Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

resimlerle oynaşmaya devam


Aegean

Öne çıkan mesajlar

helö şu topicte konustuğumuz gibi rasterbator ı kullanarak ufak bi deneme yaptım. Baştan söylemek istiyorum ama tualle diğer resimlerde olduğu gibi bi devamlılık sağlamanız cok zor büyük ihtimalle, çerceve kısmına bakarsanız ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız.

Gerekenler:

-Photoshop veya rasterbatör(haliyle bilgisayar)
-Odanızda güzel durabilcek bi resim
-Office 1 Superstore veya dengi bi yere bi yolculuk.
-Çerceveci veya marangoza iki yolculuk(hemen o anda yapıp vermiyo coğu).
-Kalem
-Cetvel
-Makas
-Tac yapıştırıcı(hamur olanlar)
-Zımba (kullandığınız tel bakır olmasın, güçsüz oluyolar)
-21 ytl (iki tanesi için)




Rasterbator & Baskı

Kullandığım resim



Şimdi şöyle ki; canvasa baskı alıcağımız için ve canvaslarda a4 gibi standart boyutlarda gelmediği için rasterbatorda bölme kısmı biraz sorunlu oluyo ama esas kullanım amacımız bölmek ve ekonomik posterler hazırlamaktan ziyade raster etmesi. Adımlarda sırasıyla şöyle gittim:

1. language
2. papersize: a4 landscape
3. output size: 2 sheets wide
4. rasterbation options: -dot size: 1mm / color mode: -multi color
5. save

-elinizdeki imaja göre output size la oynayıp değişik sonuçlar elde edebilirsiniz biraz denemek gerekiyo. hatta papersize da a4 ten küçük yapıp cok daha fazla varyasyon elde edebilirsiniz, zaten baskı öncesinde onu kağıda oturcak şekilde ayarlıyo ordaki çalışan.
-dot size burdaki esas önemli faktör, ne kadar küçük yaparsanız o kadar ekranda gördüğünüze yakın bi sonuç elde ediyosunuz. ancak preview olmadığı için deneme yaparken her seferinde raster edip bakmanız gerekiyo. ama şöyle de bi durum var sayfa sayısına ve dot size a göre de bitmiş dökümanınızın boyutu fırlayabiliyo. ben 1mm de hazırladığım 2 sayfalık döküman 80 küsür mblık pdf dosyasına dönüştü bunu rasterlaması 5 dakika sürdü o kadar diyim yani.

Baskı kısmına gelince, dediğim gibi standart boyutlarda gelmediği için plotter çıktısı almak durumundayız, office superstoreda 13 tl verdim ben, ellerinde yalnızca 90 cm genişliğinde tual kağıdı kaldığı için. 60 lıklarıda var, yalnızca 2 sayfa olduğu için daha ucuza gelebilirdi, olsun kısmet deilmiş.
Dikkat edilmesi gereken önemli bi kaç nokta var:
>Dokulu karton değil tual kağıdına(canvasa) basıcaz
>Plotter cıktılarında kullanılan alan üstünden bi ücretlendirme yapılıyo. yani baştan seciceğiniz boyuta iyi karar verinki kalan boş alanlar içinde boşa para vermeyin.
>Orda çalışan kişi hazılarkende söyleyin, her imajın bütün kenarlarında yaklaşık 1,5-2 cm lik bi boş beyaz alan olsun, yani yan yana imaj koyduğunda aralarındaki mesafe 3-4 cm olsun.(gerdirmede etek payı diyelim)




Çerçeve


Şimdi başlangıçta bahsettiğim olayı açıklamak istiyorum önce. Çerçevelerin ek olarak bi de yüksekliği olduğu için; çerçeve boyutunu ayarlarken bunu hesaba katmak gerekiyo. Fakat tual işininde şöyle bi sıkıntısı var: bu yüksekliğinde kapatılması için resmin kullandığımız bölümü ölü alan oluyo yani resmin devamlılığını engelliyo. daha iyi acıklamak için kısaca cizdim ona bakınca daha iyi anlarsınız sanırım.



Şekilde de gördüğünüz üzere, ne kadar az yükseklik o kadar fazla devamlılık. Cercevenin boyutunuda hesaplamak için yüksekliği bilmemiz gerektiğinden bu işlemi gidip çerçevecide yapmanın faydası var diye düşünüyorum. Şimdi sırasıyla:

>Tual germek için kasa istediğinizi söyliceksiniz cerceveciye. tual olduğunu belirtin çünkü daha iyi bi gerginlik sağlayabilmek için çerçevenin ön yüzünü içeri doğru eğimli yapıyolar.(aşağıdaki resimdeki uzak köşeden anlaşılabiliyo biraz)
>Hesaplamana kısmına gelmeden önce de kullanacağı çerçevenin yüksekliğini sorun. Eğer size fazla gelirse daha az yapabilirmiyiz diye de bi sorun, benim aklıma sonradan geldiği için bilemiyorum ne cevap vericeklerini. ben burda sıçtım mesela adam bana 1,5 cm dedi ona göre hesapladım, meersem 2 cm miş söve söve yaptırttım bi daha
>Yüksekliği öğrendikten sonra yapılması gereken her kenardan yüksekliği cıkarmak. örneğin bastırdığımız resim 30 a 10 diyelim. yükseliğimiz de 2 cm olsun. çerçevenin ebatları bu durumda 30-2-2 ye 10-2-2; yani 26 ya 6 olucaktır.

26,7 x 14,3 lük bi çerçeveyi 4 milyona hazırladılar. farklı yerlerden daha ucuz bi fiyat cıkabilir belki daha da ucuza getirmek için dereceli ahşap kesme aleti varsa ahşapı kendiniz alıp sizde hazırlayabilirsiniz çerceveleri. daha cok uğrastıracaktır haliyle.





Gerdirme ve Duvara Asma


Gerdirme işini ben kendim yaptım ama konustuğum çerceveci bende yapabilirim istersen ücret karşılığında dedi. 20 tane yaptırmaya kalkarsam ne olur die sorunca da sadece cerceve parası alırım dedi. böyle de bi secenek mevcut yani.kendi yapmak isteyenler aşağıdakinden faydalanabilir.

Gerdirme Tuto

Başlamadan önce çerçevenin oturcağı yeri belirlemek lazım bunun içinde ışıklı masa gibi bi mekanizmanın faydası var, evdeki camlı bi sehpa ve ayaklı bi lambadan faydalanarak şöyle bişey yaptım:

Benim cercevede ufak sorunlar olduğu için resim tam uymuyo ama buna benzer bişeyler cıkması gerek ortaya


Zımbalama

ardından kenarların birinden başlayarak zımbalamaya baslıyoruz.

ardından karsı kenarı sekildeki gibi gerdirip zımbalıyoruz.(işaret ve başparmakla canvası cekerken, orta parmakla iticeksiniz.)

sonrasında diğer kenarlar


köşeler biraz daha sorunlu canvasta nispeten kalın olduğu için.kelimelere dökmesi biraz zor ama resimlerdeki sıradan anlaşılır umarım.






sonuç olarak şuna benzicek. burda dikkat edilmesi gereken nokta sürekli çaprazlara gitmek ki düzgün gerilsin. resmin üstüne eklediğim numaralardaki gibi giderseniz düzgün olması gerek. şöyle bişeyde var gerek görürseniz daha fazla da kullanabilirsiniz, taclerin olduu resimde görüldüğü gibi ben abandım biraz zımbaya, arkada kalıyo nası olsa :P




en son olarakta tac yapıştırıcılarımızı koyuyoruz yerine:





ve voila!




öeh öldüm ama yapmak isteyenlere biraz olsun fikir verebilmişimdir umarım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 ay sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...