Hergonan Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2009 A'da goruldugu gibi bir isik kaynagimiz var. Bu kaynagi bir kac derece dondurursek, direk B'ye mi geceriz? Yoksa, C'ye gecip, "yavas yavas" B'ye mi geceriz? (Resmi ben cizdim, ingilizce konusanlara da soracagim, azicik tembelim.) Edit: ohannes, yabanci ulkelerde kala kala turkcem nerdeyse sifirlanmis... neyse, bastan ogrenirim. Konuyla alakasi yok zaten. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Reflective Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2009 bence c gibi olur ama zamanı baya bi yavaşlatarak bunu görebiliriz Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2009 ben anlamadım ya o kırmızı planet dedıklerın ısık kaynagımı sımdı? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Hergonan Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2009 Yok, isik kaynagi solda "planet" uzaktaki bir gezegen Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sly-One Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2009 editliyorum, çünkü gezegen kelimesini görmedim orda. Işık kaynağı o kadar mesafe gidecek kadar güçlüyse C gibi olur. Öyle ya da böyle ulaşması zaman alır çünkü ve ulaştığı zamandan daha hızlı hedefini değiştirebildiğimiz her sürekli akışta C gibi olur zaten. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2009 Işık kaynağı nası bişe onu merak ettım sımdıde. Elektrikli birşeyse, iki parlama arasında çevirebiliyorsak kaynağımızı direk b ye geçebilir. Çok merak ettım bunu ben ya Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ginaly Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2009 Sly-One said: editliyorum, çünkü gezegen kelimesini görmedim orda. Işık kaynağı o kadar mesafe gidecek kadar güçlüyse C gibi olur. Öyle ya da böyle ulaşması zaman alır çünkü ve ulaştığı zamandan daha hızlı hedefini değiştirebildiğimiz her sürekli akışta C gibi olur zaten. cevap bu. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Hergonan Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2009 Anladim, ya A->C->B olacak, ya da A ile B arasinda "zaman boslugu" olacak ama sonucta yeni duruma isik hizi ve uzaklikla baglantili zaman gectikten sonra ulasilacak. gezegenler arasi iletisim icin kotu bir durum tabi :/ Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mirluin Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2009 gezegene geçelimde bi şimdi burda görünüyosa kendi şurdadır şuraya sıksak vurur diye hesaplaması kolay :p (bana bıragın (tu)) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
riglous Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2009 Uzayin dikdortgen prizma oldugunu, isigin dogrusal hareket ettigini ve kutle cekiminden etkilenmedigini varsayarsan B olur. Isik dogrusal hareket ediyordu, bunu lisede anlatmislardi ama aciklamak istemedikleri icin yalan mi soylemislerdi bilmiyorum. Yorum yapamam. Kutle cekiminden etkileniyorsa saginda solunda olan gezegenlerin cekimlerinden dolayi C olacaktir. Uzay dikdortgen prizma degilse aslinda hem B hem de C olabilir, bakis acina bagli. Ekvator'un uzerinde surekli duz giden bir gemi dusun. Ekvator'dan baktiginda B gibidir. Ama uzaydan baktiginda C gibi gozukur. Ayni sekilde uzay boslugunun da sekli semali belli degildir. Bu nedenle aslinda ileride gordugumuz nesneler belki mutlak pozisyon dusunuldugunde sagimizda (veya baska bir yerde) olabilir. (bkz. Riemann Surface) Ha tabi A ile C'nin acilarinin farkli olmasi gerek. Yoksa bu tek basina yetmiyor: Bir de many-to-one filtre olmasi lazim. Aslinda many-to-one filtre varsa Riemann'a kismina gerek yok, C'nin bir benzeri olabilir; duz giderken sanki bir yere carpip yansimis gibi tekrar ayni noktaya doner. Hatta su, mercek gorevi gorup bu isi yapabilir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2009 riglous said: Uzayin dikdortgen prizma oldugunu, isigin dogrusal hareket ettigini ve kutle cekiminden etkilenmedigini varsayarsan B olur. Yanlış (derken sana demiyorum tabi bu ihtimale diyorum). Işık bir manifold olarak tanımlayacağımız uzayda geodezikler üzerinden yani en kısa yoldan ilerleyecektir. fakat kütle çekiminin uzayı bükmesinden dolayı bu bizim bildiğimiz düz yol değil o manifolddaki en kısa yola tekabül eden düz yol olacaktır. Kısacası ışığın yolu kütle çekiminin uzayı bükmesinden etkilenir. hatta buyrun: "According to Einstein's General Relativity Theory,light will be affected in the same way matter is affected by gravity. This is because under this theory, we should think of gravity not in terms of vector like forces, but as a consequence of the "shape" of the universe. " Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2009 Ama tabi bu yazdığımın soru ile ilgisi yok eğer etrafta kütleler yoksa. Sensör falan demişsin küçük bir mekandan bahsettiğini var sayıyorum. Eğer teorik olarak öyle olur mu diyorsan ben de sly-one'ın verdiği cevabı vereceğim ama çok küçük bir mekanda bunu ölçmen bile mümkün olmayabilir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Hergonan Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2009 Bazi kisimlari yanlis anladiniz galiba, yercekimsel kuvvet falan degil de, baska bir seyden bahsediyorduk :P Simdi, soyle oluyor. Isik devamli olarak kaynaktan hedefe dogru ilerliyor (foton halinde). Fotonlar isik kaynagindan duz bir cizgi halinde hedefe dogru ilerliyor. Bu ilerleme isik hizinda oluyor. Eger kaynagin acisini degistirirsek, isik yine ayni hizda, yine duz bir cizgi icinde ilerler, ama aci degistigi icin hedef de degisecektir. O yuzden, bu yeni aciyi takip eden fotonlar, isik hizinda hedefe dogru ilerlemeye baslar. Bu aciyla ilerleyen fotonlarin hedefe ulasma suresi isik hizi / uzaklik, tabi ki. Soyle bisi: http://img139.imageshack.us/img139/6730/animooted.gif (eger goremiyorsaniz, resmi acip, ctrl-f5 yapin ki yenilensin) Tabi, yercekimi isigi cok az da olsa etkileyebilir, ama benim sormaya calistigim sey, biraz once anladigim seydi :P Biraz dusundukten sonra mantikli gelmeye basladi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2009 biliyorum kütlelerle ilgisi olmadığını zaten ama sözü geçmiş belirteyim dedim Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Hergonan Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 4, 2009 Ben edit yaparken cevap vermissin :P Bahsettigin konuyu ancak anlayabildim hehe Ok o zaman, konu cozuldu galiba Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar