aquila Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 film olmamis diyipte ataturkun agzindan yazi yazan zihniyete limon skiim.
Karag8z Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Can Dündar gibi para meraklısı bir insanın sansasyönel olaylardan para kazanmasını garipseyecek bir durum yok. Bu nedenle Atatürke hakarekete en yakın ne yapabildiyse onu yapmış. Hatta ilerki günlerde yakın dönem başbakanlarından birini seçip hakkında erotik film bile yapabilir.
Ferrero Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 film yasaklanacak. yasaklanmadan izleyip yorum yapalım lütfen. izlemeden yorum yapmayalım.
Daemir Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Sadece ilk yazıyı okudum. filmi izledim. ve filmi kötüleyenleri önyargılı buldum. Evet, Atatürk günde bir 70 lik rakı bitiriyordu. Evet, Atatürk yalnızdı. Evet, Atatürk arkadaşlarını kendinden uzaklaştırdı. Evet, Atatürk bu kadar çok içmeseydi ve gece hayatını bu kadar dolu yaşamasaydı daha çok yaşardı. Evet, Atatürk son yıllarında çok sıkıldı. Evet, Atatürk'ün duyguları vardı ve ağlıyordu! Evet , Atatürk gökten inen ve ona göre davranılan kitaplara rağmen bu devleti yaratmıştı. Evet, evet, evet ! Ulan Gazi Mustafa Kemal Atatürk yaşlılığında duygularını yaşamayacak da kim yaşayacak ! 50 küsur yaşına gelip de, gençliğinde onu heyecanlandıran ve ateşleyen her fikri gerçekleştirip de ondan sonra kendini yalnız bulan, o zamana kadar kendini milletine veren insanı nasıl sıkkın bulmamayı ümit edebilirsiniz? Birlikte yaşayabileceği birini bulamadığı için nasıl onu yalnız diye niteleyebilirsiniz, yalnız olsa bile? Mustafa Kemal Atatürk hepimizden daha yalnız ve hepimizden daha sosyal idi. Hepimizden daha yalnızdı çünkü en derin düşüncelerini, en derin hislerini paylaşabileceği bir insan bulamamıştı. Hepimizden daha sosyal idi çünkü onu bütün halk sever idi. Kölelikten ve özentilikten kurtarmıştı o bizi. Kendi seçimlerimizi kendi yapmamızı sağlamış , kafamızı kullanmayı öğretmişti bize. Atatürk'ün öldüğü günün ertesi günü Anıtkabir de çekilen ve gazetelerde çıkan fotoğrafları gören insanlar Atatürk'ün yalnız olmadığını, birçokları tarafından ölesiye sevildiğini anlar. Duygusal olarak yalnız olmak farklıdır. Evet, hayatı büyünce 'doğru' lar ve milleti için gerekli olan yenilikleri düşünmüş biri olarak, yalnız biri olarak , küçükken babasını kaybetmiş ve yaşayamadığı bir çok anının etkisinde olarak; evet , 70 lik rakıyı tek başına bitirip üstüne göz yaşı dökmeye layık biriydi. Milleti için özel hayatında fedakarlık edip, ölümü göze alıp , aynı zamanda geleceği öngörebilen tek önderdir o. Dünyada Tek. Bakınız; Lider olanların diğerleriyle kurduğu ilişkiler asla ve asla en yakın arkadaşlarınki kadar değildir, olmayacaktır da. Kendi arkadaşlarıyla ters düşmesinin, ve tüm bunlara rağmen kendi 'doğru' larında dirayet etmesinin sebebi, aksini iddia eden arkadaşlarından daha fazla ileriyi görebilmesi, ve analiz kabiliyetinin daha kuvvetli olmasındandır, emin olun. Atatürk, gökten inen kitaplara ihtiyacı olmadan 'doğru' ları bulan ve uygulama cesaretini gösteren insandır ki; başka kimse bunu başaramamış ve açıkça dile getirememiştir. Çünkü 'din' e ihtiyacı yoktur, 'doğru' ve 'yanlış' ı birbirinden ayırt edip aynı hükmü milleti içinde verebilmiştir. Can Dündar'ın filmine gelince. Bazı ufak tefek imalar dışında Atatürk'ü kötüleyen, onun yapmadığı şeyleri anlatan herhangi birşey yok. İç rahatlığıyla izleyin, ve faşizmin Atatürk'ü Allah'ın yarısı olarak gösterdiği düşünenleri izleyin. Saygılar Mustafa Kemal'im.
-007- Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Karag8z said: Can Dündar gibi para meraklısı bir insanın sansasyönel olaylardan para kazanmasını garipseyecek bir durum yok. Bu nedenle Atatürke hakarekete en yakın ne yapabildiyse onu yapmış. Hatta ilerki günlerde yakın dönem başbakanlarından birini seçip hakkında erotik film bile yapabilir. Olay tam olarak bu! Daha önce dediğim gibi Can Dündar'dan sansasyonel (yarı kurgu) 3. sınıf "kişi temelli" pazar magazin programları bekliyorum. Acayip ses getirir, tabi para da.
Fortuna Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Drigeolf said: Bu arada Fethullahçıların Vahdettin'i kullandıkları için doğrudur ama sırf bu yüzden o kadar kolay harcanacak bir adam değil, Osmanlı(padişahı olduğu devlet!) yıkılırken kahkahalar atarak sabahlara kadar eğlendiğini hiç zannetmiyorum. Osmanlı Padişahları, "padişahım olduğum yönettiğim ülkem" değil,"babamın toprakları" felsefesindedir,daima da öyle olmuşlardır.Lütfen Vahdettin'i veya herhangi bir başka Osmanlı padişahını vatanperver yapmayın.Kahkaha atmadığı doğrudur,ancak onun için önemli olan kaybedilenlerin (Toprak/insan) durumu değil,elde kalacak olan kısmın yetip yetmeyeceğidir.Osmanlı Padişahı dediğiniz şey kendini ülke yöenticisi olarak değil, toprak sahibi olarak görmüştür.Devleti genişletme istekleri ve devlet ile ilgili olumlu davranışların hepsi ,"Yüce padişahın şanı bol olsun!!" içindir.Saltanıtının sürmesi için.Neyse bunun hakkında akademik tonlarca inceleme var açıp bakarsınız. Drigeolf said: Atatürk çok akıllı bir devlet adamıdır. Tabii ki devrin şartları nasılsa ona göre davranacaktır, akıl ve mantık bunu gerektirir,Sovyetler devrin büyük güçlerinden biridir ve ona yakın olmak için tabii ki bazı laflar edilecektir. Ama Atatürk'ün dediği ("müslüman ve kominist yoldaşlarım" gibi) cümlelerin geçtiği gazete küpürlerine(belgelere) yer verilmemesini istemek faşizanlıktır, Atatürk bunları demişse -ki devrin gazeteleri yazdığına göre demiş- bunları duymak en doğal hakkımızdır. Pragmatist Taktisyenlik (Evet o dediğiniz şeyin bir terimi var!) eğitim görmemiş insanın anlayabileceği birşey değildir."Atatürk'te amma fingirdekmiş..." diyecek kadar düşük zekada olan insanlar çook fazla.Ayrıca bu film herşeyden önce akademik bir çalışma değil. Dolayısıyla, filmi izleyen kitlenin tepkisi ve anlama kapasitesi ölçülerek hazırlanmalı bu tip filmler. Drigeolf said: "Yine aynı dönemdeki gazeteler Atatürk'ün dünya tarihinde bin yılda bir görülen bir dahi olduğunu beyan etmektedir. Ve sizin çalısmanız, Atatürk'ün bütün dünyanın kabul ettiği bir dahi ve gerçek bir lider olduğunu adeta saklamak ister biçimde seçilmiş gazete kupürleriyle doludur." Kaynak istenmesi gereken bir cümle, devrin gazeteleri nasıl olurda diktatör dedikleri adam hakkında bu tür şeyleri yazmış olabilir. Unutmayın ki Atatürk bu ülkelerin ordularını ülkesinden atmıştır! Nasıl olur da bu ülkeler Atatürk için övgüler düzerler? Halk o gazeteleri almaz ki. Dediğim gibi kanıt istiyorum. Fazla uzağa bakmana gerek yok bütün Lise-3 Tarih kitaplarında "Atatürk'ün ölümü" konusunun sonunda yabancı liderlerden,gazetelerden ve seçkin kabul edilen şahıslardan alıntılar vardır.Açın okuyun. Drigeolf said: "Türkiye'nin her gün P.KK terörü yüzünden şehit verdiği günümüzde, ülke iç savaşın ve bölünmenin eşiğine gelmişken, o kadar saçmalıkla doldurduğunuz belgeselinizin arasında sanki çok gerek varmış gibi 'Atatürk de Kürtlere Özerklik verilmesi ile ilgili konuşmuştu' gibi ifadeler kullanıyor olmanız yangına benzinle gitmek demek değil de nedir sayın Dündar?" Tekrar ediyorum bu yorumun ana fikri şu: Bunlar olmuş olabilir ama "birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde" neden bunu söylüyorsun! Tam bir rezillik doğrusu. Yukarıda yazdığım Pragmatist Taktisyenlik meselesi aynen burda da geçerli.Bilmeyen adam yanlış anlar.Dolayısıyla Can Dündar gerçekten yangına benzinle gidiyor. Yani sonuç olarak, filmin taraflılığı ortada.Eleştiriyi yapan arkadaşın doğru olduğu noktalar da fazla. Editler:Quoteler bozuktu onları düzelttim.Bide imla.
Dynun Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Gazi Mustafa Kemal Atatürk Mustafa Kemal Atatürk Kemal Atatürk Atatürk mustafa .. bitti kalmadı
Apis Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Sana bana göre güzel olabilir. Bizler Atatürk'ün başarılarını, amaçlarınıda biliyoruz. Ama bu film, senelerdir Atatürk'ü karalayan, "bir şeyler daha bulayım çamur atacak" diyen çoğunluk için çok güzel bir çarpıtma malzemesi oldu. Kendi içlerinde ve dışarıya arşı propaganlarına önemli bir destek. Ve üzgünüm bu insanlar hiçte azda değil. Hatta bu gidişle yakında biz azınlıkta kalacağız.
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 aquila said: film olmamis diyipte ataturkun agzindan yazi yazan zihniyete limon skiim. buna +1lerimi abandım
Drigeolf Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 @Fortuna Vahdettin konusunda yazdıklarınıza tamamiyle katılıyorum. Ama benim görüşüm Vahdettin'in çok vatanperver olduğu değil, bazılarının iddia ettiği kadar vatan haini olmadığı idi. Padişahlar şanlarının yürümesini isterler(dediğiniz gibi) ve ülkenin işgal edilmesi pek şöhret kazandıracak bir durum değildir :). Yazınızın devamında aynı yorumu tekrarlamışsınız, Atatürk siyasi manevralar(Pragmatist Taktisyenlik, terimi bilmiyordum öğrettiğiniz için teşekkür ederim) yapmış olabilir ama sıradan insanların seviyesi bunu anlamaya yetmeyeceği için bunların söylenmemesi daha faydalıdır demişsiniz(kabaca). Ben bu görüşü korkutucu buluyorum. Ben filmde anlatılan olayların bir kısmını ("müslüman ve kominist yoldaşlarım" lafını mesela) bilmiyordum ve bunu filmden öğrendim. Daha önce bu konuda en ufak birşey okumamıştım, duymamıştım. Ama yine de seviyem bunun siyasi bir hamle olduğunu ve yapılması gerektiğini anlamaya yetiyor. Ayrıca bu halk eninde sonunda Türkiye'de yaşıyor, politikacılarına bizden az güvenen çok millet yoktur herhalde, bu da ciddi bir şüphecilik getiriyor. Mesela Obama seçildiğinde bir kesim 44 koyun kesebiliyor(ki büyük bir olasılıkla televizyona çıkarız diye yapmışlardır) ama esnafa sorduğunuz zaman ABD başkanı değişir politikası değişmez gibi mantıklı yorumlar da dinleyebiliyorsunuz(ki bunu diyen ilkokul mezunu bakkal). Kısacası eğitim şüpheci olmanın tek şartı değil, bizim insanımız da o kadar aptal değil. Ayrıca o filmi benim gibi seviyesi o kadar düşük olmayan kişiler de seyrediyor ve yeni şeyler öğrenebiliyor. Üstelik çok eğitimsiz kitlenin sinemaya verecek parası dahi yok! Yani bu filme nasıl maruz kalabilecekler ki? Ayrıca iddianızın aksine buradaki şahıs eğitimli insanların olduğu üniversitelerde dahi Atatürk'ün tartışılmasını eleştiriyor ben bu kadar dogmacılığı iğrenç buluyorum. En son olarak, lise 3 tarih kitabında Atatürk'ün ölümüne bakın demişsiniz ama bir insanın ölümünden sonra bütün dünyada nezaket gereği güzel sözler söylenir, o insan övülür, eminim Bush için bile ne tür sözler söylenecektir, nice katiller övülmediler mi? Bütün dünya Atatürk'ü muazzam bir deha kabul ederdi diyebilmek için ölümünün ertesi günü yazılan övgü yazılarından ziyade yaşadığı zaman yazılara bakılması gerektiğini düşünüyorum. Ben yaşadığı dönemde bunu yazmaya cüret edebilen bir gazeteci olduğunu zannetmiyorum, kötü düşünen insanların da(çok fanatik değillerse) ölümünün ertesi günü bu konu hakkında yazı yazacağını da düşünmüyorum. Dolayısıyla halen kaynak bekliyorum, çünkü savaşı kaybeden ülkelerin, savaşı kaybettiren kişi hakkında samimi olarak iyi laflar söyleyecekleri mantıklı gelmiyor. Aksini iddia etmenin ise lise 3 tarih kitabı ayarında bilim yapmak olduğunu iddia ediyorum.
gellidus Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Ilk postun bir bolumu disinda hicbirseyi okumadim biraz baliklama olduysa simdiden ozur dileyeyim.. Acikcasi Mustafa filminde Ataturk ve yakin tarihimiz hakkinda 3-5 kitap okumus birilerinn bilmedigi birsey yok.. Yani Vahdettin olayi yok sigara icki yalnizlik olayi vs vs vs.. Ataturk diktatordu degildi tartisilir.. Ama gunun sartlarinda sinirli bir dikta gerekliydi ve Ataturk bunu muthis uyguladi.. Yani diktator degildi diyen varsa acsin baska topic yada atsin bana ozel mesaj tartisalim.. Burda az bilinen sey her diktatorun kotu oldugu degildir.. Yada her diktatorun eli kanli degildir diyelim.. Gelelim Ataturk un iyi ozelliklerine cok az deginilmis savas az verilmis.. Bu elestiriyi yapanlar savas filmi izlemeye gidip goremedikleri icin yapiyorlar.. Canakkale adi ustunde bir destandir ne bir kitapta ne bir filmde anlatilmasi kolay ve mantikli degildir.. Hangi bir olayi anlaticak? Birde Ataturk un iyi yonlerini gostermeye gerek varmi sizce?? Neyse ben Mustafa filmine kotu diyenlere feci kiziyorum.. Bana gore bu film ile Ataya laf edilmesinin onunu acti diyenler asil kendi yaptiklari ile bu olayin onunu aciyorlar..
Way Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 dün kanal d de 32. gün diye bir program vardı bir tarafta "şu çılgın türkler" adlı kitabın yazarı Turgut Özakman diğer tarafta Can Dündar. bilmeyenler vardır diye yazıyorum Turgut Özakman kendisini yakın tarihimize adamış bu konuda en çok bilgi sahibi olan birisidir. Atatürk evet içki içerdi yalnızdı vs yazmadan birde onun ağzından Atatürkü dinlemenizi çok isterdim.ekranda görünen herşey güzel bir dille anlatılan herşey doğru değildir. Turgut Özakmanın en çok üzüldüğü şey ise kendisine bu konuda danışılmaması keşke banada danışsaydında çok güzel bir film yapsaydık dedi en son. Can Dündar güzel bir çalışma yapmaya çalışmış ama yapamamış başarısız olmuştur.Başarısız olmasının nedeni bence kötü niyet değil bilgisizlik,tecrübesizlik.bunların sonucu olarak Atatürk ü anlatmaya çalıştığı film Atatürk ü Mustafa Kemal i anlatamamış amacına ulaşamamıştır.
aquila Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 neden danissin? yeni film yaparlar birlikte. zaten ataturku degil, mustafayi anlatiyo.
Mr_Hand Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Way said: ...bilgisizlik,tecrübesizlik... bu kadar yanılınır.
nileppezdel Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Abi Clark Kent/Superman olayı ya. Anlayın artık şunu, aa...
Fortuna Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 @Drigeolf 1.si Atatürk yaşarken onu öven birçok yabancı kaynak var,ancak uğraşmam lazım ama yarın vizem de var :) 2.O Atatürk'ün eleştirilmesi konusuna katılıyorum,onun putlaştırılması hiç hoş değil. 3.Anlayamayacak ve provake olacak birçok insan varken bunların anlatılması doğru değildir.Araştırma yapan zaten öğrenir.Zaten benim sorunum seviyesi düşük olmayan insanlarlan değil.Özellikle provake olma faktörünün altını çizdim. Ayrıca "Atatürk'ün özel hayatına eğiliyoruz." diyen bir filmde neden tam %100 siyasi olan bir olay gösteriliyor? Ben sansürcü değilim.Sadece ne zaman temel eğitim 12 sene olur liselerde Atatürk dönemi politikanın basit unsurları gösterilir,o zaman yapılsın bu filmler diyorum. Tabii bu bir tercih meselesi o yüzden bunun hakkında daha fazla tartışmanın manası yok.Tamamen kişisel denebilecek yorumlarla yazdığımız için "doğruyum" yada "yanlışım" diyemem.
Arlooax Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Isteyen istedigi filmi ceker, ne kadar basarili olursada calismasinda o kadar alkis toplar. Kimin ne kadar alkis topladigi da ortada kanimca. Ataturk yok $i$e $i$e lingo raki icermis, bulgar hatununa mektuplar yazarmis, gicikligina meclis acilisini Cuma'ya cekmismis, etc.. Oldu pa$am, ha bu arada da ayik bir gununde sava$lardan ezilmis, kafasini govdesinin uzerinde tasiyacak hali kalmamis bir milleti de pesinden sureklemis kurtulus savasina. Hadi canim sizde! Degerlerinize sahip cikmayi ogrenin artik. Daha once cok defa degisik paticikteki forum konularinda bahsettim. Benim dedem rahmetli 1912 Balkan Savaslarin da savasmis, binlerce kisinin donarak oldugu Rus cephesinden sag cikmis, bir daha eline silah almamaya tobe etmis, Ataturk'u tanidiktan sonra, gozundeki o atese , kalbindeki o vatan sevgisine, seline kapildiktan sonra (Ankaraliyiz biz) dusmus pesine yeniden bir daha .. coluk cocuk, hanim dinlemeden,Izmir'e kadar gidip yanisina tanik olmus. Simdi keske bu adama, rahmetliye sorabilsek ne dusundugunu Ataturk hakkinda ama malesef rahmetli oldu nur icinde yatsin. En guzeli babama sormak ama hayatim uzerine bahse girerim ulu orta girisir Can Dundar arkadasimiza gelse karsisina, "Ula deyusun oglu!" diye baslayacagina da nerdeyse eminim o sopanin ;)
Mr_Hand Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Fortuna said: ... 3.Anlayamayacak ve provake olacak birçok insan varken bunların anlatılması doğru değildir.Araştırma yapan zaten öğrenir.Zaten benim sorunum seviyesi düşük olmayan insanlarlan değil.Özellikle provake olma faktörünün altını çizdim... burada doğru söylüyorsun, hatta Can Dündar da bu görüşte, çok geç çıkmış bi film diyor bunun için, 70 yıl falan kadar. Fortuna said: ... Ayrıca "Atatürk'ün özel hayatına eğiliyoruz." diyen bir filmde neden tam %100 siyasi olan bir olay gösteriliyor? Ben sansürcü değilim.Sadece ne zaman temel eğitim 12 sene olur liselerde Atatürk dönemi politikanın basit unsurları gösterilir,o zaman yapılsın bu filmler diyorum. Burada pek haklı sayılmazsın, yani bi ülkeye malolmuş, ülkenin varolmasına neden olmuş birinin yaptığı şeyler hayatı zaten. Kişisel olayları da var tabii, ama onların da büyük bölümü bu siyasi ve tarihi gerçeklere arap saçı gibi dolanır. Çözemezsin ki. Çözersen yalan yanlış olur zaten.
-007- Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 aquila said: neden danissin? yeni film yaparlar birlikte. zaten ataturku degil, mustafayi anlatiyo. mustafayı anlatıyo o zaman danışmasa da olur diyosun .. :)
Theghosthand Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Bu film bir belgesel filmidir.Bu filmi Hollwood sinema filmi diye yutan varsa o biraz şu kenara çekilsin.Diğerleri için söylüyorum. Belgeselde bir şey anlatılırken yarım anlatırsan yarım anlamlı olmuyor anlamsız , saçma oluyor.Örnek olarak Atatürkü evet vahdettin yolluyor ama neden , ne amaçla yolluyor. Taraflı anlatılırsa ve sonrasını anlatmazsan; kurtuluş savaşını sütçü imamın ilk kurşunuyla başladığını sanan elemanların yetişmesine katkıda bulunuyorsun. Şimdi bu filme imkanı olan okullar öğrencilerini götürüyor ve görsel ve işitsel hafızayla yalan yanlış şeyler kalabiliyor. Kenara ayrılan ve bunu hollywood filmi gibi bişey sananlar da hiç yorulmayın mustafanın ''fa'' sını da atalım.Kaldı mı size mustaaa o zaman Zeki Ergezen abinizden bir hac gecesi anısı geliyor. Bir Bekri mustaa gider başka Bekri mustaaa gelir. Durmak yok...
-007- Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Bu film bir belgesel değil, basit taraflı bir magazin programı.
Theghosthand Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Yapılmak istenen bir belgesel ama sonuç dediğin gibi.
-007- Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Mesaj tarihi: Kasım 14, 2008 Ben yapılmak istenenin belgesel olduğu fikrine de katılmıyorum. Can Dündar yapmak isteyeceğini yapabilecek bir adam diye düşünüyorum.
Öne çıkan mesajlar