Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Seviyorum ki

Asteroth

Öne çıkan mesajlar

ki seviyorum ki deki gibi kullanılmaz +1.. saatlerdir açıklamaya uğraşıyorlarmış daha da ne anlatayım sdf.

ali eve geldi mi ki? (soru cümlesinde pek bi şükela durdu)
ali eve gelmeden sen eve git ki yemeği hazırlayacak vaktin olsun (niye böyle bi cümle kurdum bilmiyorum ama bence burda da güzel çünkü cümleyi amaç açısından bağlıyor falan)

-kapuska'nı bitireceksin!
-ama ben kapuska sevmiyorum ki! (burda da negatif olduğu için güzel güzel ki mizi kullanabiliriz.)

ben aliyi çok seviyorum ki dediğimiz zaman o ki orda olmaz. çünkü ki öyle kullanılmaz ki (bakın negatif oldu yine oldu) aliyi çok sevdiğimiz örneğe dönersek de aliyi çok seviyorsun ki napıyorsun? diye sorarlar adama dolayısıyla orta yolu bulmak adına aliyi çok seviyorum ki dedikten sonra ... koyup ali o hususta haklı ki ben de ona hak veriyorum örneğinde olduğu gibi imkanımız varsa da cümlemizi mümkün mertebe tamamlayarak bitirmemiz gerekir.
Sosyal ağlarda paylaş

ki
bağlaç Farsça ki

1 . Anlam bakımından birbirleriyle ilgili cümleleri birbirine bağlayan bir söz:
"Uzun değneklerine dayanmış çobanlar iddia ederler ki memba sularının her biri bir ayrı derde devadır."- R. H. Karay.
2 . Özneyi, tümleci güçlendirerek cümlenin temel bölümüne bağlayan bir söz:
"Siz ki beni tanırsınız, niçin böyle düşünüyorsunuz?"- .
3 . "Öyle, o kadar, o denli" vb.nden sonra, kullanıldığı cümleye güç katan bir söz.
4 . İkinci cümledeki yargının birincideki hareketin yapılışı sırasında görülerek şaşıldığını bildiren bir söz:
"Kapağı kaldırmış ki sandık bomboş. Bir de ağzıma aldım ki şeker gibi tadı var."- .
5 . İki cümlede anlatılan durumların uyuşmazlığını bildiren bir söz:
"Ama o bir şey yapmamıştı ki onun hiç kabahati yoktu."- O. C. Kaygılı.
6 . Yakınma, kınama vb. duygular anlatmak için bir cümlenin sonuna getirilen bir söz:
"O beni sevmez ki! Sana güvenilmez ki!"- .
7 . Bir soru cümlesinin sonuna getirildiğinde şüphe veya endişe anlatan bir söz:
"Acaba gelmez mi ki? Bunu bana bırakırlar mı ki? Acaba ceza verirler mi ki?"- .
8 . Bazı kelimelerin sonuna bir ek gibi eklenerek birtakım zarflar, yeni edatlar oluşturan bir söz: Belki, çünkü, hâlbuki, mademki, sanki gibi.

kaynak: Türk Dil Kurumu
Sosyal ağlarda paylaş

Estel_Anorien said:
ali eve geldi mi ki? (soru cümlesinde pek bi şükela durdu)
ali eve gelmeden sen eve git ki yemeği hazırlayacak vaktin olsun (niye böyle bi cümle kurdum bilmiyorum ama bence burda da güzel çünkü cümleyi amaç açısından bağlıyor falan)

-kapuska'nı bitireceksin!
-ama ben kapuska sevmiyorum ki! (burda da negatif olduğu için güzel güzel ki mizi kullanabiliriz.)

ben aliyi çok seviyorum ki dediğimiz zaman o ki orda olmaz. çünkü ki öyle kullanılmaz ki (bakın negatif oldu yine oldu) aliyi çok sevdiğimiz örneğe dönersek de aliyi çok seviyorsun ki napıyorsun? diye sorarlar adama dolayısıyla orta yolu bulmak adına aliyi çok seviyorum ki dedikten sonra ... koyup ali o hususta haklı ki ben de ona hak veriyorum örneğinde olduğu gibi imkanımız varsa da cümlemizi mümkün mertebe tamamlayarak bitirmemiz gerekir.

Diğer iki örnekte soruya cevap verilirken kullanılıyor da, "Olmaz" denilirken niye tek başına cümle içinde kullanılıyor bu -ki?

Mesela;

- Ya Ali'yi biraz olsun sevsen böyle yapmazsın!
+ Ben Ali'yi seviyorum ki

örneğinde "Yanlışın var, ben Ali'yi aslında seviyorum da, sebeplerini sana açıklamak da istemiyorum pek" anlamı vardır mesela.

Konuşma dilinde yaygın olarak kullanılır, ses tonlaması ve vurgu da bu kullanımı kolaylaştırır. Yazı dilinde böyle bir şans olmadığından yanlış olduğunu düşünüyor olabilirsiniz ama maalesef haksızsınız. Sadece Türkçe daha o kadar gelişemedi o kadar.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...