Antimodes52 Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 fıratram'ın tavsiyesi üzerine ekşi sözlük'te buldum koyuyorum: nazım hikmet'in atatürk için kullandığı bir tamlama. tamlamanın geçtiği şiir şudur: 28 kanuni sani -ta ata aa ta ta ha ta tta ta tarih sınıf-ların mücadelesidir 1921 kanunisani 28 karadeniz burjuvazi biz on beş kassap çengelinde sallanan on beş kesik baş yoldaş bunların sen isimlerini aklında tutma fakat 28 kanunisaniyi unutma! "siyah gece "beyaz kar "rüzgar "rüzgar". trabzondan bir motor açılıyor sa-hil-de-ka-la-ba-lık! motoru taşlıyorlar son perdeye başlıyorlar! burjuva kemal'in omuzuna binmiş kemal kumandanın kordonuna kumandan kahyanın cebine inmiş kahya adamlarının donuna uluyorlar hav... hav... hak... tü yoldaş unutma bunu burjuvazi ne zaman aldatsa bizi böyle haykırır: - hav...hav...hak...tü - gördün mü ikinci motörü? - içinde kim var? - arkalarından gidiyorlar. - ikinci motör birinciye yetişti - bordoları bitişti - motörler sarsılıyor - dalgalar sallıyor sallıyor dalgalar. - hayır iki motörde iki sınıf çarpışıyor - biz onlar! - biz silahsız onlar kamalı - tırnaklanmız - kavga son nefese kadar - kavga - dişlerimiz ellerini kemiriyor kamanın ucu giriyor - girdi... - yoldaşlar, ey! artık lüzum yok fazla söze: bakın göz göze - karadeniz on beş kere açtı göğsünü, on beş kere örtüldü. onbeşlerin hepsi bir komünist gibi öldü moskova 1923 bu adama da kemalizmi sosyalizmle harmanlıyor demeyin ya! İnsafınız mı yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
GEd Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Yazılış tarihi moskova 1923 Nazık Hikmet kaç yaşında bakıyoruz >>> 21 Nazim Hikmet hakkında bir kaç biyografi okursan içinden geçtiği siyasi düşünceleri ve gelişimi görebilirsin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Antimodes52 Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Evet 21 yaşındaydı. Sonra hapse tıktılar, 15 senesi de orada geçti. Hapisten çıktığında ne yaptı? Komünist Rusya'ya gitti. Vatandaşlıktan atıldı. Tüm şiirleri yasaklandı. Rusya'da madalya aldı. Ölene kadar orada kaldı. Ölene kadar hep komünistti. TKP üyesiydi. Hiç bir zaman Kemalist olduğunu, hiç bir zaman milliyetçi olduğunu söylemedi. Hangi şiirinde milliyetçiliği övüyor bu adam? Neresi Kemalist, lütfen gösterin bana yahu. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
GEd Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Ben kemalistliği ile ilgili bir şeyden bahsetmedim, senin verdiğin örneğin yetersizliğinden bahsettim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Antimodes52 Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Oturup burada Nazım Hikmet hakkında seminer vermemi mi istiyorsun? Bir iddiada bulundum ve bir şiiriyle bunu örnekledim. Üstüne de hayatının gidişatını özetledim sana. Aksini iddia ediyorsan, buyur örneklerle göster. Bak bu yüzden Kemalist'ti, bu yüzden milliyetçiydi de. Neyse dediğim gibi TKP'yi de pek tutmam, Nazım Hikmet de, saygı duymakla beraber, pek bana hitap eden bir şair değildir. Ama yani, ben bütün hayatımı bir amaç uğruna adasam, o amaç uğruna çabalarken beni hapsetseler, sonra ülkemden sürseler, ben öldükten sonra da beni hapseden, beni süren düşünce uğruna ismimi kullanarak kendini entellektüel zanneden bazı kişiler eylem yapsalar, çok kızardım. Tarihe ismini yazdırmış nice milliyetçi şairler, yazarlar, sanatçılar var. Onları kullansınlar. Bu tür bir sindirme, sırf Nazım Hikmet'e değil, herhangi birine yapılabilecek en büyük kötülük. Düşünsenize bugün siz Kemalist'siniz, bunun için çabalayıp bir şeyler yapıyorsunuz, seneler sonra birileri laflarınızı alıp tam tersi yönde bunları kullanıyor bir meşruiyet tabanı sağlamak için. Savunmuş olduğunuz fikirler ne olursa olsun, korkunç bir şey bu. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
GEd Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Antimodes52 said: Oturup burada Nazım Hikmet hakkında seminer vermemi mi istiyorsun? Bir iddiada bulundum ve bir şiiriyle bunu örnekledim. Üstüne de hayatının gidişatını özetledim sana. Aksini iddia ediyorsan, buyur örneklerle göster. Bak bu yüzden Kemalist'ti, bu yüzden milliyetçiydi de. Algıda sorun mu var ? Ben kemalisttir veya değildir diye bir şey demedim, senin verdiğin örnek kemalist olmadığını göstermez diyorum. Kemalist olduğunu kim söylüyorsa o göstersin sana istediğin şeyleri, onun örneğide yetersiz kalırsa onada fikrimizi belirtiriz. Benim tek söylediğim Nazım Hikmet biyografisine bakıldığına,ilk ve son şiirlerini kıyasladığında , ilerleyen yaşlarında gençlik zamanlarında yazdıklarından çok farklı şeyler anlattığıdır , bu nedenle 21 yaşında yazdığı bir şiir ile böyledir diyemezsin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
firatram Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Milliyetçi tabandan insanların nazım hikmeti anması kadar abez bir şey olamaz. Burjuva kemal diye bir şiir var ortada ve buna rağmen Nazım Hikmet kemalistmiş, Atatürk'ü severmiş gibi gösteriliyor. Ayrıca çok gariptirki berlin duvarı yıkılıp, kapitalizm doğu almanyaya gireceği sırada, insanlar duvarı yıkarken nazım hikmetin dizelerini bir ağızdan söylüyorlarmış. Eğer ki kemalistler nazım hikmeti anacaklarsa bunu onun siyaset ideolojisini benimsemeden, sadece eserleriyle yapmalılar. Çünki iyi bir şair gerçektende. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Antimodes52 Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Üslubu değişmiştir, elbette ki değişecektir. Ancak siyasi tutumu 21 yaşındayken de aynı yöndeydi, öldüğü zaman da. Bunu değiştiren bir durum yoksa da, durup dururken "Nazım bu şiiri yazdığında 21 yaşındaydı" diyip, sanki söylediğim şeyi çürütmüş gibi bir söyleme bürünmenin alemi yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Buyse Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 nazım hikmet kemalist düşünceye sahip olsa yurtdışına gitmez (yani sürgün olarak gönderilmez yurtdışına gitmeye mecbur bırakılmaz) hatta sürgün olarak yaşamasına gerek bile kalmazdı. Adam gibi sosyalist-komünist bir adamı sağa sola yamamaya gerek yok bence. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Antimodes52 Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Buyse said: nazım hikmet kemalist düşünceye sahip olsa yurtdışına gitmez (yani sürgün olarak gönderilmez) hatta sürgün olarak yaşamasına gerek bile kalmazdı. Adam gibi sosyalist-komünist bir adamı sağa sola yamamaya gerek yok bence. Bundan ibaret söylemek istediğim zaten. Beni kızdıran da, Fazıl Say ve Genco Erkal gibi sanatçıların tam da bunu yapması. Yani bu adam komünist. Bunda tartışılacak bir şey yok. Kemalizm adına bir eyleme giderken bu adamı alet etmeyin buna. Yani bu uğurda öne çıkarılabilecek bir sürü milliyetçi, Kemalist sanatçılar oldu, çok büyük sanatçılardı da. Ama yani bir sanatçıyı uğruna savaştığı, uğruna yazdığı şeye bu kadar ters düşen bir şey için kullanmak bence ona tecavüz etmekten, saygınlığını yerden yere vurmaktan farklı değildir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
GwindonSurion Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Nazım Hikmet'in bir düşüncesi üzerine yürüyüş yapacaklarını mı söylemişler? Nazım Hikmet tartışması farklı bi konudan açıldı nereye getirdiniz? Yürüyüşün onunla ne alakası var? said: Sormak lazım "Taraf" gazetesine; Ömrünü Nazım Hikmet'e,Brecht'e,Gogol'e,Becket'a adamış ,geçen sezon Madımak katliamını konu alan belgesel dram "Sivas93"ü yüzbinlerce insana seyrettirmiş, ve şu anda Tiyatrosunda " Karl Marx'ın dönüşü" oyununu sahneye koyan bir Genco Erkal sağcı mıdır? sadece bu söylenmiş bu da taraf gazetesinin yaptığı bir habere karşılık söylenmiş Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 yav biz ne güzel oturmuş ergenekon sanatçılarına verip veriştiriyorduk sen nerden çıktın Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Antimodes52 Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Kemalizm ve milliyetçilik uğruna hazırladığı eylemin çağrı metninde bu sanatçıların isimlerini kullanarak bir meşruiyet tabanı yaratmaya çalışıyor. Üstüne üstlük bu sanatçıların isimlerini kullanırken sanatlarına atıfta bulunmuyor, politik kimliklerinin kendi kimliklerine benzerliklerine atıfta bulunarak doğrudan başlattıkları politik hareketi desteklemeye çalışıyorlar. Daha ne kadar açık olabilir? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 antimodes said: Kemalizm ve milliyetçilik uğruna hazırladığı eylemin çağrı metninde bu sanatçıların isimlerini kullanarak bir meşruiyet tabanı yaratmaya çalışıyor geldiğimiz son nokta. Kemalizm ve milliyetçilik çok kötü şeylerdir, suçtur, bunlar meşru felan değildir, anca işte bazı sanatçılar kullanılarak felan meşruiyet tabanı yaratılabilir. üstelik bu iki kelime yazının hiçbir yerinde yer almıyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquila Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 ters anlamissin sen orayi, sanatcilarin isimlerini kullaniyo demis adam. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
GEd Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Fazıl Say'ın yazdığı metin ile Genco Erkal suçlu oldu hehehe Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
odiflame Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 fazıl sayı neden aramadılar ki oysa basbaya ergenekoncu, hem milliyetçi hemde atatürkçü.gayrimeşru fikirleri var önlem alınmalı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 aquila said: ters anlamissin sen orayi, sanatcilarin isimlerini kullaniyo demis adam. neyi yanlış anlamışım yav meşru olmayan bişeye meşruiyet kazandırmak için bu sanatçıların isimlerini kullanıyor demiş işte adam baya baya Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquila Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 kemalizm ve milliyetcilik mesru degildir demiyo ama, eylem degil diyo. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquatik Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 N. Hikmet yaşıyor olsaydı, Türkiye'nin şu haline bakıp, ne biçim şiirler döktürürdü. Kesinlikle muhaliflerden olurdu. Herhangi bir tarafı tutması gerekseydi, AKP politikalarını, Fethullah ve Amerika yandaşlarını destekleyenlere değil, (Atatürk'ü eleştirse bile), Atatürkçü görüş ve düşünceleri destekleyenlere daha yakın olurdu kaçınılmaz bir şekilde. Ülkesini seven, onurlu bir insandı çünkü. Şu anki Türkiye gerçekleri karşısında bir seçim yapması gerkseydi; malum partiye karşı, nitelikleri her ne olursa olsun (beğeniriz, beğenmeyiz), karanlığa gidişata dur demeye çalışan aktif gurpların yanında yer alacağı kesindi. Özündeki devrimci ve vatansever ruh bunu gerektirirdi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Buyse Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 nazım hikmet yaşasa chp'ye oy verirdi de dediniz ya. konu bitmiştir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquila Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 ataturk yasasaydi galatasarayli olurdu. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
GEd Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Buyse said: nazım hikmet yaşasa chp'ye oy verirdi de dediniz ya. konu bitmiştir. Kim nerde demiş? Kaç kişi demiş de, dediniz oluyor? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
kermit Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 ne alaka Beşiktaşlıydı doğuştan hemde. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Antimodes52 Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 18, 2009 aquila söylemeye çalıştığımı doğru anlamış. Başından beri söylüyorum gerçi de, tekrar söyleyeyim: Derdim, Kemalist bir çatı altında bir eylem hareketi başlatılması değil. Derdim, bu fikirlerle tamamen ters düşen bir grup sanatçının, sanki bu politik hareketin altyapısına örnek gösterilebilecek kişilermiş gibi Fazıl Say tarafından sunulması. Önceki postlarıma bakarsan kaç kere "Kemalist, milliyetçi şairleri de var bu ülkenin, gayet iyi de şairler, onları kullansalar dert yok" diye. Tek sorun, bütün hayatı boyunca tam tersi bir uğurda çabalamış, bunun için yazmış bir şairi alıp, "Biz hayatımız boyunca bu adamı takip ettik" diyen 3-5 kişinin, onun tüm çabasına rağmen, onu o hareketin bir parçası, o hareketin altyapısındaki bir kişiymiş gibi göstermesi durumu. Kanıyla canıyla komünizm için uğraşmış, bu uğurda 15 sene hapishanede yatıp üstüne sürgün yemiş bir adamı milliyetçilik tabanlı siyasi bir harekete alet ederseniz, o adamın cesedine tecavüz etseniz daha iyi. Milliyetçilik ve Kemalizm tü kaka şeyler olduğundan değil, adamın hayat çabasına saygısızlıktan, onu zorla olmadığı bir kalıp içinde sunduğunuzdan. Yoksa yine önceki postlarda söylediğimi de tekrar edeyim, ne Nazım Hikmet (saygı duymamla beraber) bana hitap eden bir şair, ne de TKP hiç bir şekilde içinde bulunmak isteyeceğim siyasi bir hareket. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar