Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bedelli askerliği kaybettik, kısa dönem de kalkıyor

elaidi

Öne çıkan mesajlar

Bak mantığın güzel ama eksik. Bahsettiğin kadar iyimser bi durumda değiliz biz ne kadar hukuken haklı da olsak savunma da yapsak ordumuz güçsüzse caydırıcı değilse sayısı fazla değilse Yunanistan var sürekli kıllık olsun diye adalarda silahlanma yapıyor Ermenistan var siyasi hukuksuzluklar dayatıyor. Sen ne kadar haklı olsan da hukuksuzlukları siyasi çıkarlar için hukuk diye dayatarak seni masa başında siyasi oyunlarla haksız ilan edip işgal edebilirler: Şekil 1-a Osmanlı'nın yıkılışı. O yüzden öyle iyimser bi tabloda değiliz ve gayet tehlikeli saldırgan sınırlarımız var. Bu yüzden teknolojimiz de dünya lideri olmadığı için Çin gibi yüksek sayıdan başka çaremiz yok.

cihant said:

kendin belirtmişsin zaten o süper gücün işi komşularımızla,bize etkisi terör baglamında olur ancak o da profesyonellerce halledilir.bize onların yıkıcı etkisi ekonomik olur.yanımızda 11 yıl ırakla iran savaştı o savaş bile bize sıçramadıysa bugünkü durumda öyle çok büyük bi kaos olacagını sanmıyorum.

bombalama işinde sayıyla nasıl bi mantık kurdun anlayamadım.asker sayısı fazla olunca bombalar resist mi edilio?

ordunun saglamlıgı da ancak ekipmanla olur,teknolojiyle olur.sen askerinin eline keleş verip daga sürerken millet o işi robotlarla yapmaya başlıcak yakında

Yoo ben süper gücün işi sadece komşumuzla demedim. Sadece terörle etkileniriz de demedim. Coğrafya kötü yanımızda savaş var diyorum bizi de tehdit ediyor diyorum. Bu kadar rahat bakman yanlış yani seni beni aşan konular bunlar bırak da asker düşünsün.

Sayıyla da şöyle bi mantık var: Çine bak adamlarda teknoloji yok askeri sayıları fazla diye askeri anlamda süper güç kabul ediliyorlar sayıdan dolayı caydırıcılar. En büyük sebebi sayı yani. Sorunun cevabı evet.

Ayrıca Çin örneği de işin sadece teknolojiyle olduğu teorisini çürütüyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth said:
Türkiyenin askeri politikasını ele alırsak bir dünya savaşı çıkıp da bütün uluslararası politakaları ihlal eden bir devlet çıkmadıkça büyük bir savaşa sürüklenmeyiz. Türkiyede adam gibi uçak gemisi bile yok (uzun mesafeli) çünkü Türkiyenin askeri doktirini savunma üzerine. Herhangi bir terör eylemi yapan grubu da bilinmiyor. Dolayısıyla böyle bir ülkeye saldırmak için büyük bir kaos ortamı gerekiyor. Bu ortam yokken teknoloji ve bilime yüklenmeliyiz, yoksa böyle bir ortam meydana geldiğinde millet dünyanın öbür ucundan bize füze atarken biz ancak etten duvar yaparız. gerçekçi olalım biraz.

benim anlatmaya çalışıp da anlatamadıgım bu işte.

bizim elimizde ırak,iran gibi savaşıldıgında saldıranın masraflarını karşıliycak petrol,dogalgaz kaynaklarımız yok.haliyle deli gibi silahlanıp bu kadar asker beslenemey de gerek yok.bi jeopolitik önemimiz var o da çok büyük bi savaş çıkmadıkça saldırmaya degmez.
Sosyal ağlarda paylaş

İşte ben de diyorum ki o savaş çok rahat çıkabilir o konuda ayrılıyoruz.

ABD neden Türkiye'ye saldırmıyor neden müttefik? en büyük sebeplerinden biri dünyanın en güçlü ordularından birine sahip olmamız. Bunun da en büyük sebeplerinden biri sayı.

Bugün de bu sayının yetmediğini işin başındaki adam söylüyorsa paşa paşa kabul edicez çünkü ondan fazla bilmiyoruz.
Sosyal ağlarda paylaş

Abicim türkiyenin üç yanı denizlerle çevrili, eğer denizlerde her köşeyi tutacak gücümüz yoksa denizden misillerle bindirirler bize. Burda etten askeri güç nasıl korkutucu oluyor anlamadım. Türkiyenin askeri politikasında işgal olmadığı için bize nispeten uzakta olan bir ülkeye işgale gidecek donanımımızda yok muhtemelen. 1000km menzili olan füzeler var artık, üç yanı denizlerle çevrili olan bir ülke için çok korkunç şeyler bunlar.
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth said:
Abicim türkiyenin üç yanı denizlerle çevrili, eğer denizlerde her köşeyi tutacak gücümüz yoksa denizden misillerle bindirirler bize. Burda etten askeri güç nasıl korkutucu oluyor anlamadım. Türkiyenin askeri politikasında işgal olmadığı için bize nispeten uzakta olan bir ülkeye işgale gidecek donanımımızda yok muhtemelen. 1000km menzili olan füzeler var artık, üç yanı denizlerle çevrili olan bir ülke için çok korkunç şeyler bunlar.

İyi de o askeri güç tabii ki sahiller için geçerli değil. Sahiller istediği kadar uzun olsa da tehlikenin boyutu sınırın büyüklüğüyle falan alakalı değil gayet küçük sınır da tehlikeli olabilir bir işgal için, "üç yan denizlerle çevrili rahatız o zaman" gibi bi mantık yok. O kadar asker varsa sahillerde etten duvar örmek için değil yani.

Sayı fazlalılığı caydırıcılık getiriyor. Orduların güçleri kıyaslanırken asker sayılarına da bakılır. Ama tabii ki sayı tek başına yeterli değil.
Sosyal ağlarda paylaş

-007- said:
Yunanistan var sürekli kıllık olsun diye adalarda silahlanma yapıyor

Onların saldırıp saldırmama ihtimalini geçtim, yunanistan ve ermenistan o kadar ciddiye alacak bir düşman değil muhtemelen, yunanistanla kendi topraklarımızda baş etmek için muhtemelen bir milyon askere ihtiyacımız yok. Askeri uzman değilim o yüzden kesin bir şey söyleyemem ama yunanistan ve ermenistan bence azılı düşmanımız olsa bile "daha çok asker basmalıyız" deddirtirecek kadar güçlü değiller.

-007- said:
Şekil 1-a Osmanlı'nın yıkılışı. O yüzden öyle iyimser bi tabloda değiliz ve gayet tehlikeli saldırgan sınırlarımız var. Bu yüzden teknolojimiz de dünya lideri olmadığı için Çin gibi yüksek sayıdan başka çaremiz yok.

Osmanlının yıkıldığı çağda daha yeni yeni değişmekte olan savaş anlayışı ile bugünkini bir tutumuyorsun herhalde. Tek tek saymama da gerek yok sanırım osmanlının yıkılmasından bugüne kadar kurulan kuruluşları ve değişen savaş mentalitesini. O zaman bile gerçi teknolojiyi takip etmeyip asker basmak işe yaramıyordu, bunun kanıdı da Osmanlının kendisi zaten.
Çin'in politkasını takip etmiyorum ama onlar da teknolojiye endüstriye yatırım yapmıyorsa ve sadece asker basıyorsa, onları rusya bile kurtaramaz amerikadan.
Sosyal ağlarda paylaş

-007- said:
Yoo ben süper gücün işi sadece komşumuzla demedim. Sadece terörle etkileniriz de demedim. Coğrafya kötü yanımızda savaş var diyorum bizi de tehdit ediyor diyorum. Bu kadar rahat bakman yanlış yani seni beni aşan konular bunlar bırak da asker düşünsün.

Sayıyla da şöyle bi mantık var: Çine bak adamlarda teknoloji yok askeri sayıları fazla diye askeri anlamda süper güç kabul ediliyorlar sayıdan dolayı caydırıcılar. En büyük sebebi sayı yani. Sorunun cevabı evet.

Ayrıca Çin örneği de işin sadece teknolojiyle olduğu teorisini çürütüyor.

o yanımızdaki savaştan etkilenmemek ancak iyi politikayla, gelişmiş silahlarla, o silahları kullanıcak uzmanlarla olur.manavdan doktordan muhendisten devşirdigin askerden olmaz.

dünyada çin gibi ancak yanına hindistanı sayabilirsin.ülke olarak kendimize bunları mı model alalım yani?kaldı ki çin süper güç şööle aslan bööle kaplan dioruz da askeri bi olayını göremedik daha?
Sosyal ağlarda paylaş

-007- said:
Yoo Almanya'nın durumuyla hiç alakası yok. Devletin görevi adam doyurmaktır dersen adam doyuracak devletin olması için ülke gerekir derim sana. O ülke de ordu olmadan olmaz. Bak yanımızda yunanistan var, ırak var pkk var, iran var bi taraftan, üstümüzde süper güç var, ermenistan var. Bunlar varken adam doyurmaktan bahsetmen çok ilginç. İnsanlar işsizse ve bu suç artışına sebep oluyosa ordu sayısı gayet artmalı. Yoksa senin teorine göre o fabrikalar kurulana o ekonomi düzeltilene kadar 50 sene gerekiyor. İşin kötüsü doğuda nüfus artış hızı bu gelişim hızından daha fazla! Ne yapalım boş mu bırakalım insanları kapkaç yapsınlar işsizlikten terör örgütlerine bulaşsınlar. Asker sayısı tek başına bu tabloda bile artmalı. Ki ihtiyaç var.

hayır devletin görevi adam doyurmak değil, ama aldığı her kuruş vergi doğrudan halkın cebinden çıkıyor. orduya yatırılan her gereksiz kuruş nedeniyle ya başka sosyal hizmetlerden kesinti yapılıyor, ya da vergi arttırılıyor. aynı zamanda çalışma çağındaki işgücünü de hapsediyorsun.

saydığın ülkelerden iran hariç hiçbiri bizimle aşık atamaz, pkk da 50000 adamla bile dövülür. afganistan'da savaş sürüyor, kolaisyon güçlerinin 160k askeri filan vardı sadece orada. kışlalarda yatan kalkan asker kalabalığı savaşmıyor pkk ile.

nato denen bir olay var ayrıca, iran gibi, kuzey kore gibi tek başına dünyaya kafa tutan, rejim ihraç etmeye çalışan bir ülke de değiliz. "dört yanımız düşmanla çevrili" vergileri silaha yedirirken yandan otlanan bazı kesimlerin halka yutturduğu palavra, senin gibi kananlar da olmuş belli ki.

ayrıca işsizleri askere almakla suç oranı düşürme fikrin de cidden şahaneymiş, temel'in ampulü tutup alttan dursun'un sandalye çevirmesinden daha dahiyane.

said:
Ayrıca evet orduya gitmemiş paralar gayet devlette çarçur ediliyor. Mesele gemicikle sınırlı değil. Bu da hükümetin sorunu.

eğitim, sağlık, sosyal güvence filan hepsi çarçur zaten canım. vatandaş okumasın, hasta olmasın, askere yazılsın işi ne?
Sosyal ağlarda paylaş

-007- said:
"üç yan denizlerle çevrili rahatız o zaman" gibi bi mantık yok. O kadar asker varsa sahillerde etten duvar örmek için değil yani.

O kadar sahil varsa, biz bu ülkeyi korumak için gerekli teknolojiyi üretmezsek, o sahillerden yerle bir ederler ülkeyi. Amerikanın Rusyanın 1000km menzilli denizden karaya füzeleri var diyorum. Bir milyon askerle ne yapacaksın bu füzelere?

Aynı şey karadan karaya için de geçerli. Savaş mantığı değişiyor artık, savaş doktirini savunma üzerine kurulu bir ülkenin ordusu ülkesini bu tarz uzak menzilli saldırılara karşı koruyacak teknolojilere yatırım yapmalı. Bu da bağımlı alıcılık değil geliştiricilik bazında olmalı.
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth said:
Onların saldırıp saldırmama ihtimalini geçtim, yunanistan ve ermenistan o kadar ciddiye alacak bir düşman değil muhtemelen, yunanistanla kendi topraklarımızda baş etmek için muhtemelen bir milyon askere ihtiyacımız yok. Askeri uzman değilim o yüzden kesin bir şey söyleyemem ama yunanistan ve ermenistan bence azılı düşmanımız olsa bile "daha çok asker basmalıyız" deddirtirecek kadar güçlü değiller.

Osmanlının yıkıldığı çağda daha yeni yeni değişmekte olan savaş anlayışı ile bugünkini bir tutumuyorsun herhalde. Tek tek saymama da gerek yok sanırım osmanlının yıkılmasından bugüne kadar kurulan kuruluşları ve değişen savaş mentalitesini. O zaman bile gerçi teknolojiyi takip etmeyip asker basmak işe yaramıyordu, bunun kanıdı da Osmanlının kendisi zaten.
Çin'in politkasını takip etmiyorum ama onlar da teknolojiye endüstriye yatırım yapmıyorsa ve sadece asker basıyorsa, onları rusya bile kurtaramaz amerikadan.

Çin ekonomiye ağırlık veriyor sadece sayıyla kurtarmıyor. Ama sadece askeri açıdan bakarsan tek güçleri sayı.

Ayrıca her ne kadar askeri mentalite değişse de bugün de geçmişteki gibi siyasi oyunlar var bak amerika hukuksuzca işgal edebiliyor siyasi oyunlarla. Hukuka kalmıyor askeri meseleler masa başında haksız olabiliyorsun bunun çağla ve mentaliteyle alakası yok. Al en basitinden ermeni meselesi. Ermenistan doğu sınırını belirleyen Kars antlaşmasını tanımıyor ve sınırın yeniden belirlenmesini istiyor. Bunu caydırmanın ve engellemenin tek yolu da ordu. Siyaset yetmiyor çünkü.

Ayrıca yunanistan ve ermenistan beraber saldırsa da ciddiye alınmaz demek için de asker ya da bu konuda uzman olmak gerekiyor. İddialı fikir yürütmek hataya sebebiyet verir yani. bence de ikisi ciddiye alınmaz ama ordu askere ihtiyaç var diyorsa kabul etmemiz de onların hakkı. "Değil" diyecek kapasitede değiliz yani.
Sosyal ağlarda paylaş

-007- said:
her şeyin başı ordu demek halkın açlıktan ölmesini savunmak demek değil. bir şeyi de çarpıtmayın. Orduya akmayan devlet parası buzdolabı dağıtmakta kullanılıyor! Ordu o parayla bile halka daha çok hizmet ederdi.

Ayrıca tekrar söylüyorum ekonominin gelişmesi için gereken zaman orduda işsizliğin çözülmesi için gereken zamandan kat kat fazla. Bu nesil için çözüm değil mesela o ekonomi düzeltme fikri.

herşeyin başı ordu diyorsan, senin önerdiğin kadar yatırıyor işte kim jong-il. sadece %25'i gsmh'nin yani çok değil öyle. %50 yapmak lazım hatta, çünkü herşeyin başı ordu değil mi?

evet ordu buz taşırdı evlere, ordunun görevi halka hizmet çünkü değil mi? vatan savunmasını da itfaiyeciler yapar.

hakkaten ekonomiyi neden düzeltelim ki çok külfetli, sonraki nesil uğraşsın. onlar da sonraki nesle bırakır aynı kafayla ama olsun, gerek yok sağlam ekonomiye. kemerleri sıkıp orduya yatırırız gene.
Sosyal ağlarda paylaş

-007- said:
ABD neden Türkiye'ye saldırmıyor neden müttefik? en büyük sebeplerinden biri dünyanın en güçlü ordularından birine sahip olmamız. Bunun da en büyük sebeplerinden biri sayı.

arkadaşım amerika bize saldırsa zaten o sayının bi anlamı kalmaz.adamlarla kafa kafaya çarpışsak dayanabilirmiyiz sence?
veya amerika bize saldırınca ne kazanıcak?yukarda da belirttim ne petrol var ne dogalgaz.e her istedigini de zaten hukumetlere yaptırıyo.yaptıramadıgını devirio.adam nie boşuna masrafa girsin ki?
Sosyal ağlarda paylaş

Snefru said:
Sam biz it ve çakal sürüsüne dünya para kaptırıyoruz yolsuzluk anlamında onlar sana koymuyo ama ordunun hizmet için kullandığı para mı koyuyo?

birisi yasadışı bir olay ki engellemekle mükellef devletin asayiş kurumları, öbürü ise göstere göstere yasal olarak alınıyor. ihtiyaçtan fazlaysa elbette ki laf edeceğiz, bizim paramız sonuçta.

ve ordu hizmet etmez, sanırım en basit kavramlarda takılmışsınız.
Sosyal ağlarda paylaş

cihant said:
o yanımızdaki savaştan etkilenmemek ancak iyi politikayla, gelişmiş silahlarla, o silahları kullanıcak uzmanlarla olur.manavdan doktordan muhendisten devşirdigin askerden olmaz.

dünyada çin gibi ancak yanına hindistanı sayabilirsin.ülke olarak kendimize bunları mı model alalım yani?kaldı ki çin süper güç şööle aslan bööle kaplan dioruz da askeri bi olayını göremedik daha?

Çinin süper güç olduğunu görmek için illa askeri anlamda bir olayını mı görmen gerekiyor?

Ben Çin olalım demiyorum, mantığı anlatmak için örnek veriyorum. Sen de kabul ediyosun sonuçta güç belirlenirken sayının çok önemli bir kriter olduğunu.

O yanımızdaki savaş tehdidinden etkilenmemek için güçlü ordu lazım. O da sayıyla teknolojiyle ekonomiyle olur. Ve sayı burda caydırıcılık anlamında en önemli etkenlerden biri. Hiçbiri yeterli değil tek başında. Ama sayı olmadan da süper güç olmuyorsun diyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

-007- said:
Çinin süper güç olduğunu görmek için illa askeri anlamda bir olayını mı görmen gerekiyor?

Ben Çin olalım demiyorum, mantığı anlatmak için örnek veriyorum. Sen de kabul ediyosun sonuçta güç belirlenirken sayının çok önemli bir kriter olduğunu.

O yanımızdaki savaş tehdidinden etkilenmemek için güçlü ordu lazım. O da sayıyla teknolojiyle ekonomiyle olur. Ve sayı burda caydırıcılık anlamında en önemli etkenlerden biri. Hiçbiri yeterli değil tek başında. Ama sayı olmadan da süper güç olmuyorsun diyorum.

sana sayı önemli degil diyen yok zaten burda.anlatmaya çalıştığımız şey 700k askerle yapılan şeyin 200-300k askerle de yapılabilecegi ve daha da başarılı olunabilecegi ve cebimizde de daha fazla para kalabilecegi.tamam hiçbirimiz burda askeri uzman degiliz ama kör de degiliz dünyayı da görüyoruz
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...