Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

eczane tekeli

matama

Öne çıkan mesajlar

valla söylendi mi bilmiyorum okumadım ilk sayfadan itibaren eczane zincirleri açabiliyor musun bilmiyorum da eczacı olup da eczacılığı bırakan birinin diplomasını kiralayarak eczane açabiliyorsun böyle bişey mevcut. ha zaten bu işin zinciri yok diye biliyorum eczacı odası öyle şeylere izin verir mi vermez heralde :)
Sosyal ağlarda paylaş

@ardeth sanirim dediklerimi yanlis anliyorsun. Ben diyorum ki bu iste bir kar var ve bu ise girmek isteyen cok insan var. %20 kar demis en basitinden bir arkadas bugun migros dedigin yer net %3 lerle donuyor. O yuzden giren olur. Ben senin savundugun seyi anliyorum saygida duyuyorum ama artik dunya o dunya degil. Hic bir meslekte bu yok, yoksa osmanli zamaninda varmis bu her meslegin locasi varmis, onunla ilgili bir dukkan acmak istersen illede o locadan olman gerekirmis. Ama bu bitti artik yillar once bitti, birtek eczacilikta devam ediyor ve bende bunun kirilmasi gerektigini savunuyorum bu kadar basit.
Sosyal ağlarda paylaş

matama said:
yani diyorsunuz ki

ozel sektor bu ise hesapsiz kitapsiz girip kesin batar, o sirada eczacilarida batirir :)
ne diyeyim beyler buysa dusunceniz helal olsun.

Sayfalarca her soruna cevap verdim, bir tanesine bile karşılık veremedin. Şimdi, önceki sayfalarda cevap verilmiş soruları tekrardan soruyorsun ama kötü bir dil ile (bu mesajını kastetmiyorum). Bence en iyisi sus, şurda boşuna mücadele ettiğin konuyu kapat. 2 güne zaten unutulur gidersin.
Sosyal ağlarda paylaş

hastane dibiyle ilgilide bu bir uygulama, liberallestirirkende koyarsin kuralini dersinki hastanelerin 500mt etrafinda acilamaz diye. ama buda yanlis yani nicin acamiyasin hastaya yurume zulmu veresin. acikcasi sirf sayilari 10 bin kisiyi gecmeyen bir grup kazanicak diye 60 milyon niye dert ceksin. neyse bu isle ilgili bir kanun hazirlaniyormus gecsin 5 sene sonra ya ne guzel olmus demiyen bir tane normal vatandas kalmaz.
Sosyal ağlarda paylaş

feiticiera said:
ekstradan eklemek istiyorum ki Zengini daha zengin edecek ve kendi halindeki eczacıalrın anasını belleyecek bir sistem bu.

Ne var abi bunda, ne güzel işte? Kro yerine krocan olma şansı.

Greeny evet ben de fark ettim onu, bir posta da ben söyledim hatta, umursayan olmadı. "İşime gelene sertleşerek cevap vereyim, gelmeyen arada kaynasın" tarzı işte klasik.
Sosyal ağlarda paylaş

@greeny cevabini okumadim gormediysem kusura bakma, susucak birsey yok gayette hakliyim, burada savunanlara bakarsan hepsi bir sekilde babasi dayisi anasi olup bu isten para kazanan insanlar. bir tane normal insanda cikip savunmuyor eczacilarin tarafini, cunku daha iyi hizmet hizli kaliteli hizmet tuketicinin hakkidir.
Sosyal ağlarda paylaş

matama said:
@ardeth sanirim dediklerimi yanlis anliyorsun. Ben diyorum ki bu iste bir kar var ve bu ise girmek isteyen cok insan var. %20 kar demis en basitinden bir arkadas bugun migros dedigin yer net %3 lerle donuyor. O yuzden giren olur. Ben senin savundugun seyi anliyorum saygida duyuyorum ama artik dunya o dunya degil. Hic bir meslekte bu yok, yoksa osmanli zamaninda varmis bu her meslegin locasi varmis, onunla ilgili bir dukkan acmak istersen illede o locadan olman gerekirmis. Ama bu bitti artik yillar once bitti, birtek eczacilikta devam ediyor ve bende bunun kirilmasi gerektigini savunuyorum bu kadar basit.

bak herhangi bir mahalleye gider bir eczane açarsan ve normal şartlar altında orda bir eczacı çalıştırırsan eczane zinciri kuracak kadar para kazanmazsın önu söyleyeyim sana. bizim eczanemiz hastane dibinde değil ama hastaneye bir kaç durak uzakta yani otobüsle 5-10 dakika. bence haksız rekabet yaratmadan olabilecek en makul mesafe (daha yakında eczaneler var gerçi ama onların da durumu aynı) kazandığımız parayı biliyorum, o parayla ikinci bir eczaneyi açmak için senelerde çalışman lazım.

özel sektör böyle bir şey değil ama, ki bu işin içine girecek bir sürü para sevici insanın bir an önce bu işi zincire çevirmek için haksız rekabete gireceğini tahmin edebiliyorum. Çünkü haksız rekabet yapmadan bu alanda zincirleşmek zor, sen eczanenin genişlerek müşteri sayını arttıramazsın süper market gibi. En fazla hastanenin dibine açarak yapabilirsin bunu ya da amerikadaki gibi eczaneni süper marketleştirerek.

ayrıca o kadar özel sektör özel sektör demişin de migros'un yaptığı %3 kar ile eczanenin yaptığı %10 karı karşılaştırıyorsan komik. Komik eğer dev bir eczane zinciri kurmazsan ve tek bir eczane olarak kalırsan. ama dev eczane zincirlerinin sebebini açıkladım.

ha ayrıca kural dışı eczacı dışında eczanede satış yapılmasının sorunu ne ki gibi tartışmalar da dönmüş. evet çok ciddi hastalıklar için hastaneye gitmeniz şart ama genelde baş ağrısı, karın ağrısı gibi şeyler için müşteriler eczaneye gelip tavsiye ile ilaç alırlar bir eczanede bir gün boyunca oturursanız bu tarz bir olaya 5-6 kere denk gelirsiniz. Bu durumda satış yapan elemanın yanlış bir ilaç vermesinin çok kötü sonuçları da olabilir. dolayısıyla ilerde "illa eczacı mı çalışmak zorunda" tarzı bir argümana girme hevesinde olursanız diye bunu da belirteyim. ha yok eczaneler de eczacı olmasın onların ilaç önermesi yasak olsun dersen bu sefer de hastaneler başı ağrıyan ya da kendi insiyatifine göre ilaç alıp kendine zarar veren insanlarla dolar.
Sosyal ağlarda paylaş

matama said:
cunku daha iyi hizmet hizli kaliteli hizmet tuketicinin hakkidir.

ya bana eczacılıkta daha iyi hizmeti bi açıklar mısın nedir yani? eve ilaç götürme falan demişin de genelde zaten her mahallede bir eczane olur neyin hizmeti bu? yani bu durumdan şikayetçi olan kimse yokken, ve bu bir miktar iş imkanı sağlıyorken, ilacı sağlama dışındaki hizmetin bu kadar kritik olmadığı bir durumda bu sektörü para sevicilerin eline verme isteği neden? bu kadar da körlemesine liberalleşmeye atlamanın sebebi nedir?
Sosyal ağlarda paylaş

ardeth serbest piyasanin herseyin ana mantigini kacirmissin bakis acin cok yanlis soyle soyliyeyim. Bir isyeri kurarsin, diyelim 1 milyon lira harcadin, sonra o isyerinden yillik 150 bin lira kar ediyorsan, gider bankadan 10 senelik kredi alir bir tane daha acarsin, bunun 110 binin krediye verirsin diyelim. 40 bin lira senin kazandigindir, bu arada 5 tane daha art arda acarsan 200 bin lira kazanirsin. Bu arada yillik 900 bin lira kar eden sirketler grubun vardir. Bunu gider borsaya acarsin en kotu ihtimalle sirketinin degeri 10 milyon civarinda olur. Gelen parayla yeni yatirima girersin. Buyuk sirketlerin mantigi genelde budur.
Sosyal ağlarda paylaş

Abi burda basit bir eczaneden bahsediyoruz. Sana ayda kalan net gelir basit bir eczane için (basit dediğimin nasıl olduğunu açıkladım) 2-3 milyar civarı. Sen aylık 2-3 milyar karla neyin zincirini kuruyorsun. Hadi 5 milyar olsun, sen bunun 1-2 miyarını maaş olarak versen yine 2-3 sana kalıyor. Bir mahalle eczanesiyle nasıl zincir kuracaksın ben bunu hala anlamıyorum.
Ha buarada eczanenin kirasına falan da girmedim daha fark ettiysen. Bir eczaneden 30-40 milyar kar yapmak gibi şeyler hayal.
Sosyal ağlarda paylaş

Eralp said:
Adam anlamıyor, tekrar tekrar soruyor. İşin uzmanı olmuş. Saygılar.

tartışmaya açılan bir konuda, herhangi kaydadeğer bir yorumu olmayıpta çekirdek çıtlatan tipler gibi milletin karakteri hakkında yorum yapmakta bu forumda yeni moda olmuş galiba.
Sosyal ağlarda paylaş

Ya da şöyle açıklayayım bir eczanenin ayda 40-50 milyar kar yapması demek, çevresindeki eczanelerin kapanacak hale gelmesi demek. Yani tutki çok başarılı bir işletmeci bir şekilde burdan böyle bir kar yapmayı başardı bu sefer eczanelerin kapanması ile dediğimiz sorunlar ortaya çıkar. Yani hala anlamıyorum olaya yaklaşma açını. Eczanenin ana ve kritik görevi ilacı sağlamaktır ve bir ülkede bu sistem işliyorsa, o işi tekele çevirmenin mantığı nedir? Bunun ülkeye getirisi nedir? Getirisinin yanında sistemi bozma gibi bir riski varken neden böyle bir riske giriliyor? Sırf bir grup para sevici bir sektör üzerinden para kazansın diye niye böyle bir şey oluyor? Hala bana "evine ilaç götürür" den öte bir şey söyleyemedin ama ben sana olası bir sürü zararının saydım.
Sosyal ağlarda paylaş

matama said:
istanbul adina net derimki elinde olsa her eczane gecede calismak ister, gece bir nobetci eczaneye ugrayinda gorun kapidaki kuyrugu. @greeny sen bu isi migros gibi yerlere verdiginde eczacilar odasi izin vermiyecek calismani ? serbest piyasa kurallari uygulandiginda yiyorsa vermesin. yapmayin beyler yarattiginiz loca o kadar sacmaliyorki artik kendiniz bile yonetemiyorsunuz demektir :)

Geçen hafta annem nöbetçiydi. Saat gece 1'e kadar bende ordaydım haliyle (Malum güvenlik nedenleri. Ha tabii siz bunuda bilmiyorsunuz. Nöbet esnasında soyulan eczaneler fln.)

Dur hafızamı zorlayayım. Hımmm...

Yo. Kuyruk fln hatırlayamadım ben.
Sosyal ağlarda paylaş

nöbetçi eczanede ne kuyruğu allasen. genelde kapıyı falan içeriden kilitlerler. cama tıklarsın, kapıyı açtırır, ilacı alır, hastalık grip falansa bi limonlu çay ile ateş düşürücünü vs içer sohbet edersin;
-havalarda çok soğuk, ben de üşütmüşüm işte
+vah vah.. bizim de oğlan grip oldu geçen. zor iyileşti..
vs. vs.

eğlencelidir yani..
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth said:
Ya da şöyle açıklayayım bir eczanenin ayda 40-50 milyar kar yapması demek, çevresindeki eczanelerin kapanacak hale gelmesi demek. Yani tutki çok başarılı bir işletmeci bir şekilde burdan böyle bir kar yapmayı başardı bu sefer eczanelerin kapanması ile dediğimiz sorunlar ortaya çıkar. Yani hala anlamıyorum olaya yaklaşma açını. Eczanenin ana ve kritik görevi ilacı sağlamaktır ve bir ülkede bu sistem işliyorsa, o işi tekele çevirmenin mantığı nedir? Bunun ülkeye getirisi nedir? Getirisinin yanında sistemi bozma gibi bir riski varken neden böyle bir riske giriliyor? Sırf bir grup para sevici bir sektör üzerinden para kazansın diye niye böyle bir şey oluyor? Hala bana "evine ilaç götürür" den öte bir şey söyleyemedin ama ben sana olası bir sürü zararının saydım.

Hayır yine gelip market bakkal örneğini verme diye söylüyorum, eczanelerde satılan şeyler ilaçtır ve ilacın kalitesi onu üreten şirketin kalitesine bakar. eczanelerde zaten bu tarz ilaçların çoğu bulunur (farklı şirketlerden) ve olmayan bir ilacı istediğin zaman bir iki güne gelir öyle "biz pepsi ile anlaşmalı değiliz" tarzı olaylar yaşamazsın. Bunu da belirtmek istedim.

Birbirinden farklı markalı ve çeşit çeşit ilaç satan 15 ayrı eczane bulamazsın marketlerde olduğu gibi. Market sektörü çok daha farklı bir durum, artık dia gibi kuruluşlar kendi ürünlerini vs üretiyor. Karşılaştırıp durma eczanelerle marketleri sistemi bilmeden.
Sosyal ağlarda paylaş

İlaç özel bir sektördür. İşin .oku çıkmasın diye yasayla sınırlandırılır.

Mesela reklam olmaz ilaçta. Niye ilaç özendirilip gerekli gereksiz yere kullanılmasın diye. Reklam sektörü Türkiye'de .ıçını yırtıyor ilaç reklamı serbest olsun diye. Para kazanacaklar diye izin vermemiz mi lazım? Yurtdışında ilaç reklamı serbest diye bizde de olmalı mı?

Mesela eczanelerde reklam yapamaz. Radyoda hiç eczane reklamı duydunuz mu? "Filan eczanesi, en iyi eczane" tarzında.

Eczacı sağlık mdürülüğüne bağlıdır. Her yerde olmasada sıkı sıkıya denetlendiği yerler vardır.

Fiyat standarttır. Aşağı ve yukarı satmanın cezası vardır. Niye rekabet olmasın ilaç pazarı rekabete kurban edilmesin diye.

Hastaya hediye vermen bile yasaktır aslında. Üstünde eczane ismi olan poşet bastırmanda. Sıkı denetlenmese bile bu devletin eczacı, ilaç ve hasta üçgenine temel bakışıdır.

Vb....

Bu liste uzayıp gider. Ana fikir ilacın, eczacının yarı resmi kamu kuruluşu gibi çalışması, önceliğinin hasta ve etik olmasıdır.

Salt işi para kazanmak olan bir tüccar bu sektöre girerse daha çok satmak için daha fazla taviz ister daha fazla taviz geldikçe hepimiz ilaç manyağı oluruz. Bunu anlamak zor mu?

Ben eczaneme gelen insanlara gerektiği kadar ilaç satıyorum. Her hapşurana antibiyotik satıp pis pis gülmüyorum. Basit soğuk algınlıkları için daha hafif ilaçlar veriyorum. Ama sen patronum olsan, ben yanında çalışan eczacı olsam daha fazla ilaç satmam için bana baskı yapacaksın. Neden? Çünkü sen tüccarsın, senin ilaçla hastayla işin yok maksat para kazanmak.

Bu yüzden eczacılık özel bir sektördür. Reklamın, ortaklığın vb. birçok şeyin yasak olduğu. Amacı hastaya hizmet etmek olan bir meslektir.

İlaç firmaları doktorlara deli gibi bizim ilacımızı sat yeterki diye gaz veriyor (gaz derken siz anlayın neler neler) sonu ne oldu günde 2 defa kullanılması gereken (BID = Both in day) ilaçları günde 3 tane içirdiler bize daha çok satılsın diye.

Özel hastaneler diyorsunda bir çoğu gerekli gereksiz 50 tane tahlil istiyor. Maksat daha fazla para kazanmak sen umurlarında değilsin.

Sözün özü bu sektör tüccar işi değil meslek erbabının işidir.

Umarım anlatabilmişimdir.
Sosyal ağlarda paylaş

eline sağlık

hayır bana devletin adam gibi işletemediği bir alanla gel telekom ya da eğitim gibi ona yaklaşımım daha pozitif olur çünkü açık ara bir şekilde özel okullar devlet okullarından daha iyi ve bir üniversitenin iyi olması, ülke açısından çok fazla getiri demek. aynı şekilde telekom çok iyi müşteri hizmeti isteyen bir alan ve devlet kuruluşuyken bu hizmeti şimdiye göre çok daha kötü sağlıyordu (gerçi hala sorunları var ama temel mantık daha iyi hizmetin gerekli olmasıydı).

asıl amacını yerine getirmekte başarılı olan bir sistemin içine özel sektörü sokmaya çalışıp onu bozma riskini almanın mantığı nedir bunu bana açıklamadın.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben 6 yaşımdan beri eczaneye giderim daha eczacı ciraklarini gecip eczaciyla muhattab olamadım. Minionlardan bossa gelemiyoruz. Anlayacağınız eczacı yerıne orda bakkal olsa da pek farketmeyecek. Eczacılık mezunu kisilerin asıl mesleginin ilac üretim sektörü olması gerekiyor , perakende satış değil diye düsünüyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

bu iş için denetçiler var aslında bu işi alışkanlık haline getiren eczacıları uyarmak için ama tabi çok sıkı işletilmiyor. gene de emin ol bu durum için bir yaptırım olmasa durum çok daha kötü olurdu. Çok daha olurdu dediğim bir işi olduğu zaman eczaneyi bir kaç saatliğine çırağına bırak gidenler oluyor fakat hiç bir yaptırıp olmazsa %50-60a varan zaman miktarında eczaneye gelmeyecek eczacılar olur. Bu durumda onun farkına varırlar diye düşünüyorum muhtemelen çünkü zaman zaman denetçiler geliyor.

eczanede eczacı bulunmasının istenmesinin temel sebebi, basit rahatsızlıkları olan insanların kafalarına göre ilaç alıp kendilerine zarar vermeleri yerine önce bir eczacıya danışmaları. Ki eczacının sahip olduğu tek şey ilaçların ne işe yaradığını ezberlemek değil, onu eczanede 4-5 sene kalan biri de yapar muhtemelen. ama ilaçların içindeki aktif maddelerden vs yaratacağı etkileri tahmin edebilirler.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...