Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Sevan Nişanyan Civilization Oynarken...

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
navyamphs said:
Diyanetin bütçesi TSK'dan fazla. Para lazımsa onu kapatalım.

eet bence de dinin de kalkması lazım, ama kalkmıyor işte :/
ha diyanetin bütçesi tskdan fazla lafı aşırı talihsiz olmuş, demeseydin keşke :/
Mesaj tarihi:
Buyse said:
milli savunma bakanlığı 14.5 milyar tl
diyanet 2.5 milyar tl.

hakketen daha çokmuş diyanet.

her para konusu açıldıgında da diyanete gelir söz bi şekilde. bu milletin din hizmetlerine de ihtiyacı var. cenaze hizmetleri, camilerin bakımı temizliği vs gibi bir sürü iş yapıyor imamlar.

diyanet ne kadar gerekliyse ordu da o kadar gereklidir.
Mesaj tarihi:
Nessarien said:
Irkçılık değil hayatın gerçeği, bana kılıç sallayan bir millete çiçek uzatmamı beklemiyorsundur herhalde.

Tarihin her sürecinde yaptıkları şey aynı olmuştur, sırtından bıçaklamak. Yüzyıllarca huzur içinde yaşadıkları osmanlı toprakları altında işgalci güçleri karşılayan onlar olmuştur. İlerleyen süreçte örgütler kurup orduda olmaları sebebiyle erkek nüfusu azalan köyleri ve bölgeleri basıp katliamlar yapan onlar olmuştur. Aradan yıllar geçmiş dünyanın dinamikleri değişmiştir ama ermeniler değişmemiştir. Birçok diplomatımızı katletmiştirler. Günümüzde yaptıklarını ifade etmeye gerek yok diye düşünüyorum.

Sen ermeni sevici olarak kalmaya devam et ben böyle gayet mutluyum.

ahahah

diyosun ki almanyada 3 türk saldırı düzenlese 100 alman ölse, almanya türklerin tamamını, erzak veya giysi vermeden, yürüterek türkiyeden afrikaya sürebilir, ve yolda türklerin %90ı ölürse senin için ok?

evet senin yaptığın ırkçılığın alası.

keşke KKK kadar gururunuz olsa da "eet ırkçıyım, bu benim düşüncem" diyebilseniz.
Mesaj tarihi:
Sevgili jadelith,

Ben bu satırları yazarken belki çok uzaklarda olacaksın (tersi miydi acaba,neyse).Şimdi neresinden başladım bilemedim çünkü konuşa konuşa hallolacak gibi değilsin.

Jadelith said:
askerlik kesinlikle kalkmalı, işi gücü hayatı olan bir insanın askerliğe pozitif değil, nötr bir gözle bakması imkansız. dangalaklığın daniskasıdır askerlik. askerliği doğuda veya komando olarak yapmayanlar da bilir bunu zaten.

Askerlik kalkmalı biraz ağır olmadı mı sevgili jadelith ? yoksa sen akşamları sıcak yatağında uyurken senin nazik poponun güvenliğini kim garanti edecek ? polis var jandarma var denmiş sanırım bazı arkadaşlar ordunun sokakta dolaşıp sağa sola ateş edip suçlu öldürmesini falan bekliyor işe yarar gözükmesi için,sizlere caydırıcı etken diye bir faktörün varlığını hatırlatmaktan onur duyuyorum.Bu konuda isviçreyle de karşılaştırmıyalım,biz ortadoğu ülkesiyiz ve terör belasıyla uğraşıyoruz polis,jandarma bir yere kadar.

Jadelith said:
ordumuzun ne kadar başarılı olduğunu, 25 senedir bir örgütü bitirememesinden gördük zaten.

Ah jadelith vah jadelith,neden böyle yapıyorsun ? Eğer burun kıvırdığın ordu terörle mücadele etmeseydi çoktan diyarbakıra gideceğim yarın kürdistan konsolosluğuna gidip vize alayım cümlesini söylemen gerekmez miydi acaba ? Sen bölücü terörün KOMUTANIM TAMAM HEPSİNİ ÖLDÜRDÜK BİTTİ TERÖR şeklinde bittiğini mi zannediyorsun acaba ? ETA,IRA,Taliban diyorum başka birşey demiyorum.

Jadelith said:
yani ordunun 0lanması radikal pasifist bir yaklaşım olur tabii, ama 800k kişi? napıyosun abi cengizhan mısın ne yapıyorsun sen?

bu tartışılabilir :)

Jadelith said:
milli güvenlik derslerindeki her ülkeyi bize düşman gösteren beyin yıkama yağlama sizi de etkilemiş, üzüldüm.

Ama oldu mu şimdi :( peki o zaman sevgili kardeşim,bana ermenistan,yunanistan,suriye,iran,ırak ülkelerinden hangilerinin bize son 30 yılda "dostça" yaklaştığını söyleyip beni aydınlatır mısın ? içimizdeki bölücü teröre hangisi destek vermedi acaba bunu da söylersen çok aydınlanmış olacağım.

Jadelith said:
dediğim gibi, üstüne toz kondurmadığınız asker kendimi bildim bileli pkk ile savaşıyor.

Şimdi sana belki flaş flaş flaş şok şok şok etkisi yapacak ama malesef üstüne toz kondurmadığımız asker senin de askerin oluyor T.C. kimliği taşıdığın sürece ama tabi ki tc vatandaşlığından çıkıp siyasi mülteci olarak biyere yalvarıp gitmen bizi hiç rahatsız etmez jadelith :) saygılar,sevgiler.
Mesaj tarihi:
Bir insanı ortaya konulan şey üzerinden değil de , kökeninden yorum getirilmesi sadece ırkçılıktır ne yazıkki.

Bu forumda bu ilk değil tabi. Başka bir konu başlığında da bu kesin kürttür diyen tipler olmuştu.

İşte milletimize yıllardır aşılanan bu. Sevgili ailelerimizinde beyni yıkanınca , çocuk büyürken birşekilde ya ailesinden ya etrafından düşmanlığa itiliyor.

Böyle düşünen bir insanın yanında kürt veya ermeni olduğunuzu varsayıp , önünde ermenice ya da kürtçe konuştuğunuzda size saçmasapan bakmamasına imkan yok. İçinden neler geçireceğini tahmin bile edemiyorum.
Mesaj tarihi:
Mille said:
Apis said:

sg-1 said:
sevabı kadar hatası da olan bir siyasi lider olarak anılmaya devam eder.

Hep merak etmişimdir bu sevapları kadar büyük olan hatalarını.

yok muydu yani hatasi?

Yo, vardı elbet o da insan. Ama sen en iyisimi atlamadan önce yazdığımı baştan oku (Bak sana kolaylık olsun diye altınıda çizdim, zaten bir cümle ama demekki onun içindende çıkaramamışsın). Hadi sana bir kıyak daha, tekrar edeyim; Var olan hataları, sevabı kadar çok muydu hakikaten? Hani bu aralar Atatürk'te hata bulmak moda oldu. Bulmuşsunuzdur kendi aranızda birkaç yüz hata daha, o bakımdan.
Mesaj tarihi:
sipeyskeyk said:

Askerlik kalkmalı biraz ağır olmadı mı sevgili jadelith ? yoksa sen akşamları sıcak yatağında uyurken senin nazik poponun güvenliğini kim garanti edecek ? polis var jandarma var denmiş sanırım bazı arkadaşlar ordunun sokakta dolaşıp sağa sola ateş edip suçlu öldürmesini falan bekliyor işe yarar gözükmesi için,sizlere caydırıcı etken diye bir faktörün varlığını hatırlatmaktan onur duyuyorum.Bu konuda isviçreyle de karşılaştırmıyalım,biz ortadoğu ülkesiyiz ve terör belasıyla uğraşıyoruz polis,jandarma bir yere kadar.

yani diyosun ki benim tanıdıklarımın aylarca hiçbirşey yapmadan askerlikte oturmaları caydırıcılık oluyor? ama:

*bir insanı askerliğe göndermek için tutulan:
..*personel
..*kağıt
..*zaman (hem askerliğe gidecek olanın, hem askerin)

*askerlik sırasında:
..*hiçbirşey yapmayan askerlere koşu talimi yaptıran subaylar (rütbesi ne olursa olsun)
..*konaklama ücreti (opportunity cost var tabiy)
..*su elektrik yemek ulaşım ücretleri (ulaşım parası veriyolar, düşük de olsa)
..*verilen "maaş" düşük de olsa
..*ekipman
..*askerliğe gittiğinden dolayı ödenmeyen vergiler (çalışsa vergi ödeyecek adam)

bunların hepsini toplasan, bunların hepsini elimizdeki askere ekipman, malzeme, top uçak helikopter tüfek gemi olarak geri döndürsen (ki acayip rakamlar çıkıyor ortaya, tvde görmüştüm siyaset meydanı tartışma programalrından birinde, ne kadar doğru orası tartışılır tabii)

sipeyskeyk said:
Ah jadelith vah jadelith,neden böyle yapıyorsun ? Eğer burun kıvırdığın ordu terörle mücadele etmeseydi çoktan diyarbakıra gideceğim yarın kürdistan konsolosluğuna gidip vize alayım cümlesini söylemen gerekmez miydi acaba ? Sen bölücü terörün KOMUTANIM TAMAM HEPSİNİ ÖLDÜRDÜK BİTTİ TERÖR şeklinde bittiğini mi zannediyorsun acaba ? ETA,IRA,Taliban diyorum başka birşey demiyorum.

peki isyanda bu kadar çok kendisine yardımcı toplama sebebi neydi sence?

hayatından memnun olan bir insan niye durup dururken eşkıya olmaya karar verir?

amnesty international, human rights watch, gibi kuruluşların niye doğudaki polis ordu jandarma vs nın yaptığı insan hakları ihlalleri hakkında tomarla yazısı var?

sizin mahallede 3 kişi teröristlere yardım etse, bu yüzden x grubu bütün mahalleyi kurşuna dizse, senin tepkin ne olur?

ordunun hata yaptığını söylemek orduya burun kıvırmak mı oluyor? yoksa şu anda ele alınan çözümün doğru çözüm olmayacağını savunarak (ki 25 yıldan kastım odur), başka çözümlerin de düşünülmesini savunmak orduyu sevmemek midir? potansiyel olarak hem ordu mensuplarının hem de sivillerin ölümüne karşı çıkmak hatalı mı oluyor?

sipeyskeyk said:
Ama oldu mu şimdi :( peki o zaman sevgili kardeşim,bana ermenistan,yunanistan,suriye,iran,ırak ülkelerinden hangilerinin bize son 30 yılda "dostça" yaklaştığını söyleyip beni aydınlatır mısın ? içimizdeki bölücü teröre hangisi destek vermedi acaba bunu da söylersen çok aydınlanmış olacağım.

* ermenistan cumhurbaşkanımızı futbol maçına çağırdı, bizimle diplomatik görüşme yolunu açtılar
* saddam döneminde ırakla beraber pkk ya karşı saldırı düzenliyorduk, şimdiki kürt devleti de pkk ya karşı olduklarını belirttiler. daha ne desinler? kendi insanlarının katıldığı örgüte karşı çıkıyor adamlar, ve ordu denecek birşeyleri bile yok
* suriye, bizim israil ile aralarını düzeltmelerini istediklerini söyledi.
* yunanistan avrupa birliğine girmemizi destekliyor.
* terör demişsin. IRA'in ABD, estonya, rusya, ispanya gibi birçok ülkede destekçileri vardı. hepsi belgelenmiş şeyler. teröristlerin hep başka ülkelerden desteği oluyor, ilk kez türkiyenin başına gelmiş birşey değil.

said:
Şimdi sana belki flaş flaş flaş şok şok şok etkisi yapacak ama malesef üstüne toz kondurmadığımız asker senin de askerin oluyor T.C. kimliği taşıdığın sürece ama tabi ki tc vatandaşlığından çıkıp siyasi mülteci olarak biyere yalvarıp gitmen bizi hiç rahatsız etmez jadelith :) saygılar,sevgiler.

dimi eleştirmek yanlış birşey, tarihte de eleştirmek, farklı düşünmek hep kötü şeyler doğurmuş. haklısın toz kondurmamaya devam edelim. hatta dediğin gibi eleştirenleri siyasi mülteci yapalım, en doğrusu bu
Mesaj tarihi:
Bu arada diyanet bütçesi lafı geçmiş. 2009 yılının kabule edilen bütçesine bakalım;

Milli Savunma Bakanlığı -------------14 milyon 532 milyon TL.
Sağlık Bakanlığı --------------------12 milyon 720 milyon TL.
Tarım ve Köy işleri Bakanlı ---------7 milyon 591 milyon TL.
Adalet Bakanlığı --------------------3 milyar 495 milyon TL.
Diyanet İşleri Başkanlığı -----------2 milyar 454 milyon TL.
İçişleri Başkanlığı------------------1 milyar 893 milyon TL.
Başbakanlık -------------------------1 milyar 853 milyon TL.*
Çevre ve Orman Bakanlığa ------------1 milyar 242 milyon TL.
Ulaştırma Bakanlığı -----------------1 milyar 155 milyon TL.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ----------1 milyar 5 milyon TL.
Dışişleri Bakanlığı -----------------816 milyon TL.
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ------709 milyon TL.
Sanayi ve Ticaret Bakalığı ----------639 milyon TL.
Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı -467 milyon TL.

Bence diyanet gayet yüksek bir yerde "laik" devletimizde. Bakanlıkların çoğunu açık ara sollamış. Tabii ordunun bütçesinede bir "yuh" çekilmesi gerek. Bütçenin 1/3'üne yakın bir para alıyor. Bu kadar olmamalı. Daha düşük bir bütçe ile daha profesyonel ordu kesinlikle bugünkünden daha iyidir. Toplam asker sayısının üstünlük olduğu devir 50 sene kadar önce bitti.

*Bu ilginç çünkü buna MİT, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu gibi Başbakanlığa bağlı kurumlar bu rakamın içinde değil. Nereye gider bu kadar para?

Edit: Kaynak CNN Turk
Mesaj tarihi:
Orduyu küçültürsen , bir okadar yüksek rütbeli sayısının azalması gerekecek.

Bana göre bu yüzden işlerine gelmiyor. İşin içeriğini bilemem , yanlış da düşünüyor olabilirim ama bana göre orduda çok fazla boşa giden para var. Doğudakilerin bir kısmı hariç genel olarak askerlik yapan birçok insanın askeriyelerde ameleleikten başka birşey yapmadığını varsayarsak , durum bir komedi.
Mesaj tarihi:
Her şeyin temelinde eğitim var , ne orduyu ne diyaneti ne başka kurumu eğitimi geliştirmeden küçültemezsin bu sistemle.Önce eğitim sistemini düzenlemeyen güncel hükümete ve ondan önceki hükümetlere sitem etmek gerekli.

Hiç boşuna ordu tartışması yapmayın bence,önce bakın bu ülkenin üniversiteleri,liseleri ne halde diye,ne şekilde insanlar okuldan mezun oluyor diye bir araştırın.
Mesaj tarihi:
ya hayır yani bide, askere ödenen para sabit kalsa sorun değil.

hatta iyi de olur oraya buraya asker göndeririz.

ama şu anda sadece kıç büyüten insanlara (ie doğu dışında tehlikesiz bölgeye asker olarak gidenler) para veriyoruz.

burdaki insanların çoğu baba parasıyla yaşadığından vergi vermeyi bilmezler :p maaşının 1/3 ü vergiye gidince üzülüyosun böle boş işlere gittiğini görünce.
Mesaj tarihi:
Savaşmayan ordu sadece zarardır. Bizim ordunun kaçta kaçı sadece amelelik yaparak zamanını geçiriyor bir düşünmek lazım. Durum odurki bukadar para gidiyor.

Amerika gibi büyük ordulara sahip ülkelerin devamlı biyerlere asker gönderip savaşmalarının sebebi bu. Aksi taktirde hemen ordularını küçültmeleri gerekir zarar olmasın diye.

Ama bizde bana bu durum farklı gibi görünüyor.

Ayrıyetten yukarıda arkadaşın dediği gibi eğitim çok önemli , bütçede maliye bakanlığından sonra en yüksek eğitime gitmiş ama çok daha fazla olmalı.

Onun yanında bana göre ikinci sırada ulaştırma ve sosyal güvenlikte olmalı. Bizim millet sgk yüzünden hastalıktan sürünürken , askere gidince asker olduğu için en iyi şekilde tedavi görüyor. Bu bence dengesizlik.
Mesaj tarihi:
Jadelith said:
Nessarien said:
Irkçılık değil hayatın gerçeği, bana kılıç sallayan bir millete çiçek uzatmamı beklemiyorsundur herhalde.

Tarihin her sürecinde yaptıkları şey aynı olmuştur, sırtından bıçaklamak. Yüzyıllarca huzur içinde yaşadıkları osmanlı toprakları altında işgalci güçleri karşılayan onlar olmuştur. İlerleyen süreçte örgütler kurup orduda olmaları sebebiyle erkek nüfusu azalan köyleri ve bölgeleri basıp katliamlar yapan onlar olmuştur. Aradan yıllar geçmiş dünyanın dinamikleri değişmiştir ama ermeniler değişmemiştir. Birçok diplomatımızı katletmiştirler. Günümüzde yaptıklarını ifade etmeye gerek yok diye düşünüyorum.

Sen ermeni sevici olarak kalmaya devam et ben böyle gayet mutluyum.

ahahah

diyosun ki almanyada 3 türk saldırı düzenlese 100 alman ölse, almanya türklerin tamamını, erzak veya giysi vermeden, yürüterek türkiyeden afrikaya sürebilir, ve yolda türklerin %90ı ölürse senin için ok?

evet senin yaptığın ırkçılığın alası.

keşke KKK kadar gururunuz olsa da "eet ırkçıyım, bu benim düşüncem" diyebilseniz.

Ermenilerin anadoluda yaptıkları senin basit düşünce örneğinde olduğu gibi ''3 türk saldırı yapsa'' şeklinde gelişmedi. O yüzden bir düşünce ortaya koyacaksan sağlam argümanlar ile yola çıkmayı dene, bu derece niteliksiz bir örneği ele almak bile boş bir iş ya neyse...

Ermeniler toplumları tarafından destek gören planlanmış bir sürü katliam yaptılar. Silahsız, savunmasız olan insanları toplayıp öldürdüler, öldürmekle kalmayıp birçok çirkin şeyde yaptılar. Bunların hepsi toplumlarında en alttan en üste kadar destek gördü tabi arada sağlıklı düşüncelere sahip insanlar vardı fakat bizim onlarla ilgili olumsuz bir düşüncemiz zaten yok.

Bugün bu ülkenin başına birşey gelse işgalci güçleri 100 yıl önce olduğu gibi yine o kalıba giren ermeniler en önde karşılar şükranlarını sunar burada eleştiri görende bu kalıba uygun sözüm ona yazar olmuş. Yoksa kimsenin gidip kendi halinde çevresiyle uyum içerisinde yaşayan ermenilere bir eleştiri yönelttiği yok. O yüzden lafları çarpıtıp durmayın kendinize başka eğlence bulun.

Ben, bu kalıba giren ermenileri ( bu noktada etnik kökenin ya da milliyetin önemi yok zaten ) sevmiyorum dedim zaten gayet net şekilde sevmek zorunda olmadığımıda ifade ettim o yüzden ''gururunuz varsa..'' diye bık bık bık etme. Bu ırkçılık değil, ırkçılık ben bütün ermenilerden nefret ediyorum tanrı cezalarını versin demek olur. Tanımları örneklemek gerekliymiş herkesin anlayabilmesi için bugün bunu öğrenmiş oldum.
Mesaj tarihi:
Nessarien said:
Bunların hepsi toplumlarında en alttan en üste kadar destek gördü tabi arada sağlıklı düşüncelere sahip insanlar vardı fakat bizim onlarla ilgili olumsuz bir düşüncemiz zaten yok.

dediklerinin doğruluğunu yanlışlığını tartışmayacağım, çünkü bilgi belge göstermeden atıp tutmuşsun. ama kendi dediklerinden yola çıkıyorum.

arada sağlıklı düşünenler olduğunu sen söylemişsin. peki % kaç bu? 5? 10? 40? 80?

sence sürülmeler yapılırken bu sorunun cevabına bakıldı mı? yoksa kim varsa sürdüler, hiçbir sorun çıkarmayanlar da öldü mü yolda?

said:
Bugün bu ülkenin başına birşey gelse işgalci güçleri 100 yıl önce olduğu gibi yine o kalıba giren ermeniler en önde karşılar şükranlarını sunar burada eleştiri görende bu kalıba uygun sözüm ona yazar olmuş. Yoksa kimsenin gidip kendi halinde çevresiyle uyum içerisinde yaşayan ermenilere bir eleştiri yönelttiği yok. O yüzden lafları çarpıtıp durmayın kendinize başka eğlence bulun.

yani kendilerine yapılan haksızlıklar karşısında gıklarını çıkarmayan insanlar diyosun?

sonra bunu savunan insanlar "ama gazzede israilliler haksızlık yapıyor o yüzden kendini savunmak için roket atıyolar" diyor ya baya iyi : )
Mesaj tarihi:
cok sacma mesajlar var sanarsinki civ deyil company of heros :)
bu arada ben bu forumda bile pek saglikli dusunene raslamadim
ordu ne ise yarar?
halk ne olur ne olmaz akilanir ihtilal yapacak gibi olur diye ordu tetikte bekler tam iyi noktada darbe yapar gencleri oldurur
bide cok guzel insanlari fisler :)
Mesaj tarihi:
Gazzeye ne güzel atladın öyle gazzenin ne alakası var şimdi ?Sonra millete troll diyorsun sağda solda.. Başkalarına sıfat bulmadan önce kendine çeki düzen versen daha iyi olacak.

Neyse...

Kimsenin kimseye haksızlık yaptığı yok ne yapılmış neye gıklarını çıkartmamışlar bana kaynaksız konuşuyorsun demeden önce sende ortaya somut birşeyler koysan iyi olacak üstü kapalı nereye çeksen oraya gidecek tanımlamalar dışında birşey yok yazılarında.

Kaynak görmeksizin o devirde nüfusu 1 milyon etmeyen bir toplumun 1 milyon öleni olduğuna inanmış bir halin var. Türkiye asla çirkeflik yapmadı bu konuda. Tarih komisyonu önerisine yaklaşmayan kim onlar. Neden ? Çünkü osmanlı arşivleri açıldığı zaman gerçeği tüm dünyanın göreceğini biliyorlar. Ermenilerin adı uluslararası arenada soykırım sayesinde geçiyor. O da ellerinden alınırsa neleri kalır ? Neleri var ki ben birşey duymadım bunun dışında..

O devrin şartlarına göre en iyi çözüm bunca katliam sonunda sürülmeleriydi oturup anket mi yapacaklardı ? Toplumlarının büyük kesiminden destek gören bir katliam sonunda yapılması gerekeni yapmışlar. Günümüzde alternatif çözümler bulabilirsin ancak günümüzü baz alıp düşünme, şartlar ve sistem çok farklıydı.

Kalsaydılar toplumsal refleks etkisini gösterecekti daha kötü bir tablo yaşanacaktı. Zaten emperyalist devletlerin onları kışkırtıp masum insanları öldürtmesinin altındaki esas sebep buydu.
  • Yeni Oluştur...