Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Faiz Haramdır!?

Shadow

Öne çıkan mesajlar

Sevgili imam Troll Greeny, Ayarin kralini vericem ama kusuruma bakma din kardesi degiliz ama napalim insaniz sonucta uzuluyorum sana fakemisin nesin anlamadim

Cenab-ı Hakk buyuruyor :
"En güzel isimler Allah'ındır. O halde O'na o güzel isimlerle dua edin. Onun isimleri hakkında eğri yola gidenleri bırakın. Onlar yapmakta olduklarının cezasına çarptırılacaklardır."
(A'raf Suresi :180)

Hz. Ebu Hüreyre (radıyallâhu anh)' dan rivayetle:
"Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Allah'ın doksan dokuz ismi vardır. Kim bunları ezberlerse cennete girer. Allah (cc) tektir, teki sever."

"Esma'ul Hüsna", en güzel isimler demektir.
Cenab-ı Hakk'ın dört bin ismi vardır.
Kur'an-ı Kerim'de bu isimlerin 99'u bize bildirilmiştir.
(Hammami, Yasin Tefsiri :2)
Sosyal ağlarda paylaş

24 sayfa okuyamadım yorum yapıp kaçıcam küfreden pmden edebilir. şimdi arkadaşım bu faiz konusunda şöyle bir şey var; sen tamam faizi kendin kullanmadında gittin filistinde ki adama yedirdin o adamında paranın faizden geldiğinden haberi olmadığı için sana yazılır günah yazılacaksa demiş olabilir. faizle başka şeyleri karıştırıyorsunuz ilk sayfada enflasyon nedir fln demiş birisi. bir tarafta normal ekonomik şartlarda bir ürüne yapılan zam var, öteki tarafta ise hiç bir iş yapmadan duran paradan kazanılan kar var. birisine borç veriyorsun ama verdiğinden fazlasını istiyorsun. ya borç verme ya da verdiğin paranın aynısını geri al denebilir. şöyle bir yaklaşım da var:
maddi olmayan varlıklarda faiz işlemez diye. misal peygamber efendimizin(s.a.v) zamanında diyelim ticaret malla yapılıyor. adam 3 inek veriyor 4 inek geri alıyor oradaki 1 ineğe faiz diyorlar. şimdi o açıdan bakılırsa sonuçta ineğin değeri sürekli değiştiğinde 3 inek geri aldığında bir zarar etmiş olmazsın(yine üç inek değerinde geri almış oluyorsun). ama günümüzde para kullanıldığı için ve o paranında değeri sürekli değiştiği için, değerini kaybetmemesi açısından bankaya koyarsın ve o paranın değeri korunur. bunda bir yanlış yok bence ama o hoca kendisine göre bir yorum yapmış ondan iyi bilirim diye bir iddiada bulunamam. en sağlamı aç Kuran-ı Kerim'i oku ilgili ayeti kendince nasıl görüyorsan yap işini. iyi niyetli olarak sen işini gördükten sonra Allah bilir ne yapacağını, din kulla Allah arasında. bizde repoya koyuyoruz parayı erimesin diye ne yapalım şartlar böyle. günahsada Allah affetsin.
Sosyal ağlarda paylaş

LathspeLL said:
Neden orda ki yasamlardan bahsetmiyor acaba? Ayrica benim tapmaya ihtiyacim yok "bazi degerleri" ogrenmek icin.

-007- said:

Kuran hayatta her konuyu açıklama amaçlı gelen bi ansiklopedi değil. "Muhammed bunlara neden cevap vermemiş acaba" =boş.

Her şeye cevap vermek amacı yok.

Demişim.

Ayrıca şöyle bir bilgi geçiyor:

said:
Eğer yeryüzündeki ağaçlar kalem, deniz de mürekkep olsa, arkasından yedi deniz daha ona katılsa, Allah’ın sözleri (yazmakla) yine de tükenmez. Şüphesiz Allah mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir. (31,27)

Sonuç olarak dediğin gibi o kadar bilgi geçse bırak kitabı ciltler yetmez. Mantıksız yani böyle bir istek.

Ek olarak bildiğim kadarıyla Kuran'da hiçbir yerde direk olarak "Allah'a tapın" yazmıyor. İbadet etmek ya da belli davranışları kazanmak daha farklı bi kavram. Tapma kavramı olumsuz şeyler için kullanılmış genelde.

Cons said:
hayır bide tüm evrene gönderdi diye ağlıyorlarda kadınlara bile inmemiş kitap. kadınlar 3. çoğul şahıs ve nesne kitapta.

Bilmeden laf etmişsin. Kuran'da "kadın" adını taşıyan sure var (Nisa). Kadınlara özel sure inmiş! "3. çoğul moğul" kaynak yine ateistin kolpa el kitabı falan sanırım :P

Ayrıca "cennet anaların ayaklarının altındadır" hadisine sahip bi dinden bahsediyoruz. Yorum yapmadan önce öğrenmek lazım.

Farinal said:
Sotto said:
Ben dinin toplumda önemli bir yere sahip olduğunu ve belli bir yere kadar gerekli olduğunu düşünüyorum...Bugün din olmasaydi dünyanin bir nebze çivisi çıkmış olurdu..Neden mi?
Nedeni korku...Kimsein korkacak birşeyi olmazsa kimbilir nasıl olurdu?
Din aslında insanları bilmedikleri şeyden korkutuyor bazı şeyleri yasaklayarak ki yasakladığı şeylerin de aslında toplum için yararlı olduğu kesin...(hırsızlık,tecavüz,adam öldürme vs hem fikiriz heralde burada)

Ama şimdi şöyle bir durum var,benim tecavüzün,hırsızlığın yanlış birşey olduğunu bilmem için dinin bana bunu söylemesine gerek yok,yani ben sırf bana din yasakladığın için milletten çalacaksam korkumdan çalmıyorum değil olay,ama işte herkes benim veya senin gibi değil...

İşte bu durumda da şu geliyor aklıma hep;herkes benim kadar şanslı değil işte,belli koşullarda büyüyüyüp o eğitimi alamadı,belki aç kaldı,hırsızlık yaptı o durumda ona nasıl kızabiliriz ki,veya onu neyle suçlayacağız,daha akıllı olamadığı, daha iyi koşullarda doğmadığı için mi?

düzgün hukuk olduğu sürece dinin tek gerekli olmasının nedeni olan yukarda söylediğin şeylerde geçersiz kalıyor zaten.

=önyargı. Din (eğer İslam'dan bahsediyorsak) korkutmaktan kat ve kat bilgi veren bir olay. Tek işlevi toplum yönetimi değil. Mutlak sistem düzenlerinin ölçüleri geçiyor net bir şekilde.

aquila said:
allah'in 99 adida mi "tanri" manasina geliyo?

Onların her birinin ayrı anlamı var. İsimden çok sıfat bence.

LathspeLL said:

Aciklamaya ihtiyac mihtiyac yok. Artik insanligin asmasi lazim ilkel dusunceleri. Din var/yok, tanri var/yok onemli degil.
Ben inanmiyorum ama biliyorum eger din min varsa olunce cennetteyim, bunun icin tapmama gerek yok. Is iyi yada kotu olmana bakar. Ben iyi biriysem ve olunce karsima tanri cikarsa ve bana "bana itaat etmedin, cehenneme..." derse "Bi sie git, egoist" derim.

Akilli insanin dine ihtiyaci yoktur, kafayi yormasina hic gerek yoktur. Dogruyu yanlisi, iyiyi kotuyu ayirabilir. fantazi kitaplarinin rehberlerine ihtiyaci yoktur. Cok varsa kucukken Star Wars izlesin, Lord of the Rings okusun. Hepsi ayni kapiya cikar cunku, iyinin/kotunun tanimini yapar ve en azindan hayal urunu oldugunu bilir insanlar, din gibi zararli etkileri yoktur kafada.

Faiz konularina gelirsek asin bunlarida yani, bankaya parani yatiriyorsun, oda yatirim yapiyor, paran artiyor bunun harami zarari nedir? Update edin su dininizi artik.

Kafandan din yazmışsın ama İslam'a göre yanlış. Niyet ve iyi niyet temelli eylem yetmiyor. Bu düşünce sistemine göre bir şeylerin hakkını vermek çok önemli. Bu tam olarak niyet demek değil. Mesela sana bir kitap yollandıysa bunu okumadan laf etmen o kitaba karşı haksızlıktır. En basitinden kitaptaki bilgilerin hakkını yemişsin şu mesajında. Sırf şu mesaj bile senin için sakat diye düşünüyorum. Çünkü Müslüman'la "iyi niyetli ateist" arasında dinen ciddi bir fark var.

"Akıllı insanın dine ihtiyacı yoktur"="Zeki birinin okul okuyup eğitim almasına gerek yoktur" gibi saçma olmuş.

"Akıllı insan doğruyu yanlışı iyiyi kötüyü ayırabilir" demen çok sakat mesela. Çünkü felsefi açıdan bu göreceli kavramların 5 duyundan gelen göreceli bilgilerle ve zevklerinle vs. oluşmuş göreceli sakat ve eksik temellerle çalışıyor. Yani mutlak temelleri kendi çapında yaratamazsın. Ancak bir yerden öğrenebilirsin ki buna da inanmak ve din deniyor.

"Rehber ihtiyacın varsa Star Wars izlersin" demen de mantıken zayıf olduğunu gösteriyor. Çünkü bu tip kurgularda iyi/kötü gibi temeller görecelidir ve sana bir şey öğretmez.

------
Faiz muhabbetiyle ilgili kişisel yorum (bilgi değil): Kredi kartları yüzünden intihar eden bir sürü insan var. Bu adamlar borçları hergün faiz sistemi sonucu arttığı için intihar ediyorlar. Bu da sistemdeki bi problemi gösteriyor gayet. Sonuçta o adamdan çıkan para başka birine gidiyor. Bunu yorumlamak için ekonomi profesörü olmaya gerek yok. Bu sistem mantıksız ve haksız.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...