Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

TSL: Beşiktaş - Gençlerbirliği 14.03.09 @ 19.00

PZero

Öne çıkan mesajlar

italyada da bu böyle. ispanyada da bu böyle.

hiç barcelona - real madrid maçına derbi dendiğini gördün mü?

espanyol - barcelona ya ama derbi denir.

juventus - milan'ada derbi dendiğini görmedim hiç
ama juventus - torino'ya deniyor.

tdk bize uyarlamış sadece.

bu Türkiye'nin genel sorunu. sırf bu konuda böyle değil bunu herkes biliyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Llama said:
Masquerade said:
Tabi Fb-Gs derbisi en sivrilenidir

bu da futbol keyfinden değil sadece sürtüşmeden kaynaklı arasındaki sevgisizlikten

tam olarak öyle denemez aslında. daha ilk maçlarından itibaren bjk yi dışlamaya çalışmışlardır. pazar ligi cuma ligi olayında bjk'yi almamışlardı liglerine filan filan.

bu arada istediğim yazıyıda buldum:
Nilay Yılmaz - Milliyet said:
Derbi dediğin...

F utbolda heyecanın zirveye çıktığı, kalbin her zamankinden daha hızlı çarptığı maçlardır derbiler... Futbolun bayramı...
"Dünyanın en büyük derbisi" olarak gösterilen bir maça tanıklık edeceğiz yarın..
Dünyanın "en ünlü" ve "en kanlı" derbilerinin sebebi ne? Şöyle bir bakalım...
İskoçya.
Glasgow.
Aynı şehrin iki takımı.
Celtic ve Rangers.
Biri Katolik, öbürü Protestan...
Din derbisi...
(Rangers kadrosunda Katolik oyuncuları uzun bir süre barındırmadı. Çünkü Rangers 1873'te bir Presbiteryen (ihtiyarlar meclisi tarafindan yönetilen Protestan kilise sistemi) gençlik kulübü olarak kurulmuştu. Rangers Katolik karşıtı inadından ancak 1989'da vazgeçti. O yıl transfer edilen Katolik oyuncu Maurice Johnston, Rangers taraftarları için bütün Katolikler içindeki en kötü insandı. Taraftarlar bu oyuncunun transfer edildiği gün kombine biletlerini yaktı. Johnston'un attığı golü geçerli saymayan Rangers'li taraftarlar bile vardı ve Johnston'un golüyle 1-0 kazanılan bir maça ilişkin "maç 0-0 bitti" diyorlardı.)
Arjantin.
Buenos Aires.
Aynı şehrin iki takımı.
Boca Juniors ve River Plate.
Biri halkın takımı, öbürü milyonerlerin...
Sınıf derbisi...
(Durum öyle vahim ki, sadece Bocalıların gömüleceği mezarlık yapılıyor. Yani, mezara kadar... İngiliz The Obsever gazetesinin dünyada ölmeden önce izlenmesi gereken 50 spor olayı arasında ilk sıraya koyduğu derbidir Boca-River derbisi)
İtalya.
Roma.
Aynı şehrin iki takımı.
Lazio ve Roma.
Biri sağcı, öbürü demokrat.
İdeoloji derbisi...
(Laziolular siyah ve Yahudi futbolcu istemiyor. Asıl isimleri SS Lazio... SS, societa sportiva demek... Yani, sportif kulüp... Ama onlar için anlamı farklı...)
İtalya.
Milano.
Aynı şehrin iki takımı.
Milan ve Inter.
Biri işçilerin, öbürü zengin aristokratların ve sonradan görmelerin...
Sınıf derbisi...
(80'li yıllarda milliyetçi Silvio Berlusconi'nin AC Milan'ı satın almasıyla bugün aktif taraftar gruplarının çoğunluğunu oluşturan kişilerden sağ eğilimli olanlar AC Milan tarafına geçerken, Inter'in liberal sol eğilimli lideri Massimo Moratti'nin takımının taraftar grubunun çoğunluğu çalışan kesimden oluşuyor.)
Romanya.
Bükreş.
Aynı şehrin iki takımı.
Steau ve Dinamo.
Biri askerlerin, öbürü polislerin...
Derin devlet derbisi...
Sırbistan.
Belgrad.
Aynı şehrin iki takımı.
Kızılyıldız ve Partizan.
Biri isyancıların, öbürü ordunun...
İdeoloji derbisi...
Rusya.
Moskova.
Aynı şehrin iki takımı.
CSKA ve Spartak. Biri ordunun, öbürü halkın... İdeoloji derbisi...
İngiltere.
Liverpool.
Aynı şehrin iki takımı.
Liverpool ve Everton.
Küçük bir Anfield'den taşınma sıkıntısı gibi başlasa da...
İngilizlerin derin İskoç meselelerini barındırır içinde...
Türkiye.
İstanbul.
Aynı şehrin iki takımı.
Fenerbahçe ve Galatasaray.
Din ayrımı yok. Irk ayrımı yok. İdeoloji ayrımı yok. Sınıf ayrımı yok. Asker-polis ayrımı yok. Zengin-fakir ayrımı yok. Eğitimli-cahil ayrımı yok... Dünyadaki ünlü derbilerden farklı olarak, taraftarları "aynı şehir" ile sınırlı değil.
Bütün ülkede var...
Peki bu ne derbisi? İnanılmaz nefretin mantıklı bir izahı var mı?..
Dünyanın 1 numaralı derbisine 1 gün kalırken, maçtan önce taraftar, maçta futbolcu, maçtan sonra ise yönetici kavgalarını görmemek dileğiyle...
Derbimiz hayırlı olsun!
Sosyal ağlarda paylaş

Yahu Türkiye'nin genel sorunu diyorsun hala tekrar söylüyorum bunun yanlış bir kullanım olduğuna sen neye göre hangi sıfatla karar veriyorsun?
Barcelona-Real Madrid maçına derbi demiyorlar evet el-classico diyorlar...
Yukarda yazdım TDK derbinin türk dilindeki açıklamasını yazmış daha o öyle değil bu böyle diyerek komik duruma düşüyorsun farkında değilsin.

Türkiye'de bunun kullanımı bu beğenmiyorsan yazarsın Türk Dil Kurumuna dersin siz bi halt bilmiyorsunuz bu böyle düzeltin bunu.
Ha onu da yapamıyorsan takip etmezsin Türk Spor basınını türkiye ligini gider el-classico izlersin yada manchester derbisi izlersin senin bileceğin iş. Ama burda gelip de Sivasspor-Beşiktaş maçına yada Trabzonspor-Galatasaray maçına derbi diyenlere siz bilmiyorsunuz derbi değil o dersen saçmalamış olursun bu kadar basit.
Sosyal ağlarda paylaş

tamam ben ve benim örnek aldığım yada dinlediğm yada beğendiğim senelerin spor adamlarıda benim gibi saçmalıyor o zaman.

ayrıca derbinin yanlış kullanılmasına saçmalıyorsunuz demedim. sivas- bjk maçının derbi gösterilmesine saçma diyorum.

herşeyi geçtim. sivas nasıl büyük bi takım yerine konulabiliyor 2 senede yaptıkları ile. neyseki konu bu değil.

edit: imla
Sosyal ağlarda paylaş

BiTcH_oFBaT said:
tamam ben ve benim örnek aldığım yada dinlediğm yada beğendiğim senelerin spor adamlarıda benim gibi saçmalıyor o zaman.

ayrıca derbinin yanlış kullanılmasına saçmalıyorsunuz demedim. sivas- bjk maçının derbi gösterilmesine saçma diyorum.

herşeyi geçtim. sivas nasıl büyük bi takım yerine konulabiliyor 2 senede yaptıkları ile. neyseki konu bu değil.

edit: imla

ah işte buna katılabilirim en azından mantıklı bi argüman. Bu konuda haklısınız bence de sivasspor beşiktaş maçına derbi denmesi biraz saçma sonuçta yarın Antalyaspor ligin tepesinde olursa onlarla olan maçlara da derbi denmicek. Ama Trabzonspor vs 3.büyüklerden herhangi biri maçı derbidir türkiye'de öyle de kalır yani =)
Sosyal ağlarda paylaş

DeathLord said:
Yahu Türkiye'nin genel sorunu diyorsun hala tekrar söylüyorum bunun yanlış bir kullanım olduğuna sen neye göre hangi sıfatla karar veriyorsun?
Barcelona-Real Madrid maçına derbi demiyorlar evet el-classico diyorlar...
Yukarda yazdım TDK derbinin türk dilindeki açıklamasını yazmış daha o öyle değil bu böyle diyerek komik duruma düşüyorsun farkında değilsin.

Türkiye'de bunun kullanımı bu beğenmiyorsan yazarsın Türk Dil Kurumuna dersin siz bi halt bilmiyorsunuz bu böyle düzeltin bunu.
Ha onu da yapamıyorsan takip etmezsin Türk Spor basınını türkiye ligini gider el-classico izlersin yada manchester derbisi izlersin senin bileceğin iş. Ama burda gelip de Sivasspor-Beşiktaş maçına yada Trabzonspor-Galatasaray maçına derbi diyenlere siz bilmiyorsunuz derbi değil o dersen saçmalamış olursun bu kadar basit.

Bu ne hararet? Farklı bir şey mi dedik de bu kadar içlendin? Derbi kelimesi Türkçe olmadığına göre dışarıdaki esas anlamına bakıyoruz; aynı şehrin takımlarının maçı. Sonra da dedik ki "Türkçe'ye aynı zamanda ezeli rekabetleri niteleyecek şekilde geçmiş" ki bu da Trabzon vs. Üç Büyükler demek.

Sonra tartışmaya girilen konular "alt tarafı 2 sene biraz başarılı götürdü diye Sivas maçlarına derbi denecek mi" ve "başarısız bir periyod geçirdi diye BJK maçlarına derbi denmeyecek mi" idi, ki bence ikisi de gereksiz, sanırım genel kanı da böyle. Nasıl GS 14 sene şampiyon olamadı diye büyüklükten, derbilikten düşmediyse BJK de düşmez, Sivas da 2 sene liderliğe oynadı diye derbiye çıkmaz.

edik 1: Maç hakkında konuşacak bir şey kalmadı galiba, 1-2 alakasız mesaj daha gelirse kitlerim artık, söyliyim de.

edik 2: Geldi, sildim, kilitledim :p
Sosyal ağlarda paylaş

Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
  • Yeni Oluştur...