Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İst. ve Ank. üniv.lerinde Kürt dili ve edebiyatı bölümü

lovecraft0Z

Öne çıkan mesajlar

http://www.ntvmsnbc.com/news/470927.asp

ANKARA - TRT-6’da Kürtçe yayına başlanması nedeniyle verilen kokteylde konuşan YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Ankara ve İstanbul üniversitelerinin edebiyat fakültelerinde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü kurulacağını açıkladı.

Kürt Enstitüsü’nden öte böyle bir bölümün açılmasının daha uygun olduğunu belirten YÖK Başkanı Özcan, “Önce bir dili, edebiyatı öğretmeli, ondan sonra enstitüler kurulabilir” dedi.

Mardin ve Diyarbakır Dicle üniversitelerinin bu yönde talebi olduğunu vurgulayan Özcan, uzun yıllardır dil eğitimi konusunda ciddi eğitim veren Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi ile İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde bu eğitimin verilmesi üzerinde ağırlıklı olarak durduklarını söyledi.

evet, ne düşünüyorsunuz?
Sosyal ağlarda paylaş

50'lerde 60'larda kürtçeden bahsetmek gerektiğinde TMBB kayıtlarına bilinmeyen dil olarak geçilmesinden, üniversitelerde kürt dili ve edebiyatı bölümlerine... o dönemin ağır statükocuları görselerdi kanser olurlardı herhalde.

gerçi şimdi bile kanser olanlar var.
Sosyal ağlarda paylaş

pekaziz said:
ABD ve AB'nin BOP kapsamında ülkemizi bölmek amacıyla kullanacağı bir araç olmadıktan sonra gayet güzel olur. Ama tepemizdeki eşbaşkanlar ve çapulcu kılıklı yök görevlileri bunu ne yönde değerlendirir orası da kabak gibi belli.

nasıl bir araç mesela.
Sosyal ağlarda paylaş

Jadelith said:
pekaziz said:
ABD ve AB'nin BOP kapsamında ülkemizi bölmek amacıyla kullanacağı bir araç olmadıktan sonra gayet güzel olur. Ama tepemizdeki eşbaşkanlar ve çapulcu kılıklı yök görevlileri bunu ne yönde değerlendirir orası da kabak gibi belli.

nasıl bir araç mesela.

Kuzey Irak'taki "Güney Kürdistan", hedefleri arasında kuzey bölümüyle birleşmeyi ve bu sebeple "yeni" Kürt halkını yaratacak kültürel ve sosyal konulara ağırlık veriyor. Bu üniversiteden çıkan mezunlar bir süre sonra Kürtçe öğrendik ama resmi dil Türkçe, olmaz böyle diyecekler. Ardından ikili yapı kargaşaya yol açacak oradan bölünmeye doğru emin adımlarla gidilecek ve zemin de buna müsait olacak.

Bu üniversitelerdeki eğitim Türk ve Kürt halklarının tarihsel birlikteliğine vurgu yapsın, başımın üstünde yeri var; ama mevcut yapıdan (Barzani-DTP vs.) etkilenmemesi mümkün görünmüyor bana.
Sosyal ağlarda paylaş

pekaziz said:
Bu üniversiteden çıkan mezunlar bir süre sonra Kürtçe öğrendik ama resmi dil Türkçe, olmaz böyle diyecekler.

Bu tarz bir argüman beklenebilir zira dünyada örnekleri çok olduğu için "bakın Kanada da bile böyle" diyebileceklerini tahmin ediyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

abi ama belli grupların yuvalandığı örgütlendiği ortamlar oluşabilir zira ülkede BOP destekli bu mevzu üzerinden şiddet kullanarak sonuca gitmeye alışan bi örgüt ve yandaşları hala bulunmakta. bide türkçe yi adam gibi öğretebiliyo muyuz o muamma, yarın diğer dillerde öne çıkacak, iyice yozlaşabilir dil.
Sosyal ağlarda paylaş

pekaziz said:

Kuzey Irak'taki "Güney Kürdistan", hedefleri arasında kuzey bölümüyle birleşmeyi ve bu sebeple "yeni" Kürt halkını yaratacak kültürel ve sosyal konulara ağırlık veriyor. Bu üniversiteden çıkan mezunlar bir süre sonra Kürtçe öğrendik ama resmi dil Türkçe, olmaz böyle diyecekler. Ardından ikili yapı kargaşaya yol açacak oradan bölünmeye doğru emin adımlarla gidilecek ve zemin de buna müsait olacak.

Bu üniversitelerdeki eğitim Türk ve Kürt halklarının tarihsel birlikteliğine vurgu yapsın, başımın üstünde yeri var; ama mevcut yapıdan (Barzani-DTP vs.) etkilenmemesi mümkün görünmüyor bana.

kargaşaya yol açacak? kardeş iyimisin kargaşa var zaten. 1984 yılından beri ülkenin doğusu türkiyeye mi destek versek pkk ya mı karar verememiş durumda (ki zaman zaman pkk destekçiliği ağır bastı).

kafalarını ezerek denedik olmadı. bi de adam gibi davranalım, öyle deneyelim, ne dersiniz? kendi dilleri kendi edebiyatları olduğunun farkındalar, onlar da insan odun değil. ve öğretilmediğini biliyorlar.
Sosyal ağlarda paylaş

ben kürt dili ve edebiyat'ının japon dilin ve eedebiyatından çok da ileri gidebileceğini sanmıyorum. dilin yozlaşması için bütün halkın başka bir dili kullanıyor olması, ona özeniyor olması ve sıkı bir şekilde o dilde eğitim görüyor olması lazım o yüzden dilin yozlaşacağını sanmıyorum. örgüt kuracak kadar fanatik olan bireyler de zaten bir şekilde öğreniyordur kendi dillerini mutlaka. geriye kaldı kürt dili ve edebiyatı öğrendikten sonra aydın ayağına yatacak bir grup insanın sürekli televizyonda entel entel saçmalaması onun etkisi ne olur bilemiyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

GEd said:
@jadelith

Hiç bir konu hakkında bilgin mi yok ,yoksa bizi yormak için mi soruyorsun?

Diğer azınlıkların dilleri elbetteki.

yormak ile alakası yok, eğer spesifik örnek vermeye çalışırsan söylediğin şeyin saçmalığını kendin anlayacaksın diye.

ama vermekten kaçmışsın bakıyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Absolut said:
AKP döneminde ilk senelerde adam gibi davranıldı sonuçlarında bir tek ayaklanmadıkları kaldı. Belediye başkanları, mülletvekilleri demediklerini yapmadıklarını bırakmadılar.

dimi biz "ok taam insansınız artık" dedikten sonra hemen onlar da "ok babs herşeyi unuttuk" demeliler.

ha hepsi politikacı hepsi yenmiş bir elmadan değersiz vs. ama sonuçta halkın dediklerini tekrarlıyorlar, halk da 1 gün içerisinde unutmaz olan şeyleri.
Sosyal ağlarda paylaş

Jadelith said:
Absolut said:
AKP döneminde ilk senelerde adam gibi davranıldı sonuçlarında bir tek ayaklanmadıkları kaldı. Belediye başkanları, mülletvekilleri demediklerini yapmadıklarını bırakmadılar.

dimi biz "ok taam insansınız artık" dedikten sonra hemen onlar da "ok babs herşeyi unuttuk" demeliler.

ha hepsi politikacı hepsi yenmiş bir elmadan değersiz vs. ama sonuçta halkın dediklerini tekrarlıyorlar, halk da 1 gün içerisinde unutmaz olan şeyleri.

neyler unutmaz mesela
Sosyal ağlarda paylaş

Jadelith said:

ok ozaman bizde ölen binlerce insanı unutalım hemen derhal.Bu düz mantıkla karşılaştıracaksak aynı noktaya geliyoruz dönüp dolaşıp.Kürtçe tv bence olması gereken bişeydi.Zamanında bunu bi araç olarak,oradaki halkı kazanmak icin falan kullanabilirdi devlet.Bugun olsa ne olmasa ne onca seyden sonra.Onuda gectim bazı seylerin altyapısı olabilir bu dil mevzusu,gayet guzel acıklamıs arkadaslar.
Sosyal ağlarda paylaş

http://www.hrw.org/en/news/1998/11/20/letter-italian-prime-minister-massimo-dalema

http://www.hrw.org/reports/1993/WR93/Hsw-08.htm

http://www.amnesty.org/ailib/intcam/turkey/turk2.htm

ha "amnesty international ve human rights watch BOPu destekliyo" filan derseniz ayrı tabii. ama bişi diyemem öyle derseniz, hatta tartışmaya bile gerek yok hiç : )
Sosyal ağlarda paylaş

Korax said:
ok ozaman bizde ölen binlerce insanı unutalım hemen derhal.Bu düz mantıkla karşılaştıracaksak aynı noktaya geliyoruz dönüp dolaşıp.Kürtçe tv bence olması gereken bişeydi.Zamanında bunu bi araç olarak,oradaki halkı kazanmak icin falan kullanabilirdi devlet.Bugun olsa ne olmasa ne onca seyden sonra.Onuda gectim bazı seylerin altyapısı olabilir bu dil mevzusu,gayet guzel acıklamıs arkadaslar.

ölen insanlar iki tarafın da sorunu. türkler de kürtler de ölüyor farkettiyseniz, ölen pkklıların da aileleri var.

bunu unutursanız sonsuza kadar savaşırız.

hayır size göre nası çözücez bu sorunu anlamadım ben. ciddi bir sorun var ki insanlar kendilerini silahlı bir örgüte sokuyolar, 25 senedir de aynı dert devam ediyor.

pkkyı adam öldürerek çözemicemizi anlamış olmalıyız artık.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...