cilve Mesaj tarihi: Mart 31, 2009 Mesaj tarihi: Mart 31, 2009 Acil durumlarda veya başka işlemler için nerde olduğunuzu öğrenmek çok kolay.Tabiki çoğumuzun bu servisten haberimiz yok.Muhsin yazıcıoğlunun hayatını kaybettiği olayda da görüldüğü gibi , eğer onlar bu servisi bilselerdi anında yerlerini tam olarak bildirebileceklerdi. Ayrıntılar için tıklayın.
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Mart 31, 2009 Mesaj tarihi: Mart 31, 2009 eger tespit edilebilecek olsa operator eder zaten, onlarin bilmesine gerek yok. eger tek baz istasyonu varsa cevrede yaklasik 5k capli alandaki yerin tespit ediliyor. zaten sorun da orada basliyor. o yuzden bunu bilsen de bilmesen de 112'yi aradiktan sonra birsey degismez.
xaty Mesaj tarihi: Mart 31, 2009 Mesaj tarihi: Mart 31, 2009 Sinyal aldığın baz istasyonlarının kapsama alanlarını kesiştirerek yerini bulan bir sistem. Eğer nokta atışı yapabilseydi GPS vb. sisteme gerek kalmazdı. Bu nedenle şehirlerde yanılma payı düşük olsa da (Eskişehir'de denediğimde yaklaşık 80-100metre uzağımdaki bir adresi göstermişti) şehir dışında ve açık arazide büyük oranlarda yanılabilir. Hatta tek baz istasyonundan sinyal alıyorsanız işiniz çok daha zor.
elesso Mesaj tarihi: Mart 31, 2009 Mesaj tarihi: Mart 31, 2009 reklamlarada tıkladım, hadi iyisin yine
Esh Mesaj tarihi: Nisan 1, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 1, 2009 olay gps li cep telefonu o da her hava ko$ulunda cali$iyor denemez. yani belki cali$iyordur, ama acik gune$li hava istiyormu$. ben almanyadayken hava kapali olmasina ragmen cok net cekiyordu.
toggie Mesaj tarihi: Nisan 3, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 3, 2009 GPS'in calısma prensibi cihazdan dunya cevresinde dolanan ve sayısı minimum 24 olan uydulara gonderilen sinyaller ve bu sinyallerin gucu ve gonderilme suresi ile arasındaki mesafenin hesabı. Dunyanın etrafında gezinen uydular oyle yerlestirilmistir ki 1 uydu gunde 2 tam donus yapar. ve dünya uzerinden gonderilecek olan bir sinyali ne zaman olursa olsun her zaman en az 3 uydu alır. Bu sayının artması cihazın bulundugu yerin sonucunu daha da kesinlestirir. örnek olarak taksim'de oldugunuzu farz edin. alıcı sizin taksim'de oldugunuzu henuz bilmiyor. mecidiyekoy'e bir sinyal gonderiyorsunuz ve oradaki alıcı sinyalin gonderildigi yerin uzaklıgını 10km olarak belirliyor. bu alıcının 10km'lik bir yarıcapı olan alanda sizin bulundugunuzu anlaması demek. ikinci bir sinyali şişhane'ye gönderdiniz. şişhanedeki alıcı sinyalin geldigi yerin uzaklıgı 3km olarak belirledi. simdi mecidiyekoy'e 10km ve şişhane'ye 3km uzaklıkta olan bir yerde oldugunuz biliniyor. ancak olusan bu iki dairenin kesistigi bolum de yine tam yerinizi belirlemeye yetmez. ücüncü bir sinyal daha gonderilir ve alıcı basarılı bir sekilde alırsa toplam 3 mesafeden 3 farklı daire olusur. bu 3 dairenin kesistigi nokta bulundugunuz yerin tam adresini verir. ancak sinyal ile calısan her sistemde oldugu gibi GPS'i etkileyen multipath faktoru vardır. multipath demek gonderilen sinyalin cesitli engellere takılarak bloke olması demek. bu buyuk bir dag, buyuk bir bina, magara vs. gibi sinyalin cıkısını ya da gelisini engelleyecek seyler. normalde kapalı hava GPS sisteminin calısmasına buyuk bir engel değildir ancak tipi olması ve daglık bolgede olunması sorun cıkarabilir. muhsin yazıcıoglu'nun helikopterinde gps var mıydı, mutlaka vardır ancak calısıyor muydu bilmiyorum. okudugum (ya da dinledigim hatırlamıyorum) bir habere gore de telefonun daglık alanda sadece tek bir baz istasyonundan sinyal alabildigi idi. bu baz istasyonunun enkaza 5km uzakta oldugu soylemisler. bu da demektir ki baz istasyonu merkez olarak alınan 10km'lik bir dairenin icerisinde heryerde olabilir. her telefonda gps yok bu arada, iphone'da falan var. bu baslıkta bahsi gecen yine pozisyon bulma islemi ancak gps değil.
Öne çıkan mesajlar