Nagg Mesaj tarihi: Nisan 3, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 3, 2009 Herkese selamlar paticikler :) Geçen sene ilk defa ÖSS sınavına girdim ve babamın ısrarla özel yaz göndericem özel üniversiteye demesiyle bende gaza gelip özel üniversite tercihi yaptım. Fakat bu kriz dolayısıyla ve babamın işlerinin rayında gitmemesi yüzünden bu sene ne yazıkki üniversiteye gidemedim. Üstüne üstlük tercih yaptım ve yaptığım tercihlerden İstanbul Beykent Üniversitesi Uluslararası Ticaret bölümünü çok çok istediğim bölümdü ve yaptığım 8 tercih de Uluslararası Ticaret bölümüydü. Geçen sene kayıt hakkı kazandım fakat kayıt yaptıramadım maddi nedenlerden dolayı. Bu sene malum herkesin de bildiği gibi diploma puanımın yarısı düşücek. Yani normalde 70 gelen diploma puanım bu sene 35 gelecek. (70*0.8) Kendi kendime düşünüyorum bu sene kastırmamın bi mantığı yok. Neden? Çünkü zaten bana gelecek olan 35 puan. Düşünün ben ham puan olarak 280 puan bile yapsam (ki böyle birşey imkansız) herhangi bir devlet üniversitesinin hukuk bölümünü bile kazanamıyorum. Böyle bir dertten muzdaripim ve siz paticiklerle paylaşmak istedim. Yani şunu soruyorum çok uzattım ; 1) Sizce bu sene ne yapmalıyım? 2) Ya da bu sene durumumu nasıl görüyorsunuz? (Ne kadar çalıştığımı bilmiyorsunuz(çalışmıyorum) biliyorum fakat yani bu diploma puanımın düşmesi etkisiyle sizce nasıl bir durumun içindeyim ve ne yapmalıyım? Okuduğunuz ve cevapladığınız için şimdiden teşekkürler. İyi akşamlar.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Zep Mesaj tarihi: Nisan 3, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 3, 2009 otur yavaştan başla bence çalışmaya bu sene girmenin bi anlamı yok şimdiye kadar çalışmamıssın bi de düşen puanınla istediğin hiç biyere giremessin büyük ihtimal. seneye için güzel bi bölüm/uni hedefle şimdiden başlarsan dersaneye falan giderken de çok yardımı olur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nagg Mesaj tarihi: Nisan 3, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 3, 2009 Benim de amacım o yönde seneye deli gibi çalışmayı düşünüyorum. Bu sene gerçekten çok ama çok zor benim üniversiteye girmem. Yani abartısız özel üniversiteye bile zor girilir bu puanla. Özel üniversitede bile istediğim bölüm ve üniversiteye girebilmem için ham puanımın 230 olması gerek. Üstüne ekle 35 265 anca giriyor. :) Bakalım hayırlısı şu yaz bi geçsin malum yazın çalışmak lazım ekmek parası.. :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Nisan 3, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 3, 2009 çalış iyi bir devlet üniversitesine ya da bir özel üniversiteye burslu girersin. bir sene boş durursan ayrıca toparlaması zor olur zaten ama daha 2 senen varsa da kendini öldüresiyece çalışma sıkılırsın Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
elesso Mesaj tarihi: Nisan 3, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 3, 2009 kardeşmiyiz acaba :) bende össye ilk girdiğim sene babamın zoruyla özel yazdım bende kayıt yaptırmaya yakın babamın işleri bozuldu baya zor duruma düştük benim okulumda beykent üniversitesi ama ben senden şanslıyım kayıt oldum bi şekilde idare ettik. beykent kaçırılmaya üzülüncek bi okul değil, çoğu kişi şükreder açıkçası. sizin dönem full kız dolu ona üzülünür anca. sana tavsiyem ingilizceye ağırlık ver, yeterli seviyeye gelebilirsen herhangi bi okuldaki hazırlık sınavını geçip 1 sene kazanabilirsin (sene kaybını kafaya takmıyosan hazırlık keyifli geçer genelde) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nagg Mesaj tarihi: Nisan 3, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 3, 2009 ardeth aralık 90 doğumluyum henüz 18 yaşındayım ama ne biliyim okuyup biran önce bitirmekti amacım fakat olmadı napalım kısmet değilmiş herşeyde vardır bir hayır. :) eğer babamın işleri yolunda giderse bu sene sonunda yurtdışında okuma gibi bi hevesim var çok istiyorum. Ama bunlarla ilgili hiçbir araştırmam olmadı şu ana dek :) eğer ki öyle bi durum söz konusu olduğunda o zaman araştırırım gerçi. elesso kardeşiz heralde :) ya kız mız hikaye umrumda değil kız falan kız hertürlü,birşekilde bulunulur edilir falan filan onlar arkaplanda kalıyor benim için şuanlık. İngilizcem iyi derecede turistik şehirde oturduğum için ve her yaz düzenli olarak işte çalıştığım için ingilizcem iyi diyebilirim. Hafif de rusça mevcut :) Beykent için üzülmüyorum tek üzüldüğüm şey puanımın düşmesi ve pederin kafasızlığı yüzünden 1 seneme mâl olması. Çok karışık çoook ve kendimi çok büyük bi çıkmazın içinde görüyorum nedense ve sürekli karamsarlığa düşüyorum.. :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
cihant Mesaj tarihi: Nisan 3, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 3, 2009 valla hocam senin yerinde ben olsam ingilzicemi geliştirmeye kasarım.bi de hangi bölümü istiosan ona younlaş.bölüm hakkında bilgi edin Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nagg Mesaj tarihi: Nisan 4, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 4, 2009 cihant; Benim bölüm için mi ingilizcemi geliştirmemi söylüyorsun yoksa genel olarak mı konuşuyorsun. Vallahi benim gireceğim bölüm belli fikrimin de değişeceğini sanmıyorum. Uluslararası ticaret. İngilizcem dediğim gibi Orta derecede fakat iyi bunun nasıl bir açıklaması var bilmiyorum :) Şöyle bakıyorum da paticiğin %80 i neredeyse üniversitede o yüzden böyle bir topic açıp bilgi edinmek istedim.. ^^ Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Syn Mesaj tarihi: Nisan 4, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 4, 2009 Aynı durumu yaşıyorum şu anda, puanımla pek çok devlete girebilmeme rağmen özele girdim, vicdan azabı yaratıyor ders çalışmayınca falan. elesso said: kardeşmiyiz acaba :) bende össye ilk girdiğim sene babamın zoruyla özel yazdım bende kayıt yaptırmaya yakın babamın işleri bozuldu baya zor duruma düştük benim okulumda beykent üniversitesi ama ben senden şanslıyım kayıt oldum bi şekilde idare ettik. beykent kaçırılmaya üzülüncek bi okul değil, çoğu kişi şükreder açıkçası. sizin dönem full kız dolu ona üzülünür anca. sana tavsiyem ingilizceye ağırlık ver, yeterli seviyeye gelebilirsen herhangi bi okuldaki hazırlık sınavını geçip 1 sene kazanabilirsin (sene kaybını kafaya takmıyosan hazırlık keyifli geçer genelde) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nagg Mesaj tarihi: Nisan 4, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 4, 2009 Kazansan bir dert kazanmasan ayrı bi dert anlamadım gitti.. Seneye sınav sistemi de değişiyor napıcam bilmiyorum kafayı yiycem artık düşünmekten,stresten vs. vs.. ! :X Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
riglous Mesaj tarihi: Nisan 4, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 4, 2009 Dusunme. Stres olunca dertlerin cozulmuyor, ki derdin buysa ohoo merak etme... Sistem degisse nolacak ki, yine oturup calisip gireceksin. Babana kizma. Yani anliyorum onun gaziyla yapmissin bazi tercihlerini ama tercihi yapan sen ol bundan sonra ve unutma bir tane baban var. Ofkeni anlayabiliyorum ama olan olmus artik, bundan ileriye yonelik ders cikartman lazim sadece. Yurtdisi icin danismanlarla gorusmen lazim. Ancak mal varliginiz varsa, universitelerden burs alma ihtimalin dusuk. Yok baban odeyecekse, bu sene olanlari tekrar gozden gecirmeni tavsiye ederim (bir ders cikarmis olman lazim). OSS'ye 1.5 sene calismaya degecegini dusunuyorsan, yani universiteye gitmek istiyorsan, otur rahat rahat calis. Ama bunu yaparken universite sana ne katacak bu bir dusun. Eminim milletin gaziyla sen de 1.5 sene OSS'ye kasmayi sececeksin; ancak bir onceki soruya verecegin cevaba gore o 1.5 sene ya izdirap dolu olacak ya da goz acip kapayincaya kadar gececek. Son olarak yukarida demek istedigim, bir karar vereceksen, bunu sen ver ki daha sonra patladiginda sorumlulugu uzerine alabilesin; baskasini suclamayasin. Mesajim biraz kisisel oldu, olacak o kadar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fly Mesaj tarihi: Nisan 4, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 4, 2009 dinlen bence bu sene. seneye de başla çalışmaya. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sipeyskeyk Mesaj tarihi: Nisan 4, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 4, 2009 1 sene dinlenilir mi yahu saçmalamayın.kendine sıkılmayacak kadar bir program yap,azar azar ders çalış sıkmayacak kadar günün belli bir bölümünde spor yap belli bölümünde film izle kitap oku arkadaşlarınla görüş vs. bu sene çok az ders çalış ama tamamen de bırakma yani. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fly Mesaj tarihi: Nisan 4, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 4, 2009 kendi de diyor ama imkanı yok o şekilde bir yere girmemin diye, bu sene çok hafif çalışabilir belki düzenli çalışmaya başlarken sudan çıkmış balığa dönmemek için, ama genelde yalan oluyor "göz alışkanlığı olsun" amaçlı çalışmamsılar, o açıdan. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sipeyskeyk Mesaj tarihi: Nisan 4, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 4, 2009 işleyen demir ışıldar :) ahaha ilkokulda öğrettiler kullanmak bugüne nasipmiş sonunda bir işe yaradı.O 1 sene öyle bir rehavet verir ki insana (en azından bana verirdi) diğer sene de adapte olana kadar iş işten geçer.Yalan olmayacak şekilde olaydan kopmayıp biraz bakarsa yararına olur zannımca. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
elesso Mesaj tarihi: Nisan 4, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 4, 2009 ingilizcem iyi diyosunda mesela kurallara uygun bir makale vs. yazabiliyomusun? hazırlığı atlamak için(eğitim dili ingilizce olmayan devlet ünlirinin hazırlıkları dışında) cidden sıkı bir çalışma gerekiyo eğitim dili ingilizce olan üniversitelerde. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nagg Mesaj tarihi: Nisan 6, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 6, 2009 riglous said: Dusunme. Stres olunca dertlerin cozulmuyor, ki derdin buysa ohoo merak etme... Sistem degisse nolacak ki, yine oturup calisip gireceksin. Babana kizma. Yani anliyorum onun gaziyla yapmissin bazi tercihlerini ama tercihi yapan sen ol bundan sonra ve unutma bir tane baban var. Ofkeni anlayabiliyorum ama olan olmus artik, bundan ileriye yonelik ders cikartman lazim sadece. Yurtdisi icin danismanlarla gorusmen lazim. Ancak mal varliginiz varsa, universitelerden burs alma ihtimalin dusuk. Yok baban odeyecekse, bu sene olanlari tekrar gozden gecirmeni tavsiye ederim (bir ders cikarmis olman lazim). OSS'ye 1.5 sene calismaya degecegini dusunuyorsan, yani universiteye gitmek istiyorsan, otur rahat rahat calis. Ama bunu yaparken universite sana ne katacak bu bir dusun. Eminim milletin gaziyla sen de 1.5 sene OSS'ye kasmayi sececeksin; ancak bir onceki soruya verecegin cevaba gore o 1.5 sene ya izdirap dolu olacak ya da goz acip kapayincaya kadar gececek. Son olarak yukarida demek istedigim, bir karar vereceksen, bunu sen ver ki daha sonra patladiginda sorumlulugu uzerine alabilesin; baskasini suclamayasin. Mesajim biraz kisisel oldu, olacak o kadar. Sanki düşündüklerimi yazmışsın,sanki aklımdan geçenleri harfi harfine yazmışsınz gibi geldi bir anda :) Bende herkes gibi o hayatı yaşayıp görmek istiyorum tabikide fakat bunu sadece nasıl bir hayatmış diye görmek için gitmek istemiyorum daha iyi bi gelecek vs vs. Lise mezunu olarak kalsam hem iş yok hem babamın yürütebileceğim bir işi yok fakat tek şansım oluyor o zaman ticaret yapmak. Bunun için de sermaye gerekli o var mı desen o da yok o yüzden tek çarem çalışmak :) Bu sene giricem öss ye diploma puanımın yarısı düşücek ve aradan yaz çıkar çıkmaz çalışmaya başlıycam. Malum yazın çalışıyorum.. Diğer yorum yapan herkese çok teşekkür ederim arkadaşlar hepiniz nasıl bi durum içinde olduğumu biliyosunuz biliyorum bilmeseniz zaten cvplamazsınız :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
deadwoll Mesaj tarihi: Nisan 6, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 6, 2009 Üniversiteyi biran önce bitirmek istediğimden biran önce bir yere gireyim diye düşündüğünü yazmışsın ama sadece üniversite okumak ve bitirmek insanı tatmin etmiyor bazen. Lisede öyle bir atmosfer oluşturuluyor ki insanlar herhangi bir üniversiteye girdiklerinde tüm sorunlarının çözüleceğini sanıyorlar. Böyle birşey yok tabii. Üniversite yaşamı hangi bölümü seçersen seç zor. Zor bir bölümü seçtiğinde derslerin, projelerin zor olacak. Özelde de okusan sırf para verdiğin için seni geçirmeyecekler, çok sıkıntı çekeceksin. Kolay, derslerin laylaylom olduğu hocaların ilgilenmediği bir bölümü ya da bu tarz eğitim anlayışı olan bir üniversiteyi seçtiğinde ise 4 senenin ne kadar boş geçtiğini farkedip hiç birşey bilmeden ortada kalmanın zorluğunu yaşayacaksın. Bu iki kriteri tart ve şimdiden hangi zorlukla başa çıkabileceğini düşünmeye başla. Önünde uzun bir dönem var ve şanslısın aslında. Üniversiteye 2 sene geç başlaman sorun değil, zaten ne olduğunu anlamadan üniversiteye girenlerin çoğu bir iki yıl uzatıyorlar okulu. Sadece şimdiden üniversitede neler yaşayacağının farkına varman ve ona göre zamanını değerlendirmeye başlaman lazım. Bir de neden dış ticaret istiyorsun tam olarak anlamadım ama İşletme, Uluslararası İlişkiler okuyup isteğine uygun bir dalda master yapman daha isabetli olur diye düşünüyorum. Çünkü dış ticaret kavramı bana çok özelleşmiş gibi geliyor ve ben lisans düzeyinde daha geniş kapsamlı okunması taraftarıyım, nitekim daha fazla ve geniş yelpazede dersler alacaksın. (işletme örneğinde) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
riglous Mesaj tarihi: Nisan 7, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 7, 2009 Nagg said: Sanki düşündüklerimi yazmışsın,sanki aklımdan geçenleri harfi harfine yazmışsınz gibi geldi bir anda :) Bende herkes gibi o hayatı yaşayıp görmek istiyorum tabikide fakat bunu sadece nasıl bir hayatmış diye görmek için gitmek istemiyorum daha iyi bi gelecek vs vs. Lise mezunu olarak kalsam hem iş yok hem babamın yürütebileceğim bir işi yok fakat tek şansım oluyor o zaman ticaret yapmak. Bunun için de sermaye gerekli o var mı desen o da yok o yüzden tek çarem çalışmak :) Bu sene giricem öss ye diploma puanımın yarısı düşücek ve aradan yaz çıkar çıkmaz çalışmaya başlıycam. Malum yazın çalışıyorum.. Diğer yorum yapan herkese çok teşekkür ederim arkadaşlar hepiniz nasıl bi durum içinde olduğumu biliyosunuz biliyorum bilmeseniz zaten cvplamazsınız :) Ben senin icine gomdugun ikinci kisiligim aslinda :P. Universite hayatini gormek icin universiteye girmen gerekmiyor. Issiz universite mezunlarina bak, sonra 3. ve 4. sinif ogrencilerine bak neden oldugunu gor. Universiteye gitmeden sen de aynisini yapabileceksen yap. Universite sana is garanti etmez. Sadece yapabilecegin is kapsamini genisletir. Ikisi arasindaki fark cok acik olmasa da buyuktur. Soyle ki eger universite okumadan bir ise girersen, orada alacagin maas, 4 yil icinde bir universite mezununun ayni ise girip alacagi maastan cok daha fazla olacaktir. Dikkat edilmesi gereken nokta "lise mezunu olarak is bulabilme" kismidir. Eger bunun icin kendine guvenmiyorsan universite okuyup yelpazeni genisletirsin; daha fazla pozisyona cevap verir hale gelirsin. Ama ise girdiginde alacagin maas muhtemelen yine de 4 sene once ise girmis halinden daha dusuk olacaktir. Tabi bir de bunu soylerken ufkunun sinirsiz oldugunu varsaymak zorundayim, eger seni gise memurunun uzerine tasiyacak kabiliyete sahip degilsen, yukselmeyi bekleyemezsin... Bu da yukarida acikladigim universite okuma durumuna donduruyo seni. Daha yukarilara cikabilmek demek, daha yuksek pozisyonlara cevap verebiliyor olman anlamina geliyor. Eger sen buna cevap veremiyorsan, yukselemezsin... Bir ornek verecek olursak, diyelim ki gise memurusun. Isin para toplamak, hesap yapmak, gereksinimler dikkatli, presentable, sakin ve pozitif olmak. Bir sube icinde senden daha iyi pozisyonlari dusunursek heralde bireysel portfoy yoneticisi diyelim. Bu pozisyonun gerektirdikleri yukarida sayilanlarin disinda ekonomi bilgisidir, en temel anlamda. Eger sen bu bilgiye sahip degilsen giseye takilir kalirsin. 4 sene boyunca surekli zam alirsin ama varacagin nokta yine gisedir ya da varsa takim lideri falan olursun. Ama universite mezunuysan yine giseden girersen, 26 yasinda alinan maaslari karsilastirdiginda, universite okumamis kisinin maasi, universite okumus insandan daha fazla olacaktir. Ancak 2 sene icinde universite mezunu (isletme, ekonomi gibi bir alan okudun diyelim) portfoy yoneticisi pozisyonuna gelirse, maas artisi seninkinden cok daha fazla olacaktir. Umarim anlatabilmisimdir. Herkes universite okumali mi? Hayir. Universite okumak bireyi daha iyi bir insan yapar mi? Hayir. Universite hayatimizi garantiye alir mi? Hayir. Universite mezunu tanri mi? Belki.. Hmm.. Yok yok, bu da hayir. Peki lise mezunuyla universite mezunu bir mi? Hayir. Lise mezunu universite mezununun yaptigi isi yapabilir mi? Pozisyonuna gore degisir. Bir CEO'nun lise mezunu olmasini beklemezsin mesela (istisnalar kaideyi bozmaz). Tecrubenin konustugu pozisyonlarda lise mezunu daha avantajlidir. Oteyandan tamamen bilgi gerektiren konulardaysa lise mezunu, universite mezununa rakip bile degildir. Kendi yolunu kendin sececeksin. Ne olmak istiyosun? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nagg Mesaj tarihi: Nisan 8, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 8, 2009 said: Üniversiteyi biran önce bitirmek istediğimden biran önce bir yere gireyim diye düşündüğünü yazmışsın ama sadece üniversite okumak ve bitirmek insanı tatmin etmiyor bazen. Lisede öyle bir atmosfer oluşturuluyor ki insanlar herhangi bir üniversiteye girdiklerinde tüm sorunlarının çözüleceğini sanıyorlar. Böyle birşey yok tabii. Üniversite yaşamı hangi bölümü seçersen seç zor. Zor bir bölümü seçtiğinde derslerin, projelerin zor olacak. Özelde de okusan sırf para verdiğin için seni geçirmeyecekler, çok sıkıntı çekeceksin. Kolay, derslerin laylaylom olduğu hocaların ilgilenmediği bir bölümü ya da bu tarz eğitim anlayışı olan bir üniversiteyi seçtiğinde ise 4 senenin ne kadar boş geçtiğini farkedip hiç birşey bilmeden ortada kalmanın zorluğunu yaşayacaksın. Bu iki kriteri tart ve şimdiden hangi zorlukla başa çıkabileceğini düşünmeye başla. Önünde uzun bir dönem var ve şanslısın aslında. Üniversiteye 2 sene geç başlaman sorun değil, zaten ne olduğunu anlamadan üniversiteye girenlerin çoğu bir iki yıl uzatıyorlar okulu. Sadece şimdiden üniversitede neler yaşayacağının farkına varman ve ona göre zamanını değerlendirmeye başlaman lazım. Bir de neden dış ticaret istiyorsun tam olarak anlamadım ama İşletme, Uluslararası İlişkiler okuyup isteğine uygun bir dalda master yapman daha isabetli olur diye düşünüyorum. Çünkü dış ticaret kavramı bana çok özelleşmiş gibi geliyor ve ben lisans düzeyinde daha geniş kapsamlı okunması taraftarıyım, nitekim daha fazla ve geniş yelpazede dersler alacaksın. (işletme örneğinde) Öncelikle bunca şeyi yazdığın için teşekkür ediyorum sana benim için çok güzel bir bilgilendirme oldu. Bu seneden sonra zaten özel üniversite kavramını sildim kafamda. Aslında liseyi bitirdikten sonra üniversiteye gitmek hayli zor. Çünkü insan neyi nasıl yapacağını bilmiyor çünkü daha lisenin etkisinden çıkamamış oluyor. Şimdi kafama daha çok dank etmeye başladı bazı şeyler. Benim için üniversiteye girdikten sonra ders çalışmak sorun değil, ne yapar eder üstesinden gelirim. Bu neden dış ticaret istediğimle ilgili de kafamda çeşitli düşüncelerim var yurtdışı ticaretiyle ilgili bu bölüme girersem benim için daha faydalı olacağını düşünüyorum ama tercih edeceğim bölümü bu sene çok iyi seçicem. Bu sene değil de diğer seneye malum anlattım durumumu. Uluslararası ilişkiler , işletme vs. bunların hepsini göz önünde bulundurup, ne tür işlerde çalışabilirim diye gözden geçiricem mutlaka. :) said: Ben senin icine gomdugun ikinci kisiligim aslinda . Universite hayatini gormek icin universiteye girmen gerekmiyor. Issiz universite mezunlarina bak, sonra 3. ve 4. sinif ogrencilerine bak neden oldugunu gor. Universiteye gitmeden sen de aynisini yapabileceksen yap. Universite sana is garanti etmez. Sadece yapabilecegin is kapsamini genisletir. Ikisi arasindaki fark cok acik olmasa da buyuktur. Soyle ki eger universite okumadan bir ise girersen, orada alacagin maas, 4 yil icinde bir universite mezununun ayni ise girip alacagi maastan cok daha fazla olacaktir. Dikkat edilmesi gereken nokta "lise mezunu olarak is bulabilme" kismidir. Eger bunun icin kendine guvenmiyorsan universite okuyup yelpazeni genisletirsin; daha fazla pozisyona cevap verir hale gelirsin. Ama ise girdiginde alacagin maas muhtemelen yine de 4 sene once ise girmis halinden daha dusuk olacaktir. Tabi bir de bunu soylerken ufkunun sinirsiz oldugunu varsaymak zorundayim, eger seni gise memurunun uzerine tasiyacak kabiliyete sahip degilsen, yukselmeyi bekleyemezsin... Bu da yukarida acikladigim universite okuma durumuna donduruyo seni. Daha yukarilara cikabilmek demek, daha yuksek pozisyonlara cevap verebiliyor olman anlamina geliyor. Eger sen buna cevap veremiyorsan, yukselemezsin... Bir ornek verecek olursak, diyelim ki gise memurusun. Isin para toplamak, hesap yapmak, gereksinimler dikkatli, presentable, sakin ve pozitif olmak. Bir sube icinde senden daha iyi pozisyonlari dusunursek heralde bireysel portfoy yoneticisi diyelim. Bu pozisyonun gerektirdikleri yukarida sayilanlarin disinda ekonomi bilgisidir, en temel anlamda. Eger sen bu bilgiye sahip degilsen giseye takilir kalirsin. 4 sene boyunca surekli zam alirsin ama varacagin nokta yine gisedir ya da varsa takim lideri falan olursun. Ama universite mezunuysan yine giseden girersen, 26 yasinda alinan maaslari karsilastirdiginda, universite okumamis kisinin maasi, universite okumus insandan daha fazla olacaktir. Ancak 2 sene icinde universite mezunu (isletme, ekonomi gibi bir alan okudun diyelim) portfoy yoneticisi pozisyonuna gelirse, maas artisi seninkinden cok daha fazla olacaktir. Umarim anlatabilmisimdir. Herkes universite okumali mi? Hayir. Universite okumak bireyi daha iyi bir insan yapar mi? Hayir. Universite hayatimizi garantiye alir mi? Hayir. Universite mezunu tanri mi? Belki.. Hmm.. Yok yok, bu da hayir. Peki lise mezunuyla universite mezunu bir mi? Hayir. Lise mezunu universite mezununun yaptigi isi yapabilir mi? Pozisyonuna gore degisir. Bir CEO'nun lise mezunu olmasini beklemezsin mesela (istisnalar kaideyi bozmaz). Tecrubenin konustugu pozisyonlarda lise mezunu daha avantajlidir. Oteyandan tamamen bilgi gerektiren konulardaysa lise mezunu, universite mezununa rakip bile degildir. Kendi yolunu kendin sececeksin. Ne olmak istiyosun? Öncelikle bunca şeyi yazdığın için sana da ayrıca teşekkür etmek istiyorum. :) Yazdıklarının hepsini okudum ve anladım. Fakat şu anda yani lise mezunu olarak bişey yapabilceğimi sanmıyorum. Sadece herhangi bir işe girerim orada yükselmeye çalışırım. Senin dediğin de bu. Ama benim istediğim; üniversiteye girip,kendimi (hangi meslek grubunu tercih etmişsem) o işe girip o işte üniversite mezunu olarak yükselmek. Hem aldığın para yüksektir, hem de insanların sana karşı bakış açışı ve işe girmeden önce işverenin sana "üniversite mezunu musun?" diye sorması. Aslında bu devirde üniversitede mezunları bile aç ve işsiz. Bu da memleketimizin durumunu gösteriyor.. Bu önümüzdeki yaz ayını atlattıktan sonra kendimi tam gaz çalışmaya vericem, sıkılmadan. Ve tekrar üniversite sınavından sonra buraya gelip kaç puan aldığımı ve nereyi tercih edebilirim gene sizlerle paylaşıcam :) Üniversite mezunu olmak istiyorum tabikide. Bölüm olarak ; U.arası tic. , işletme , ekonomi , u.arası ilişkiler var kafamda şu anda. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Osso Mesaj tarihi: Nisan 8, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 8, 2009 Butun yazilari okuyamadim saat itibari ile ama askerlik isinide unutma hazirlanma donemine denk gelirse tecil ettir mutlaka Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
riglous Mesaj tarihi: Nisan 8, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 8, 2009 "Ac ve issiz universite mezunu" mantiginda sorun var zaten. Dedim ya, universite sana isi garanti etmez. Universite sadece senin bilgi duzeyini artirir. Bunun disinda isverenin baktigi bircok sey var. O issiz ve ac universite mezunlarinin %90'i "ben universite bitirdim, bana is verin" mantigiyla gorusmeye gidiyor, ac kaliyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Greeny Mesaj tarihi: Nisan 8, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 8, 2009 İngilizce çalış bundan sonra, yanına da üni sınavı çalış mis. Hem zamanın bol, hem de girdiğin ünide hazırlık için sene kaybı yaşamamış olursun süper olur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar