Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kafası çalışanlara beyin cimnastiği

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Sly-One said:

bi önceki sayfada çizdiğin çizgiler var ya.
onda bombanın düştüğü noktadan itibaren düşün,
sağ üste giden vektör 340
üstte yere paralel giden ise 160 ve bu bir üçgen.
diğer kenar da hipotenüsten 300 çıkar. bunlar aslında hız*zaman olarak düşünürsek(uçak ve ses sabit hız) mesafe ile doğru orantılıdır. yani 300+340 lık kenarlar 45 saniye sürüyor. buna göre 300 lük kenar için 21 saniye kalır, 340 lık için 24. 21 saniyede de 1/2.a.t^2 den bomba 2224 metre düşebilir.

ek : bi varsayımımda hata olabilir ondan siz de çözün diyorum

Burada nerde hata yaptığımı kalınca gösterdim. doğrusu,
300 çıkan vektör, ses hızının uçağa yetiştiği sürede 300m/s de dikeyde gidersek alacağımız yol anlamına geliyor.

yani düşme zamanı t ise

(45-t)*300=5*t^2 yapmamız gerekiyor.
buradan t = 30, mesafe de yine 4500 çıkar.
şimdi oldu.
Mesaj tarihi:
razzRaziel said:
Arma said:
Ama ses uçağa gidene kadar uçak havada ilerliyor. O noolacak?

hangi ses? ses bomba yere değdiğinde ve dolayısıyla uçakla aynı hizada olmayı bıraktığı anda çıkar(yol almaya başlar)

Uçakla aynı hizzada yere değiyor. Ama ses çıkınca uçağa ulaşana kadar uçak ilerliyor. Sesi dümdüz yukarıdan duyuyomuş gibi düşünüyorsunuz. Yere düştüğü hizzada duymaz daha ileride duyar.
http://img83.imageshack.us/img83/913/uak.png
Bomba b de yere değince uçak a da. Ama uçak bombanın sesini kesişim noktasında duyuyor.
Off ya ben anlatamadım demek istediğimi :(.
Mesaj tarihi:
Arma said:
razzRaziel said:
Arma said:
Ama ses uçağa gidene kadar uçak havada ilerliyor. O noolacak?

hangi ses? ses bomba yere değdiğinde ve dolayısıyla uçakla aynı hizada olmayı bıraktığı anda çıkar(yol almaya başlar)

Uçakla aynı hizzada yere değiyor. Ama ses çıkınca uçağa ulaşana kadar uçak ilerliyor. Sesi dümdüz yukarıdan duyuyomuş gibi düşünüyorsunuz. Yere düştüğü hizzada duymaz daha ileride duyar.
http://img83.imageshack.us/img83/913/uak.png
Bomba b de yere değince uçak a da. Ama uçak bombanın sesini kesişim noktasında duyuyor.
Off ya ben anlatamadım demek istediğimi :(.

abi senin olay bir elmanın hep yarısını yersek hiç bitmez gibi bir şey senin kafanda, ama daha hızlı giden bir şey daha yavaş gidene ulaşır bunun nesi karmaşık anlamadım. bence yanlış düşünüyorsun. bomba düştüğü anda patlıyor, hiç vakit kaybetmeden yani bu durumda sürtünme de yoksa uçak ile aynı hizada olurlar demektir ses yayılmaya başladığı anda.
Mesaj tarihi:
gökyüzüne doğru bağırdığında bekleyip sesinin geri sana geldiğini tekrar duyduğunu düşünebiliyor musun ? mümkün müdür ? yani sesin kütlesi var kabul etsek bi de yer çekimi ile aşağı inmesi lazım.
Mesaj tarihi:
Arma said:
Abi sorum şu. Ses yukarı çıkarken yerçekimi yokmuş gibi davranabiliyor muyuz? Bu tamamsa herşey tamam.

ses yukarı titreşim halinde çıkar tek bir parçacığın yukarı çıkması değil parçacıkların bir birine vurmasıdır. bu bağlamda yer çekiminin bir etkisi olmadığını kabul etmek makul.
Mesaj tarihi:
Sly-One said:
yer çekimi sesi çekmez
ses dediğin şeyin kütlesi yok titreşim sadece.

Tamam şimdi oldu olay. 5. sayfada sormuştum yav keşke önce söyleseydin :]
Mesaj tarihi:
Sly-One said:
aslında ses hızı aynı değil havanın yoğunluyla değişir de sürtünmeyi ihmal ederken onu hesaplamak baya gereksiz

İşte ben orda sürtündeme değilde acaba yerçekiminin bir etkisi var mı diye düşünüyodum. Yokmuş. Çok rahatladım.
Mesaj tarihi:
Arma said:
B de ve uçak pilotunun sesi duyduğu yerde ses hızı 340 aynı mı?

ortamın özelliği değişmedikçe aynı. yerden yukarı çıkarken havanın yoğunluğu değişir ama gerçekten bunun hıza bir etkisi olacak kadar mı değişir bilmiyorum (kaç kmydi lan dünyanın hava katmanları). yine de ÇOK İSTİYORSAN sesin hızını kordinatlara bağlı bir değer olarak alıp hesap yapabilirsin ama biraz annen ağlar.
Mesaj tarihi:
Sanki delinin biri taş atmış kuyuya pozisyonu olmuş. =D

Şaka bir yana matematikte ne cevherler varmış yahu Patide.

Tabii mantık sahibi, fizikten anlayan insanlarda insanlarda. Bende bombanın dik ineceğini düşünmüştüm.
  • Yeni Oluştur...