Sly-One Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 ben neyi yanlış yaptığımı buldum düzelticem şimdi
Sly-One Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 Sly-One said: bi önceki sayfada çizdiğin çizgiler var ya. onda bombanın düştüğü noktadan itibaren düşün, sağ üste giden vektör 340 üstte yere paralel giden ise 160 ve bu bir üçgen. diğer kenar da hipotenüsten 300 çıkar. bunlar aslında hız*zaman olarak düşünürsek(uçak ve ses sabit hız) mesafe ile doğru orantılıdır. yani 300+340 lık kenarlar 45 saniye sürüyor. buna göre 300 lük kenar için 21 saniye kalır, 340 lık için 24. 21 saniyede de 1/2.a.t^2 den bomba 2224 metre düşebilir. ek : bi varsayımımda hata olabilir ondan siz de çözün diyorum Burada nerde hata yaptığımı kalınca gösterdim. doğrusu, 300 çıkan vektör, ses hızının uçağa yetiştiği sürede 300m/s de dikeyde gidersek alacağımız yol anlamına geliyor. yani düşme zamanı t ise (45-t)*300=5*t^2 yapmamız gerekiyor. buradan t = 30, mesafe de yine 4500 çıkar. şimdi oldu.
zarekd Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 Arma said: Ama ses uçağa gidene kadar uçak havada ilerliyor. O noolacak? e bi zahmet onu da hesapladık.
Arma Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 razzRaziel said: Arma said: Ama ses uçağa gidene kadar uçak havada ilerliyor. O noolacak? hangi ses? ses bomba yere değdiğinde ve dolayısıyla uçakla aynı hizada olmayı bıraktığı anda çıkar(yol almaya başlar) Uçakla aynı hizzada yere değiyor. Ama ses çıkınca uçağa ulaşana kadar uçak ilerliyor. Sesi dümdüz yukarıdan duyuyomuş gibi düşünüyorsunuz. Yere düştüğü hizzada duymaz daha ileride duyar. http://img83.imageshack.us/img83/913/uak.png Bomba b de yere değince uçak a da. Ama uçak bombanın sesini kesişim noktasında duyuyor. Off ya ben anlatamadım demek istediğimi :(.
Sly-One Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 anlattın da, zarek de ben de öyle hesapladık C de kesişiyor gibi yani sağ üst köşe.
Ardeth Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 beyler bu olay gerçek utkunun teyzesi görmüş
Arma Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 Zheld ben ters bakmışım senin şekline pardon. O şekilde 340.t diyorsunuz ya uzunluğa ben ona itiraz ediyorum işte.
zarekd Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 Arma said: razzRaziel said: Arma said: Ama ses uçağa gidene kadar uçak havada ilerliyor. O noolacak? hangi ses? ses bomba yere değdiğinde ve dolayısıyla uçakla aynı hizada olmayı bıraktığı anda çıkar(yol almaya başlar) Uçakla aynı hizzada yere değiyor. Ama ses çıkınca uçağa ulaşana kadar uçak ilerliyor. Sesi dümdüz yukarıdan duyuyomuş gibi düşünüyorsunuz. Yere düştüğü hizzada duymaz daha ileride duyar. http://img83.imageshack.us/img83/913/uak.png Bomba b de yere değince uçak a da. Ama uçak bombanın sesini kesişim noktasında duyuyor. Off ya ben anlatamadım demek istediğimi :(. abi senin olay bir elmanın hep yarısını yersek hiç bitmez gibi bir şey senin kafanda, ama daha hızlı giden bir şey daha yavaş gidene ulaşır bunun nesi karmaşık anlamadım. bence yanlış düşünüyorsun. bomba düştüğü anda patlıyor, hiç vakit kaybetmeden yani bu durumda sürtünme de yoksa uçak ile aynı hizada olurlar demektir ses yayılmaya başladığı anda.
Arma Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 Abi sorum şu. Ses yukarı çıkarken yerçekimi yokmuş gibi davranabiliyor muyuz? Bu tamamsa herşey tamam.
zarekd Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 gökyüzüne doğru bağırdığında bekleyip sesinin geri sana geldiğini tekrar duyduğunu düşünebiliyor musun ? mümkün müdür ? yani sesin kütlesi var kabul etsek bi de yer çekimi ile aşağı inmesi lazım.
Sly-One Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 yer çekimi sesi çekmez ses dediğin şeyin kütlesi yok titreşim sadece.
Ardeth Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 Arma said: Abi sorum şu. Ses yukarı çıkarken yerçekimi yokmuş gibi davranabiliyor muyuz? Bu tamamsa herşey tamam. ses yukarı titreşim halinde çıkar tek bir parçacığın yukarı çıkması değil parçacıkların bir birine vurmasıdır. bu bağlamda yer çekiminin bir etkisi olmadığını kabul etmek makul.
Arma Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 B de ve uçak pilotunun sesi duyduğu yerde ses hızı 340 aynı mı?
Sly-One Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 konuşuyorken mesela aslında ağzına yüzüne titriyorum sina nın
Sly-One Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 aslında ses hızı aynı değil havanın yoğunluyla değişir de sürtünmeyi ihmal ederken onu hesaplamak baya gereksiz
Arma Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 Sly-One said: yer çekimi sesi çekmez ses dediğin şeyin kütlesi yok titreşim sadece. Tamam şimdi oldu olay. 5. sayfada sormuştum yav keşke önce söyleseydin :]
Arma Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 Sly-One said: aslında ses hızı aynı değil havanın yoğunluyla değişir de sürtünmeyi ihmal ederken onu hesaplamak baya gereksiz İşte ben orda sürtündeme değilde acaba yerçekiminin bir etkisi var mı diye düşünüyodum. Yokmuş. Çok rahatladım.
Ardeth Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 Arma said: B de ve uçak pilotunun sesi duyduğu yerde ses hızı 340 aynı mı? ortamın özelliği değişmedikçe aynı. yerden yukarı çıkarken havanın yoğunluğu değişir ama gerçekten bunun hıza bir etkisi olacak kadar mı değişir bilmiyorum (kaç kmydi lan dünyanın hava katmanları). yine de ÇOK İSTİYORSAN sesin hızını kordinatlara bağlı bir değer olarak alıp hesap yapabilirsin ama biraz annen ağlar.
Arma Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 Yok ben daha fazla almayım. Saçma sapan şeyler düşünmeye başlıyorum sonra. Yatayım ben.
Apis Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 Sanki delinin biri taş atmış kuyuya pozisyonu olmuş. =D Şaka bir yana matematikte ne cevherler varmış yahu Patide. Tabii mantık sahibi, fizikten anlayan insanlarda insanlarda. Bende bombanın dik ineceğini düşünmüştüm.
aquila Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 bombayi birakiyolar mi, yoksa atiyolar mi?
fede Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 bomba ne bombası? nüklere bombaysa farklı olur esmer bombaysa daha farklı şeyler olabilir
aquila Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 27, 2009 esmer olsa atmazlar, ses daha yakindan gelir kutur kutur.
Öne çıkan mesajlar