Afush Mesaj tarihi: Şubat 21, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 21, 2009 Hoca linux commandlleri hakkında basit bir kaç egzersiz verdi bi kaç gün sonraya,sorulardan biri Crontab kullanılarak her günün başında /tmp directory sinin içindekileri temizleyecek ama directory yi silmeyeck bir background job nasıl yaratılır açıklayınız şeklinde. Nasıl yaratılır açıklayabiliyorum da,tam olarak hangi command i girdiğimizde bunu yapar o kısımda tıkanmış durumdayım.Biri bana yardım edebilir mi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Şubat 21, 2009 Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 21, 2009 Şu scripti /etc/cron.daily klasörüne koy: #!/bin/sh umask 022 PATH=/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin export PATH if [ -f /etc/sysconfig/cron ] ; then . /etc/sysconfig/cron fi OMIT="" for i in $OWNER_TO_KEEP_IN_TMP ; do OMIT="$OMIT ( ! -user $i )" done cleanup_tmp () { MAX_DAYS=$1 shift DIRS_TO_CLEAR="$@" if [ $MAX_DAYS -gt 0 ]; then for DIR in $DIRS_TO_CLEAR ; do test -x /usr/bin/safe-rm && { find $DIR/. $OMIT ! -type d ! -type s ! -type p -atime +$MAX_DAYS -exec /usr/bin/safe-rm {} ; } || echo "Error: Can not find /usr/bin/safe-rm" find $DIR/. -depth -mindepth 1 $OMIT -type d -empty -mtime +$MAX_DAYS -exec /usr/bin/safe-rmdir {} ; done fi } cleanup_tmp ${MAX_DAYS_IN_TMP:-0} ${TMP_DIRS_TO_CLEAR:-/tmp} cleanup_tmp ${MAX_DAYS_IN_LONG_TMP:-0} ${LONG_TMP_DIRS_TO_CLEAR} exit 0 Command derken ne dedin anlamadım. Cron için script yazman gerek. KOmut olarak çlışmaz böyle bir iş için. Ha, şöyle olur: bu scripti yazarsın, home klasörüne koyarsın clean_tmp diye, sonra crontab clean_tmp komutu ile bunu home'dan cron klasörüme atarsın. Örnek: root terminaldeyiz. şu komutu gir yüklemek için. crontab /home/gerge/clean_tmp silmek istiyorsan: crontab -r clean_tmp Eğer kullanıcı /etc/cron.allow'daysa kullanabilir, /etc/cron.deny'daysa kullanamaz. Şimdi büyülü kelimeyi yazıyorum: man page Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Afush Mesaj tarihi: Şubat 22, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 22, 2009 çok teşekkürler GERGE Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sharky Mesaj tarihi: Şubat 22, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 22, 2009 GERGE cok ArchLinuxumsu bir cozum onermissin cocuga. Her yerde /etc/cron.daily calismaz. crontab -e ile editleyip ; 0 0 * * * find /tmp -type f | xargs rm -f satirini ekleyerek, istedigin isi halledebilirsin. Hatta bu ; 0 0 * * * rm -f /tmp/* ile de hallolur. NOT: Eger ki crontab -e calismiyorsa, VISUAL=vi VISUAL=pico VISUAL=nano VISUAL=emacs VISUAL=jed lerden birini dene. Elbet tutturursun diye umuyorum :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Şubat 22, 2009 Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 22, 2009 Arch'da yapmadım ben bunu. Red Hat'den kalma. Ayrıca bazı dağıtımlarda Visual yerine EDITOR yazman gerekebilir ve direk crontab diye kullanırsan karşına büyük ihtimal vi çıkar. Bunu da ben ekleyeyim. nano en kolaydır. F3 kayıt, F2 çıkış nanoda. Vi'yi bilmiyorsan hiç kasma. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Şubat 25, 2009 Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 25, 2009 Bu arada Sharky, rm -rf /tmp demek gerekir bence. sırf -f dersek klasör var diye silmez. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sharky Mesaj tarihi: Şubat 25, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 25, 2009 find /tmp -type f | xargs rm -f da olmaz o, cunku zaten -type f rm -Rf /tmp yaparsan da gider tmp directory in.. rm -Rf /tmp/* yapmak lazim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Şubat 25, 2009 Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 25, 2009 Doğru, ama ben hala script'İn daha uygun olacağını düşünüyorum. Çalışmadığı bir dağıtıma denk gelmedim, cron.daily'in olmadığı bir dağıtım olabilir, doğru, ama bunun için programcının özel alarak cron'un bu özelliğini kaldırması gerikiyor. Ama script coreutils kullanmayan (mesela busybox olabilir) bir sistemde çalışırmı bilmioyurm. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sharky Mesaj tarihi: Şubat 25, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 25, 2009 Bu crond ya embedded bisey degil :) run-parts kullanilarak yapiliyor sonucta o olay da. Yani istersen cron.hourly cron.perminute seklinde directory ler yaratip, ilgili cronjob lari girersin ( run-parts kullanarak ) onlar da olur. Sonucta Linux/Unix bu, senin neyi nasil istedigine bakar, gel gelelim bazi Linux dagitimlarinda ( populer olmayan ) bu cronjoblar default olarak gelmemekle beraber, henuz gelen bir Unix de gormedim ( belki FreeBSD ye geliyordur ? ), HP-UX lar dahil. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar