Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Haydi İmam Hatipliler İstediğiniz! Bölüme, Üniversiteye


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
link


YÖK yarın ağırlıklı ortaöğretimi başarı puanını aşağı çekmeyi görüşecek. YÖK Başkanı Özcan, oranın yüzde 5'e çekilebileceğini duyurdu. Eğer bu düzenleme gerçekleşirse İmam hatipliler de dahil olmak üzere meslek liselilerin birçok bölüme girmesini engelleyen katsayı ortadan kalkmış olacak.

YÖK Genel Kurulu, yarın YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında toplanarak ÖSS'yi görüşecek.
YÖK Genel Kurulu, 15 Ocak'ta gerçekleştirilen toplantıda ÖSS'de yapılması planlanan değişiklikleri görüşmüş ancak herhangi bir karar alınmamıştı.
ÖSS'de 2009 yılında yapılması düşünülen değişikliklerin, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanının hesaplanmasında okulun başarısının etkisinin azaltılması ve adayların mezun oldukları bölümlerle ilgili ya da ilgili olmayan alanlar arasındaki katsayı farkının daraltılması yönünde olduğu belirtiliyor.

YÖK BAŞKANI: YÜZDE 5'E İNEBİLİR

Sabah Gazetesi'ne konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, sınav başarısını yüzde 21 etkileyen ortaöğretim başarı puanını aşağıya çekerek katsayı engelini azaltacaklarını söyledi:

"Yüzde 21 katkısı olan ortaöğretim başarı puanını değiştireceğiz. Bunu aşağı çekmek istiyoruz. Çünkü bu puan hesaplanırken çocuğun sınıftaki başarısı, diğer öğrencilerin başarısı, okulun başarısı gibi çocuğun başarısının dışındaki bir çok etken hesaplanıyor . Onları çıkarmak istiyoruz. Bunu yaparsak çocuğun kendi başarısı ortaya çıkacak. Eğer başarılıysa, alıp puanı istediği yere gidecek. Üniversiteye yerleştirmede ortaöğretimin yüzde 21 olan katkısını Kurul'daki duruma göre aşağı çekeceğiz. 10-15 hatta 5 olabilir. Ben 2'ye inmesini isterim, hatta sıfıra, ancak kanun olduğu için kaldıramayız"

ALAN DIŞI TERCİHLERİ ETKİLEMEYECEK

AOBP'nin aşağı çekilmesi alanları dışında programları tercih eden öğrenciler için uygulanan düşük katsayı sistemini değiştirmeyecek. AOBP'nin ÖSS'ye yüzde 21 katkısı yüzde 10'a çekildiği takdirde (0.3), (0.8) çarpanları yine kullanılacak, ancak AOBP katkı oranı aşağı çekildiği için etkisi azalacak. Puanlar birbirine yaklaşacak.

MESLEK LİSELİ YAŞADI

Uğur Dershaneleri ÖSS Kooridanatörü Turgay Polat, AOBP'nın aşağı çekilmesinin başarılı öğrencilerin katsayı problemine takılmadan istediği bölüme girmesinin önünü açacağını söyledi. Polat şu örneği verdi: "Bir genel lise, bir meslek lisesinden iki öğrenci düşünelim. İkisinin de ÖSS puanı 300, AOBP'si 100 tam puan olsun. Bu iki öğrenci de bilgisayar mühendisliği tercih ettiğinde normal lise öğrencisinin yerleştirme puanı (0.8 katsayı ile çarpıldığı için) 380, meslek liseli öğrencinin yerleştirme puanı ise (0.3 katsayı ile çarpıldığı için) 330 oluyor. Arada 50 puanlık bir fark oluşuyor. Ortaöğretim başarı puanının katkısı yüzde 21'den yüzde 10'a düşürülürse normal liseli öğrenci 330, meslek liseli öğrenci ise 315 puan alır ve arasındaki puan farkı 15'e düşer."


************************************************************


ben bir meslek lise mezunuyum bu derdi en iyi bilenlerdenim ancak burada imam hatipliler için yaptıkları belli ki kendi oss dönemimde de eğer imam hatiplileri de araya kaynatacaklarsa hiç kaldırmasınlar daha iyi derdim e tabi artık sıra buna da geldi şimdi cumhuriyetin gerektirdiği, kanunda belirtilen, asıl amaçtan çok uzak, ülke rejimini değiştirmeye adam yetiştiren imam hatip liselerinden çıkanlar daha kolay yer edinip bu amaçlarını daha kolay gerçekleştirme imkanı bulabilecekler süper!
Mesaj tarihi:
Meslek lisesini de kaldıralım ozaman. Madem okul başarı puanı etkilenmesin isteniyor öncesindeki sınavlarda kalksın.
İmamlık için eğitim alan bir adam niye mühendis olmak istiyor kardeşim. Sorun burda çıkıyor.
Mesaj tarihi:
Flameoffear said:
Meslek lisesini de kaldıralım ozaman. Madem okul başarı puanı etkilenmesin isteniyor öncesindeki sınavlarda kalksın.
İmamlık için eğitim alan bir adam niye mühendis olmak istiyor kardeşim. Sorun burda çıkıyor.

Muhendislik istemiyor ki hukuk istiyor.
Mesaj tarihi:
Jadelith said:
öss sürecinden bi bok anlamıyorum ama yine de yorum yapıcam

şeriyyat geliyor


anlamazdın anlamazdın...
kadere de inanmazdın.
hani sen acı veren,
kalpsizlerden olamazdın?
Mesaj tarihi:
Hayır bir de anlamadığım niye herkes mühendis, idareci, doktor olucam diyor ki? İşsiz dünya lisans mezunu olan insan var zaten. Ayrıca memleketin kalifiye, teknik elemanlara da ihtiyacı var.

Tekstil Meslek Lisesi okuyup, sınavsız da ön lisans alan bir arkadaş şu an 2.500 ytl'ye iyi bir firmada çalışıyor mesela. Karın doyurmak için illa mühendis, doktor, avukat olmaya gerek yok yani.
Mesaj tarihi:
memleketin imam ihtiyacının kat kat üzerinde kontenjanları olan imam meslek liseleri (üstelik bunun kızlar için olanı da var) mezunları imam imam hayatta bir yere tutunamayacağı için onların önlerini açma çabası. imam doktor, imam mühendis, imam avukat, imam savcı(hehehe) yaratma hayali, "türban kalmadı, imam verelim" zihniyeti.

meslek liselerine o katsayının konmasının başka sebepleri de var, ama sonunu düşünmeden sırf "kız/oğlan yok" diye çocuğunu bu okullara gönderen tabana yaranmak için bu sebepleri bir kalemde silip atabiliyorlar.
Mesaj tarihi:
imam hatip tercih meselesi değil mi. bu adamlar yoğunlaştıkları alanda, eğitim aldıkları alanda üniversitede bölüm seçebilmeliler. madem mühendislik istiosun, normal liseye gitseydin abi, ne saçma aptal salak bir iştir.
Mesaj tarihi:
imam hatipler üniversiteye gireceğine bütün liselere arapca, kelam, fıkıh, hadis dersi koysalar daha iyi olmaz mı? böylece imam hatip liseleride kapatılabilir ve öğrencilerimizde dini bütün mezun olabilir.
Mesaj tarihi:
doğru aslında, biz zamanında öyle bir fırsattan faydalanamadık. yıllardır içimde oturdu acısı, bir arapça öğrenmeden, kur'an öğrenmeden lise bitirdim.
Mesaj tarihi:
Şimdi günümüzde şunu anlamak lazım. İnsanlar imamhatiplere çocuklarını illede imam olsun diye göndermiyorlar.

Birçoğu dinini de öğrensin diye gönderiyor o okullara. Bu yüzdenki orada okuyan öğrencilerin idealleri sadece imam olmak değil tam tersine , çoğu diğer normal liselerde okuyanlar gibi normal meslekler istiyor.

Bu yüzden haksızlığı ortadan kaldırmak amacı ile çok iyi bir adım. O öğrenci de diğer öğrenciler gibi çalışıp aynı sınavda aynı sürede aynı soruları yapıyor , hakkıyla.

Erbakanın bir lafı ile imamhatipler toplumun bir kesiminde rejim düşmanı yetiştiren okullar gibi görünüyor. Çok saçma ve kel alaka. Devletin kurduğu okullar bunlar öncelikle onu unutmamak lazım.

Bana göre , tekrar ediyorum bana göre ki sanıyorum örnekleri birçok ülkede var. Kendi dinini bizim normal müfredattaki din dersi gibi değil de , daha geniş bir şekilde öğreten eğitimini veren ve aynı zamanda normal temel dersleri veren okulların olması kötü birşey değil. İsteyen gönderir , isteyen göndermez.

Bundaki sorun şu , bu tarz okullar devlet eli ilemi kurulmalı yoksa özel kolejler şeklindemi yapılmalı. Türkiyede iki türlüde çok eleştirisi olabilcek bir konu , bu zamanda. Ama normal şartlarda düşünürseniz özel kolejler bana çok daha mantıklı geliyor. ( Tabiki milli eğitim bakanlığı denetimi altında )
Mesaj tarihi:
Bu arada meslek liseleri ile ilgili olarak , normal şartlarda mezun oldukları gibi doğru düzgün yerlerde iş bulabilmeleri gerekiyor ama Türkiye' nin çarpık şartlarında malesef. O yüzden ki doğal olarak oranın mezunları da üniversitelere eşit şartlarda girebilmek istiyorlar.

Sorunun temeli bana göre burada nekadar sistemden kaynaklansa da , sistemin bozuk olduğunu bile bile çocuklarını idealleri için değil farklı amaçlar için yanlış okullara yönlendirmeleri.

Meslek liselerine gönderilen birçok öğrenci , üniversite kazanamazsa bari bir mesleği olur mantığı ile gönderiliyor. Sonrada benim çocuğum niye eşit şartlarda sınava giremiyor diye bağrınıyorlar. Bunun tartışmazı uzar :).
Mesaj tarihi:
hangi devlet hangi rejim hangi adam kurmuş imamhatipleri kimler kızlara kapılarını ne sebeple açmış bakmak lazım tabi

hangi dini öğrenmek ya? kuran yetmiyor mu islamı öğrenmeye ?

imam hatiplerin tek amacı "komunizm" tehlikesine karşı türkiyenin din eksenine kaydırılmasıdır zamanında.
Mesaj tarihi:
imam hatip liseseleri dini öğrenme yerleridir.başbakanımızda imamhatipli çoğu bakanımızda öyle.görmedinizmi 2002 den beri ülkemizdeki gelişmeyi kalkınmayı? hep imamhatipler sayesinde hamdolsun.
Mesaj tarihi:
@horican,
yanlış, bu okullar sadece ve sadece imam yetiştirme amacı gözetilerek açılmış okullardır, sonradan propaganda, seçim vs malzemesi olmuştur. motor meslek, torna tesviye, elektronik/bilgisayar meslek liselerinden bir farkı yoktur.

"diğer okullara giderse dinsiz olur" diye düşünen, buraya din öğrensin diye çocuğunu gönderen aile çocuğunun hayatını baştan karartmış demektir, çünkü bu okulların amacı din öğretmek değildir, bu okullar bu dünyayla ilgili birşey de vermez, sadece biraz sosyal bilimler, tarih, o kadar, o da mezunun imamlık yapacağı düşünüldüğü için.

Esas meslek liseleri diğer liseler gibi kabul görmeye başlarsa büyük haksızlık olur, zira normal lise mezununun elinde herhangi bir meslek eğitimi yokken, elinde bir mesleğin diploması olan bir mezunla aynı şartlarda öss'ye girmesi nasıl eşit olabilir?

Şu anki sistem meslek liseleri açısından olabilecek en uygun sistemdir. Üstün bir öğrenci öss'de katsayıyı da yenip istediği bölüme girebilir, vasat öğrenci isterse sınavszı yüksekokula devam edip sonra 4 yıla geçiş yapabilir, isterse bir iş bulup çalışabilir.
Elinde hiçbir meslek eğitimi olmayan diğer lise mezunları da kendi aralarında yarışır, düğüm (olabilecek en iyi şekilde) çözülür.

Aslında meslek liselerinin katsayı sorununun bir sebebi de askerlik mevzusu. meslek lisesi veya yüksekokul mezunlarına askerlikte kolaylık gösterilse, iddia ediyorum, meslek lisesinden üniye gitmek isteyen insan sayısı yarı yarıya azalır.
Mesaj tarihi:
Sparkcaster said:
meslek liselerine girenler bayada çatır çatır çalışıyor, türkiyedeki kaliteli ara eleman açığı sıfatsız mühendis sayısından daha fazla


Çatır çatır çalışıyor dediklerin meslek lisesi mezunlarının çok azıdır. Tabiki bir istatistik görmedim ama dışarıdan öyle görünüyor. Sebebi de gidenlerin bir çoğunun yanlış yönlendirme ve aile zoru ile gitmeleri.

Senin dediklerin ise okudğu bölümü hakkıyla , öğrene öğrene , isteyerek bitirenler veya o mesleği sevenler. Ama sevmeyip sırf lise gibi görüp boş boş bitirenler de var.
×
×
  • Yeni Oluştur...