Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Telefonunuzdan Nerede Olduğunuzu Öğrenme


cilve

Öne çıkan mesajlar

Sinyal aldığın baz istasyonlarının kapsama alanlarını kesiştirerek yerini bulan bir sistem. Eğer nokta atışı yapabilseydi GPS vb. sisteme gerek kalmazdı. Bu nedenle şehirlerde yanılma payı düşük olsa da (Eskişehir'de denediğimde yaklaşık 80-100metre uzağımdaki bir adresi göstermişti) şehir dışında ve açık arazide büyük oranlarda yanılabilir. Hatta tek baz istasyonundan sinyal alıyorsanız işiniz çok daha zor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

GPS'in calısma prensibi cihazdan dunya cevresinde dolanan ve sayısı minimum 24 olan uydulara gonderilen sinyaller ve bu sinyallerin gucu ve gonderilme suresi ile arasındaki mesafenin hesabı.

Dunyanın etrafında gezinen uydular oyle yerlestirilmistir ki 1 uydu gunde 2 tam donus yapar. ve dünya uzerinden gonderilecek olan bir sinyali ne zaman olursa olsun her zaman en az 3 uydu alır. Bu sayının artması cihazın bulundugu yerin sonucunu daha da kesinlestirir.

örnek olarak taksim'de oldugunuzu farz edin. alıcı sizin taksim'de oldugunuzu henuz bilmiyor. mecidiyekoy'e bir sinyal gonderiyorsunuz ve oradaki alıcı sinyalin gonderildigi yerin uzaklıgını 10km olarak belirliyor. bu alıcının 10km'lik bir yarıcapı olan alanda sizin bulundugunuzu anlaması demek. ikinci bir sinyali şişhane'ye gönderdiniz. şişhanedeki alıcı sinyalin geldigi yerin uzaklıgı 3km olarak belirledi. simdi mecidiyekoy'e 10km ve şişhane'ye 3km uzaklıkta olan bir yerde oldugunuz biliniyor. ancak olusan bu iki dairenin kesistigi bolum de yine tam yerinizi belirlemeye yetmez. ücüncü bir sinyal daha gonderilir ve alıcı basarılı bir sekilde alırsa toplam 3 mesafeden 3 farklı daire olusur. bu 3 dairenin kesistigi nokta bulundugunuz yerin tam adresini verir.

ancak sinyal ile calısan her sistemde oldugu gibi GPS'i etkileyen multipath faktoru vardır. multipath demek gonderilen sinyalin cesitli engellere takılarak bloke olması demek. bu buyuk bir dag, buyuk bir bina, magara vs. gibi sinyalin cıkısını ya da gelisini engelleyecek seyler. normalde kapalı hava GPS sisteminin calısmasına buyuk bir engel değildir ancak tipi olması ve daglık bolgede olunması sorun cıkarabilir.

muhsin yazıcıoglu'nun helikopterinde gps var mıydı, mutlaka vardır ancak calısıyor muydu bilmiyorum. okudugum (ya da dinledigim hatırlamıyorum) bir habere gore de telefonun daglık alanda sadece tek bir baz istasyonundan sinyal alabildigi idi. bu baz istasyonunun enkaza 5km uzakta oldugu soylemisler. bu da demektir ki baz istasyonu merkez olarak alınan 10km'lik bir dairenin icerisinde heryerde olabilir.

her telefonda gps yok bu arada, iphone'da falan var. bu baslıkta bahsi gecen yine pozisyon bulma islemi ancak gps değil.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...