Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Faiz Haramdır!?

Shadow

Öne çıkan mesajlar

ben inanmiyorum, ama muftulugun yorumuna katiliyorum eldeki kaynaklar dahilinde. adam sonucta elindeki kaynaklara bilgilere gore yorum yapiyor. sen faiz alip bununla yardim yapmayi planliyorsun, ortada 'haksiz kazanilmis' bir para var, buna da gunah denmis. bitmis olay

gelgelelim, sonucta niyet degil mi onemli olan? tamam belki faiz haram, belki o parayla sevap kazanmis olmazsin -ki bence niyetten yola cikarsak niye olmayasin ama muftu ben degilim, kitabi da ben yazmadim- ama sonucta birilerinin isine yaramis olur o para

hani dini boyutunda degilim olayin, o babanin kendi ic huzuru icin kendi kendine cozmesi gereken boyutu, ama sen kendi davani savunurken niyetten ve allahin senin niyetini bileceginden girebilirsin bence

yani dusunceni savunurken faizin haram olmamasina degil niyete bagli kalmak daha guclu bir arguman olur bence. sonucta muftuluk senin niyetini bilemez, kitaba gore yorum yapar belki ama kitabi yazan bilir asil niyeti

inanana tabii
Sosyal ağlarda paylaş

Niye herkes sığ bakıyor olaya bu kadar anlamıyorum...Elin müfüsü saçma sapan bir yorum yapıyor sizde kös kös ona inanıyorsunuz...İşte dinin bir kötü tarafı da bu en akıllı adamı bile düşünmekten alıkoyuyor...
Geçtim faizin günhını fln,zaten kaç sayfa önce açıkladım bana biri adam gibi alın teriyle para kazanmanın ne olduğunu söylesin ve örneklerini verdim neyse de...
Abi ister Robin Hood gibi ol,ister faiz olsun öbür tarafta adamın karmı aç ya,gidip o parayla besleyecen onu hala neyin dinini soruyorsunuz ya?
Sevapsa bundan kralı mı var onu geçtim,bir aile doyacak belki niye herşeye bu kadar korkarak yaklaşıyorsunuz,en büyük günah bile olsa karşımdaki ailenin karnı doyacaksa,aç kalmayacaksa çalarım gerekirse ne derseniz diyin...Kimse aç kalmayı fakir olmayı haketmiyor benim mantığıma göre,sistem bunu gerektiriyorsa(faiz) sonuna kadar "abuse" ederim,aileyi de doyurururum,ben kendi yemeğimi daha rahat yerim,elimden geleni yapmış olurum...
Korkmayın abi şu adamların dedikleriyle ya,adamın sığ mantığıyla mı hareket edecez?
Üç kuruşluk kültürü bilgisi "0" olan adamları niye dinliyorsunuz ki?O da yorum yapıyor sende,ki senin kafan ondan daha fazla çalışıyor muhtemelen...
Kendi karnı aç olsun bakim nasıl oluyor,o duygu nasıldır biliyor mu acaba?
Sosyal ağlarda paylaş

fizban said:
altına yatırmakla, dövize yatırmakla, faiz arasındaki fark nedir ?

Arkadaşlar şaka gibisiniz

İlk ikisinde kar veya zarar edebilirsiniz, üçüncüsünde alacağınız para sabittir. Önceden belirlenmiştir ve paranızı verdiğiniz kurumun kar zarar etmesi sizi bağlamaz. Bu kadar basit.

Şimdi iki seçenek var :

1 - İslamiyete inanmıyorsanız, müslüman değilseniz problem yok istediğinizi yapabilirsiniz.

2 - Eğer müslümansanız ve inanıyorsanız inancınızı kendi isteğinize, kendi keyfinize göre değiştiremezsiniz. Kur'an orda, ayetler orda. Faiz haram. Gayet açık. Önyargılı değilseniz nedenini 1-2 kaynak okuyarak net anlarsınız. Ha hem inanıyorum, müslümanım ama bu ayetleri kale almıyorum diyorsanız. Üzgünüm müslüman değilsiniz. Bu durumda madde 1'e bakın.

Din kabul etmedir. Etmek zorunda değilsiniz. Bu noktadan sonra detay tartışmak gereksiz ama ediyorsanız yarısına inanıp yarısına inanamazsınız.

Şimdi soruyu ben müslümanım, inanıyorum diye soranlara cevap haram. İnanmıyorsanız cevap yok. Bu kadar basit.
Sosyal ağlarda paylaş

Karag8z said:
9 sayfa olmuş bi daha eklim.

Bank Asya Müşterisi ========> Cennete 1nci sınıf bilet

işşizim faizle geçiniyorum. (küfür) arapları filistine yardım etmezken, ekonomisi zaten boktan olan ülkemin çıkarlarını düşünmeden, seçim kaygısı ile filistin çıkarlarını önplana taşıyan ve ülkesinin ekonomisini batağa sürükleyen dindar bir başbakanımız var. haram mı yani yaptığım. faiz haram diyene ne derim biliyormusun. HADİİİİ LEN
Sosyal ağlarda paylaş

fizban said:
altına yatırmakla, dövize yatırmakla, faiz arasındaki fark nedir ?

bir malın değer kazanıp, kaybetmesiyle; paranın değer kazanıp kaybetmesi aynı şey bu mantıkla yaklaşacaksan. paran değer de kazanabilir, ülkende ekonomi iyiye doğru gider alım gücün yükselir.

haramını falan geçtim, faiz üzerine kurulu düzen yeterince verimli bir düzen değil en başta. bu tip bir sistemin kendini tek düzeltme, yeniden ayar çekme yolu bugün yaşadığımız tarzdaki krizler işte.

davut amca faizle para aldı, işe girdi; para da kazanıyor oh ne güzel. bu adam iş yapıp, reel olarak para kazanacak ki banka da para kazansın, faize para yatıran emekli öğretmen nuriye teyze de. işler tıkırındayken herkes memnun, kaybeden yok. zayıf nokta şurda; faizle borç alıp işe giren adamın gelirinin olacağı kesin değil, çeşitli sebeplerle gideri daha fazla da olabilir; ama banka bir nebze olsun aldığı teminatlarla garantide, faize para veren zaten belli bir getiriyi garantiye almış.

kısaca burda olan; ileride para kazanacağı düşünülen reel sektördeki adamın karı hesaba katılarak banka ve faize para veren kafalarına göre kendi aralarında bir al-ver yapıyor. aslında henüz ortada olmayan bir para kendi aralarında paylaştırılıyor.

iş, emekli öğretmen nuriye teyzenin parasını bankaya faize koymasıyla bitse neyse. arka planda, bugün dünyayı boka batırdılar diye kızdığımız faiz tüccarları new york'ta her gece şeytanla masaya oturup muhabbet ettikleri kapitalizm mabetlerinde! aynı zihniyet, aynı sistem devam ediyor.

sonra sanayi sitesinde, yanında 10 kişi çalıştıran davut amcanın işler bozulduğunda bütün sistem götünün üstüne oturuyor. herkes aval aval birbirine bakıyor "la nolii" diye.

daha sonra davut amca 10 kişiyi 2 kişi yapıyor, zaten adamın girdi fiyatları 100 liradan düşmüş 30 liraya(bu da apayrı bir konudur. her nesnenin future piyasası var dünyada. paradan para kazanmak mübah ya o bakımdan), devlet topladığı vergilerle davut amcaya uzun vadeli, yer yer faizsiz yer yer düşük faizli çeşitli destekler sunuyor, bilmem kaç sene aman sen vergi verme davut amca deniyor. niye? davut amca para kazanacak ki sistem devam etsin.

e kim ne kazandı şimdi?

çözüm nedir peki? o kadarına kafam basmaz, ancak şöyle birşey önerebilirim: mikro seviyede katılım bankaları ve yatırım ajansları. ilkinin çeşitli örnekleri var latin amerikada, hindistanda bazı bölgelerde. nuriye teyze garibim 3 kuruş parasıyla ne yatırım yapacak? 3 kuruş paraya ihtiyaç duyan, küçük esnafa, evinde dikiş dikip para kazanmak isteyen ama dikiş makinası, ipliği, kumaşı olmayan kadriye bacıma ortak olsun. bbüyük sermaye sahipleri de gitsin yatırım ajansına, falanca falanca sektörde, falanca çapta çalışan bir firmaya ortak olmak isterim desin. ajans da ona desin ki, git sanayi sitesine davut amcayı bul. sonuçta parası olan adam, otursun profesyonellerle fizibilitesini yapsın kafası basarsa parasını da bassın ortak olsun. ortak değil mi, ya kendi otursun ya oğlunu, yeğenini oturtsun davut amcanın yanına denetlemesini yapsın, yönetimde söz hakkı olsun.

oldu da para kaybettiler. ona da yapacak bişey yok artık. ya iş bileceksin, ya nasip kısmet diyeceksin.
Sosyal ağlarda paylaş

BonePART said:
Ortada bi kaynak var adi Kuran-i Kerim sen bunu yorumlamakla ve uygulamakla mesulsun. Kimse nasil yaptini naptini sorgulama hakkina sahip degil.

işte bu yüzden dinden nefret ediyorum ben.herkes işine geldiği gibi yorumluyo.benim eniştem dinci bi adam mesela adam faizden aldığın parayı yemeğe değilde faturaya falan harcarsan haram değil,önemli olan o parayla karnını doyurmaman falan saçma sapan şeyler diyo.

bide şeyler var böyle.albaraka türk falan,faiz değil kâr payı diyo adına,sonra faiz değil kâr payı,haram değil falan diyolar.allah birdir tektir herşeyi bilir.sonra sen kendi çapında kandır allahını ok.
Sosyal ağlarda paylaş

Lorrotar said:

işte bu yüzden dinden nefret ediyorum ben.herkes işine geldiği gibi yorumluyo.

said:
Andolsun, biz sana apaçık âyetler indirdik. Bunları ancak fasıklar inkâr eder. (2,99)

Yorumlama olayı dinle alakalı değil, yanlış takipçilerle alakalı diye düşünüyorum. Yanlış takipçiler yüzünden insan dinden nefret etmez. Ben de kişisel olarak ayetleri çarpıtıp kafalarına göre yazan şeriatçılardan nefret ediyorum.

Bu tip adamlar faize haram der sonra isim değiştirip deniz fenerleri falan kullanırlar rehber olarak.

Ek olarak konuyla alakalı şunu buldum, tartışmaya katkısı olur belki:

[www.diyanet.gov.tr/kuran]
Sosyal ağlarda paylaş

hangi çağda yaşıyorsunuz hemşerim yav, kuran'ın yasak kıldığı şey bariz tefecilik.
Aldığınız evi 3 sene sonra daha fazlaya satmakla paranızı 3 sene faize yatırmanın bir farkı yok genel mantık olarak, sonuçta para da aynı o ev gibi bir metadır. paranızı bankaya yatırıp faiz aldığınızda tefecilik yapmış sayılmazsınız, malınızın değerini değişen piyasa şartlarında korumuş hatta daha da değerlenmesini sağlamış olursunuz. 3 sene faizde bekletmek günahsa, evi alıp 3 sene bekleyip satmak da günah o zaman.

faiz haram diyen adamlar yarın çıkar küreselleşme global ekonomi felan savunurlar ya ona yanıyorum ben.
Sosyal ağlarda paylaş

Kuran mantık dini değil demiş birisi de,

Kuran
Kuran v1.0
.....
....
...
..
..
Kuran vx.x

Düşünün geçen o kadar zamanda Kuran ne kadar yozlaştırıldı.. Allah korkusu ne bi kere? Niye kul yaratıcısından korksun ki? Allah'ın egosu mu var?

Tanrının insan özelliklerine sahip bir varlık (sinirlenen, atar yapan, korkulmak istenen) olduğunu düşünenler ne kadar sığ insanlar olduklarının farkılar mı?

Her okuduğunuza inanmayın o yüzden
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...