarca windows'a elini surmuyosun belki, ama yine de elin her tarafa carpiyo. Olay da burda zaten. Isler o kadar kolay olsaydi, bize ne gerek vardi ki? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Brigand Mesaj tarihi: Haziran 11, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 11, 2009 Olabilir tabi bilgi edinmek aydınlanmak için açtım bu konuyu :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Haziran 11, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 11, 2009 miric cok guzel bir noktaya deginmis. fanboi'dan yazilimci olmaz. en azindan iyi yazilimci olmaz. o yuzden linuxcu, windowscu gibi tabirler bu baglamda hatali. iyi yazilimci, bilgisayarlarin calisma mantigina hakimdir ve degisik platformlari degisik birer arac olarak gorur. kendi cantasinda da bir arac yelpazesi vardir. amacina ulasmak icin o araclardan hangilerini kullanmasi gerekiyorsa onlari kullanir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mirage Mesaj tarihi: Haziran 11, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 11, 2009 Brigand, laf sokmak gibi bir amacım yoktu. Hırçınca yazmak gibi bir niyetim de yoktu, öyle olmuşsa kusura bakma lütfen. Linux'da bir şey yapmak istediğimde arıyorum, kaynak kodlarına bakıyorum diyorsun. Bunun aksine, linux kullanıp da neyin nasıl olduğunu incelemeyen de var, Windows kullanıp da her şeyi detayıyla inceleyen de var. Birini bilgili yapan kişinin kendisidir, öğrenme isteği ve meraktır. "Linux adamı daha bilgili yapıyor bütün bilgisayarın nasıl çalıştığını anlıyorusunuz." biraz abartı bir iddia bence. Linux'un açık kaynak koduna olan desteğinden dolayı doğruluk payı da var tabi. TCP UDP connection port mantığını anlamak için ise vakit ayırmak yeterli. Linux ve Apache deneme tahtası olmuş senin için. Windows'da .NET ile client/server programı yazmaya kalkmış olsan da aynı şeyleri anlayabilecektin muhtemelen. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sypro Mesaj tarihi: Haziran 11, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 11, 2009 "Linuxçu" adam program yazıp, onu satıp para kazanmak yerine bunun teknik desteğini vererek para kazanır. Hatta bu GNU/linux projesinin ortaya çıktığı yıllarda da tartışılmış bir konudur. Kaldı ki işinde gerçekten uzman olabilirsen program yazmaya bile ihtiyacın kalmayabilir. (bkz. http://www.revolution-os.com/) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Brigand Mesaj tarihi: Haziran 12, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 12, 2009 Mirage said: Brigand, laf sokmak gibi bir amacım yoktu. Hırçınca yazmak gibi bir niyetim de yoktu, öyle olmuşsa kusura bakma lütfen. Linux'da bir şey yapmak istediğimde arıyorum, kaynak kodlarına bakıyorum diyorsun. Bunun aksine, linux kullanıp da neyin nasıl olduğunu incelemeyen de var, Windows kullanıp da her şeyi detayıyla inceleyen de var. Birini bilgili yapan kişinin kendisidir, öğrenme isteği ve meraktır. "Linux adamı daha bilgili yapıyor bütün bilgisayarın nasıl çalıştığını anlıyorusunuz." biraz abartı bir iddia bence. Linux'un açık kaynak koduna olan desteğinden dolayı doğruluk payı da var tabi. TCP UDP connection port mantığını anlamak için ise vakit ayırmak yeterli. Linux ve Apache deneme tahtası olmuş senin için. Windows'da .NET ile client/server programı yazmaya kalkmış olsan da aynı şeyleri anlayabilecektin muhtemelen. Linuxta bir programı kullanmak zordur. Mutlaka hata çıkar Windows gibi değildir. Dolayısı ile her hata adama birşeyler katıyor. Kesinlikle Linux daha öğreticidir yani orada bence yanlış düşünüyorsun ve açık kaynak desteği ve daha birçok nedeni var bunun. .NET ile değil neyle program yazsa insan, C++, Java vs. zaten port mantığını anlardı ama farkettin mi program yazmadan anladım ? :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
bonesoul Mesaj tarihi: Haziran 12, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 12, 2009 ya linux konsolu kullanıp bilgisayarların nasıl çalıştığını öğrenmek nasıl birşey, sizin konsolunuzun çalışması için, GDT register edip hafıza segmantasyonu ve IDT register edip interrupt mi handle ediorsuniz ki nasıl çalıştığını anlıyorsunuz? mirage'a tamamen katılıyorum.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nedanko Mesaj tarihi: Haziran 12, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 12, 2009 Bir yazilimci olarak isletim sisteminde uzmanlasmak, ancak kernel developer i isen, kernel duzeyinde gelistirme yapacaksan Linux da isine yarar. Onun disinda OS spesifik uzmanlasman manasiz, zaten boyle bir uzmanlasma alani yok. Linux tabanli yazilim yazicam dersende hobiden oteye pek gecemezsin. PHP/Java vs ile calisicam dersen bunlarin OS ile alakasi yok. Ha sistem yoneticisi olmak istiyorsan, uzmanlastigin takdirde is kesin bulursun, cidden aranan bir meslek, Avrupa'da bir cok ulkede oyleymis, yasadigim ulkede en cok aranan skiller listesinde ve uzmansaniz basvurunuzun kabul edilme olasiligi yukseliyor. Kisacasi Linux admin aranan bir meslek, iyi linuxcu hint kumasi degerinde. Turkiye'de de boyle, iyi Linux admin sayisi cidden az. Fakat sadece linux bilmek ortalama bi linux adminden oteye gecirmez seni. Bir scripting dili kesinlikle ogrenmen gerek. Bu bir sart. Ben mesela Perl de uzmanlasma yolunu sectim. Bildigim kadari ile PHP ile hasir nesirsin, onuda kullanabilirsin fakat PHP'nin cli i pek tercih edilmez. Fakat hosting/web alaninda calisacaksan PHP bilgin seni bir adim one tasir. Ama guclu debugging yeteneklerin olmali, bu web serverinida icine alan genis bir yelpaze. Yani ornegin, PHP de yazilmis bir kod duzgun calismasina ragmen web sunucusuna segmentation fault verdirebilir, bunlarin iliskilerini iyi sindirip debugging yeteneklerini gelistirmelisin. Bu cok daha farkli bir alan. PHP konusunda uzmanlasmis insanlarinda bir cogunun bilmedigi ve ilgilenmedigi bir alan. Linux bilgin ve scripting bilgin seni ortalamanin ustune tasir. En iyisi olucam diyorsan da C yi en az modifiye veya debug edecek kadar bilmen gerek. Onun disinda Java bu alanda pek isine yaramaz. Bende Java da desktop app leri kodluyorum ihtiyaclarim dahilinde, fakat bir gun Linux da spesifik olarak bir sorun cozumunde isime yaramadi, kullanmadim. Zaten Perl cok cok guclu bir dil, sana yetecektir. Linux un zaman kaybettirmesi onu kullanmayi bilip bilmemekle alakali. Linux a hakim oldugunuzda, gucu ve yapacaginiz isleri hizlandirmasi bakimindan farki gordugunuzde windows a kufredeceksiniz. Bazi Linux kullananlarin windows u sevmemesininde bir nedeni bu. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mirage Mesaj tarihi: Haziran 12, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 12, 2009 nedanko, harika bir yazı olmuş. :) Brigand said: .NET ile değil neyle program yazsa insan, C++, Java vs. zaten port mantığını anlardı ama farkettin mi program yazmadan anladım ? :) Anlamak için program yazman şart değil tabii ki. Dersten öğrenirsin, kitaptan öğrenirsin, ilgili projelerle uğraşarak öğrenirsin... bir çok yolu var. .NET programı bir örnekti sadece. Bunları öğrenmiş olmanda Linux'un özel bir etkisi olmadığını anlatmaya çalıştım. Linux'ta program kullanmanın zor olması ya da programda hata çıkması seni hangi açılardan daha öğretici pek de anlamış değilim. Kendi adıma konuşursam, anca "google'da linux hatası nasıl aranır" konusunda gelişmişimdir. :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Brigand Mesaj tarihi: Haziran 12, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 12, 2009 Yahu her hata insana birşeyler bunu da mı inkar ediyorsunuz :) Çözemeseniz bile katar yani Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mirage Mesaj tarihi: Haziran 12, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 12, 2009 İnkar ettiğim o hatalardan bir şey öğrenebileceğin değil, o hatalardan bütün bilgisayarın nasıl çalıştığını anlayabileceğin. Elbette çıkan hatalardan bir şeyler öğrenirsin. Ama öğreneceğin şeyler genelde o hatayla ilgili spesifik şeyler olur. Ne bileyim bir c programını compile ederken makefile hatası çıktı diye diyelim. Google'da araştırıp mantığını anlamadan çözmek mümkün. Ama bilgiye aç biriysen oturup make neymiş, niye çalışmıyormuş öğrenirsin ve çözersin. Zaten bilgisayar açılırken konsolda kernel panic yazdı diye iki tane kernel kitabı okuyan biriysen bir şey öğrenmek Linux'a Windows'a ihtiyacın da yoktur muhtemelen. (:D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
zgrw Mesaj tarihi: Haziran 12, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 12, 2009 Ya, adam linux öğreneyim mi diye sormuş, niye linux insana X öğretir Y öğretmez diye tartışıyorsunuz ki :) Linux kullanmayı bilsem, gelecekte işime yarar mı diyoe işte, herkes de yarar demiş :) Bırakın huzur içinde linux öğrensin çocuk :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Brigand Mesaj tarihi: Haziran 12, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 12, 2009 Teşekkür ediyorum zgrw, yazdıklarıma karşı kafa tutmak, bir açık bulup "aa sen bilmiyon işte yanlışsın" demek yerine güzelce yanıt veren ve yardım etmek isteyen ender insanlardansın. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mirage Mesaj tarihi: Haziran 12, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 12, 2009 İyi güzel, huzur içinde öğrensin bari. Ben bir iki cümlesine katılmadığımı söyledim ve bir kaç soru sordum. Amaç bilgi alışverişi. Burda herkesin birbirinden öğrenebileceği bir şeyler olduğunu düşünüyorum. Brigand, yazdıklarımı "aa sen bilmiyon işte yanlışsın" şeklinde algıladığın için kırıldım şahsen. Paticikte bir çok konuda sırf saldırmak için yazı yazıldığı için iyi niyetli yazıların da saldırı olarak algılanmasına bir nebze alıştım gerçi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Brigand Mesaj tarihi: Haziran 12, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 12, 2009 Mirage bir nedankonun bir zgrw'nin yanıtlarını oku sonra bir de kendininkini oku, ondan sonra acaba sorunun çoğu sende mi yoksa bende mi onu düşün lütfen. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
riglous Mesaj tarihi: Haziran 12, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 12, 2009 Aaabi.. Olayin senin bilmemenle alakasi bile yok. Suraya mesaj atan insanlarin arasinda, seninle egosunu tatmin etmek isteyecek tek bir kisi bile bilmiyorum. Bence tartismayi tamamiyle yanlis anliyorsun. Sana anlatilmaya calisilan; linux kullanmayi ogrendikten sonra, sana getirilerini yaziyorsun birkac mesajdir; ama aslinda durum boyle degil. Yani linux'un sana getirileri var ama bunlar senin soylediklerin degil. Bu nedenle, eger soylediklerini kazanmak istiyorsan, linux'a yogunlasmak yanlis bir hareket olur. Bunu anlatmaya calisiyor insanlar ki sen bunu "benim hatami yakalamaya calisiyorsunuz" diye algiliyosun. Belki biraz da boyle, cunku yanlis motivasyonla bu ise girmen; istediklerini elde edememenle sonuclanir. Kuser windoz'a bagimli hale gelirsin... Obur taraftan linux'un sana getirisi bircok insanin da soyledigi gibi platform bagimliligini ortadan kaldirmak ki bu onemli. Yoksa linux da, programci icin herhangi bir arac, amac degil. Ha guclu bir arac ve kullanmayi bilirsen, sen rahat edersin. Ne kadar iyi bilirsen, o kadar kolay olur. Bu Excel gibi. O da cok iyi bir arac. Ortalama duzeyde kullanan insan icin herhangi bir spreadsheet programindan farksiz zaten. Profesyonel duzeyde kullanmaya basladigindaysa cok buyuk bir yardimci. Haliyle senin ufkunu genisletecek bir sey. Bilmem anlatabildim mi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar