Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Rehber - Unutulmuş Linux yönetici şifrelerini değiştirme

GERGE

Öne çıkan mesajlar

• Genel Yönetici
Kolay, aşağıdakileri uygulayın.

Grub esnasında ESC ile Grub menüsünü açın ve sorunlu Linux dağıtımınızın bulunduğu satırda e'ye basın.

Çıkan düzenleme sayfasında en sora şunu ekleyin:

init=/bin/bash

b tuşu ile boot işlemine devam edin.

Aşağıdaki komutu yazın, sizden yeni yönetici şifresini isteyecek:

passwd

Eğer hata alırsanız şu komutu girin ve tekrar deneyin:

mount -no remount,rw /

Bu kadar. Unutmayın, bilgisayarını içinde bulunduğu oda kadar güvenli.
Sosyal ağlarda paylaş

Bu konudaki bir kac tecrubemi paylasayim;

Ubuntu kullaniyorsaniz resque mode secmeniz yeterli. Sonrasinda sifrenizi passwd komutu ile degistirebilirsiniz. ( Yani ubuntu kullaniyorsaniz bilgisayariniza fiziksel erisimi engellemenizde fayda var).

Bir digeri ise KVM gibi usb bir cihaz kullandiginizda bilgisayarin /bin/bash ya da /bin/sh init'leri ile acilmama durumu. Kitlenip kaliyor nedense.

GERGE'in bahsettigi yontemin isinize yaramadigi istisnai durumlarda herhangi bir sekilde diskinize erisip /etc/shadow dosyanizi duzenleyerek de durumu kurtarmaniz mumkun.
Sosyal ağlarda paylaş

Eğer bunu bir çözüm değil problem olarak görürsek kısa zamanlı olarak durumu kontrol altına almanın en basit yolu gruba şifre koymaktır.Bu sayede grub dayken "e" işlev dışı kalacaktır.Bunu dışında .bashrc ilede uğraşarak bir takım -bu konuyla ilgili- önlemler almak mümkün.

Ha bide girişe şifre koyun(hem biosa giriş için hemde bios a erişirkenki kısıma).biostan sisteminizi hdd den boot edecek öncelikte ayarlayın bu sayede herhangi bir dış medya ile boot mümkün olmayacaktır.(öyle değil mi¿)

Tüm bunları yaptıktan sonra bilgisayarınızı uzun bir süre yalnız bırakmadığınız sürece açılış sürecinden kaynaklanabilecek açıkların kullanılması ile sistemin ele geçirilmesi oldukça zorlaşacaktır.(hala gözden kaçan şeyler olabilir tabi)

Kasaya fiziksel erişim gerçekleştiği sürece verilere erişilio.Bitlocker(yada şifreli bir dosya sistemi) tarzı bir program olmadığı sürece hdd sökülüp başka bir bilgisayarda sisteme ait herşey görülebilir erişilebilinir ...

kısacası çalışıyo kırılır.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Ret Hat'i hayatımda hiç kullanmadım ki...

Diski daha detaylı mount etmeye çalış. Mesela: mount -o remount,rw -t ext3 /dev/sda2

Ya da

Kernel satırının sonuna init'li komut yerine sadece yerine single yaz ya da 1. Dosya sistemini mount et. Şifre komutunu gir.

/etc/shadow ile de yapabilirsin ama her dağıtımda olmaz o, Ubuntu'da yok mesela.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Baktım işte bugün yoktu.

edit: lol aptalım, user consoledan bakmışım, simdi yine baktım, güzelce duruyor. nereye gitti diyordum ben de bu.

edit: sıkıldım Kubuntu'dan da Fedora 11 beta kurarım bir ara. Arch'dan suse'ye bakayım diye ayrılalı iki ay oldu, bir sürü dağıtım değiştirdim. Yok abi, Arch gibisi yok. Neyse artık, böyle dağıtım dağıtım gezmek eğlenceli oluyor, Arch kursam bir yıl değiştirmem yine.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...