Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İşletme Hukuku Yardım lütfenn

MrMarvelous

Öne çıkan mesajlar

Arkadaşlar merhaba;

P.tesi günü İşletme Hukuğu dersinden finalim var ve ben derse bir kere bile gitmedim ilk vizeden sonra hahahha. Gülüyorum ama durumum hiç komik değil aslında, final %70 değerinde ve ölüm kalım meselesi şu an benim için.

Sizden ricam bu derse nasıl çalışmamı önerirsiniz? Hocanın ders notları var, ancak bir de ticaret hukuğu için faydalanabileceğim kitap olsa iyi olur diyorum. Tavsiyeleriniz?

Bir de soruları cevaplarken nelere dikkat etmeliyim? Hukukçu arkadaşların çoğu "aptala anlatır gibi yaz, bi terim kullandıysan onu da açıkla" dediler. Bunun dışında öneriniz var mı?

Son olarakta sınav nasıl olacak fikriniz olsun diye örnek soruları paste ediyorum.Cevaplarını verin diye değil yanlış anlaşılmasın =)

1. Aşağıdaki İşletmelerin Hukuki Niteliğini Tartışınız
a. (A), nisan- ekim aylarında bir plaj işletmektedir.
b. (A), yılda sadece üç kez bilişim fuarı düzenlemektedir.
c. (L) pastanesinin pasta üretim binasında, istekte bulunanlara, tanıtım amacıyla yaş pasta satışı yapılmaktadır.

2. Bir bilgisayar satış mağazası bulunan (A), evde eskiyen yemek takımının yerine bir takım satın almış ve bedelini ödemek için 30 gün vadeli bir bono imzalayıp mobilyacıya vermiştir.
a. (A)’nın mobilya alım işlemini ticari iş ölçütleri bakımından değerlendiriniz.
b. (A), vadede borcunu ödememiş, mobilyacı, bedelin ticari temerrüt faiziyle tahsili için dava açmıştır. Bu davanın haklılığını ve ileri sürülebilecek karşı iddiaları tartışınız.

3. Ahmet Demir, Kütahya’da ticari işletme işletmeye başlaması nedeniyle Ahmet Demir ismini 2003 yılında Kütahya Ticaret Siciline ticaret unvanı olarak tescil ettirmiştir. 2005 yılında, Samsun’da ticarete başlayan aynı isimdeki bir şahsın ismini ticaret unvanı olarak Samsun Ticaret Siciline tescil ettirdiğini öğrenmiştir. Kütahya’daki Ahmet Demir’in başvurabileceği hukuki yolları tartışınız.

4. Yedek parça imalatı ve pazarlamasıyla uğraşmak üzere kurulan bir anonim ortaklığın ticaret unvanını oluşturunuz.

5. Ticari işletmenin ticari mümessili olarak görevlendirilen (A)’nın herhangi bir kötüye kullanmaya yol açmaması bakımından kambiyo senedi düzenleme yetkisi kaldırılmıştır. Bu işlemin geçerliliğini ve yerindeliğini tartışınız.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Sizden ricam bu derse nasıl çalışmamı önerirsiniz? Hocanın ders notları var, ancak bir de ticaret hukuğu için faydalanabileceğim kitap olsa iyi olur diyorum. Tavsiyeleriniz?

Yanlış bilmiyorsam Dregoth aldı ticaret hukuku bu dönem, onu dürtücem ben gelip yazacak sana kitap adı. Kitapçı bilmiyorsan ve İstanbul'daysan diye yer de tarif edeyim;
Anadolu yakasındaysan Kadıköy rıhtımda Akmar'ın arkasındaki Nezih'in falan olduğu sokakta Moda tarafına doğru yürü, Akmar'ı geçtikten sonra Legal Kitabevi var.
Avrupa yakasındaysan Barbaros'tan Dolmabahçe'ye giden cadde Deniz Müzesi'nin karşısındaki içeri giren sokakta Kabalcı var. Alt katında hukuk temalı kitaplar bulabilirsin.

Paraya kıyıp pratik kitabı da al, okurken kanuna atıf yaparsa mutlaka kanuna da bak. Türkçeleştirdiler mi tam hatırlamıyorum da eski dildeyse hala en azından daha anlaşılır hale gelir, neyle alakalı olduğunu bilirsin. Zaten zamanla tahmin eder hale geliyorsun ne demek istediğini =P

Bir de ilk seferde tam olarak oturmamış gibi geldiyse yazarak çalış, sınavda da rahatlatır hem. Konuyu tam hallettiğini düşünüyorsan pratiğe geç sonra işte.

said:
Bir de soruları cevaplarken nelere dikkat etmeliyim? Hukukçu arkadaşların çoğu "aptala anlatır gibi yaz, bi terim kullandıysan onu da açıkla" dediler. Bunun dışında öneriniz var mı?

"Bir terim kullanırsan onu da açıkla" dedikleri terimin kısa VE GEREKÇELİ açıklaması. Yani dayandığın kanun maddesini yaz ama sadece maddeyi yaz, maddenin cplenmesini sevmez hukuk hocalarının büyük bir çoğunluğu (tanıdığım 30-40 kadarının tamamı diyeyim ama genelleme olmasın sdf). Zaten muhtemelen "gerekçeli cevaplar dikkate alınacaktır" türevi bir not olur final kağıdında. İmlana fazladan dikkat et, illa bir bonus kabul ederler çünkü haddinden fazla metin okuyor garibanlar malum. Düzgün imla ek puan kazandırır diye finale not düşenlerine de denk geldim bol bol =)

Ben bu dönem almış olsam sorulara da yardım ederdim ama bilgim çok kısıtlı şu an, sadece borçlar genelden bildiğim 3-5 küçük şeye denk geldim. O yüzden saçmalamamak için pas geçtim soruları. Ha bir de cevaplarken bazen bazı şeyler kesin olarak aklına gelmeyebilir, oralarda kıvırma çok fazla aman diyeyim. Çünkü dediğim gibi çok metin okuduklarından ne kadar gereksiz ve uzatan hede varsa daha çok üzülüyorlar ve üzülmeleri demek puan kısıntısı demek. Hoca sınavını okurken mutlu olmalı kısacası.

Kolay gelsin şimdiden eheh.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...