Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

bozuk ram.

Black-ice

Öne çıkan mesajlar

büyük ihtimalle ram'lerim ya da ramlerimden biri bozuk. farketmemi sağlayan şeyler:

-warcraft 3'ün sürekli fatal error vermesi. (bi oyun bitiremedim daha adam gibi)
-mis gibi orjinal yeni aldığım halflife'ın oynarken şu mehşur "BELLEK READ OLAMADI" hatasını vermesi.
-firefox'un sürekli kapanması.
-en önemlisi: bilgisayarın kendi kendine reset atması. şu mavi ekran çıkıo ya sonra çat reset. paso başka hatalar verdiği için iyice kafam karıştırdı mesela arada şunu veriyor:

IRQ_NOT_LESS_OR_EQUAL
bazen hiçbişey yazmıyor.

hayır bu resetlerin yazılımsal olmadığını biliyorum, bir ton boot up testi yaptım, hatta bilgisayara TORTURE test yaptım yaklaşık bi 24 saat falan açık kaldı bunlar tık olmadı.
sonra format attım. tam geçti diyodum yine başladı.

ve şu sonuca vardım
ram bozuk.

ne diyorsunuz? haklı mıyım.
bir de ramlerin bozuk olup olmadığını nasıl anlayabilirim? bunun testi falan var mıdır yoksa çıkarıp takıp deneyerek mi yapıcam.
bunu farketmemi sağlayan mavi'ye de teşekkürler.
(1gb+1gb ramler bu arada)

bir de
şimdi ben 4-5 ay önce sound blaster live taktım alete.
sanki bu reset olayları falan ondan sonra başladı. dota da oynamıyordum o aralar fatal error falan bilmiyorum tabi.
şimdi bu IRQ_not_less... muhabbeti uyumsuz donanımlardan da olur diye biliyorum.
acaba ses kartını çıkarsam mı
Sosyal ağlarda paylaş

Ben de IRQL BSOD'u alıyodum, daha doğrusu birden çok farklı farklı BSOD'lar alıyodum. sonuç olarak ram leri değiştirdim arızalı olduğu için. memtest diye bir yazılım var burn edip onla boot ediyosun pc yi, ram leri test ediyor işte, onla anlarsın zaten ramlerde sorun olup olmadığını.
Sosyal ağlarda paylaş

- Anakartının modeli ne ise netten aratarak bios'unu güncelle
- Ses kartını çıkar bilgisayarını aç 1-2 saat dota oyna. (fatal olayının düzeldiğinden emin olana kadar)

Ses kartını çıkarttığın halde sorunlar devam ederse,

- Ramlerin 2 sini de çıkart slotlarını temizle (elektrik süpürgesi yada saç kurutma makinası ile) Ve ramlerin ucunu kurşun kalem silgisi ile temizle.

- Sonra sadece 1 gb olan ram'i tek slot'a tak ve oyun oyna internette surf yap. Maksimum 4-5 saatini alır bu işlemler ama sorunu kökten çözersin boşuna gereksiz masrafta yapmazsın.

Ayrıca, test programı ıvır zıvır ile kasma yanlış sonuç alabilirsin sen direkt müdehale et bios güncelle sonra ses kartı ve ramleri tek tek slota takıp deneme yap.

ÖNEMLİ : Diğer başlıkta firefox'umda çöküyor yazmışsın. Şunu söylüyorum sorun % 99 ramlerden kaynaklanıyor.

Kolay gelsin.
Sosyal ağlarda paylaş

Test programi ivir zivir ile nasil yanlis sonuc alinir da 4-5 saat surf yapmanin daha yerinde bi test oldugu soylenir o kismi anlayamadim.

orthos ve/veya prime95 ile ram testleri yapilir, problem cikiyorsa problem vardir ,cikmiyorsa yoktur. belki biosdan latency ler gevsetilir tekrar denenir, yine olmazsa biraz voltaj verilir tekrar denenir.

sorun ise muhtemelen irq conflict oldugu icindir, ses kartini baska slotlarda deneyip cakisma olmamasi icin dua edebilirsin. veya bazi irq degistirme yontemleri var, google da basit bi searchle gorursun.
Sosyal ağlarda paylaş

Bende kendimi iyi aciklayamadim heralde, ozur diliyorum.

Benimde dusuncem saglamali test yapmanin surf ve oyun gibi genel islemler yaparak gozlem yapmaktan daha isabetli ve cabuk sonuc verecegiydi. Sonuc itibariyle ramlerdeki gecikmeyi depolanma sureci, dogru bilgi depolanmasi cycle sayilarini bu eylemlerle takip edemez, ve muhtemelen sorun yok soylemiyle basbasa kalinir.

Katildigim nokta test ile ugrasmayip harekete gecme kismi.

Ben olsam su sirayi izlerdim;

Ses kartinin yerini degistirirdim.
onboard ses kartinin driverlarinin iptal edildiginden emin olurdum.
irq sayfasinda bi cakisma olmadigindan emin olurdum.
Ses kartini cikartip ram e odaklanirim.
Ram ustunde herhangi bi kararma ve catlak olmadigindan emin olurum.
yoksa timingleri gevsetip daha dusuk saat hizlarinda calistirmayi denerim.
En son bulabilirsem baska bir set ram bulup problemin surmedigine bakarim.

Ben yazarken gelen mesaja yonelik edit:
torture testlerde birsey cikmamissa muhtemelen problem ses karti odaklidir, eger ramler mozillaya bile crash attiracak kadar problemli olsaydi memtest ilk 5dk itibariyle daha fazla ugrasmama karari alirdi ztn.
Sosyal ağlarda paylaş

Mavi said:

- Ramlerin 2 sini de çıkart slotlarını temizle (elektrik süpürgesi yada saç kurutma makinası ile) Ve ramlerin ucunu kurşun kalem silgisi ile temizle.

- Sonra sadece 1 gb olan ram'i tek slot'a tak ve oyun oyna internette surf yap. Maksimum 4-5 saatini alır bu işlemler ama sorunu kökten çözersin boşuna gereksiz masrafta yapmazsın.

Ayrıca, test programı ıvır zıvır ile kasma yanlış sonuç alabilirsin sen direkt müdehale et bios güncelle sonra ses kartı ve ramleri tek tek slota takıp deneme yap.

ÖNEMLİ : Diğer başlıkta firefox'umda çöküyor yazmışsın. Şunu söylüyorum sorun % 99 ramlerden kaynaklanıyor.

Kolay gelsin.

Demiştim :)
Program ıvır zıvır ile uğraşma yanlış sonuç alırsın ki almışsın da.
Tekrar sorun çıkartacağını sanmıyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...