Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Lens önerisi

wEll

Öne çıkan mesajlar

şimdi arkadaslar bende canon 400D var. Alırken o berbat 18-55 objektifiyle almıstım. NE yazık ki beklentilerimi karşılamıyor.

şimdi beklentim şu;

Daha geniş açı olmasını istiyorum
Ve bir netlik sorunu var sanki objektiften mi o bilmiyorum. daha net olmasını istiyorum. Örneğin macro bir objektif olmasa da bir objeyi( çiçek,böcek,meyve vs) çekerken daha net olmasını istiyorum. Bu objektifle nesnenin yakınına girdiğim zaman bir türlü objeyi çekmiyor.

bütçe maximum 300 YTL

önerilerinizi bekliyorum.

şimdiden pati halkına teşekkürler.
Sosyal ağlarda paylaş

18-55 gayet iyi standart issue bir lens, kit lensi, iş gören de bir lens.
Kötü lens diye bir şey yoktur, daha az iyi lens vardır, isteklerini karşılayamayan lens vardır.

Netlik mevzusunun ise lensle alakası hem var hem yok. Prime lenslerin zoom lenslere oranla az biraz daha net çekebilmesi gibi bir durum söz konusu ama o kadar da devasa bir fark yok.

Lenslere hayvan gibi para baymadan önce, diyafram ve netlik ilişkisini çözmelisin bence, 32'de yada 2.0'de çok büyük bir netlik bekleyemezsin. 5.6 - 7.1 arası lensine göre tabii ki, genellikle en net diyafram aralıkları oluyor.

Raw çekip, üzerinde oynayarakta keskinliği arttırabilirsin sadece bu dediklerimi yaparak.

Canon'un 85mm lensleri var 1.8'den 1.2'ye kadar sanırım, mk I mk II falan diye gidiyor, onlar bayağı iyi netlik açısından, ama tele'ye kaçıyor biraz, sen geniş açı makro falan diyorsun.

Makro çekeceksen 50mm makrolar var, portre'de çekersin onlarla gayet, USM motorlu olduğu sürece problem çıkarmaz.

Geniş açı alacaksan 400D'nin sensörüne uygun, small frameler için geniş açı lensler var, ama ileride full-frame makine almayı düşünüyorsan, seneye falan, çöpe atmak oluyor parayı. Yok almam diyorsan, sigma'nın ve canon'un 10-20 10-22 falan gibi süper ultra-wide angle lensleri var, ben alacam mesela kaç zamandır.

Hem geniş açı hem makro gibi bir hadiseyi ise yanlızca balık gözüyle yakalarsın, bayağı da ilginç şeyler yapılabiliyor, 4.5 mm yalnızca senin sensör için 8 mm full frame sensörlerine göre fisheye lensler olması lazım yanlış hatırlamıyorsam.

Ama çok pahalı ve çok hassaslar. Çok kırılganlar, çokta kullanmazsın kanımca.
Sosyal ağlarda paylaş

Balık gözlerine filtre takılmıyor, ondan opticler illaki bir toz yiyor, çiziliyor vs..

300 ytl ile o istediklerini yapacak lens bulamazsın. En yakını 2. el Sigma 17-70 al, 1:2 macro var lenste, optic kalite olarakta canon kit lensten çok daha iyidir. az birazda daha geniş.
Ayrıca ucuza extension tube alarakta macro çekim yapabilirsin, ben 3 dolara aldım hong kong ebay üzerinden, tabi alıp dışarda tak tuk çekemiyorsun, evde durağan cisimler için iyi.
Sosyal ağlarda paylaş

Alexi_Septimus said:

Geniş açı alacaksan 400D'nin sensörüne uygun, small frameler için geniş açı lensler var, ama ileride full-frame makine almayı düşünüyorsan, seneye falan, çöpe atmak oluyor parayı. Yok almam diyorsan, sigma'nın ve canon'un 10-20 10-22 falan gibi süper ultra-wide angle lensleri var, ben alacam mesela kaç zamandır.

hem 400D için kullanabileceğim hem de ileride full frame makina aldığım taktirde ondada kullanabileceğim lens yok mu acaba.
Sosyal ağlarda paylaş

bu butceyle alamazsin.ancak eski analog sistem zamani uretilen objektiflerden alabilirsin.nikon kullaniyor olsaydin onlari digital makinana takabilirdin ama istedgiin performansi gene elde edemezdin...

Elindeki objektifin yakin mesafede netlememesinin sebebi; her objektifin minimum netleme mesafesi vardir.Mesela 50mm f1.8 objekrifler 45 santimden yakin mesafeden netlemez.Cunki goruntu odaga dusmez..

Eger elindeki objektifi dusurmediysen, carpmadiysan netlik ve tahmini olarak keskinligi begenmemenin sebebi elindeki objektifin kit objektif olmasi.Kit objektifler makina ile satildigi icin uretici firmalar objektif icerisindeki mercek elemanlari olarak dusuk kalitede malzeme kullanirlar ..Zaten normalde iyi bir objektif demek neredeyse iyi bir DSLR almak demek (modelden modele ve istenilen aciya gore degisir)..

: )
Sosyal ağlarda paylaş

Alexi_Septimus

en acik veya en kisik diyaframda da gayet net fotograf cekebilirsin..Diyafram alan derinligini ve keskinligi etkiler.Tabiki kullandigin optik iyi bir optik degilse.Kusurlu uretilmisse ozaman birtakim diyafram degerlerinde ciddi deformasyonlara ve netsizliklere yol acabilir.

Diger taraftan 18-200 tarzi yani genis acidan tele ye zoom lenslerden beklenilen netlik cok olmamali cunki temel olarak bir objektifin icerisinde nekadar fazla mercek elemani varsa iceri giren isik okadar fazla kirilir ve buda netligi ve keskinligi etkiler...

sonuc olarak hem dandik hemde 18-200 gibi cok aralikli lens kullaniyorsaniz evet gercekten buyuk bir netlik sorunu yasarisiniz.yasayabilirsiniz.
Sosyal ağlarda paylaş

@seyh hulud:

lenslerin optimum diyafram aralıkları vardır. bu aralık en keskin fotoğrafı verirler. bu da maksimum diyafram genişliğinin 3-4 stop kısılmışıdır.

18-55 kit lens yerine 18-200 bi lens almak daha iyidir kanımca. zira çok çok büyük kayıplar olmuyor. tabiki prime lens gibi bir şey beklememek lazım.

@well

geniş açı ile makro çekemezsin yalnız. geniş açı lens ile de çekebileceğin şey sadece manzara olur sanırım.(çoğunlukla diyelim)

öncelikle ne çekmekten hoşlandığına karar ver, mesela portre için 50mm f/1.8 iyidir(crop factor ile 75-80mm oluyor zaten). ya da teleobjektif arıyorsan 70-200 70-300 gibi bir şey tercih edebilirsin. ille de geniş açı diyorsan, sanırım sigma 10-20 için iyi diyorlardı.

bol bol araştırman lazım, birinin iyi dediği lensi sen beğenmeyebilirsin çünkü beğenen verdiği renkleri beğenmiştir halbuki çok keskin değildir vs. gibi. bunun için güzel siteler var, mesela
www.dpreview.com
aradığın lensi bu tarz sitelerde incele, ona göre ebayden fiyat al. sonra git hayyamdan 20-30ytl fazla vererek al. daha fazlasını verme, mutlaka birileri yurtdışından falan getirir.
www.fotokrtik.com
www.netfotograf.com
gibi sitelerden bakabilirsin onlara da..

edit: tüm lensler default olarak full-frame üretilir. ama işte bazı lensleri "dps-c" üretirler ki full frame kullanılmasın =)
aslında nedenini anlaman için crop faktör konusuna bakmak lazım. kısaca şöyle, önceden analog makineler 35mm boyutlarında idi. dijitalde sensörü 35mm olan makineye full frame denir. ama bunlar çok pahalı olduğu için daha ufak sensörlü makinalarla başlanır. bunlarda 35mm nin 1/1.5'i gibi boyutlardadırlar. bu da demek oluyor ki çektiğin foto 1.5 kat zumlu çıkacak. mesela full-frame 10mm lensin senin makinandaki karşılığı 16mm olacak. mesela 200mm olan da 320mm olacak.(400D krop çarpanı=1.6). ama mesela dps-c 10mm kullanırsan direk 10mm oluyor, ama full frame makina alınca zorlanacaksın(bazı makinalar MP'den ödün vererek onları da kullanmaya izin veriyor)
Sosyal ağlarda paylaş

Seyh-hulud said:
Alexi_Septimus

en acik veya en kisik diyaframda da gayet net fotograf cekebilirsin..Diyafram alan derinligini ve keskinligi etkiler.Tabiki kullandigin optik iyi bir optik degilse.Kusurlu uretilmisse ozaman birtakim diyafram degerlerinde ciddi deformasyonlara ve netsizliklere yol acabilir.

Kimse net fotoğraf çekemezsin demiyor, ama 5.6-7.1 aralığında alacağın sonuç her zaman daha iyidir.
Sosyal ağlarda paylaş

Full frame ile uyumlu lens alacağım diyerek kendini kısıtlama, lens dediğin şey fotoğraf makinası gibi değer kaybetmiyor. 1 sene önce 600YTL'ye aldığım tamron 17-50 lensimi şuan gene 550-600'e satabilirim, diğer alıp, sattığım lenslerde de hiç zarar etmedim, aldığının biraz altına veya aynı paraya satıyorsun.

Şuan ASP-C sensorler için en iyi alternatifler hangisiyle bütçene uygun onları incele.

Tekrar söyleyeyim 2. el Sigma 17-70 veya sigma/tamron 24-70 2.8 lerden öneririm 2. el.

İstanbul'daysan Hayyam'a git bir bak Sirkeci / Hayyam Pasajı, haydarpaşa tren garından çıkınca sağda.
Edit : sağ deil sol olacak.
Sosyal ağlarda paylaş

Arkadaşlar ilginiz için çok teşekkür ederim.

sanırım istediğim sigma 10-20.

bu lensle çekilen bir çok fotografa baktım ve gercekten bu lensi istediğime karar verdim.

bu arada hem geniş açı hem macro bir lens demedim aslında. demek istediğim objeye yaklasınca biraz daha net olsa daha iyi olur. yani şuan ki lensle objeyi yakından çekemiyorum. ama bu iki özelliği tek lenste aramamak lazım heralde. neyse..

şimdi yalnız bu sigma 10-20 acayip pahalı geldi :S

mesela;

burada

alabileceğim en ucuz yer neresi acaba. internetten yurt dışından getirtmeyi istemiyorum. Ailem güvenemiyo maalesef bana kalsa yaparım tabii..

2. el mi tavsiye edersiniz. ederseniz nereden. bir de 2. elde sorun çıkma ihtimali yüksek midir. yani yeni alacağım bir lensle kullanılmıs bir lens arasında ne fark vardır..
saygılar.
Sosyal ağlarda paylaş

2.El Objektif satın alırken nelere dikkat etmeliyiz...

Birçoğumuz düşük fiyatlarından dolayı, bazen de aradığımız modelin yenisinin bulunamadığı hatta üretimden kalktığı için ikinci el objektiflere yöneliyoruz. Tüm 2.el ürünlerde olduğu gibi, objektiflerde de satınalma sonrası beklenmeyen sorunlarla karşılaşmak olası, bunun yanında yeni ürünler gibi garanti kapsamında olmamaları ya da çok kısıtlı bir garanti sunmaları nedeniyle, alışveriş sonrası farkettiğiniz bir sorunda ürünü geri değiştirmek ya da tamir ettirmek çoğu zaman satıcının insafına bağlı.

Bu bakımdan, olası sorunları satınalmadan önce bulabilmenize yardımcı olmak adına, objektif satın alırken dikkat edilmesi gereken 9 noktayı sizin için derledik.

İlk olarak objektifi makinemize takmadan önce yapmamız gereken kontrolleri sıralayalım:

1- Objektifin gövdesi üzerinde çizik ve ezikler olup olmadığını dikkatle kontrol edin. Bu çizikler ve ezilmeler objektifin düşme ve çarpma gibi darbelere maruz kaldığını, daha da önemlisi eski sahibi tarafından muhtemelen pek de özenli bakılmadığını gösterir.

2- Objektifin makine bağlantı noktalarını ve yüzeyini kontrol edin. Ucuz lenslerde bu bölüm daha zayıf olabilir.

3- Ön ve arka lensleri kontrol edin. Üzerinde çizik ve aşınma olmadığına emin olun. Kirli olan arka camlar, objektifin kapakları takılmadan muhafaza edildiğinin işareti olabilir.

4- Zoom ve Fokus halkalarını bir uçtan diğer uca kadar çevirerek kontrol edin. Halkaların çevrilmesinde zorluk, boşluk ve takılmalar olmadığına emin olun. Eğer objektifin üzerinde diyafram halkası varsa bunu da ayn şekilde kontrol edin.

5- Objektifin üzerinde eksik ya da tam oturmamış, zorlanmış vida olup olmadığını kontrol edin. Bunlar objektifin içinin açılıp muhtemelen tamir gördüğünün işaretidir.

Buradan itibaren objektifi fotoğraf makinemize takarak kontrollere devam edebiliriz.

6- Objektifin zorlama gerektirmeksizin fotoğraf makinenize monte edilebildiğinden emin olun.

7- Lensin bütün aralıklarda otomatik fokus yapıp yapmadığını kontrol edin. Sırayla yakın bir objeye, orta uzaklığa, sonsuza ve sonra tekrar ters yöne doğru fokuslayın. Kapalı ve ufak bir ortamdaysanız geniş bir yere çıkıp deneme yapmanızı tavsiye ederim.

Bununla ilgili yakın zamanda başımdan geçen bir olayı paylaşmak istiyorum: Birkaç ay önce Hayyam Pasajında bulduğum ve deneyerek -ya da denediğimi sanarak- satın aldığım Minolta 50mm F/1.7 lensimin aslında sonsuza odaklanamadığını ancak ertesi gün farkedebilmiştim. Çünkü dükkan çok küçüktü ve ben fokus testini tam yapmamıştım. Lens için nispeten düşük bir para verdiğimden (ucuzluğundan şüphelenmeliydim) ve satıcıya geri gitmeye üşendiğimden, internetten bu modelin manuel’ini bulduktan sonra içini açıp uzun bir uğraştan sonra ve vidalardan birini kaybetmek pahasına tamir edebildim. Objektifin belli ki daha önceden başkası tarafından açılmış ve bazı bileşenleri yanlış bir şekilde monte edilerek kapanmıştı. Belki de şanslıydım, siz tamir etmek yerine satıcıya göstermeyi tercih edin.

8- Makinenizi en yüksek f değerine getirip diyaframın rahatlıkla açılıp kapandığını kontrol edin. Objektifin üzerinde diyafram halkası yoksa diyafram sadece çekim sırasında kapanır. Bu yüzden, makinenizi bulb moduna getirip deklanşöre bastıktan sonra rahatlıkla kontrolü yapabilirsiniz. Diyaframın metal yaprakları üzerinde yağ ya da boyasında çizikler olmadığından emin olun.

9- Son olarak da satınalma sırasında imkanınız varsa, çektiğiniz fotoğrafları makineniz dijital ise bilgisayara aktararak büyük ekranda inceleyin. Daha önce gözle kontrol sırasında ya da makinenizin ufak LCD ekranında farkedemediğiniz kusurlar bilgisayar ekranında ortaya çıkabilir.
Sosyal ağlarda paylaş

Fotokritik ve gittigidiyor'dan takip et.
Sigma 10-20 için fiyat 500-600 ytl arası. Daha ucuza bulursanda büyük şanstır, 500'ün altına bulacağım diye bekleme, görürsen hemen al. Tabi 2. el bahsediyorum.
Özellikle fotokritik'ten büyük ihtimal bulursun, kullanan insanlarda zaten çocuğu gibi özen gösteriyor ekipmanına, sıfırdan farklı olmuyor açıkçası.
Sosyal ağlarda paylaş

Birde 10-20 geniş açı lens, genelde manzara fotoğrafları için uygun. Portre flm çekicem dersen çok geniş kalır, Tamron 17-50'de alabilirsin alternatif, sabit 2.8 diyafram ve çok övülen bir lens, bende kullanıyorum zaten yazmıştım. Fiyat bununda sigma ile aynı 450min-500-600max 2. eli.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...