Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İktisat Bilimi İle İlgili

Chaotic

Öne çıkan mesajlar

Şimdi konu kısaca şu

İktisadi değer arz eden şeyler nelerdir sorusuna verilen cevap.

Alınıp satılabilecek ve maddi bir değer arz eden herşey. denebilirse eğer.

soluduğumuz hava iktisadi bir kıymet midir.?

babam yeminli mali müşavir ve bu soruya hayır diyor.
bende ona ayda hava bir değer arz eder diyorum. ayrıca eğer havanın arz talep oranı şimdiki kadar yüksek olmasaydı dünyada da bir değer arz ederdi diyorum. yok olmaz öyle şey diyor.

evet kısaca konu bu siz ne düşünüyorsunuz.
Sosyal ağlarda paylaş

havanın ne kadar kıt bir kaynak olduğu ile ilgili bi durum bu aslıda. sadece bir ihtiyacı karşıladığı için değer kazanmaz bazı şeyler.

klasik örnekteki gibi su elmastan daha faydalı ama ücretlendirme yapılırken ikisi arasında elmasın kıtlığından dolayı ciddi fiyat farkı doğuyor.

ilerde atmosferin bilmemne katmanının bilmemne bölümünde açılan küresel ısınma deliği yüzünden (tamamen sallıyorum) temiz hava miktarı azalmaya başlarsa pek tabi temiz havayı belli bir maddi karşılığa tabi tutarlar. tabi burda fiyatlandırmayı kimin yapacağı da oldukça önemli ki kapitalist bir düzende güç sahipleri olur bu büyük ihtimalle.

aslında şimdi bile avrupa'da hatta türkiye'de de bir iki yerde olduğunu duymuştum nargile gibi hava çekilen kafeler var.
Sosyal ağlarda paylaş

Klasik iktisatta değer teorisinin birinci görevi sadece kıymetli madenleri değerli sayan Merkantilist yanıltmacaya karşı çıkmak oldu.Ancak kullanım değeri olan bütün malların mübadele değerine de sahip olduğu söylenemezdi.

Harcanan emek nispi değerlerin en iyi belirleyeni olarak görülmekteydi.Servet değerli mallardan ve başka mallarla birlikte elde bulunan emek tarafından yapılabilen mallardan meydana gelmekteydi.

O halde servetin birikim haddi , gelir sahiplerinin servetlerini daha çok mal üretmeye mi yoksa başka ve dolayısıyla üretken olmayan kullanımlara mı harcadıklarına bağlı bulunmaktaydı.

Klasik emek değer teorisinde bütün malların fiyatlarının şimdiki emek girdisinden ve üretim gereçleri içinde cisimlenmiş emek girdisinden türetilmesine çalışılır. Önemli bir sorun değer ölçüsünün üretim yapısına ve gelir bölüşümüne göre değişmez olmayışıdır.

Ekonomi büyüdükçe teknolojideki üretilen malların miktarları ile çeşitliliğindeki ve tüketim kalıbındaki değişmeler ister gelir artışını ister zevklerdeki değişmelere bağlı olsunlar bir birim emeğin değerini değiştirirler. Bu sorundan kaçınmak için ücretlerin kesinlikle en az geçim düzeyinde belirlendiğini ve teknolojinin değişmediğini varsaymak gerekir. Eğer büyüme ve teknik gözönünde tutulacaksa bunların emek değerini değiştirmeden gerçekleştiği belirtilmelidir.

Bu aşamada teori işlemsel bakımdan gerçekçilikten uzak ve totolojiktir. Matematiksel iktisattaki son gelişmeler ve yapılan çalışmalar Klasik emek-değer teorisine ilişkin birçok konuyu açıklığa kavuşturmuştur.
Neoklasik iktisat teorisinde değer teorisi nispi fiyatlar teorisi sağlamaktadır.

Genel dengenin varlığının temel sorunu bütün malların nispi fiyatlarıyla üretilen ve mübadele edilen miktarların eşanlı olarak belirlenmesidir.

Değer teorisinin Klasik ve Neoklasik iktisattaki rolü gözlemlenen fiyatlar ve miktarların yapısını açıklamaktır.

Yaklaşımlardaki ayrılıklar birinin statik kaynak dağılımı sorununu öbürünün büyüme teorisi ile ilgili bir yönelimi vurgulamakta olmasıdır. Ama ikiside kendilerini sırf iktisadi ilişkilerin incelenmesi ile sınırlamaktadır.

Emek dahil üretilen ve tüketilen malların miktarları, bunlara biçilen fiyatlar, birikim ve teknik değişme haddi gibi gözlemlenmiş iktisadi olguların açıklanmasını amaçlamaktadırlar.

ok?
Sosyal ağlarda paylaş

fenris dediğine benzer bir yaklaşım içersindeyim.

üretimi veya elde edimi üzerine nakledilmesi için bir miktar para harcanıyorsa herhalde iktisadi değer haline gelir. ama sadece üretim değil çünkü yer altı kaynakları üretilmiyor, belirli bir işgücü ve teknoloji kullanımı sonucu kısacası para ile elde ediliyor. eğer oksijeni de bir dağın dibinden çıkarmak zorunda kalsa insanlık muhtemelen iktisadi bir değeri olurdu. ama parayla oksijen satılacağını sanmam en fazla vergi olarak bişeylere eklenirdi sdf
Sosyal ağlarda paylaş

En basidinden aslında su ile hava arasında çok fark yok hava almazsan bi kaç dakikada, su almazsan bir haftada falan ölüyorsun ama su da sonuçta paralı. yani hayati ihtiyaç olması paralı olmasını engellemiyor. bence tek kriter üretimi ya da elde edimindeki kullanılan iş gücü, teknoloji masrafları vs.
Sosyal ağlarda paylaş

Alseven said:
Oturup boyle geyige fikirmi yazicam, once iktisat okusun gelsin oyle sorsun, bariz trollemis adam havayi aya goturup iktisadi deger yaratacam diyor.

öyle bir şey dememiş bana mantıklı bir soru gibi geldi ama konuyla çok alakalı bir insan değilim kriter sayılmam.

Yine de arkadaş iktisat okuyorsa ayrıca kutladım zaten herkes oturup yaptığı şeyler üzerine uzun uzun düşünmeli, soru sormalı mantıklı mantıksız.
Sosyal ağlarda paylaş

Ya hocam adam babasina sormus babasi hayir demis, yani iktisatta deger kavramini bende paste ettim onun merak edebilecegi bolumu, artik aha ne yazicam, o bana amerikayi yeniden kesfetmeye caliscak sorularla gelicek, hayir bilim boyle olmaz, once var olan teorileri ve tezleri okursun sonra bunlardan harmanlar yeni bir fikrin varsa onu ortaya koyarsin.

E yani biraz slag olucak ama g.tumunde degeri var sen talip olursan iktisadi deger mi olacak. Yani lutfen :D
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Hayır.

Temiz su mesela, her zaman iktisadi değeri vardı, geçmişde de, günümüzde de, çünkü temiz su kaynakları sınırlıydı, ele geçirilebilir, saklanabilirdi. Hava kaynakları da sınırlı, doğru, ama hava pınarı gibi ele geçirilecek bir yer olmadı için su örneğindeki gibi bir yerden bahsedemeyiz. Havamızın neredeyse tamamı okyanuslarda üretiliyor, bizim buna hiç bir etkimiz olamaz, eşit yayılıyor. Bu hava çok komünist aslında :)
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth said:
Alseven said:
Oturup boyle geyige fikirmi yazicam, once iktisat okusun gelsin oyle sorsun, bariz trollemis adam havayi aya goturup iktisadi deger yaratacam diyor.

öyle bir şey dememiş bana mantıklı bir soru gibi geldi ama konuyla çok alakalı bir insan değilim kriter sayılmam.

Yine de arkadaş iktisat okuyorsa ayrıca kutladım zaten herkes oturup yaptığı şeyler üzerine uzun uzun düşünmeli, soru sormalı mantıklı mantıksız.

arkadaş kendini çok önemli biri zannediyorda o yüzden. benim mesleğim inşaat mühendisliği ama şu an forex üzerinden para kazanıyorum o yüzden de iktisatlada ilgilenmeye başladım sadece bu teorik iktisatta kafamı karıştıran birşeydi.
Sosyal ağlarda paylaş

Ya senin babam okmus bunu ders olarak adam koskoca mali musavir, ne istiyorsun babanimi yalanci cikaralim? Baban hakli iste yani ayrica, forex ile ne lakasi var bu konunun?

Forex kur ustunden tahmin yapip para kazanmak degil mi? Ne alaka of off

Ya paticik.com da iktisadi yenidenmi yazalim senin icin?
Sosyal ağlarda paylaş

Alseven said:
Ya hocam adam babasina sormus babasi hayir demis, yani iktisatta deger kavramini bende paste ettim onun merak edebilecegi bolumu, artik aha ne yazicam, o bana amerikayi yeniden kesfetmeye caliscak sorularla gelicek, hayir bilim boyle olmaz, once var olan teorileri ve tezleri okursun sonra bunlardan harmanlar yeni bir fikrin varsa onu ortaya koyarsin.

E yani biraz slag olucak ama g.tumunde degeri var sen talip olursan iktisadi deger mi olacak. Yani lutfen :D

yahu iktisatta master mı yapıyosun naapıyosun ne bu havalar yau. yeni yeni okumaya başlamışım kafamı karıştıran birşeyi soruyorum sana saçma geldiyse hah peh diye mesajlar atıp triplere girmene gerek yok direk es geç konuyu.
Sosyal ağlarda paylaş

Yahu tanımlar üzerine düşündükçe oturan şeylerdir, forum da sesli düşünme ortamı işte bunda yanlış ne var. Tanım ezberlemekte mümkündür ama eğitim-öğretim dünyası bugüne kadar ne çektiyse tanım ezberleyenlerden çekmiştir. Bir şeyin tanımını ilk defa görüyorsan çok uç noktalarda düşünme esnekliğin olur genelde, tanımın nasıl kullanıldığını daha iyi anladıkça odaklanır genelde insan. Neyse konuyu çok dağıttık.
Sosyal ağlarda paylaş

Alseven said:
Ya senin babam okmus bunu ders olarak adam koskoca mali musavir, ne istiyorsun babanimi yalanci cikaralim? Baban hakli iste yani ayrica, forex ile ne lakasi var bu konunun?

Forex kur ustunden tahmin yapip para kazanmak degil mi? Ne alaka of off

alaka şu para ile para kazanıyorsun. ekonomi ve iktisatta para üzerine birsürü teorilerin olduğu bilim dalları. fibonacci serisi üzerinden tahminler yapıyorsun forexte örümcek teorisini bile uyguluyorsun yani bağlantılı şeyler. ayrıca şu bölümde gördüğüm en ukala insansın çok rahatsız etti beni mesajların yani seni küçümsemek istemem ama bu kadar ukala olmayı hakedecek biri olduğunu hiç düşünmüyorum açıkçası. lütfen konuyu polemiğe çevirme
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Evet, bunu fizik üzerinden anlatmaya çalışacağım, becerirsem alkış istiyorum.

Ardeth, sen şu ilk sayfada yazdığıma bakıp termodinamiğin ikinci kanununu düşün.

Hava giderek düzensizleşiyor, ama bu düzensizleşme iyi kötü eşit yayıldığı için bir geri kazanımdan ya da iki farklı ortam arasındaki farklılıktan pek söz edemeyiz. Bu nedenle hava daima eşit yayılmış sınırsız kaynak olarak görülüyor, ne de olsa bittiğinde düzensilik ekstrem noktasına ulaşacağı için sonrasını tartışmak ya da sonrası için plan ve stok yapmak profitable değil. Bunu yavaşlatmak için falan vergiler konulabilir (bunu da greenhouse gibi düşün) ama vergilerin kazanımı vergiyi veren vermeyen herkesi eşit etkileyeceği için yine buna hava hakkında bir ekonomik değer diyemeyiz. Bir şeyin ekonomik değer olması için bir yerlerde "Shit Happens" diyen bir yerlerde de demeyen biri lazım.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...