Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kafası çalışanlara beyin cimnastiği

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
hahah. öss sistemi değişince kafa çalıştıran soruları çözmeyi bırak çözümü anlayan bile çıkmamaya başladı.

çözüm gayet doğru, şekilde yanlışlık yok, düz düştüğüne dair değil zaten o şekil.
Mesaj tarihi:
Sly-One said:
Arma said:
@sly-one
Bu çözüme kafam basmadım benim :(.

bi önceki sayfada çizdiğin çizgiler var ya.
onda bombanın düştüğü noktadan itibaren düşün,
sağ üste giden vektör 340
üstte yere paralel giden ise 160 ve bu bir üçgen.
diğer kenar da hipotenüsten 300 çıkar. bunlar aslında hız*zaman olarak düşünürsek(uçak ve ses sabit hız) mesafe ile doğru orantılıdır. yani 300+340 lık kenarlar 45 saniye sürüyor. buna göre 300 lük kenar için 21 saniye kalır, 340 lık için 24. 21 saniyede de 1/2.a.t^2 den bomba 2224 metre düşebilir.

ek : bi varsayımımda hata olabilir ondan siz de çözün diyorum

Son basamağın için. 300 lük kısımda serbest düşme var. Diğerinde ise yerçekimine karşı yukarı doğru çapraz ses hızı var. Oluyo mu öyle? Kafam karıştı üff :(
Mesaj tarihi:
zarekd said:

çözüm gayet doğru, şekilde yanlışlık yok, düz düştüğüne dair değil zaten o şekil.

adam gibi anlat ozaman bi tane dik üçgen var orda sadece
deşifre mi etcez bi de yazılanı sdf
Mesaj tarihi:
Ardeth said:

Ama bence dikkat edilmesi gereken noktalar, hava sürtünmesinden bahsetmediği için, bomba uçaktan atıldığı zaman uçakla aynı yatay hızda olacağından yere düştüğünde yine uçakla aynı hizzada olur diye kabul etmek durumundayız.
Mesaj tarihi:
Arma said:
Ama ses uçağa gidene kadar uçak havada ilerliyor. O noolacak?

hangi ses? ses bomba yere değdiğinde ve dolayısıyla uçakla aynı hizada olmayı bıraktığı anda çıkar(yol almaya başlar)
Mesaj tarihi:
nakerebanarimasen said:
işte çözüm bu

Abi bende böyle düşündüm ama ses yukarı çıkarken sanki dümdüz çıkıyormuş gibi hesaplamışsın. O kısım doğru mu?
Ses kütlesi var mı? Ses yukarı çıkarken yerçekiminden etkilenir mi?
Benim devreler hafif yanıyor sanırım.
Mesaj tarihi:
Arma said:
Fly said:
dikkenar üçgen yok muydu ya

Dik üçgen var abi. Dikkenar üçgen yok.

ha pardon sfsgs

http://i191.photobucket.com/albums/z59/Felacet/dalga.jpg

şimdi uçak bombayı bırakıyor, bomba 10m/s^2 ile iniyor.
öte yandan 160m/s ile de yatayda ilerliyor.

formül mormül hatırlamıyorum 2 yıldır fizik mizik ilgilenmediğim için, t=ta anında mantıken 5ta^2 olması lazım (10ta x ta / 2) dikeydeki mesafenin.

bundan sonra dalga yayılmaya başlıyor, uçak da gidiyor tabi o sırada, sabit kalsaydı 22.5 snden 5x(22.5)^2 der giderdik.

dalgayı zamana bağlı değişen çaptaki bir daire olarak düşünürseniz de 45. saniyede uçağın üstünde olacağı bir çapa erişiyor. (daire o son karedeki)

buradan da dik üçgen çıkıyor bize -paralel iki doğru olduğu için uçağın rotası ve yer-, pisagordan da çıkıyor ikinci dereceden tek bilinmeyenli bir denklem, oradan da çıkıyor işte.
Mesaj tarihi:
Sly-One said:
bu son çözüme göre direk hipotenüs yapınca 4500 m çıktı
demin niye böyle bulamadım onu anlamadım hala ama adsf

son çözüm ile ilk çözümün mantıken bi farkı yok. ikisine göre de aynı sonuçlara ulaşırsın. benim çözümde gereksiz diye sağdaki üçgeni almadım.
  • Yeni Oluştur...