Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

ÖSS 2009 paylaşım topici

synorin

Öne çıkan mesajlar

o biyoloji sorusu benim denemede çıktı. soru tam olarak şöyle:

I. Nükleotitleri birbirine bağlanan şeker-fosfat bağlarının kuruluş biçimi
II. Pürin ve pirimidin bazlarının toplam sayısı
III. Azotlu bazlar arasındaki hidrojen bağlarının kuruluş biçimi
IV. Her nükleotit çeşidinden içerilen miktar

Aynı türün farklı bireylerinde DNA'nın yukarıdaki özelliklerinden hangileri farklı olabilir?

ben yalnız 4 dedim, cevap 2-4 müş. üreme hücresi de doğruluyo cevabı, tüm hücrelerdeki toplamını alınca da doğruluyo cevabı. ama sanmıyorum ya össde böyle soru gelmez =P
Sosyal ağlarda paylaş

Queen said:

Demin Ülke TV'ye Erdal Demirkıran mı ne o adam çıktı. Yerim Seni ÖSS, Ben Dünyanın En Akıllı İnsanıyım kitaplarının yazarı. Toronto Üniversitesi'nde 2002 yılında yapılan bi çalışmaya göre haşlanmış patates zekayı %34 artırıyormuş 3 saat boyunca. Ben yiycem bakalım işe yarıcak mı.

O ne abi int. buff mı çakıyo :D
Sosyal ağlarda paylaş

synorin said:

Kitlendim bir soruda ya

R den R ye bire bir ve örten f(x)=y fonksiyonu

f in tersinde 1 i soruyo

nasıl çözecez anlamadım

oha hiçbişey yapamadım, şu fonksiyonlarda 1ebir örten olunca napıyoduk falan bitürlü hatırlayamıcam. tersini alırken solüst/sağalt eksilisi olarak yer değiştirip sağüst/solalt aynen yer mi değiştiriyoduk napıyoduk?

"bak şimdi
fonksiyonu tanımlı yapcaksın
altta paydayı sıfır yapan değer olmıcak
sonra tersini alcaksın
tekrar tanımlı yapacaksın
ordan a nin değer aralığı yada değeri çıkıcak
terisnde 1 i koy"

dedi arkadaş, ama tam bilemedi :D burdan bi deneyip bana da anlatsanıza :D
Sosyal ağlarda paylaş

synorin said:

SodomVsGomore said:

synorin cevap nedir acep ?

(3-a)/(4-3a) gibi bişi buldum kolpaladım biraz galiba

cevap a'ya bağlı değil

-3

f'(1)=x se,
f(x)=1

mantığıyla yola çıkarsak ve R>R tanımlı olduğu için payda 0 olamayacağından paydada x değişkeni olmamalı.

3x=2ax den a=1,5

denklemde yerine koyarsak,

(0,5x+3)/1,5 olur.

bunu 1 e eşitlersek çünkü f'1 soruluyor.

1,5 = 0,5x + 3
-1,5 = 0,5x
x = -3 gelir.

bu tam çözüm yöntemi olmayabilir, ben böyle çözüyorum formül yazmayı sevmediğimden dolayı. genelde fonksiyon tersi sorularında tek bilinmesi gereken
f(x)=y
f'(y)=x oluyor.

Bu arada sanırım sende sınava giriyorsun, başarılar ;)

Ayrıca

Sosyal ağlarda paylaş

Drall said:

o biyoloji sorusu benim denemede çıktı. soru tam olarak şöyle:

I. Nükleotitleri birbirine bağlanan şeker-fosfat bağlarının kuruluş biçimi
II. Pürin ve pirimidin bazlarının toplam sayısı
III. Azotlu bazlar arasındaki hidrojen bağlarının kuruluş biçimi
IV. Her nükleotit çeşidinden içerilen miktar

Aynı türün farklı bireylerinde DNA'nın yukarıdaki özelliklerinden hangileri farklı olabilir?

ben yalnız 4 dedim, cevap 2-4 müş. üreme hücresi de doğruluyo cevabı, tüm hücrelerdeki toplamını alınca da doğruluyo cevabı. ama sanmıyorum ya össde böyle soru gelmez =P

Y kromozumunda X'den daha küçük ve daha az nüklotit var onu düşündürtmek istemiş bence.
Sosyal ağlarda paylaş

x kromozomu y kromozomu olayı değil ki o

nükleotid sayısı ve dizilişi farklıdır her bireyde, aynı olsa aynı birey olurlar, aynı tür içinde olmaları fark etmez, sonuçta her insan aynı değil mesela, tür aynı ama karakter farklı

Bağlar aynıdır, nükleotidler arası hidrojen bağı, 2li ya da 3lü olabilir, türü hidrojen bağı ama, zayıf hidrojen bağı.

Şeker-Fosfat bağı da fosfodiester bağı olması lazım, o da aynıdır ki
Sosyal ağlarda paylaş

SodomVsGomore said:

Queen eyvallah belki senin dediğinde bi cevaptır da diğeri de yanlış değil.

4 adam var eğer kızlar yan yana oturamayacaksa 2 kızın arasında kesin olarak 1 erkek bulunacak. Yani bu olay sabit başka türlü istenilen olmuyor. Geriye kalan da işte kendi aralarında sıralanmaları 4!3!

Abi soru şöyle olsun o zaman: 5 erkek 3 kız olsun. Senin dediğine göre cevabın 5!.3!=720 olması lazım ama ben çözersem 4!.P(5,3)=4!.5.4.3=1440 çıkıyor. Bakış açısı farkı değil bence şans olmuş o.
Sosyal ağlarda paylaş

SeaGle said:

x kromozomu y kromozomu olayı değil ki o

nükleotid sayısı ve dizilişi farklıdır her bireyde, aynı olsa aynı birey olurlar, aynı tür içinde olmaları fark etmez, sonuçta her insan aynı değil mesela, tür aynı ama karakter farklı

Bağlar aynıdır, nükleotidler arası hidrojen bağı, 2li ya da 3lü olabilir, türü hidrojen bağı ama, zayıf hidrojen bağı.

Şeker-Fosfat bağı da fosfodiester bağı olması lazım, o da aynıdır ki

Niye o olay olmasın ki pürin dediğin A ve C primidin dediğin de G, T ve U.

Mesela iki tane insan olsun. Tamamen farklı yapıları:

ATTAAAAC 7 tane A, 1 tane C var. 8 pürin. 7T 1G. 8 primidin.
TAATTTTG

GCCCCGGA 7 tane C, 1 tane A var. 8 pürin. 1T 7G. 8 primidin.
CGGGGCCT

İkisinde de 16, 16.

Zaten pürin/primidin oranı zaten 1'dir. Ayrıca pürinler daha büyük oluyor.

Bi de nüklotit sayıları farklı demişsin. Farklı olsa nasıl insanlar düzgün yavrular üreticek alel gen olmaz o zaman zaten bi tek X ve Y'de o farklılık.
Sosyal ağlarda paylaş

ayrıca bir gen için 100 nükleotid, bir gen için 20 nükleotid yeterli olabilir. Sayı farklı diye gen yapısında sorun çıkacak diye birşey yok. Zaten çeşitliliğin temelinde yatan 2 şey yok mu,
1. Nükleotid sayıları
2. Nükleotid dizilişleri

bu ikisi farklı olduğunda çeşitlilik oluyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Queen said:

SodomVsGomore said:

4 adam var eğer kızlar yan yana oturamayacaksa 2 kızın arasında kesin olarak 1 erkek bulunacak. Yani bu olay sabit başka türlü istenilen olmuyor. Geriye kalan da işte kendi aralarında sıralanmaları 4!3!

Abi soru şöyle olsun o zaman: 5 erkek 3 kız olsun. Senin dediğine göre cevabın 5!.3!=720 olması lazım ama ben çözersem 4!.P(5,3)=4!.5.4.3=1440 çıkıyor. Bakış açısı farkı değil bence şans olmuş o.

hayır 5 erkek 3 kızda 5!3! yapamazsın çünkü olay aynı değil. Eğer 5 erkek 4 kız, kızlar yanyana olmayacak şekilde hesaplansa 5!4! = senin dediğin olayla aynı hesap çıkar bi dene istersen çıkmazsa bir kez daha kafa yoracam bu işe.

Edit: Bu arada Khelben saolasın çok güzel anlatmışın çözümü.
Sosyal ağlarda paylaş

SodomVsGomore said:

Queen said:

SodomVsGomore said:

şöyle yaparsak sanırım hallolur, 6 kişinin masada yanyana oturma ihtimali, 5!. 2 kızın yanyana oturduğu durumları sayarsak, 4!.2!

2 kızın yanyana oturmadığı durum sorulduğu için;
5!-4!.2! = 120-48 = 72

5! = 6 kişinin yuvarlak masada oturma ihtimali
4!.2! = 2 kızı bir sayarsak toplam 5 kişi olur. 2 de kızların kendi aralarında yer değiştirmesi var.

kesin olarak 1 erkek değil, kızların arasında 2,3 erkek de olabilir. zaten yuvarlak olduğu için aralarında 1 erkek varsa aynı anda diğer taraftan baktığımızda aralarında 3 erkek olur.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...