Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Doktorlarin tum gun calismasi

Mum_Chamber

Öne çıkan mesajlar

riglous said:

Heh iste doktorlarin kendilerini fazla aci ceker gostermeleri dedigim, karsi ciktigim tam olarak buydu. Yakinmanin hakli bi sebebi yok. Eger bu is, soylendigi kadar zor olsaydi, yapilmazdi. Su gune kadar dort farkli alanda calistim, hepsinde de ayri bir sorun vardi. Ya ben malim, bi halt beceremiyorum ya da birileri bilmeden konusuyo.

Peki abi, herkes yatip uyuyor, bi doktorlar calisiyor koca dunyada. mustehakmis onlara. hatta diger memurlara calisma izni verilsin, sadece doktorlara verilmesin. mazosistler ya bunlar, aci ceke ceke bu isi yapiyorlar...

Ya hayatında bir ameliyata bile girmediğin için böyle düşünmen çok doğal. O sürecin başından itibaren hakkında en ufak deneyimin olsa neden doktorluğun her anlamda zor olduğunu (hele hele Türkiye koşullarında) anlayabilirdin.

Doktor olmak Türkiye koşullarında alınan para uğruna seçilecek bir yol değil. Az da olsa idealist olmadan o 6 seneyi bitererek gençliğini ve ömrünün geri kalanını her babayiğit kitap başında harcayamaz yani. Tabii ki biçok mesleğin zorluğu var, her meslek dalı çalışıyor ama evet bu iş söylendiği kadar zor, hatta bazı dallarda söylenmediği derecede zor ve bu işin yapılmasının sebebi de zorluğunun da kattığı değer.
Sosyal ağlarda paylaş

Sen peki baska bir is yaptin mi hayatinda? Ne bekcilik, ne bulasikcilik, ne programcilik yaptigin icin boyle dusunmen cok dogal. Ufacik bir deneyimin olsa bu islerin sadece TR'de degil, her yerde zor olabilecegini anlayabilirdin. Bu mesleklerin "kolay" icra edilen dallari var mi, evet var; doktorlarin da var. Sen bana ornek olarak bir cerrahi veriyorsan ben de sana operasyon ekibini (bilgisayar) gosteririm. Uyumuyorlar. Gece 3'te sms gelirse pasa pasa sirkete gidiyorlar ve kendi yapmadiklari isi minimum surede cozmeleri bekleniyor. Kendi yapmadiklari derken... Kalp cerrahinin kalp hakkinda bir bilgisi vardir di mi? Bu adamlarin neyi cozdukleri konusunda hicbir fikirleri yok. Daha once gorup, inceleme firsatlari da yok. Olsa bile akilda tutmalari imkansiz. Cozmedikleri her dakika firma bazen binlerce, bazen milyonlarca dolar kaybediyor. Bunun senin hayatina yansimasiysa cok daha baska, gitmeyen email, calismayan cep telefonu, bankamatikten cekemedigin para, dusen ucak vs. vs. Bunlarin dogrudan etkiledigi insan sayisi da tek bir kisi degil; cok daha buyuk bir kitle. Buna karsilik isi bilmedigin icin bunu sadece bir defaya mahsus diye dusunebilirsin; hayir abicim, bu her hafta bir veya birden fazla olan bir olay.

"Doktor olmak Türkiye koşullarında alınan para uğruna seçilecek bir yol değil."
Niye seciyolar peki? Butun doktorlar Ediz Hun mu, babasinin hayrina cekilmeyecek cile cekiyorlar. Yapmayin nolur. Velev ki oyle olsun, herhangi baska bir meslekte bunun boyle olamayacagini nasil savunursunuz? Isin sacmalik kismi burada. Yani tamam, doktorlarin hepsi melek olsun. Eger baska bir meslekte kimsenin bu kadar ozverili olmadigini soyleyebiliyorsaniz, o zaman "meleklerin" hepsinin doktor oldugunu iddia ediyorsunuzdur. Sanki boyle 30 40 is yapmissiniz da su yasiniza kadar, gelmis ahkam kesiyorsunuz. Bi gidin calisin.
"Az da olsa idealist olmadan o 6 seneyi bitererek gençliğini ve ömrünün geri kalanını her babayiğit kitap başında harcayamaz yani."
Ben her isi herkes yapar demiyorum zaten. Her isin, kendine gore zorluklari var, diyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Penthesilea said:

riglous amerika'dan falan bahsediyorsun heralde, orada bile karsiligini almak icin baya beklemen gerekiyor, ama turkiye'de doktorluk gercekten eziyet
ne egitiminin ne emeginin karsiligini aliyorsun
Almiyorsan niye yapiyorsun? Demekki aliniyor ki yapiliyor.

"Karsilik" demek illaki para demek degil; mesleki tatmin de var bu isin icinde, ego tatmini de var, var da var.
Sosyal ağlarda paylaş

Khelben said:

nedir bu doktorlarla alıp veremediğin çok merak ettim. Kendi yazdığın mesajları okumuyorsun sanırım tekrar yoksa bazı kısımların ne kadar mantıksız geldiğini sende anlardın. Bi vukuatın olmuş ama doktorlarla belli yani.

Yok, olmadi. Tartismanin konusu ben degilim, doktorlar. Oraya odaklan; beni tanimiyorsun bile.
Sosyal ağlarda paylaş

riglous said:

ben de sana diyorum ki "tabii ki her işin kendine göre zorlukları vardır" hatta şunu da kabul ediyorum "bazı meslekler birer açıdan doktorluktan zor olabilir" ancak tüm açılardan kıyaslarsan ondan zor olamaz. Buna eğitimi falan da kat ömür boyu kitap okumayı hayatını harcamayı da kat. Tabii ki tıbbın basit istisna dalları olabilir ama o dallara gelmek de dünyanın en zor sınavı olduğu iddia edilen TUS'tan geçiyor Kİ bu sadece bir örnek, olay TUS'tan da ibaret değil yani. Bu doğru mu bilemem ama Türkiye'nin en zor sınavı olduğu ve insanların onun zorluğu yerine yurtdışına çıkmayı tercih ettikleri gibi gerçekler var. Öyle istisna örnek olarak bilgisayar operasyon ekibininin bikaç gece uyumaması ve bilgisayarı zamanında tamir etmemesinden bahsedersen ben de sana o kadar istisna olmayan cerrahi bakış açısını anlatayım: Adamlar hayatları boyunca her an gelebilecek telefonlara hazır olmak zorundalar. Tanınmış profesörlerden bazıları işe yetişebilmek için hastaneye 2 dk mesafedeki iğrenç semtlerde oturuyor. Bu para için olamaz değil mi? Buna idealler ve insani duygular da gerekiyor, para için kimse gençliğini ve hayatını satmaz. Ayrıca o operasyon ekibi işini zamanında yapmasa milyonda bilmemkaç ihtimalle uçak muçak düşebilir tamam ama o cerrah işini zamanında yapamazsa hasta kesin gider veya daha da bozulur. Ayrıca böyle bir şey olduğu an doktorun başı hukuken derde girer. İşin ucunda her zaman istisnasız insan hayatı var yani, makina değil olay. Ayrıca dediğim gibi verdiğin örnek çok istisna. Diğer mesleklerde işin ucunda insan hayatı yok, işin doğru yapılamaması sonucu insan hayatı dolaylı yoldan istisna olarak etkilenebilir maksimum. İşin amacı insan hayatı değil yani, ayrıca bu istisnalar o mesleklerin aynı zorlukta olduğu anlamına gelmez.

Sana ameliyat örneğini vermemin sebebi de yapılan işin zorluğu hakkında genel bilgi kazanman amacıyla değil. İşin niteliği ve öneminin sebeplerini detaylı olarak yaşayarak anlaman amacıylaydı. Bekçilikte ya da polislikte böyle bir detay yok. İş belli yani. İlla o meslekleri anlamak için o işi yapmak gerekmiyor, ancak doktorların ölümle yaşam arasındaki çizgide sana gençliğini hayatını feda etmesi de yazı diliyle anlaşılabilecek bir olay değil. Görmeden istediğin kadar "bilgisayar teknik ekibi de uçak kurtarıyor, bekçilik zor" diyebilirsin yani.. :)
Sosyal ağlarda paylaş

Doktora gorun bi sen; istisna degil diyorum, bilmedigin sey hakkinda bana istisna diye ahkam kesiyosun.

Senin anlaman icin yapman gerekiyor; cunku anlamak istemiyosun. Farkinda degilsin. Bilmedigin sey hakkinda yorum yapiyosun, daha tartismaya gerek yok ki. O kadar zorsa senin icin doktorluk, olma, olursan da adini sanini ver sana gelmiyim, bu kadar mizmiz doktorum olsun istemem.
Sosyal ağlarda paylaş

-007- said:

ben de sana diyorum ki "tabii ki her işin kendine göre zorlukları vardır" hatta şunu da kabul ediyorum "bazı meslekler birer açıdan doktorluktan zor olabilir" ancak tüm açılardan kıyaslarsan ondan zor olamaz. Buna eğitimi falan da kat ömür boyu kitap okumayı hayatını harcamayı da kat. Tabii ki tıbbın basit istisna dalları olabilir ama o dallara gelmek de dünyanın en zor sınavı olduğu iddia edilen TUS'tan geçiyor Kİ bu sadece bir örnek, olay TUS'tan da ibaret değil yani. Bu doğru mu bilemem ama Türkiye'nin en zor sınavı olduğu ve insanların onun zorluğu yerine yurtdışına çıkmayı tercih ettikleri gibi gerçekler var.

İstisna olmadığını varsayalım. Bekçiliğin ne olduğunu bilmen için bekçi olmana gerek yok.
Sosyal ağlarda paylaş

Eğitimine sınavlarına çalışma koşullarına Türkiye koşullarına parasına hayat boyu ağır eğitim gerektirmesine hayatından fedakarlık yapmanı gerektirmesine ölüm tehlikesi altında mecburi hizmet yapmana bakarak diyorum. Bu sadece bir kısmı. Özel durumlar istisnalar olarak değil, her zaman işini doğru yapmazsan katil konumuna düşebiliyorsun cabası olarak. Başka mesleklerde bunların tümü yok. Diğer mesleklerde hatanı telafi etme şansın var özel durumlar haricinde. Ama tıpta bu yok. Tatmin olmadıysan devam edebilirim?

Hayatın boyunca ceset gördün mü çok merak ediyorum mesela. Ben gördüm ve içindeki görünce tansiyonunun düşeceği detayları ezberlemek zorunda kaldım. Devam etmemi ister misin? Bunun karşılığında içindeki dokularının mekanizmalarını ezberlemeye hayatımı harcadığım ilkokul mezunu bi adam gelip bana cahilce laf edecek. Bu başka mesleklerde yok.
Sosyal ağlarda paylaş

"her zaman"la "dusebiliyorsun" ayni cumlede kullanilmaz. Ya "her zaman dusersin" ya da "zaman zaman dusebiliyorsun".

Et abi. Ceset gordum bu arada, bir tane de degil...

Sana zor gelen bazi seyler, baska insanlara zor gelmeyebilir. Buradan ben sunu ogreniyorum, doktorluk sana gore, senin capinda, yapilacak en zor is. Zaten senden daha fazlasini beklemek hataydi. Eminim baska insanlarin zorlanarak yaptigi ama senin kolay yaptigin seyler vardir; ancak soz konusu doktorluk olunca sen fazla zorlaniyosun. Bence kendine alternatif bir seyler ara.

Sana yardimci olmasi acisindan, bi kagit alip baska mesleklerde olup da doktorlukta olmayan zorluklari bir yazar misin? Merak ediyorum.

Alasi var su anlattigin ceset olayinin bilgisayarda ama anlatsam anlamazsin. Ya da sana zor gelmez. Bana da senin anlattiklarin zor gelmiyo, kapis? Her meslegin farkli bireyler uzerinde farkli zorluklari var. Ama bu doktorlugu herkes icin en zor meslek yapmiyor; senin icin belki oyledir, ki bunda senin baska insanlarin ne yaptigini bilmemenin de etkisi buyuk, ama herkes icin degil cunku sana zor gelenler baskalarina o kadar da zor gelmez.
Sosyal ağlarda paylaş

riglous said:

"her zaman"la "dusebiliyorsun" ayni cumlede kullanilmaz. Ya "her zaman dusersin" ya da "zaman zaman dusebiliyorsun".

Et abi. Ceset gordum bu arada, bir tane de degil...

Sana zor gelen bazi seyler, baska insanlara zor gelmeyebilir. Buradan ben sunu ogreniyorum, doktorluk sana gore, senin capinda, yapilacak en zor is. Zaten senden daha fazlasini beklemek hataydi. Eminim baska insanlarin zorlanarak yaptigi ama senin kolay yaptigin seyler vardir; ancak soz konusu doktorluk olunca sen fazla zorlaniyosun. Bence kendine alternatif bir seyler ara.

-ebilmek orda "olasılık" anlamı katmıyor, yeterlilik anlamı katıyor. "Her zaman öyle olabilir" demek istiyorum.

Burda anlatılmak istenenler kişisel boyutta değil, örnek üzerinden ana düşünceyi anlamaya bak. "Tıp zor" lafının sebepleri var, bu sebepleri bilmeden diğer meslekler daha zor muhabbeti yapmak saçmalamaktan başka bir şey değil. Burda bir takım şeyler "bana zor geliyor" da demiyorum, aksine beni hiç zorlanmıyor. Ancak gelip "doktorların hep biz mağdur oluyoruz edebiyatı yapması gereksiz" dersen de birileri sana uzun dersler verir kusura bakma. Bilmeden ahkam kesmişsin yani, gereksiz olmuş.

Ayrıca meseledeki ana düşünceyi anlamayıp eksik türkçe bilgisiyle bold kısımda konuyu kişisele kaydırman da terbiyesizce olmuş biraz. Konu burda ne benim ne de sensin. Kişi konuşmaktansa düşünce konuşmayı tercih ederim.

Sırf cebapsız kalmasın diye sonradan eklediğin konuyla alakası olmayan kısma da cevap vereyim: Tabii ki çeşitli meslek dalları harkese farklı derecede kolay/zor gelebilir. Zaten o yüzden sayısal sözel gibi alanlar var ancak bazı meslek dalları da vardır ki herkes bunların diğer mesleklere göre zor olduğunu bilir. Öyle bazılarına kolay bazılarına zor muhabbeti geçerli olmaz. Öyle her mesleğin zor yanları vardır her meslek eşit derecede zordur ayağı yapmak bariz saçmalamaktır yani. Tıp da böyle herkese zor gelen (kimilerine daha zor kimilerine daha az zor) mesleklerden biri. Ancak evet hafif bir dal değil ve zorluğu eğitimle sınırlı değil. Fiziksel zorluğu da var.

Neyse sonuç olarak bir takım olayları yaşamadan ne kadar anlatsam da başına gelmedikçe anlamazsın. O yüzden anlamanı beklemiyorum ve seni ikna etmeye çalışmıyorum. Sadece bir takım meslek dalları hakkında laf etmeden önce bazı meslek dalları hakkında detaylı bilgi sahibi olmak lazım, bilmeden sallamamak lazım.
Sosyal ağlarda paylaş

Iyi de hangisini demek istiyosun? "her zaman işini doğru yapmazsan katil konumuna düşüyorsun cabası olarak" mi, yoksa "işini doğru yapmazsan katil konumuna düşebiliyorsun cabası olarak" mi? Ikisi arasinda anlam farki baya var ve tartismayi etkilen bir nokta. Heleki her zaman'i bold yazman ilk ihtimali, son soylediginse ikinci ihtimali isaret ederken.

Ben diger meslekler daha zor hicbir zaman demedim. Olay gayet de goreceli bir konu oldugu icin bireysel boyuttan oteye gitmeni ben senden beklemiyorum. Ustelik sahip oldugun tecrubeye dayanarak, zaten senin genel konusmaman gerekir. Doktorlarin hep biz magdur oluyoruz edebiyati yapmatigini soyledigimi hatirlamiyorum. Ben daha cok doktorlarin aglamalarinin gereksiz oldugunu soyledim. Nedenlerini de su noktaya kadar yeterince acikladigimi dusunuyorum. Eger anlatamamissam, sen benim kusuruma bakma. Ahkam kesmek benimkisi degil. Her meslegin, her zorlugunu biliyormus gibi senin ve bilimum diger doktorlarin ahkam kesmesi benim derdim, ki her doktor bunu yapmiyor. 10 kisiden 4'u falan oyle. Bazilari okulda o dersi ektiginden pek iyi ogrenemiyor heralde.
Sosyal ağlarda paylaş

İşte bilgi sahibi olmadan dışardan bakıp sallamak yerine o genel kanılara uymak daha sağlıklı olabiliyor bazen.

riglous said:

Iyi de hangisini demek istiyosun? "her zaman işini doğru yapmazsan katil konumuna düşüyorsun cabası olarak" mi, yoksa "işini doğru yapmazsan katil konumuna düşebiliyorsun cabası olarak" mi? Ikisi arasinda anlam farki baya var ve tartismayi etkilen bir nokta. Heleki her zaman'i bold yazman ilk ihtimali, son soylediginse ikinci ihtimali isaret ederken.

Ben diger meslekler daha zor hicbir zaman demedim. Olay gayet de goreceli bir konu oldugu icin bireysel boyuttan oteye gitmeni ben senden beklemiyorum. Ustelik sahip oldugun tecrubeye dayanarak, zaten senin genel konusmaman gerekir. Doktorlarin hep biz magdur oluyoruz edebiyati yapmatigini soyledigimi hatirlamiyorum. Ben daha cok doktorlarin aglamalarinin gereksiz oldugunu soyledim. Nedenlerini de su noktaya kadar yeterince acikladigimi dusunuyorum. Eger anlatamamissam, sen benim kusuruma bakma. Ahkam kesmek benimkisi degil. Her meslegin, her zorlugunu biliyormus gibi senin ve bilimum diger doktorlarin ahkam kesmesi benim derdim, ki her doktor bunu yapmiyor. 10 kisiden 4'u falan oyle. Bazilari okulda o dersi ektiginden pek iyi ogrenemiyor heralde.

Denmek istenen şu: Bu ihtimal (=-ebilmek) her zaman başına gelme riski taşıyor. Bazı durumlarda geçerli bir risk değil yani. Her zaman için geçerli bir durum.

Bir takım mesleki zorluklar bazı noktalarda görecelilikten çıkıp objektif noktaya gelebiliyor. Herkes için zor meslekler var yani.

İkinci olarak "senin deneyimin" falan demişsin de neye dayanarak iddialı konuşabiliyorsun benim 40 yaşında doktor olmadığım ne malum? Nette karşındaki kişiyi tanıyamazsın yani.

Bir takım zorlukları ispatlamak için "her mesleğin her koşulundaki her zorluğu" bilmeye gerek yok. Bazı meslekler çok yüzeyseldir görevi bellidir vs ancak bazı mesleklerde işler öyle dışardan görüldüğü ya da bilindiği kadar bast değildir. En basitinden o 1 saatlik muayenedeki bilgi yoğunluğunu hasta bilmez ve dışardan gördüğü 2 el hareketi hakkında basit düşünür. Tıp zorluğu ve kutsallığı hakkında karşılaştırma yapabilmek için ya da "doktorların ağlamaları gereksiz" muhabbeti yapmak için de az çok o mesleğin detayları hakkında bilgi sahibi olmadan konuşmamak gerekiyor. Yoksa dışardan bakan cahil gözle saçmalamaktan öte geçmez.

Ancak bekçilik öyle değildir mesela. Gayet yüzeyselce bilebilirsin zorluklarını teorik ve günlük hayatla ilgili empati gerektirmez.

Ayıca gelip burda "doktorların ağlaması gereksiz, her meslek zor" diye bilmeden laf edersen gelip sana bilmediğin örnekleri mesajlar boyu sıralarım anlaman için, bu da "10 kişiden 4 ünün dersleri ektiği için ahkam kesmesi" değildir. Bu da ayrı bir türkçe meselesi.
Sosyal ağlarda paylaş

"Ancak bekçilik öyle değildir mesela. Gayet yüzeyselce bilebilirsin zorluklarını teorik ve günlük hayatla ilgili empati gerektirmez." E sen bilmiyosun mesela, napicaz?

"Bir takım mesleki zorluklar bazı noktalarda görecelilikten çıkıp objektif noktaya gelebiliyor. Herkes için zor meslekler var yani. "
Heh. Sunu dersin. Ama "doktorluk en zorudur" diyemezsin.

"İkinci olarak "senin deneyimin" falan demişsin de neye dayanarak iddialı konuşabiliyorsun benim 40 yaşında doktor olmadığım ne malum? Nette karşındaki kişiyi tanıyamazsın yani. "
Sen benim doktor olup olmadigimi biliyor musun ki?
Sosyal ağlarda paylaş

işte doktorun mağduriyetlerini bilmeden "herkes çalışıyor herkesin işi zor" demek eksikçe bi bakış açısı. Öyle yüzeysel düz mantık karşılaştırmalar yeterli değil yani.

riglous said:

"Ancak bekçilik öyle değildir mesela. Gayet yüzeyselce bilebilirsin zorluklarını teorik ve günlük hayatla ilgili empati gerektirmez." E sen bilmiyosun mesela, napicaz?

"Bir takım mesleki zorluklar bazı noktalarda görecelilikten çıkıp objektif noktaya gelebiliyor. Herkes için zor meslekler var yani. "
Heh. Sunu dersin. Ama "doktorluk en zorudur" diyemezsin.

"İkinci olarak "senin deneyimin" falan demişsin de neye dayanarak iddialı konuşabiliyorsun benim 40 yaşında doktor olmadığım ne malum? Nette karşındaki kişiyi tanıyamazsın yani. "
Sen benim doktor olup olmadigimi biliyor musun ki?

Benim öyle bir iddiam yok. Deneyimin az diye gönderme yaparak iddialı konuşan sensin. Benim mesajlarım senin doktor olup olmamanı temel almıyor. Mesajlarından çıkardığım sonuç günlük doktor yaşamı hakkında bilgin olmadığı için senin doktor olmadığın yönünde ancak sen benim mesajlarımdan deneyimim hakkında bir sonuç çıkaramazsın.

Doktorluğun "en zor" olup olmadığı ayrı bir tartışma konusu. Kişiden kişiye bakış açısından bakış açısına değişebilir ama en değerli meslek bu tartışılmaz sanırım. Ancak genel anlamda tüm bakış açılarıyla bakılırsa en zor olduğuna inanıyorum.

said:

bekçiliğin teorik kısmı yok denecek kadar azdır/yoktur hatta. Pratik bir meslek. O yüzden teorik empati gerektirmiyor dışardan bakarak izlenim elde edebilirsin. Tıp hakkında bilmeden yorum yapmansa saçmalamak olur.
Sosyal ağlarda paylaş

ben bugüne kadar testlerle birlikte oradaki doktorun yazdığı haricinde bana birşey söyleyen doktor görmedim.Testi yaptırıyorsun teste sonuç kısmında ne yazıyorsa testi göstermeye gittiğim doktorda aynısını söyledi senin heden hödö olmuş iyi güzel git hede hede al tamam da ben eczacıya gitsem raporun üstünü okuyup benim hedem hödö olmuş ilaç ver desem yine aynı şeyi vericek.

cerrahları vs bir kenara ayırırsak geri kalanlarının pek bir nanesi yok.Zaten oyüzden hergün gazetede 10 sene doktorluk yaptı kimse farketmedi vs diye bir haber çıkıyor.

öte yandan otopedist ürüloji bilmez ürolog beyin cerrahisi bilmez ama ben şirket nasıl birleştirilir onuda bilmek zorundayım hayvan rehni nasıl yapılır onuda bilmek zorundayım o benim konum değil deme gibi bir şansım yok benim beynimdeki gereksiz bilgilerden 5 tane doktor çıkar be
Sosyal ağlarda paylaş

senin bariz yaptigin yogun stres altinda bir hatadan amkina kirilirsa parasi neyse verir telafi edersin veya edebilirlir ama doktorun yogun stres altinda oldurdugu hastayi kimse hayata donduremez birde mesleginden olur hapihaneye kadar bile gidebilir

insan cani yerine konulamadigindan insan caninin emanet edildigi her meslek zordur itfaiye polis doktor asker vs vs

0 hata calismasi gereken gercekten hata yapinca telafisi olmuyan meslekler bunlar
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...